trudy77 06.04.05, 16:04 Właśnieodebrałam bad. ogólne moczu mojego malucha. Ciężar właściwy ma 1.01, pH 7 i obecne są nitraty. Reszta ok. Co robić ni co to może oznaczać???????????? Ostatni posiew był 2 tyg. temu jałowy. POMÓŻCIE! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 06.04.05, 16:20 Hm... Nie wiem jak w moczu, ale nitraty to organiczne azotany i przyznam, że nie mam pojęcia co moga oznaczać w moczu. Poniżej kopiuję jak to jest z azotanami w moczu, może coś pomoże: "Niewielkie ilości azotanów (z diety i metabolizmu białek) są cały czas usuwane przez nerki do moczu. Jeśli w moczu znajdują się bakterie posiadające zdolności redukcyjne (np. E. coli lub inne bakterie Gram ujemne), dochodzi do redukcji azotanów do azotynów. Dodatni wynik testu wskazuje na zakażenie układu moczowego (ZUM), natomiast ujemny wynik go nie wyklucza. Wynik fałszywie dodatni może być spowodowany namnożeniem bakterii in vitro w czasie przechowywania moczu. Najbardziej wiarygodne wyniki można uzyskać, badając pierwszą poranną próbkę moczu ze względu na długi czas inkubacji moczu w pęcherzu, kiedy to dochodzi do namnożenia się bakterii. " No pH za wysokie, tzn. jest obojętne i wszytko się może zdarzyć. Wobec powyższego, ja zrobiłabym posiew. Co nie zmienia faktu, że nie miałam takiego przypadku i może ktoś z "autopsją" będzie bardziej pomocny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
trudy77 Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 06.04.05, 17:04 Też myslę o posiewie i powtórzeniu badania. Dziękuję i czekam na Wasze dalsze podpowiedzi. Odpowiedz Link
gidea Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 06.04.05, 17:25 Chciałabym się dowiedzieć czy jest mowa może o związkach nitrowych? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Odpowiedz Link
trudy77 Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 06.04.05, 18:11 tak, nitraty są organicznymi związkami azotu. Odpowiedz Link
gidea Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 07.04.05, 10:15 Moja córka miała związki nitrowe w moczu, gdy furagina dawała u niej skutki uboczne. Po odstawieniu leku (2 tygodnie mija) związki nitrowe nie pokazują się w moczu. Odpowiedz Link
trudy77 Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 07.04.05, 08:23 Powtórzyliśmy dziś badanie w innej przychodni. Ciężar 1.005, pH 6.5, nitraty nieobecne)). Mam nadzieję, że ten wynik jest prawidłowy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
grazka8 Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 07.04.05, 08:44 wynik jest ok i jeżeli są nawet jakieś tam intraty wystarczy pożądnie dopająć dziecko i wszystko sie wypłucze ok 1.5 litra na dobe Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Nitraty w moczu! -pomóżcie! 07.04.05, 22:24 > pH 7 i obecne są nitraty. Zwykle oznaczają występowanie w moczu niektórych rodzajów bakterii (np. e.coli), ale zauważyłam również (to już moja prywatna obserwacja )), że test paskowy wykazuje nitraty przy obecności w moczu większej ilości furaginy. Odpowiedz Link