Dodaj do ulubionych

Cystografia a szpital?

27.08.05, 13:08
Mam pytanie nam wyznaczyli termin cystografii dopiero na 10.10. Okazało się ,
że będziemy musiały być w szpitalu conajmniej 3-4 dni. W pierwszym zrobią
USG, na drugi cystografia i będziemy czekały na wynik posiewu z cewnika.Przed
cystografią mam podawać furaginę 1/4 tab przez tyd. potem bisteptol przez
tydzień i tak do cystografii. Szkoda mi jej faszerować. Poza tym zastanawima
się czy nie lepiej z robić cystografii ambulatoryjnie. Powiedzcie jak to
wyglądało u Was. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • maniakow Re: Cystografia a szpital? 27.08.05, 20:51
      Ja z córcią byłam w szpitalu 2 dni, w pierwszy mielismy usg, badanie moczu i
      krwi, w drugi cystografię - od razu po wysiusianiu się po cystografii
      pojechałyśmy do domu. Za 2 dni odbierałam wszystkie wyniki.
      Z jednej strony bałam się spędzić dobę w szpitalu - córcia miała wtedy niecały
      rok, z drugiej cieszę się, że tak właśnie się to odbyło, na drugi dzień pobytu
      w szpitalu, zaraz po przebudzeniu się, Emilka dostała "głupiego jasia" i miała
      cystografię - więc nie zdążyła nawet zajarzyć o co chodzi smile)) - cystografia
      przebiegła bezproblemowo smile. Gorzej przezyła usg - była w nowym miejscu z
      obcymi osobami i bardzo się bała sad.
      • mrozbasia Re: Cystografia a szpital? 27.08.05, 22:49
        No właśnie wystarczy już sama cystografia, a tu jeszcze pobyt w szpitalu.
        Zastanawiam się też czy potrzebne jest ponowne USG w ostatnich 2 tygodniach
        miała 3 w tym jedno robione w szpitalu.
        • grazka8 Re: Cystografia a szpital? 27.08.05, 23:33
          Masz rację dla dziecka to zawsze szpital i złe wspomnienia,faktycznie stosuje
          się takie metody -do szpitala na pare dni i wszystkie badania,ale można też
          zrobić cystografie i do domu zaraz po badaniu.Napisz dokładnie skąd jesteś
          napewno dziewczyny Cię pokierują i wskażą,gdzie można zrobić cystografie beż
          pobytu w szpitalu,tylko że mamy weekend i napeno rozpiszą się po niedzieli.
          • mrozbasia Re: Cystografia a szpital? 27.08.05, 23:41
            Myślę, że dlatego w szpitalu ponieważ leczyłyśmy pseudomonas u nich. (Korczak -
            Wrocław). Spróbuję się jakoś z nimi dogadać.
    • antonina_74 Re: Cystografia a szpital? 28.08.05, 00:59
      Nie rozumiem tego.
      Nas formalnie "przyjęto" do szpitala na obie cystografie na zasadzie - zaraz po
      badaniu przepustka i do domu, za 2-3 dni wypis i wynik badania. cały fizyczny
      pobyt na oddziale trwał 30 minut, tyle ile potrzeba na badanie. Po cystografii
      było zalecenie podawać Siraliden przez 7 i 3 dni (w razie gdyby podczas badania
      doszło do zakażenia). Wynik posiewu z cewnika oba razy był podany telefonicznie
      a potem po prostu wpisany na wypisie. Oba razy badanie było w szpitalu gdzie
      Zosia wcześniej leczyła ZUM i gdzie chodziłyśmy do urologa i na usg.
      Wydaje mi się że to jakaś nadgorliwość - bez sensu trzymać dziecko w szpitalu
      gdzie może coś złapać, choćby rotawirusa. Na Twoim miejscu zgłosiłabym się
      gdzie indziej, gdzie nie trzeba leżeć. I przeznaczanie całego dnia na usg...
      bzdura, usg trwa kwadrans, a resztę dnia co ma dziecko robić, leżeć i łapać
      zarazki od gorzej chorych?!
      • monika_lwo Re: Cystografia a szpital? 28.08.05, 20:47
        Mi się wydaje, ze jest to zarabianie szpitala kosztem dziecka. U nas też było
        tak, ze 6 dni kamil leżał w szpitalu. Nigdy więcej nie pozwolę na to, bo to
        jest ogromny stres dla dziecka. Jak masz mozliwosć zrobienia badania bez
        leźenia w szpitalu to nie zastanawiaj się (moze i z tym szpitalem da się
        dogadać).
      • mami7 Re: Cystografia a szpital? 28.08.05, 20:49
        Antonina, a gdzie taka praktyka, wybacz, ale nie kontroluje już, w jakich placówkach cos ktoś robiłwink Oczywiście pamietam, że jesteście z Warszawy wink
        • antonina_74 Re: Cystografia a szpital? 28.08.05, 23:38
          Działdowska, w zeszłym roku oddz. B, w tym roku oddz. E
          prowadzący urolog dr. Stefanek
      • mrozbasia Re: Cystografia a szpital? 28.08.05, 22:21
        Pewnie tak się da, ale szpital jest we Wrocławiu a ja mieszkam w Kluczborku 100
        km od. Chcę poprosić aby mnie puścili do domu, ale jak leżałyśmy z ZUM-em to
        była dziwczynaka 4-let. z mamą , która też czekała na wyniki i z łaską ją
        puścili na umówioną wizytę z kardiologiem. Nie mam za dużego wyboru do Warszawy
        300 km. :_((((
        • anakon Re: Cystografia a szpital? 29.08.05, 08:37
          Wspolczuje, u nas to byly 2h(a to glownie dlatego, ze troche papierologii i
          mala nie chciala sie za nic wysiusiac...uwazam, ze 1godz w zupelnosci
          wystarczy, lezenie w szpitalu z okazji robienia cystografii uwazam za glupote
          kompletna, chyba, ze ktos to wykonuje zaraz po lub w trakcie zakazenia
          leczonego wlasnie szpitalnie, zdrowe dziecko moze tylko cos "zarobic" na
          oddziale i spedzic tam odpowiednio wiecej czasu. Jedyne chyba co Ci pozostaje,
          to albo sprobowac sie dogadac jakos z lekarzem i szpitalem, albo przejechac sie
          na wycieczke do Ww-y i zrobic prywatnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka