Dodaj do ulubionych

wizyta w CZD

28.01.07, 22:51
Witam.Jestem tu nowa a więc i mało wiem o refluksie więc chciałabym uzyskac
pare odpowiedzi.1,5 miesiąca temu u mojego (obecnie) 3 miesięcznego synka
wyszlo na USG dyskretnie powiększone UKM w lewej nerce. Pani radiolog
powiedziała że jest to refluks. Dostalismy skierowanie do nefrologa do CZD
gdzie ze względu na wiek dziecka stwierdzono,że Kacperek zostanie przyjęty na
odział gdyż na konsultacje w przychodzi byśmy za długo czekali. Tak więc 5.02
mamy się z małym zgłosic na oddział.
Chciałabym wiedzieć co nas tam czeka. Jakich badań mamy się spodziewać, jak
dzieci je znoszą. Chodzi mi o cystografie. Jaki jest celtego badania i czy
ono jest naprawdę konieczne. Czy sa mniej inwazyjne badania które wykonuje
się w takich przypadkach.
Jest może ktoś kto leczył dziecko w CZD.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aagulek Re: wizyta w CZD 28.01.07, 23:11
      nie wiem jak finansowo ale ja wobec szalejacych wirusow chyba bym zrobila
      prywatnie w ciagu 1 dnia cystografie a nie w szpitalu, choc przyjecia czesto
      robia fikcyjne tz przyjmuja na 3 dni a i tak robia badanie i sie odbiera karte
      za 2 dni bo wtedy im nfz refunduje chyba, przynajmniej tak bylo ponad rok temu;
      nie wiem jaka tam jest praktyka ale moze warto porozmawiac z lekarzem, ja
      pewnie bym sie upierala tylko przy zrobieniu cysto na miejscu i wyjsciu do
      domu, krew i mocz pobrali w szpitalu, Magda miala wtedy bodaj 2 miesiace. a
      czemu robiliscie usg?cystografia pokaze czy jest refluks czy nie, bo jest
      bardziej dokladna niz usg, nie bede opisywac, prosze poszukaj na forum i na
      stronie, pozdrawiam,Agnieszka
      • elcia78 Re: wizyta w CZD 28.01.07, 23:56
        przy badaniu moczu wyszły leukocyty 25-30 wpw i liczne bakterie. Pediatra
        powiedziala ze dobrzeby było zrobić usg układu moczowego, więc zrobiliśmy.
        Teraz posiew jest ok iogólne też. Mial 20 zastrzyków Biofuroksym a teraz
        bierzemy furagin. Iczeka nas wizyta w CZD.
    • hugo_linka Re: wizyta w CZD 29.01.07, 08:53
      U nas po każdym ZUM było robione USG. A potem kontrolnie co 2 miesiące.
      Cystografii nie zrobiono ani razu. Teraz temat wrócił. Właśnie czekamy na
      cystografię, ale będzie zrobiona ambulatoryjnie. Jesteśmy umówieni na konkretną
      godzinę i do domu. Gdyby sami mi tego nie zaproponowali znalazłabym inny
      ośrodek, albo się upierała przy wyjściu do domu.
    • strzalcia Re: wizyta w CZD 30.01.07, 10:12
      my cystografie robilismy na warynskiego ,koszt niecale 200 zł i po pol godzinki
      do domu. super sprawa, wynik odrazu (po 10 minutach)
    • kurs1974 Re: wizyta w CZD 31.01.07, 15:31
      Alek miał miesiąc jak miał pierwszy ZUM i wylądowaliśmy w szpitalu. Potem
      szukałam opieki prywatnie bo szpital na Niekłańskiej mnie zeźlił. Trafiłam do
      dr. Śmigielskiego w BIOSIE na Szaserów (prywatna klinika, ale lekarz z CZD)gdy
      Olek miał właśnie jakieś 2-3 m-ce. On zaproponował nam w pierwszej kolejności
      zrobienie USG najpierw z pełnym pęcherzem a potem po mikcji(czyli wysiusianiu)
      żeby sprawdzić czy mocz się nie cofnął do nerki przy siusianiu. Jakby tu wyszło
      że się cofa to raczej reflux w 100%. Zrobiliśmy u dr Skobejko (też z CZD i też
      przyjmowała w BIOS-ie). Na USG nic nie wyszło a w wieku 5 m-cy po cystografi
      właśnie w CZD (tyle że my nie byliśmy na oddziale a ambulatoryjnie) refluks
      lewostronny II stopnia. Teraz Olek ma 2 latka i jest zdrowy, po ostatniej
      cystografi w maju (wiek 1,5 roku) i pół roku bez ZUM dostaliśmy od dr.Gastoła
      w CZD werdykt ZDROWY!!!.

Jak masz pytania szczegółowe pisz na kurs@wp.pl chętnie odpowiem. I głowa go
      góry będzie dobrze, sama przeszłam tę drogę i wiem że na początku dobrze jest
      mieć kogoś kogo można podpytać. Marta
      • a.p5 Re: wizyta w CZD 31.01.07, 16:04
        w 6 dobie życia Adasko byl przewieziony do CZD (na usg wyszla powiększona
        miedniczka i moczowod) trafilismy do CZD do dr Gastola. Spędziliśmy tam
        tydzień, ale to ze względu na antybiotyk podawany dozylnie profilaktycznie.
        Mały miał tam robioną cystografię i badanie urodynamiczne, usg. Myslę, ze
        możecie to zalątwić w dwa-trzy dni, bo będziecie bez antybiotyku. Można też
        pewnie prywatnie na Waryńskiego u dr Brzewszkiego. Nie można zostawać na nocsad
        • a.p5 Re: wizyta w CZD 31.01.07, 16:09
          co do cystografii, na badaniu byl z Adasiem mąż, bo babka powiedziala, ze tak
          lepiej. Nawet płaczu nie usłyszałam, trwało to chwile. A i lepiej żeby cewnik
          załozyL urolog niż tam na dole są delikatniejsi. Przy kazdym badaniu
          (zakladanie cewnika np) można być przy dziecku. Przy urodynamice też nie było
          problemu, ale może też dlatego, ze był malutki. Bylismy teraz na scyntografii i
          utrzymanie 8 miesięcznego synka nieruchomo przez 20 min bylo nie lada
          wyzwaniemwink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka