Dodaj do ulubionych

zakwaszanie moczu

05.08.06, 17:14
Mam problem z odpowiednim ph moczu. Najczęściej wynosi 7, a czasami więcej.
Synek ma dość często e.coli w moczu, jest oczywiście leczony, ale wg naszej
lekarki pomogłoby zakwaszenie moczu, bo w środowisku kwaśnym bakteria zginie.
Póbowałam wit. C, ostatnio daję 2 kapsułki Vitabutinu (synek ma 14m.), ale
niestety nie pomaga. Jakie wy macie sposoby? Bo ja juz nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 05.08.06, 22:00
      u nas witC nie pomagała ale vitabutin na szczęście pomógłsmile
      innych sposobów nie znam
      ale dziewczyny tutaj coś na pewno Ci doradzą
      pozdrawiam
      • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 06.08.06, 12:30
        No właśnie po przeczytaniu tu informacji o Vitabutinie zaczęłam go stosować. Na
        początku było lepiej, ale wczoraj znowu ph 7,5. Mam w domu papierki lakmusowe,
        żeby nie latac do laboratorium, więc staram się sprawdzać to ph często.
        • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 06.08.06, 20:54
          a może po prostu zbyt dużo mleka i przetworów mlecznych w diecie dziecka
          dużo mleka powoduje że mocz robi się zasadowy
          • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 07.08.06, 09:46
            Zjada butlę (ok. 180ml) rano i wieczorem. I to nawet nie jest normalne mleko, bo
            Wojtuś ma skazę. Je Bebilon Pepti. Po południu zjada też kaszkę. Czy to może byc
            za dużo? Oprócz tego owoce, obiad, przekąski.
            • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 07.08.06, 21:10
              taka ilość chyba nie jest za duża
              mój wypija więcej
              a jak długo już podajesz vitabutin?
              • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 08.08.06, 11:42
                Podaję od prawie 2 tygodni.
            • maniakow Re: zakwaszanie moczu 08.08.06, 00:41
              A czy to czasami nie od Bebilonu właśnie? Moja córcia piła B. Pepti MCT i
              zawsze miała wysokie pH - 8, 8,5 to norma, dopiero jak odstawiła ten preparat -
              miala skonczony rok i stwierdzila, że więcek B.Pepti nie weźmie do ust smile - to
              pH spadło do 6 - 7. Teraz ma 5,5. 6, a Vitabutin nam pomagał - przynajmniej nie
              rozwijały sie bakterie. Do tej pory żurawina to główne menu mojego dziecka -
              soczki, kisiele, herbatki smile)).
              • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 08.08.06, 11:43
                No ale my nie mamy na razie szansy odstawienia Bebilonu P. Preparaty sojowe nie
                wchodzą w grę, bo tez uczulają i to nawet bardziej niż mleko. sad
                • maniakow Re: zakwaszanie moczu 09.08.06, 22:46
                  Oczywiście, że trzeba dalej podawać B. Pepti, trzeba cierpliwie czekać aż
                  dziecko powie "mamo daj kiełbaśki nie mećka" smile)) - a co do pH, to
                  tylko "strach" przed infekcjami czy też na okrągło się z nimi borykacie. Bo
                  jeśli pH jest wysokie ale nic się nie dzieje to bym sie uspokoiła. U nas nic
                  sie nie działo a żurawinka była zawsze smile)) tak w razie co - nigdy nie wiadomo
                  jakie byłoby pH bez żurawiny?
                  • slawek9910 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 00:18
                    kupujemy sok zurawinowy i robimy z niego kisielek, u nas rewelacja po dwóch
                    miesiącach stosowania.
                    • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 11:28
                      A jakiej firmy ten sok? U mnie ciężko dostac sok (mieszkam na wsi). Raz
                      zamuwiłam w aptece, ale nie dał rady z ph.
                      • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 11:29
                        "ZamÓwiłam" smile
                  • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 11:27
                    No właśnie w tym problem, ze się dzieje: mamy nawracajace infekcje e. coli.
                    Leczymy je , a one wracają. Dlatego zakwaszenie moczu mogłoby pomóc. Przed
                    chwila znowu się załamałam mierząc ph - 8. A codziennie poza wit. C daję 2
                    kapsułki Vitabutinu. No i nie samym Bebilonem P. maluch żyje, bo i jemy kanapki
                    z wędliną, zupki z mięsem, drugie dania, owoce.... Już nie wiem co robić. sad(
                    • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 14:57
                      ja kupuję kandayjski z sklepie ze zdrową żywnością(w Gdyni)
                      nazywa się SAM SOK z żurawin wielkoowocowych
                      ale jest srtasznie drogi
                      za butelkę 300ml zapłaciłam 9,99zl
                      • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 16:06
                        Właśnie ten znalazłam w internecie. Jak go podajesz, bo musi byc bardzo kwaśny?
                        • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 11.08.06, 21:33
                          jest może nie tyle kwaśny co bardzo cierpki
                          rozcieńczam małemu z wodą
                          a jak nie chce pić to troszkę osłodzę
                    • gusia210 Re: zakwaszanie moczu 10.08.06, 14:57
                      a jak zrobić z takiego soku kisiel?
                      • slawek9910 Re: zakwaszanie moczu 11.08.06, 21:42
                        mielismy ten sam problem. Ph 8. Nasz lekarz nefrolog prywatnie nasza
                        przyjaciolka polecila nam ze vitabutin jest dobry ale nie zawsze dziala. Stad
                        sok zurwawinowy. Kupujemy w sklepie z ziolami zwykły sok z herbapolu słodzony
                        (tym się nie przejmujemy bo mała nie je wogóle słodyczy i cukru) woda i mąka
                        ziemniaczana i mamy kisiel zurawinowy. Po infekcji mieliśmy problemy z piciem a
                        kisiel był gut. Poza tym kisiel działa moczopędnie więc sikała jak mała krówka.
                        Zawsze po południu dostaje kisiel i ph zjechało do 6 - 6,5. Efekt po 2
                        miesiącach. Ten sok z kanady też kiedyś kupuliśmy , cena obłęd, spróbuj sama to
                        wypić, straszny kwas. Żadne dziecko tego nie da rady wypic
                        • aniluc24 Re: zakwaszanie moczu 12.08.06, 13:07
                          Kiedyś kupiłam ten sok z herbapolu. Rozcieńczałam go po prostu wodą i dawałam do
                          picia. Spróbuję dac go znowu. Co tam cukier. Jestem już zdesperowana, bo to
                          wszystko za długo już trwa. sad
                          • danka78 Re: zakwaszanie moczu 18.08.06, 13:53
                            czy 6 mc maluchowi moge podawać ten sok?
                            • aska_ou Re: A co z 2 miesieczniakiem ???? 19.08.06, 12:13
                              Synek konczy wkrotce przyjmowac Zinacef domiesniowo ( jest to kolejna infekcja)
                              i zastanawiam sie czy ja moge brac Vitabutin ( bralam w ciazy ) tak zeby pomoc
                              dziecku ( czasem ma ph 7 ) . Bedzie napewno bral cos odkazajacego no ale
                              zakwaszenie nie zaszkodzi a moze pomoc. Czy gdy ja bede brala tabletki i pila
                              sok z zurawin to wplynie to na mocz synka ??? ( karmie piersia )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka