19.04.06, 20:26
Prosze poczytać
www.fop.pl/serwis/news/wiadomosci.php?subaction=showfull&id=1145464487&archive=&start_from=&ucat=2&
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: KGHM 19.04.06, 20:37
      Czytałem. Ciekawe co by powiedział dzisiejszy zarząd jakby ceny miedzi spadły i
      KGHM zaoszczędziłby tyle samo kasy. Jestem pewien, że nie skomentowaliby tego.
      To jedno. A drugie - jakie straty ? Jak już to utracone korzyści ale to jest
      właśnie koszt hedgingu - może zadziałać w drugą stronę, czyli mniej się zarobi
      (ale nie straci). Po raz kolejny się okazuje, że w zarządzie tej spółki siedzą
      zwykłe ćwoki wieszające psy na poprzednikach - to takie polskie....dowalić
      poprzednikowi.
      Niech się lepiej zastanawiają jak sobie poradzić ze związkami zawodowymi lub
      jak pozyskać nowe, tańsze złoża miedzi.
      A sprawa hedgingu to arcyważna rzecz - chciałbym gdzieś przeczytać dokładne
      zasady stosowania zabezpieczeń w KGHM i sposobu księgowania tych operacji
      (bardzo często KGHM upycha te operacje nie w rachunku zysków i strat ale w
      bilansie - tak, żeby nie było łatwo skumać o co chodzi). Ale ta spółka ma
      inwestorów w bardzo ciemnym miejscu....szkoda pisać.
      • gorbibanki Re: KGHM 27.04.06, 13:22
        To teraz odwróć sobie sytuację i zapytaj kto przejął te 2 miliardy utraconych
        korzyści. Oczywiście banki. I oto chodzi. Banki będą się rozwijać w szalonym
        tempie i będą miały na to pieniądze. A ile kasy oddadzą TALEXowi za nowe centra
        informatyczne i wyposażenie od podstaw nowych placówek i zintegrowanie tego
        wszystkiego.
        • soros2 Re: KGHM 27.04.06, 14:09
          Gorbi, te 2 mld. przejęły banki i istytucje finansowe ale nie nasze tylko
          zachodnie. Nasze banki nie mają zielonego pojęcia o transakcjach
          zabezpieczających zmiany cen surowców. I chyba dobrze - niech zarabiają na
          kredytach a w takie rzeczy lepiej niech nie wchodzą.
          Talex z tych 2 mld. nie uwidzi ani grosza.
          • gorbibanki Re: KGHM 27.04.06, 15:12
            Szkoda. Co przynajmniej potwierdza że potencjał rozwoju naszych banków jest
            nadal ogromny.
    • ojciec_dyktator Re: KGHM i hedge'ing... 19.04.06, 22:01
      Problem z KGHM polega na tym, że oni zamiast sami wynająć paru dealerów i
      zarządzających z CFA (Commodity Futures Advisor, taki odpowiednik naszego
      Doradcy Inwestycyjnego) i stworzyć komórkę u siebie, pod bezpośrednim nadzorem,
      wolą płacić bankom za pośrednictwo. A banki nic innego nie robią, jak tylko
      rzucają shorty na LME i Nymex/Comex i wystawiają opcje put na świecie. Ale
      robią to na tyle cwanie, że sporo im kasy z owych 2 mld zostaje.
      Pytanie - "dlaczego tak jest?" uważam za pytanie typu: czy Zarząd KGHM to
      durnie czy skorumpowani (kasa z banków i to niemała!!)?
      • gadzik1 zatrudnij sie jako Comm. Futures Advisor 20.04.06, 08:07
        bedziesz pierwszy :)

sorry, ale nie ma takiego tytułu, a twoja pewnosc siebie sprowokowala mnie do takiego postu.

zabezpieczanie to nie jest "kaszka z mlekiem"
        Ot wystarczy sprzedac pare kontraktow i juz.
        Poza tym banki rowniez traca, ale oczywiscie lepiej myslec w ketogorii "ONI" zarabiają
        • zablokowany Nie będzie pierwszy 20.04.06, 08:55
          www.google.com/search?hl=pl&q=Commodity+Futures+Advisor&btnG=Szukaj&lr=
          • gadzik1 Re: Nie będzie pierwszy 20.04.06, 09:01
            wpisales w google ten zestaw słow - ale pokaz mi choc jeden link, ktory prowadzi do "Commodity Futures Advisor"
            • zablokowany Re: Nie będzie pierwszy 20.04.06, 09:24
              Wybacz ale nie chce mi się dokładnie grzebać. Przemknęło mi kilka przed oczyma.
              Pozdrawiam
              • gadzik1 uwielbiam 20.04.06, 09:32
                takie nonszalanckie wycofywanie sie z dyskusji :)

no wiec, nie ma czegos takiego jak CFA - Commodity Futures Advisor

Jest Commodity Trading Advisor - faktycznie swego rodzaju odpowiednik naszego doradcy - licencjonowany tytul upowazniajacy do zarzadzania aktywami klientów
                a CFA to Chartered Financial Analyst i to zupelnie inna broszka
                • zablokowany Re: uwielbiam 20.04.06, 09:41
                  Z niczego nie wycofuję się. Po porstu dałem Tobie link i dzięki guglowaniu
                  można było znaleźć takie określenia.
                  Pozdrawiam
                  • gadzik1 nie dales linka 20.04.06, 09:44
                    dales bezwartosciowy smietnik
                    w rodzaju:
                    www.google.com/search?hs=Le8&hl=en&lr=&client=opera&rls=pl&q=na+gie%C5%82dzie+zarabia+ka%C5%BCdy&btnG=Search

www.google.com/search?hs=Izn&hl=en&lr=&client=opera&rls=pl&q=od+jutra+b%C4%99d%C4%99+bogaty&btnG=Search
                    • zablokowany Może o to Jemu chodziło 20.04.06, 09:54
                      www.the-futures-advisor.com
                      Pozdrawiam i proponuję zamknąć bardzo ciekawą wymianę linków....
                • zablokowany Nie mam nic wspólnego z nonszalancją. Pozdrawiam 20.04.06, 09:52
                  Commodity Trading Advisor
                  financial-dictionary.thefreedictionary.com/Commodity+Trading+AdvisorCFA
                  www.thefreedictionary.com/CFA
                  www.investorwords.com/817/CFA.html
                  acronyms.thefreedictionary.com/CFA
                  Chartered Financial Analyst (CFA)
                  financial-dictionary.thefreedictionary.com/Chartered+Financial+Analyst
                  www.investorwords.com/833/Chartered_Financial_Analyst.html
                  Pozdrawiam
    • zablokowany Jiangxi Copper Co. was up 5% in early trading 20.04.06, 07:54
      Dzien dobry. Cos takiego dzisiaj znalazlem....
      www.marketwatch.com/tools/quotes/intchart.asp?
      siteId=mktw&symb=HK:358&dist=mktwstorychart

..a przyczyna bardzo prosta
      Jiangxi Copper Co. was up 5% in early trading after reporting 2005 profit of
      $234 million, up from $138 million in 2004.
      HK:358 8.70 +0.65 +8.07% Vol:33,949,000 11:54am 04/20/06

Porównanie wskaźników na 20.04.2006 r.
      P/E 20,91 ( w nawiasie wskazniki KGHM 8,91)
      P/Bv 3,21 (3,28)
      EBITDA 563,55 mln usd (861,5 mln usd)
      ROE 26,53 % (36,84 %)
      ROA 15,14 % (20,86%)
      Gross Margin 24,96 % (32,93 %)
      Operating Margin 17,84 % (31,36%)
      Profit Margin 14,11 % (28,62%)
      52 wk High 8,5 usd (18.04.2006) 106 pln (18.04.2006)
      52 wk Low 3,3 usd (17.05.2005) 28,10 pln (17.05.2005)
      Annual Div 0,12 usd (1,73 usd)
      Div Yield 1,4% ( 5,39 %)
      Nie miałem możliwości wyznaczenia wskaźników DOL, DFL oraz DTL dla Jiangxi
      Copper Co bo nie dysponuję wynikami finansowymi tej spółki za 2004 rok. Jeśli
      chodzi o KGHM to DOL=2,58 ; DFL= 1,03 a DTL=2,66
      Natomiast te same wskaźniki obliczone na bazie danych skonsolidowanych wynoszą
      odpowiednio : DOL = 2,09; DFL=0,97 a DTL= 2,02
      Stopień dźwigni połączonej (DTL ang. degree of total leverage) wykazuje, w jakim
      stopniu wzrośnie wartość wypracowanego przez firmę zysku netto przy
      uwzględnieniu zmiany wartości sprzedaży, przychodów i kosztów finansowych.
      Jesli chodzi o dane jednostkowe to przy wzroście sprzedaży o 10 % wartość zysku
      netto wzrośnie o 26,6 %.
      Proszę zwrócić uwagę, ze polska spólka czyli KGHM ma lepsze wskazniki od
      chinskiego odpowiednika...Malo tego maksimum i minimum roczne przypada na ten
      sam dzien. Czyzby zbieg okolicznosci? Nie sadze. Poza tym wykres notowan tego
      chinskiego odpowiednika jest prawie skorelowany do KGHM...Ciekawe jak dzisiaj
      KGHM zachowa sie...Pozdrawiam
      • zablokowany Ciekawe 20.04.06, 12:32
        o ile pan W. z CDM PKO SA zwiększył stan posiadania KGHM w ciągu ostatnich
        trzech dni...
        104,5 pln to całkiem przyzwoita cena...
        • zablokowany Ciekawe po ile KGHM 24.04.06, 10:41
          Dzisiaj KGHM ponownie ustanawia rekordy wszechczasów...Nie jest to dziwne przy
          obecnych cenach miedzi...
          Proponuję popatrzeć na "bliźniaczą" spółeczkę
          www.marketwatch.com/tools/quotes/quotes.asp?
          symb=HK:358&vc=&siteid=mktw&dist=dropmenu

Pozdrawiam
          ps. Ciekawe czy niejaki wigometr nadal uważa mnie za antywskaźnik?
          • zablokowany Miedź powyżej 7 tyś za tonę:) 25.04.06, 13:17
            a KGHM powyżej 111 pln...Jak tam rekomendacja CDM PEKAO SA , która mówiła
            8.02.2006 sprzedawać z ceną docelową 56 pln. W dniu wydania rekomendacja KGHM
            kosztował 73,2 pln...
            Pozdrowienia dla towarzyszy radzieckich z tego biura....
            • plessok Re: Miedź powyżej 7 tyś za tonę:) 25.04.06, 13:25
              witam
              jak ceny miedzy beda utrzymywac sie na poziomie 7000dolarow za tone to KGHM
              bedzie tracila zyski wiec pozytywnie dla spolki to nie jest-straty beda wynikac
              z dowrotnej pozycji w celu zabezpieczenia przed stratmi
          • plessok Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 13:32
            e tam zablokowany tak wtedy napisal ze jestes antywskaznikiem
            • zablokowany Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 13:51
              Tak jestem antywskaźnikiem bo:
              nie mam Elektrimu
              nie jestem przekonany do JAGO
              nie jestem przekonany do SPRAY
              nie inwestuję w TETĘ
              omijam Lubawę
              a tak poza tym to woda na młyn odwetowców z Bonn.
              Pozdrawiam:)
              ps. :D a ja jestem dobrej myśli jesli chodzi o KGHM...
              • frolama Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 16:41
                Dobry tekst :D

A ja nie cierpię KGHM nigdy nie kupie tych papierów - to moja subiektywna
                ocena, postkomunistycznego zakładu gdzie każdy nawet szofer bierze do kieszeni.

Zdecydowanie wole bawić sie akcjami takich firm jak Getin, CCC czy JAGO
                • zablokowany Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 20:47
                  A mnie jest wszystko jedno kto na mnie pracuje. Czy to są komuniści czy
                  pisuary. Najważniejsze, że to kosztuje 112 pln...a będzie więcej.
                  Pozdrawiam i udaję się na mecz Arsenal - Villareal...stawiam na Arsenal:)
                  • frolama Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 21:16
                    Ale ja jestem a-polityczny poprostu nie lubie KGHM jako firmy
                    • citro1 Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 21:27
                      Jak skarb państwa sprzedałby swój pakiet,to papier kosztowałby nie 112,a 240
                      ale górnicy nigdy na to się nie zgodzą ,bo prywatny wiadomo co robi-tnie
                      koszty,restrukturyzuje jednym słowem zarabia ,a tak wszystko przejedzą i za
                      20lat będzie płacz,bo nie ma roboty a kto winny -wiadomo Balcerowicz.
                    • zablokowany Re: Ciekawe po ile KGHM 25.04.06, 21:50
                      A lubisz zarabiac eci-peci?
                      • zablokowany Bardzo ciekawe 2 zdania:) 25.04.06, 23:36
                        Meanwhile, July copper reached another record of $3.284 a pound Tuesday, before
                        closing up 18.85 cents, or 6.1%, at $3.2725. The metal's price has been
                        climbing on expectations of stronger industrial demand, especially from China.

www.marketwatch.com/News/Story/Story.aspx?guid=%7B11B52BD6%2D3E72%2D4246%2D88B6%2D01C2574A5A70%7D&siteid=mktw&dist=
                        • zablokowany Kilka zdań... 26.04.06, 11:12
                          KGHM kosztuje 116 pln. Według ostatniej rekomendacji CDM PKO SA inwestor
                          posiadający akcje w dniu 08.02.2006 roku czyli po cenie 73,2 pln powinien je
                          sprzedać i czekać na target price na poziomie 56 pln...Ciekawe kiedy to biuro a
                          szczególnie pewien analityk przeprosi inwestorów za to, że KGHM kosztuje dwa
                          razy tyle ile ci specjalisci prognozowali....
                          Całe szczęśćie, że jestem nienormalny i nie kieruje się jordolonymi pomysłami
                          niektórych analityków. Gdybym tak robił to nie miałbym na zsiadłe mleko i
                          kiełbasę...
                          Pozdrawiam
                          • zablokowany Re: Kilka zdań... 26.04.06, 14:14
                            Miedź pobiła kolejny rekord, może dalej drożeć
                            2006-04-26 13:08
                            LONDYN, 26 kwietnia (Reuters) - Środowe notowania na rynku miedzi przyniosły
                            kolejny z rzędu rekord wszech czasów - wczesnym popołudniem za tonę metalu
                            płacono 7.380 dolarów.
                            www.reuters.pl/news/?id=629115
                            KGHM po 116,5 pln...a Jiangxi Copper Co (SEHK-HK) spadło 0,6 % do 8,7 usd...

Będzie dobrze.

ps. Pozdrawiam tych specjalistów, którzy uważali mnie za antywskaźnik...Życzę
                            udanych inwestycji.
                          • soros2 Re: Kilka zdań... 26.04.06, 14:26
                            Eh, bez przesady - taka rola analityków, żeby analizowali. Oni muszą to po
                            prostu robic zgodnie ze sztuką a że rynek sądzi inaczej...takie życie. Przecież
                            zadaniem analityka fundamentalnego jest określenie wartości spółki a nie ceny
                            po jakiej będą notowane jej akcje w np. tydzień czy miesiąc od rekomendacji. Na
                            ceny akcji on nie ma wpływu więc za co ma przepraszać ?
                            Przy każdej porządnej analizie powinny byc podane założenia - wtedy potencjalny
                            inwestor sam może zweryfikować te założenia i wyjść na inną wartość.
                            • zablokowany Re: Kilka zdań... 26.04.06, 14:39
                              Tak masz rację, ale przyzwoitość wymaga przyznania się do błędu. Tylko jesli
                              ten błąd jest wielokrotnie powielany to czy jest błędem?
                              Pozdrawiam:)
                              • soros2 Re: Kilka zdań... 26.04.06, 14:48
                                Ale przy dobrej analizie błędu nie ma. Szczególnie jak sie robi analizę podczas
                                euforycznej fazy rynku - wyceniasz spółkę na x ale rynek wali w górę jak
                                szalony i spółka kosztuje np. 3x (ale fundamentalna wartość to wciąż x) - kto
                                tu popełnia błąd jeśli w ogóle ktoś go popełnia ? Analityk ma rację z
                                biznesowego punktu widzenia ale rynek też ma rację bo jest kupa chcących miec
                                daną spółka po 3x.
                                Natomiast zgoda co do ilości analiz gdzie cena rynkowa różni sie znacznie od
                                wyliczonej wartości - jak jest dużo takich analiz to to tak sobie wygląda. I
                                wtedy rolą szefów biura lub firmy rekomendującej jest umiejętne dozowanie
                                takich analiz. Generalnie ciężka sprawa podczas stanów nieustalonych rynku.
                                • zablokowany Re: Kilka zdań... 26.04.06, 15:01
                                  Granica błędu to 5 %...Jesli jest rekomendacja mówiąca, że w momencie wydania
                                  rekomendacja akcja kosztuje 73 pln i rekomendowanie jest sprzedawanie akcji
                                  z "target price" do 56 pln a w ciągu 2 miesięcy akcja kosztuje 114 pln i nigdy
                                  od momentu wydania rekomendacji nie osiągnęła rekomendowanego poziomu to nie
                                  nazywam tego błędem. Ponadto to samo biuro w momencie kiedy kurs od czasu
                                  wydania rekomendacji wzrósł o 50 % próbowało wykonać ten sam manewr. Znowu błąd?
                                  Pozdrawiam
                                  • zablokowany Zmiana nastawienia 27.04.06, 12:54
                                    Zmieniam nastawienie z optymistycznego na neutralne jesli chodzi o KGHM.
                                    • plessok Re: Zmiana nastawienia 27.04.06, 18:15
                                      niezle zablokowany...postepujesz jak prawdziwi analitycy-pozdrawiam i zegnam do
                                      odwolania-zycze duzo zyskow
                                      • zablokowany Pozdrawiam:) plessok 27.04.06, 18:46
                                        i powodzenia:)
    • mirrara Re: KGHM 04.08.06, 19:59
      A jak teraz należy oceniać KGHM?
      • opty2005 Re: KGHM 06.08.06, 12:14
        Marzy mi się stawka 140 zł, ale realna wydaje się być tylko 120 -125 zł.
        • swantevit Re: KGHM 15.08.06, 10:39
          przeczytalem wlasnie ze szwedzki producent miedzi ubezpieczyl swoje ceny na
          bardzo niskim poziomie, duzo nizszym niz nasz KGHM.
          Czyli nie bylo tak zle jak niektorzy tu krzyczeli..

Årets produktion är säkrad till 2.871 dollar per ton medan nästa års säkringar
          ligger på 3.966 dollar per ton. Det kan jämföras med dagspriset som ligger
          kring 7.700 dollar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka