Dodaj do ulubionych

nawracające ZUM

08.11.06, 16:00
Ala niebawem skończy pół roczku. Właśnie poraz trzeci zachorowała na ZUM.
Pierwsze zakażenie pojawiło się już w 5 tygodniu życia, wówczas w posiewei
wyszło e coli 10/4, została zastosowana antybitykoterapia ze względu na
ropomocz, augmentin zadziałał natychmiast. KOlejne zakażenie miesiac później,
choć ja mam wątpliwości, co do zastosowania wówczas anybiotyku (wychodowano e
coli 10/3). Przy drugim zakazeniu zastosowano zinat, zrobiono dziecku
cystografię, która, jak i USG, nic nie wykazała. Obecne zakażenie to e coli
10/5 i prawdopodobnie pseudomonas (potwierdzają w CZD kolejnym
posiewem).Objawy byly takie same, jak przy pierwszym zakażeniu (dziecko zle
sypialo, mialo zielone stolce no i w koncu pojawila sie w moczu ropa, badania
krwi w normie, USG norma). Scyntografie mamy wyznaczoną na grudzień. Ala jest
w świetnej formie i naprawde gdyby nie ropa nie zauwazylabym, ze cos sie
dzieje (zmienilam jej diete wiec zielona kupka nie niepokoila mnie). Jednakze
jestem mocno zaniepokojona nawrotami choroby, lekarze z CZD sa mocno
zdziwieni i nie znaja przyczyny zakazen, tesciowa (mocno mnie irytujac)
uwaza, ze powinnam zbadac swoj pokarm (o zgrozo nie wierze, ze to moze byc
przyczyna) a dodatkowo smie twierdzic, ze zbyt czesto sprawdzam, czy Ala nie
ma pelnej pieluchy (od momentu kiedy wrocilam do pracy to ona zajmuje sie
corcia). Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Jak może dochodzić do
zakażenia? Jaka profilaktyka jest w tym wypadku najlepsza?
Obserwuj wątek
    • edie28 Re: nawracające ZUM 08.11.06, 16:37
      Moje tradycyjne pytanie w takiej sytuacji, czy podawałaś dziecku po skończonym
      antybiotyku np. Furaginę na odkażenie dróg moczowych, żeby właśnie zakażenie
      się nie powtórzyło ?? Oczywiście to powinien zalecić lekarz! Co do nawrotów
      jako takich to, jeśli badania nic nie wykazały czasem tak niestety bywa, że ZUM
      się wraca, a lubi się wracać ..... Generalnie najlepiej, żebyście się wybrały
      to nefrologa on będzie wiedzieć jak poprowadzić dziecko. Czasem pomaga długo
      podawana Furagina bo, może za krótko córka ją przyjmowała (o ile ją miała) ??
      Na pewno bakterie w moczu u Twojej córki nie przechodzą z Twojego pokarmu, to
      absurd !! Bardzo dobrze, że często zmieniasz pieluchę u dziecka, które ma
      nawracające ZUMy to ważne, żeby nie leżało długo w pełnym pampersie. Higiena to
      podstawa, wycieranie córki w kiedunku odbytu nie odwrotnie, mycie pupy po kupce
      wodą z mydłem (polecam Sebamed dla dzieci), nie chusteczkami i wietrzenie pupy
      tak często jak się da, teraz może byc gorzej bo, jest chłodno. Możesz też
      zapytać o podawanie córce żurawiny, która świetnie zakwasza mocz i może
      zapobiec nawrotom. No i częste badanie moczu. Aha, E.Coli 10^3 to nie
      zakażenie. Napisz jakie wychodziły Małej ogólne mocze przy tych posiewach...
      Generalnie musicie znaleźć dobrego nefrologa ! Najważniejsze, że badania wyszły
      dobrze !!

