iwona6621 08.05.06, 12:14 Czy do cystografii dziecko musi być jakoś specjalnie przygotwone???Pediatra nic na ten temat nie wspomniał.Jakie są wasze doświadczenia.Jakie mogą być powikłania po tym badaniu ,czy jest ono bezpieczne??? Iwona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izasia Re: cystografia 08.05.06, 13:59 Witaj! Moja Zocha musiała na 5 dni przed badaniem brac furagin 1/2 tabl. 2x dziennie (ma prawie 3 latka) i po badaniu też to samo przez 5 dni. Przed badaniem należy zrobić badanie ogólne moczu i posiew( ja zrobiłam na 4 dni przed badaniem by miec juz ze sobą wynik posiewu). I to tyle. Badanie jest króciutkie...spokojnie. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link
iwona6621 Re: cystografia 08.05.06, 15:08 Kacper ma jutro badanie,od 3tyg. dostaje furagin 1 tabl. na noc,rownież 3 tyg. temu miał robiony posiew był prawidłowy.Lekarz nic nie mówił na temat posiewu tuż przed wyznaczoną cystografią? Odpowiedz Link
tusia21 Re: cystografia 08.05.06, 15:34 Musi być posiew i mocz ogólny dobry. Daje się dużą dawkę furaginu żeby zapobiec ewentualnemu zakażeniu podczas badania. Jeżeli nie zwiększyłaś dawki to zwiększ w dniu badania i 3 dni po. Odpowiedz Link
iwona6621 Re: cystografia 08.05.06, 15:54 To znaczy, ze jak nie mamy aktualnego posiewu to badania jutro nie będzie? Odpowiedz Link
edie28 Re: cystografia 08.05.06, 19:33 Myślę, że wykonają badanie a mocz pobiorą od razu z cewnika i na posiew i na ogólny. U nas tak było. Nikt nam nie mówił o zrobieniu aktualnych badań moczu przed cystografią, ale każdy szpital czy pracownia mają swoje metody więc, tak na prawdę trudno jest przewidzieć jak będzie u Was ?? Skoro jutro masz badanie to w tej chwili nic nie zrobisz, z drugiej strony nic Wam nie mówili więc podejrzewam, że pobiorą mocz tak pisałam wcześniej na miejscu. Głowa do góry, najważniejsze jest teraz, żeby badanie przeszło bez nerwów i sprawnie. Powodzenia -) Odpowiedz Link
mamaguci Re: cystografia 09.05.06, 14:02 my nie musielismy robic ale u nas coli 10^5 od ponad miesiaca.. Odpowiedz Link
71gosik Re: cystografia 09.05.06, 15:00 A czy dziecko sie usypia lub podaje cos, zeby lezalo spokojnie, bo moj trzylatek tak boi sie bialego fartucha, ze nie sadze ze grzecznie by lezal az zrobia zdjecia. Malgorzata Odpowiedz Link
horneta Re: cystografia 12.05.06, 11:45 Nie wiem czy tak jest zawsze, ale powiem jak było u nas. Cysto była robiona 10 maja w dziekanowie leśnym. Nic sie dziecku nie podaje, przed wprowadzeniem cewnika lekarka nasmarowała siusiaka jakimś kremem (chyba znieczulenie miejscowe). Nie dostawał żadnych innych środków przeciwbólowych, bo nie ma takiej potrzeby. Całe badanie trwało około 4minut. Nie ma żadnych specjalnych przygotowań - to znaczy dziecko rano normlanie jadło, piło. Na dzień przed odstawiłam tylko Furagin, mały miał e-coli 10^4 w czasie badania (wynik sprzed 2 dni przed badaniem i brał furagin). Po badaniu bierzemy furagin 2 razy dziennie po pół tabletki przez 10 dni. Jak dostaniemy wynik posiewu pobranego podczas cystografii to sie okaże co dalej. Młody ma 13 miesięcy. Odpowiedz Link