grazka8 24.02.05, 17:55 czy którejś z was dziecko miało bakterie PROTEUS pisze w imieniu Kamy która od paru dni przebywa z małym w szpitalu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: proteus 24.02.05, 17:57 proteus moze byc takze w jelitach-dlatego ciagle moze nawracac,w antybiogramie nie byly sprawdzane cefalosporyny trzeciej generacji-np suprax lub cedax sa to drogie antybiotyki ale maja wysoka skutecznosc,sa to antybiotyki doustne przed zrobieniem nastepnego posiewu zrobic nasiadowke z roztworu povidonu jodu-kupisz w aptece 10procentowy duza butla okolo 12 zl- rozrabia sie to z woda jezeli dalej posiew bedzie dodatni ja bym podala wlasnie cefalosporyne trzeciej generacji i zewn albo gentamycyne w masci-lub tobramycyne-takze jest w masci do oczu-nie jestem lekarzem ale mowie to z wlasnego doswiadczenia dawki antybiotyku musza byc odpowiednio-czyli najwieksze z mozliwych cefuroksym-Zinnt cefiksym-suprax ceftybuten-cedax Jest to porada kolezanki Apriv )) Odpowiedz Link
grazka8 Re: proteus 24.02.05, 18:18 Madziu to nie chodzi o Amelke ale o Kame której lekarz powiedział że mały ma gronkowca PROTEUS który zaatakował drogi moczowe Kama chce wiedziec jak to się leczy i czy musi zostac w szpitalu gdzie mały jest otoczony dziecmi chorującymi na zapalenie płuc oskrzeli itd Odpowiedz Link
madziulec Re: proteus 24.02.05, 18:35 Wrzucilam Ci porade, jak Apriv walczyla z proteusem. Odpowiedz Link
mami7 Re: proteus 24.02.05, 18:37 Jest to bakteria często występująca w glebie, wodzie i w jelitach. Nie jest powszechną przyczyną infekcji dróg moczowych, ale poddatni są na nią wszyscy, których drogi moczowe "odbiegają od normy", albo podlegają np. długiemu cewnikowaniu. Lubi zatem szpitale. A leczy się raczej doustnie. Skoro dziecko jest w dobrym stanie... Czym dokładnie, można znaleźć na stronie, wkleję zaraz. Odpowiedz Link
mami7 Re: proteus 24.02.05, 18:38 Kopiuję ze strony: Pałeczki odmieńca (Proteus); Pałeczki o wymiarach 0,5 – 1 x 2 – 3 µm, wybitnie polimorficzne, obdarzone ruchem (okołorzęse). Rosną na zwykłych podłożach w warunkach tlenowych i beztlenowych. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 34 – 37 C. Szczepy urzęsione mają zdolność do pełzania na agarze, szczepy bezrzęskowe wytwarzają pojedyncze kolonie. Drobnoustroje tej grupy są naturalnymi mieszkańcami przewodu pokarmowego zwierząt i ludzi. Mogą wywoływać nieżyt żołądka i jelit oraz zapalenie układu moczowo – płciowego. Bakterie tego rodzaju występują w glebie, wodzie i materiałach zanieczyszczonych kałem. Mogą wchodzić w skład flory komensalnej przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt. Proteus mirabilis (Pałeczka odmieńca) Charakterystyka: tlenowa pałeczka Gram(-) z rodziny Enterobacteriaceae, składnik flory fizjologicznej przewodu pokarmowego Chorobotwórczość: zakażenia układu moczowego (częste w kamicy) zakażenia ran Aktywne antybiotyki: penicyliny o rozszerzonym spektrum: ampicylina, amoksycylina, piperacylina penicyliny z inhibitorami cefalosporyny (wszystkich generacji) tetracykliny fluorochinolony karbapenemy: imipenem, meropenem monobaktamy: aztreonam kotrimoksazol aminoglikozydy Odpowiedz Link
lola211 Re: proteus 24.02.05, 19:51 Moja corka miala ostatnio po cewnikowaniu proteus mirabilis, leczona Augmentinem (na Baktrim ktorym pediatra chciala go zwalczyc, córa jest uczulona).Leczylysmy w domu, ale ona ma ponad 6 lat, gdy byla mala 2 krotnie zaliczylysmy szpital z zumem. Odpowiedz Link
grubakama Re: proteus 24.02.05, 22:08 Bardzo Wam dziękuję za pomoc, pisze w imieniu Kamy, jestem Andreas jej mąż, jak coś komuś jeszcze wpadnie do głowy to prosze o info na forum, pozdrawiamy ! Odpowiedz Link