Życzę powodzenia, głowa do góry !!
      • monala16 Re: nawracające ZUM 08.11.06, 19:46
        Oczywiście furagin był podawany i przy pierwszym i przy drugim zakażeniu, teraz
        lekarz nefrolog z CZD powiedział, że nie potrzebny jest furagin i nie przepisał
        go nam po wyjściu ze szpitala (antybiotyk bierzemy do soboty), jutro idę do
        lekarzza rodzinego i porozmawiam z nim, co o tym myśli. Bardzo dziękuję za
        poradę. Pozdrawiam
        • a.p5 Re: nawracające ZUM 08.11.06, 21:04
          a czy robilas morfologię po podaniu antybiotyku. MI w CZD nic o tym nie mowili,
          ale pediatra zalecila po 2 tyg po antybiotyku, a nefrolog po 48 godzinach od
          pierwszej dawki.
        • edie28 Re: nawracające ZUM 08.11.06, 22:09
          A jak długo brała Furagin ? Napisz jakie były wyniki ogólnego moczu ??
          • monala16 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 10:09
            przy pierwszym furagin brała przez 3 tygodnie 1/4 tabletki na noc. Po dwóch
            tygodniach w trakcie brania furaginu znowu coli zaczęła rosnąć i wówczas przez
            10 dni zinat, a następnie 1/4 tabletki furaginu 3x dziennie przez 3 tygonie i
            cystografia, po której furagin był kontynuowany w powyższej dawce przez
            tydzień. Badania moczu, które robiłam według zaleceń wychodziy prawidłowe, tj.
            brak białka, leukocyty do 5 wpw, erytrocyty 1-3 w cpw. Jedynie ciężąr właściwy
            jest za każdym razem niski 1.005, ale nie udaje mi się pobrać porannego moczu.
            I od września był spokój... i teraz znowu. Leukocytoria (leukocyty cppw, białko
            25 mg/dl, erytrocyty w normie). Po podaniu antybiotyku leukocyty spadły do 10
            wpw, białko znikło. Tym razem jednak lekarze nie przepisali nam furafinu!
            • edie28 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 10:37
              Wg mnie za krótko był Furagin .... teraz jeszcze bierzecie antybiotyk, ale po
              skończeniu Furagin koniecznie musicie brać i to jak dla mnie dłuuuugo. Może sie
              czepiam tego Furaginu, ale jak się dziecku wraca ZUM to powinno dostawać go
              długo, na początku w dawce leczniczej a potem w profilaktycznej. Tak było u nas
              i pomogło. Od 1,5 roku podaję córce żurawinę w kapsułkach i póki co jest ok,
              też nie ma refluksu tylko się wracały ZUMy niestety.
              Jeszcze raz powtórzę, żeby poszukać sensownego nefrologa.
              • monala16 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 11:31
                Dzięki za radę, napewno się do niei ustosunkuję. Na razie jesteśmy prowadzone w
                Klinice Nefroloii i Transpalntacji nerek w CZD w MIędzylesiu. Tam podobno są
                świetni nefrolodzy, ale jak na razie najbardziej konkretna wydawała mi się dr.
                M. Lipka, która niestety jest na stażu na innym oddziale. To dr Borowski i dr
                Friedman zadecydowali o nie przepisywaniu Ali furaginy
                • edie28 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 13:41
                  Nie jestem z Wawy więc lekarzy nie znam smile, ale dziewczyny z Warszawy z forum
                  na pewno się wypowiedzą wink
    • monala16 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 13:19
      no i mamy pseudomonas i musimy wrocic do szpitala. To jakis koszmar. Chce mi
      sie plakac. Juz sama nie wiem co robic. Potzrebuje pocieszenia!
      • edie28 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 13:43
        Oj to niedobrze, że musicie wracać no i ta bakteria jest wstrętna. Czy to była
        jedna bakteria czy w tym moczu jeszcze coś było ?? Wydawało mi się, że pisałaś,
        że wyszła E.Coli ..... ??

Wiem, że to teraz dla Ciebie tragedia, ale uwierz mi będzie dobrze, zobaczysz !!
        • monala16 Re: nawracające ZUM 09.11.06, 13:54
          no wlasnie byla e coli 10/5 i pojawila sie pseudomonas, lae lekarz zapewnial
          mnie, ze to probka zostala zanieczyszczona w szpitalu, ale kolejny posiew,
          który wczoraj zawiozlam do szpitala pokazal inaczej...
      • igorgo Re: nawracające ZUM 09.11.06, 13:55
        A ten pseudomonas to już stwierdzony na 100% ?
        Dlaczego pytam, też przechodziłam przez pseudomonasa zaraz po wyjściu ze
        szpitala ( dwa tygodnie po leczeniu klebsielli)ale nie dałam wsadzić dziecka
        tam ponownie.Zadnych objawów u dziecka, zero gorączki jak i innych objawów.
        Podaliśmy antybiotyk doustny który zalecił nefrolog - cedax . A nuż pomoże .
        Pomogło.Odkleiliśmy w między czasie napletek. Później w posiewie za jakieś dwa
        miesiące ponownie pseudomonas. Zaczeliśmy badania po pierwsze powtórka
        ogólnego - bz wymaz spod napletka - pseudomonas. leczyliśmy miejscowo. Po
        pewnym czasie wymaz jałowy. Zrobiliśmy badania wszystkie. Tz morfologię i
        badania biochemiczne. Nie chce zapeszyć ale od marca go nie mamy. tak więc
        możecie go wcale nie mieć , Napisz cos więcej o objawach i wynikach moczu
        ogólnego. ale tak naprawde decyzje powinien podjąć lekarz. Mój powiedział że
        lepiej dokładnie sprawdzić niz leczyć dośc ciężkimi antybiotykami.Głowa do
        góry. Wiem że mi łatwo pisać, ale ja tez przez to
        przechodziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka