24.02.05, 17:55
czy którejś z was dziecko miało bakterie PROTEUS pisze w imieniu Kamy która
od paru dni przebywa z małym w szpitalu.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: proteus 24.02.05, 17:57
      proteus moze byc takze w jelitach-dlatego ciagle moze nawracac,w
      antybiogramie nie byly sprawdzane cefalosporyny trzeciej generacji-np suprax
      lub cedax sa to drogie antybiotyki ale maja wysoka skutecznosc,sa to
      antybiotyki doustne przed zrobieniem nastepnego posiewu zrobic nasiadowke z
      roztworu povidonu jodu-kupisz w aptece 10procentowy duza butla okolo 12 zl-
      rozrabia sie to z woda jezeli dalej posiew bedzie dodatni ja bym podala
      wlasnie cefalosporyne trzeciej generacji i zewn albo gentamycyne w masci-lub
      tobramycyne-takze jest w masci do oczu-nie jestem lekarzem ale mowie to z
      wlasnego doswiadczenia
      dawki antybiotyku musza byc odpowiednio-czyli najwieksze z mozliwych
      cefuroksym-Zinnt
      cefiksym-suprax
      ceftybuten-cedax

Jest to porada kolezanki Apriv wink))
      • grazka8 Re: proteus 24.02.05, 18:18
        Madziu to nie chodzi o Amelke ale o Kame której lekarz powiedział że mały ma
        gronkowca PROTEUS który zaatakował drogi moczowe Kama chce wiedziec jak to się
        leczy i czy musi zostac w szpitalu gdzie mały jest otoczony dziecmi chorującymi
        na zapalenie płuc oskrzeli itd
        • madziulec Re: proteus 24.02.05, 18:35
          Wrzucilam Ci porade, jak Apriv walczyla z proteusem.
        • mami7 Re: proteus 24.02.05, 18:37
          Jest to bakteria często występująca w glebie, wodzie i w jelitach.
          Nie jest powszechną przyczyną infekcji dróg moczowych, ale poddatni są na nią wszyscy, których drogi moczowe "odbiegają od normy", albo podlegają np. długiemu cewnikowaniu. Lubi zatem szpitale.

A leczy się raczej doustnie. Skoro dziecko jest w dobrym stanie...

Czym dokładnie, można znaleźć na stronie, wkleję zaraz.

• mami7 Re: proteus 24.02.05, 18:38
      Kopiuję ze strony:

Pałeczki odmieńca (Proteus); Pałeczki o wymiarach 0,5 – 1 x 2 – 3 µm, wybitnie polimorficzne, obdarzone ruchem (okołorzęse). Rosną na zwykłych podłożach w warunkach tlenowych i beztlenowych. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 34 – 37 C. Szczepy urzęsione mają zdolność do pełzania na agarze, szczepy bezrzęskowe wytwarzają pojedyncze kolonie. Drobnoustroje tej grupy są naturalnymi mieszkańcami przewodu pokarmowego zwierząt i ludzi. Mogą wywoływać nieżyt żołądka i jelit oraz zapalenie układu moczowo – płciowego. Bakterie tego rodzaju występują w glebie, wodzie i materiałach zanieczyszczonych kałem. Mogą wchodzić w skład flory komensalnej przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt.

Proteus mirabilis (Pałeczka odmieńca)

Charakterystyka:

tlenowa pałeczka Gram(-) z rodziny Enterobacteriaceae, składnik flory fizjologicznej przewodu pokarmowego

Chorobotwórczość:

zakażenia układu moczowego (częste w kamicy)

zakażenia ran

Aktywne antybiotyki:

penicyliny o rozszerzonym spektrum: ampicylina, amoksycylina, piperacylina

penicyliny z inhibitorami

cefalosporyny (wszystkich generacji)

tetracykliny

fluorochinolony

karbapenemy: imipenem, meropenem

monobaktamy: aztreonam

kotrimoksazol

aminoglikozydy

• lola211 Re: proteus 24.02.05, 19:51
      Moja corka miala ostatnio po cewnikowaniu proteus mirabilis, leczona Augmentinem
      (na Baktrim ktorym pediatra chciala go zwalczyc, córa jest uczulona).Leczylysmy
      w domu, ale ona ma ponad 6 lat, gdy byla mala 2 krotnie zaliczylysmy szpital z
      zumem.
    • grubakama Re: proteus 24.02.05, 22:08
      Bardzo Wam dziękuję za pomoc, pisze w imieniu Kamy, jestem Andreas jej mąż, jak
      coś komuś jeszcze wpadnie do głowy to prosze o info na forum, pozdrawiamy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka