Dodaj do ulubionych

poszerzenie miedniczki nerkowej

09.06.06, 09:30
Bardzo proszę o informacje dotyczącą poszerzenia miedniczki nerkowej.Moja
córka ma 15 m-cy, jakieś 6 m-cy temu miała cystografie i wyszło że zalega
mocz w pęcheżu, bez cech refluksu.Miała usg 3 m-ce temu i wszystko było
dobrze,a wczoraj wyszło na usg że ma poszerzoną miedniczkę w prawej nerce.Do
tej pory było podejrzenie zwężenia cewki moczowej ale już mieliśmy powoli
kończyć leczenie. Nefrolog powiedziała że to jest tylko do obserwacji,
kontrolne usg za 2 m-ce.Czy ktoś może miał taka sytuację?
Obserwuj wątek
    • twin2003 Re: poszerzenie miedniczki nerkowej 09.06.06, 20:18
      Po pierwsze proszę znajdz dobrego lekarza urologa dziecięcego. Ja po roku wizyt
      u delikatnie mówiąc konowała wkońcu takiego znalazłam. Mój syn od urodzenia
      miał poszerzoną miedniczkę nerkową do 1 cm (USG wykazywało zaleganie moczu).
      Wykonaliśmy cystografię (nie ma refluksu), więc lekarz zalecił urografię
      (wyszło zwężenie moczowodu), po roku co 2 -3 mięsięcznych badaniach USG nie
      wykazuje żadnych zmian. Synek nie miał ZUM- ów. Lekarz dał nam skierowanie na
      scyntygrfię do Prokocimia. Ale ja wcześniej postanowiłam skonsultować
      dotychczasowe wyniki badań z innym lekarzem. I tu miłe rozczarowanie. Pani
      doktor owszem potwierdziła niewielkie zaleganie moczu, ale ostro zbulwersowała
      się że lekarz zlecił takie badanie przy tak niewielkim schorzeniu, które jak
      powiedziała może samo ustąpić. Stwierdziła wręcz że teraz gro badań wykonuje
      sie zupełnie niepotrzebie, lekarze nie mający wizji leczenia zlecają jedno
      badanie za drugim, gdyz nie bardzo wiedzą co w danym przypadku zrobić. Tak więc
      niewielkie poszerzenie miedniczni nerkowej naprawę nie jest czymś poważnym, tak
      jak napisałam na początku znajdz naprawdę dobrego i mądrego lekarza.
    • aniaolak25 Re: poszerzenie miedniczki nerkowej 09.06.06, 21:49
      dzięki za pocieszenie. Wydaje mi się że mamy dobrego lekarza, nasza pani
      nefrolog powiedziała że to jest tylko do obserwacji, bo dzieci czasami tak
      mają, ale trzeba to sprawdzić żeby upewnić się że poszerzenie się nie zwiększa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka