toris_a Re: KTO JEST KIM?? 05.05.08, 18:41 Agnieszka z Wroclawia (teraz Berlin), mama Alicji z 3 stycznia 2007. Ala miala lewostronne wodonercze i zdwojenie lewego ukladu zbiorczego. Teraz jest juz po heminefrectomii lewostronnej gornej. Zostalo nam pol roku podawania furaginu i KONIEC )))))) Odpowiedz Link
lulla77 Re: KTO JEST KIM?? 13.05.08, 20:21 My z Krakowa, Adaś jest z marca 2004. urodził się z lekkim wodonerczem i na razie jesteśmy pod obserwacją i na furaginie, mam nadzieję że obejdzie się bez operacji. Martwi nie jeszcze jedna sprawa - uciekające jąderka, i tu też może się zakończyć zabiegiem, ale może nam sie uda uniknąć skalpela... Odpowiedz Link
lulla77 Re: KTO JEST KIM?? 14.05.08, 08:39 Adaś jest z marca 2007 /ma siostrę z 2004 stąd chyba pomyłka/ Odpowiedz Link
katar.zynka Re: KTO JEST KIM?? 30.05.08, 07:55 Kasia, mama 6msc. Tosi - od paru dni Tosia ma zdiagnozowany obustronny refluks III/IV mała miała robioną cystografię po wykrytej bakteriurii (e.coli 10^6) dostaje furagine i mamy zapisać się do poradni nefrologicznej jestem cały czas w dużym szoku i nie umiem się z tym pogodzić Odpowiedz Link
buziaczek1-22 Re: KTO JEST KIM?? 05.06.08, 12:42 agnieszka mama 16 miesiecznego Nikosia obecnie z refluksem nerki prawej IV/V stopnia Odpowiedz Link
iwonabw Re: KTO JEST KIM?? 12.06.08, 19:32 Mam na imię Iwona i mam dwie córeczki 3 letnią Lenkę i 5 letnią Martę. Lenka ma zdiagnozowane nawracające ZUM, jesteśmy od niedawna pod opieką nefrologa, usg nie wykazało wad układu moczowego, leczymy na razie się Doxarem i Furaginą. Starsza też miała już 2 epizody ZUM, ale niezdiagnozowane, bez posiewu. Zrobiłam sama usg, też nie wykazało na szczęście zmian ani wad. Jestem z Poznania. Odpowiedz Link
xenna.5 Re: KTO JEST KIM?? 20.06.08, 15:36 Witam serdecznie!Mam na imię Beata i jestem szczesliwą mamą synka Mateuszka,który obecnie ma 22 m-ce.Mieszkam w Świebodzicach niedaleko Wałbrzycha.Synek od urodzenia cierpi na częste nawracające się ZUM-y,lekarze stwierdzili u Niego wadę wrodzoną -nerkę podkowiastą a wg. mnie dziecko do dnia dzisiejszego nie zostało dokładnie zdiagnozowane i nieustannie, krok po kroku dąże do postawienia ostatecznej diagnozy.Niestety,nie dostaliśmy się do Centrum Zdrowia w Warszawie ale będę próbować ponownie.Od przeszło roku często zaglądam na forum i wszystkie posty czytam od dechy do dechy.Także jeszcze raz Witam!!! Odpowiedz Link
deja1973 Re: KTO JEST KIM?? 15.08.08, 12:12 Asia, mama Natalki (prawie 5 lat) i Julki (7,5 m-ca) z Torunia. Natalka ma niezdiagnozowane schorzenie - od 2006 roku nawracająca leukocyturia bez żadnych objawów. Julka niestety też już miała podobe wyniki. Posiew zawsze ujemny, UCM ujemne, USG bez zmian. Czekamy na URODYNAMIKĘ. Odpowiedz Link
77ak Re: KTO JEST KIM?? 19.08.08, 11:40 Witam. Mam na imie Anka, jestem z Bielska - białej, jestem mamą 2- letniego Maciusia. Jesteśmy po kilkukrotnych ZUMach, wykrywanych teraz już bardziej świadomie, bo mamy juz 2-letnie doświadczenie. jestesmy po cystografii, która nie wykazała refluksu i po urografii i usg które wykazały poszerzenie moczowodu i miedniczki. Mały ma poza tym obniżone napiecie mieśniowe, wodniaki podtwardówkowe i ogromne problemy z jedzeniem i spaniem. Absolutny niejadek potrzebujący do życia 8 godz. snu dziennie z przerwami. Pozdrawiam wszystkie inne mamy małych chorowitków... Niedawno trafiłam na to forum i czerpię stąd naprawdę mnóstwo wiedzy, czuje sie tak jakby mi sie oczy otwarły na wiele spraw, o których do tej pory nie wiedziałam. A poza tym dobrze wiedziec ze nie jest sie jedyną ktora ma takie problemy i po nocach nie śpi martwiac sie na zapas Odpowiedz Link
andziajo Re: KTO JEST KIM?? 01.10.08, 15:36 Witam jestem zmartwioną babcią 6letniego wnusia DOMINIKA,WNUSIU od paru mies, posikuje się w dzień,noce są suche.kilkakrotne badanie moczu jest w porządku USG prawdopodobnie też,odmówiłyśmy badania cystoskopii przez lekarza który nie jest urologiem,więc pani doktór przed wypisem dziecka zaleciła ,ponowne USG TWIERDZĄC ŻE TO BĘDZIE LEPSZE niżte wykonane wcześniej.(7dni Nic z tego nie rozumiem,sama się leczę u nefrologa i zawsze otrzymuję wyczerpujące wyjaśnienia o stanie mojego zdrowia a tu napotkałam mur.proszę odpowiedzcie czy przy dobrych wynikach dziecko ma refluks.Pozdrawiam.A Odpowiedz Link
anusia1912 Re: KTO JEST KIM?? 01.10.08, 15:51 Witam! Ania mama Wojtusia 21 miesięcysmile Jeszcze w ciązy dowiedziałam się ze Młody-w tym samym dniu lekarz oznajmił,że będę miała synkasmile ma wodonercze nerki lewejsad Po urodzeniu Wojtuś miał zrobione usg i okazuje się że z prawą nerką jest jeszcze gorzej. Mając 1,5 miesiąca ma zrobioną cystografię, urografię i scyntygrafię... nerka pracowała w 12% w lutym tego roku operacja i jej usunięciesad( Nawracajece zakarzenia i podwyższone ciśnienie(dostawał enarenal)...Lewa nerka ma poszerzoną miedniczkę, ukm... Jestesmy z Oławy/ Wrocław Odpowiedz Link
iwonkafi Re: KTO JEST KIM?? 04.10.08, 22:55 Iwona mama czteroletniej Wiktori obustronny reflux 2 st.dalsze leczenie u urologa jakis problem z pecherzem narazie w trakcie badan jestesmy z Wawy pozdrawiam Odpowiedz Link
j.muszka82 Re: KTO JEST KIM?? 08.10.08, 11:49 Witam serdecznie! Jestem Aśka, mama 10-omiesięcznej Lenki. Córcia ma reflux III stopnia i nawracające infekcje dróg moczowych. Jesteśmy z Ostrowca Św. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link
mama.olci Mama 2,5 letniej Oleńki z Łodzi 09.10.08, 16:06 Witam! Mam na imię Małgosia, jestem mamą 2,5 letniej Oleńki. Mieszkamy w Łodzi. Od maja br. walczymy z bakterią proteus w układzie moczowym. Jesteśmy przed serią badań umożliwiających zdiagnozowanie przyczyn i ogniska bakterii. Odpowiedz Link
ugaczaka-szczecin Re: KTO JEST KIM?? 10.10.08, 22:43 witamn wszystkie mamusie! Mam mna imie Ania, a moja 4,5 miesięczna córeczka Hania ma obustronny refluks II i III stopnia. Na razie praktycznie nic nie wiem co dokładnie się z tym wszystkim wiąże ale trochę się boje... poszukuje poradni nefrologicznej w Szczecinie i do brego nefrologa i urologa. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
nata1980 Re: KTO JEST KIM?? 12.10.08, 21:44 Witam Mam na imię Natalia i jestem mamą 4 miesięcznego Dominika. Młody ma refluks II stopnia i nawracające ZUM-y. Jesteśmy z Łodzi. Odpowiedz Link
izal012 Re: KTO JEST KIM?? 21.10.08, 14:34 Na imię mam Iza i jestem mamą 8 miesięcznego Tomaszka, za sobą mamy 3 krotne ZUM. Odpowiedz Link
monikaps Re: KTO JEST KIM?? 22.10.08, 10:43 Mam na imię Monika, jestem z Warszawy. Mój młodszy synek ma poszerzony UKM, lekarz nefrolog obawia się u niego zagrożenia kamicą (bo moi rodzice na to chorują). Mam nadzieję, że przesadza. Odpowiedz Link
assiaa Re: KTO JEST KIM?? 22.10.08, 20:35 Asia mama 4 miesięcznego Bartusia. Jesteśmy z Zielonej Góry. Mały ma poszerzony ukm oraz przewężenie podmiedniczkowe moczowodu nerki lewej. Od wczoraj również wiemy, że jego prawa nereczka nie jest w pełni sprawna - jej wydolność jest sporo mniejsza od nerki lewej Pozdrawiamy Odpowiedz Link
hanka20074 Re: KTO JEST KIM?? 06.11.08, 20:09 Ania,mama 7 miesiecznej Misi.Jestesmy ze świetokrzyskiego.Od niedawna ,dokładnie kilku dni,walczymy z klebsilla pneum.Zielona w tym temacie trafiłam tutaj. Odpowiedz Link
sysia-0 Re: KTO JEST KIM?? 07.11.08, 08:43 Witam, Sylwia - mama 11 miesięcznego chłopczyka z: -zastawka cewki tylnej, -obustronny refluks IV st, -podwójna nerka i moczowody. ...trochę tego dużo jak na jedno dziecko, prawda?... Odpowiedz Link
sysia-0 Re: KTO JEST KIM?? 18.01.13, 22:25 Witam ponownie Mój syn ma obecnie 5 lat. Po wielu bataliach z polską służbą zdrowia trafiliśmy do kliniki w Niemczech. I tam okazało się, że w Polsce postawili złą diagnozę. Przyczyną refluksu nie była zastawka cewki tylnej tylko problemy z pęcherzem (zbyt wysokie ciśnienie). Lekarze w Niemczech wdrożyli leczenie farmakologiczne ( lek Mictonetten - niestety niedostępny w Polsce) i po roku refluks "zszedł" na I i III stopień. Przeszedł w sumie 3 scyntygrafie, które nie wykazały uszkodzenia nerek. Badania USG też wskazują, że nerki rozwijają się prawidłowo. Pamiętam początek choroby mojego dziecka i gorączkowe poszukiwania w internecie informacji na temat wad układu moczowego. Wszystko wydawało mi się wtedy takie straszne i przerażające. Teraz mogę odetchnąć z ulgą, bo wiem, że moje dziecko jest w dobrych rękach i każde kolejne badania potwierdzają poprawę stanu zdrowia Arka. Odpowiedz Link
brabbit33 Re: KTO JEST KIM?? 06.01.09, 17:57 Hej! Mam na imię Beata i jestem mamą 3 letniego Mikołaja. Odpowiedz Link
pierwsza-ciaza Re: KTO JEST KIM?? 10.01.09, 10:12 Monika, mama 4 miesięcznego Olka. Jesteśmy z Gdyni. Badanie CUM jeszcze przed nami. Druga infekcja w trakcie leczenia. Czekamy na jałowy posiew i ze strachem na badanie ;/ Odpowiedz Link
gryzelda5 Re: KTO JEST KIM?? 02.02.09, 09:42 Tu Kasia, mam 4,5 synka. Mieszkam w Warszawie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gosi_k Re: KTO JEST KIM?? 05.02.09, 19:03 Witam, jestem mamą półrocznego synka, u którego w listopadzie wykryto ZUM. Zwalczyliśmy klebsiellę oxytocę, po krótkiej przerwie mamy e.coli, którą obserwujemy. Usg ok. Jesteśmy z Opola. Odpowiedz Link
agnesw_75 Re: KTO JEST KIM?? 07.02.09, 16:26 Jestem mamą 4 letniej Zosi z Wałbrzycha, która od 2 lat z przerwami boryka się z nawracającymi zum-ami,a w listopadzie 2008 r. miała ostre odmiedniczkowe zapalenie nerek.Wyniki badań Zosi są na przemian b. dobre z b. złymi i występującymi w nim e.coli, proteusem. USG nerek i cystografia nie wykazały żadnych zmian, skąd więc takie problemy z moczem? Odpowiedz Link
lol-a82 Re: KTO JEST KIM?? 20.02.09, 21:48 Witam! Mam na imię Karolina jetem mama 3 letniego Kacperka(18.03.2006), jestem z Krakowa.Lekarzami prowadzącymi synka jest dr.Jeleń(nefrolog) i dr.Wieczorek (urolog) ze szpitala Żeromskiego.Kacperek urodził się z obustronnym wodonerczem, w 3 miesiącu życia miał wyłoniona przetokę, w między czasie częste zakażenia.Przetoka została zamknięta po 1,5 roku,od tej pory żadnych zakażeń. Odpowiedz Link
mary_lu Re: KTO JEST KIM?? 17.06.09, 13:41 Jestem mamą czteromiesięcznego Stasia, mieszkamy w Gdańsku, wczoraj (po 1,5 miesiąca!!!) otrzymaliśmy wynik CUM - refluks II i II/III stopnia. Już spędziliśmy wiele dni w szpitalu lecząc infekcje... Odpowiedz Link
truskaweczka18 Re: KTO JEST KIM?? 18.06.09, 15:10 Kasia z Legionowa, córka Gabrysia 2,5 roku diagnoza e-coli czerwcowy pobyt na Saszerów, mam nadzieje, że forum dostarczy mi wiedzy w tej materii bo my chyba dopiero jesteśmy na początku drogi( Odpowiedz Link
szabro Re: KTO JEST KIM?? 19.06.09, 21:55 Witam, jestem Kasia z Błonia k/Warszawy. Mam 13 miesięczną córeczkę, u której, jeszcze w moim brzuszku, stwierdzono poszerzenie miedniczki nerkowej. Do tej pory nie miałyśmy Zumu, a cystografia wykazała reflux 1 stopnia , ale w drugiej nerce. Od samego początku jesteśmy na Furaginie, leczyłyśmy się w poradni na Niekłańskiej, ale niestety ją zlikwidowali. Szukam dobrego Nefrologa, gdyż ostatnio zaniepokoiły mnie wyniki badań. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Odpowiedz Link
nutrikate Re: KTO JEST KIM?? 24.06.09, 13:59 Mam na imię Kasia, córeczka to Olga, ma 5,5 miesiąca. Jesteśmy z Zielonej Góry. wynik CUM: odpływ PMN z poszerzeniem i zniekształceniem UKM, III/IV stopnia, nasilający się podczas mikcji. Córa ma za sobą ostre, odmiedniczkowe zapalenie nerek x2 w ciągu ostatniego miesiąca. Po wypłakaniu się i "pogodzeniu z chorobą" cieszymy się wzajemnymi uśmiechami) Teraz trzeba nam wygrać tę walkę. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie dot. dalszego leczenia. Odpowiedz Link
ma_makangurzyca Re: KTO JEST KIM?? 14.10.09, 15:49 czesc nazywam sie Aurelia i jestem mama 4 miesiecznego Victora ktory urodzil sie z jedna sprwna nerka. na chwile obecna mieszkam w angli a tu jesli chodzi o opieke medyczna ze wszytkim sie idzie do lekarza pierwszego kontaktu ktory nie wie wszystkiego a dostanie sie do specjalisty graniczy z cudem chcialabym wiedziec wiecej zeby nie przeoczyc ewentualnego zagrozenia pozdrawiam wszystkich ma_makangurzyca Odpowiedz Link
martyskaa Re: KTO JEST KIM?? 03.11.09, 22:07 Witajcie, Marta z Jeleniej Góry. Mam 4 letnią córkę Olę, która ma napadowe bóle brzucha (jesteśmy w trakcie wszystkich możliwych badań). Pracuję w banku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
czarodziejka000 Re: KTO JEST KIM?? 12.11.09, 18:24 Witam. Mam na imie Aldona. Moja corka Dagmara niedlugo konczy roczek. Od 2 dni wiemy ze ma refluks prawostronny,nie mam pojecia ktorego stopnia,mamy zglosic sie za pare dni po odbior karty informacyjnej po badaniu i na rozmowe z lekarzem ,to mam nadzieje dowiem sie czegos wiecej. Raz miala zakazenie drog moczowych a teraz niedawno odmiedniczkowe zapalenie nerek. Pozdrawiam serdecznie. Ps: mieszkam pod Warszawa Odpowiedz Link
2ania-774 Re: KTO JEST KIM?? 12.11.09, 21:49 Ania z Poznania mama 9 miesięcznego Mateuszka który urodził się z torbielowatą nereczką.Niestety trzeba było usunąć ale druga już sprawna!! Odpowiedz Link