Dodaj do ulubionych

proszę o radę

12.12.06, 09:03
Witam wszystkich,
Jakis czas temu corce w posiewie wyszedl proteus w ilosci 10:5 przy wyniku
ogolnym moczu dobrym. Lekarka zalecila augemntin przez 10dni. Teraz wiem od
innej lekarki ze przy dobrym wyniku ogolnym powinnismy powtorzyc to badanie.
Corcia ma 2 latka i narzekala ze ja boli krocze ale dokladnei nie potrafi
sprecyzowac. Po kuracji antybiotykowej znowu zaczela narzekac. Wynik ogolny
jest znowu dobry a posiew caly czas nam nie wychodzi. Juz trzeci raz bedziemy
pobierac mocz. Poradzcie czym najlepiej przemyc dziecku krocze przed
pobraniem? Czy moze powinnysmy zrobic wymaz z pochwy? Moze to jakas
ginekologiczna bakteria? Jak sie go robi? Czy robi to pediatra? Poradzcie co
zrobic.
Obserwuj wątek
    • ms32 Re: proszę o radę 12.12.06, 13:01
      Umyj córci dokładnie całe krocze wodą z mydłem, potem przemyj wargi sromowe i
      okolice wacikiem nasączonym rywanolem i na koniec przemyj jeszcze raz czystą
      wodą. Mocz na posiew powinien być łapany do sterylnego pojemniczka, najlepiej
      ze środkowego strumienia (pierwsze krople trzeba "wypuścić", bo mogą zawierać
      bakterie gromadzące się na ujściu cewki, co zafałszuje wynik). Wg mnie 10^5
      przy dobrym badaniu ogólnym to zabrudzenie próbki, też mieliśmy takie wyniki.
      • aagulek Re: proszę o radę 12.12.06, 13:22
        ja bym zrobila wymaz z przedsionka, lekarz, u nas nefrolog robil, poza tym
        podalabym cos na odgrzybianie bo pewnie po tej kuracji doszlo...oczywiscie w
        konsultacji z lekarzem, a samemu na pewno lacidofil 1 dziennie
        • synovia Re: proszę o radę 13.12.06, 12:12
          dziekuje wam za odpowiedzi,

ms32, no wlasnie dziwi mnie fakt ze za kazdym razem wynik ogolny jest dobry,
          zarowno przed antybiotykiem jak i teraz po kuracji, tylko teraz posiew nam nie
          wyszedl.

aagulek, spytam lekarki o ten wymaz... lakarka zalecila nam smarowanie
          clotrmazolem okolic warg sromowych a ja podaje enterol malej.

Tak sobie mysle ze moze tak wcale nei ma tej bakterii, albo juz nie ma po
          kuracji antybiotykowe. A to co jej dokucza teraz to moze faktycznie podloze
          grzybiczne po antybiotykach. Bo przeciez ona nie potrafi okreslic czy boli ja
          przy cewce moczowej czy przy okolicach warg sromowych... Tymbardziej ze samo
          siusianie nie sprawia jej bolu no i ten wynik ogolny dobry. Jutro sprobujemy
          pobrac mocz znowu i moze w koncu sie uda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka