la.sonrisa 15.11.07, 13:31 ...zawsze wadę układu moczowego? Czy jest szansa, że jednak nie? Jak było u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Czy ZUM u chłopca oznacza.. 15.11.07, 15:16 Ktory ZUM i jaki wiek chlopca? Odpowiedz Link
la.sonrisa Re: Czy ZUM u chłopca oznacza.. 15.11.07, 16:16 Pierwszy ZUM przebyty w wieku 5 miesięcy, teraz ma 6. Odpowiedz Link
miaa26 Re: Czy ZUM u chłopca oznacza.. 15.11.07, 17:24 U nas w wieku 5 miesięcy pierwszy zum i niestety refluks IV stopnia Odpowiedz Link
miaa26 Re: ojej:( 16.11.07, 08:52 Mały bardzo często mocno płakał, lekarze twierdzili że ma silne kolki. W wieku 5 miesięcy po kolejnej nie przespanej nocy, lekarka rozłożyła ręce,że ona już nie wie co mu jest Dostaliśmy skierowanie do szpitalnego chirurga,tam na usg już wiedzieliśmy że coś jest nie tak. Dopiero w szpitalu mały dostał gorączki. Odpowiedz Link
a.p5 Re: ojej:( 16.11.07, 09:07 Czym sie objawial: najpierw płacz, wyginanie sie, marudzenie, ogólnie widać było, ze cos sie dzieje. Potem gorączka bez zadnych innych dodatkowych objawów. Od razu zrobiłam badanie moczu. Z tego co widze po znajomych lekarze, na szczescie, coraz częściej proszą o zbadanie moczu. U 2 znajomych pomimo zumu u chlopców nie wykryto refluksu, tylko że zumy byly w zasadzie zaraz po urodzeniu. Moim zdaniem dziecku po urodzeniu zawsze warto zrobić usg (u dobrego specjalisty) nie boli a moze pomóc.Ja dzięki temu, wykrylam w 4 dobie nieprawidlowości w ukm a tydzień poźniej mieliśmy zdiagnozowany refluks u mojego synka. Teraz jest juz zdrowy czego i waszym pociechom zycze z calego serca. Odpowiedz Link
marcelina29 Re: ojej:( 16.11.07, 12:52 U mojego synka zawsze dzieje się bezobjawowo, na szczęście co miesiąc robimy badanie ogólne moczu i posiew i dzięki temu wiemy, że coś się dzieje. Odpowiedz Link
marcelina29 Re: Czy ZUM u chłopca oznacza.. 16.11.07, 12:49 Mój synek ma 13 miesięcy i przebył już dwa zakażenia układu moczowego, miał wykonywaną scyntygrafię, cystografię i usg brzuszka, nie wykazały żadnych nieprawidłowości w jego układzie moczowym. Odpowiedz Link