Dodaj do ulubionych

analiza badań

31.01.08, 17:17
Prosze o analize wynikow badania ogolnego moczu:
kolor zolty, ciezar wlasciwy 1,015 ph 8, leukocyty nieobecne, azotyny nieobecne, bialko nieobecne, glukoza w normie, ketony nieobecne, urobilinogen w normie, bilirubinai erytrocyty nieobecne.
Analiza ilosciowa elementow upostaciowionych:
erytrocyty 0,3, leukocyty 0,3, nablonki plaskie 0,7, bakterie 4,6 nablonki okragle 0,5, drozdze 0, sluz 0. Podaje szczegolowy wynik w nawiazaniu do mojego wczorajszego postu i z gory dziekuje za pomoc. Aga
Obserwuj wątek
    • gosia1142 Re: analiza badań 02.02.08, 20:04
      wynik moczu jest prawidłowy oprócz ph, za wysokie. W takim ph
      bakterie łatwo sie mnożą, spróbuj zakwaszać mocz dziecku może vita
      butin albo zwyczajny sok żurawinowy.
      • madziulec Re: analiza badań 02.02.08, 20:18
        Zurawina nie zakwasi moczu nigdy.
        Bedzi ejedynie zapobiegac wnikaniu i "przyleganiu" bakterii.
        • guderianka Re: analiza badań 03.02.08, 09:24
          Mylisz się madziulec

Żurawina zakwasi mocz, bo jest bogatym źródłem wit.C, zawiera kwas
          askorbinowy i cytrynowy
          • madziulec Re: analiza badań 03.02.08, 12:44
            Sprawdzalam sama na wynikach moczu Myszola. Odwozony mocz byl specjalnie 2 razy
            w tygodniu.
            PH nie drgelo.

Wiec wiem co pisze.
            I nie jest to tani chwyt marketingowy.
            • guderianka Re: analiza badań 03.02.08, 19:22
              No patrz
              A ja sprawdzałam na mojej córce -i na nią skutkuje. Odkąd pije/łyka
              żurawinę ph pięknie kwaśne

Jaki wniosek można z tego wyciągnąć?
              • madziulec Re: analiza badań 03.02.08, 19:55
                A wprowadzalas cos innego do diety badz ja zmienialas???

Bo jakiekolwiek pracowania czytalam (czy polsko - czy obcojezyczne) to zadne nie
                twierdzi, ze zurawina obniza pH.
              • madziulec a jeszcze jako ciekawostka 03.02.08, 19:58
                en.wikipedia.org/wiki/Cranberry
                Cranberries have moderate levels of vitamin C, dietary fiber and the essential
                dietary mineral, manganese, as well as a balanced profile of other essential
                micronutrients

Cranberries are a source of polyphenol antioxidants, phytochemicals under active
                research for possible benefits to the cardiovascular system, immune system and
                as anti-cancer agents.[8][9]

Cranberry juice contains a chemical component, a high molecular weight
                non-dializable material (NDM), as noted above, that is able to inhibit and even
                reverse the formation of plaque by Streptococcus mutan pathogens that cause
                tooth decay.[10][11] Cranberry juice components also show efficacy against
                formation of kidney stones.[12][13]

Raw cranberries and cranberry juice are abundant food sources of the
                anthocyanidin flavonoids, cyanidin and peonidin,[14] and are also rich in
                petunidin.[15] These compounds have an unknown effect on human health (see
                anthocyanidin and peonidin). Although they are powerful against human cancer
                cells in vitro, their effect when ingested by humans is unproven, showing poor
                absorption into human cells and rapid elimination from blood.

Nonetheless, since 2002, there has been an increasing focus on the potential
                role of cranberry polyphenolic constituents in preventing several types of
                cancer.[16][17][18][19][20]

Cranberry tannins have anti-clotting properties and may reduce urinary tract
                infections and the amount of dental plaque-causing oral bacteria, thus being a
                prophylaxis for gingivitis.[21]

[edit] Anti-adhesion properties

There is potential benefit of cranberry juice consumption against bacterial
                infections in the urinary system. While much of the evidence is equivocal,
                hypotheses state that an effect occurs from a component of the juice
                competitively inhibiting bacterial attachment to the bladder and urethra,[22]
                allowing the bacteria to be flushed out more easily.

Although promising for anti-bacterial activity, long-term consumption of
                cranberry juice has only limited evidence for beneficial effects against urinary
                tract infections in women.[23] Similar applications have not been successfully
                proved in other clinical trials of consuming cranberry juice or tablets by
                people with spinal cord injury associated with bladder catheterization,
                neurogenic bladder or infrequent urination, any of which may be associated with
                increased susceptibility to bacterial infections.[24][25][26]
                • guderianka Re: a jeszcze jako ciekawostka 04.02.08, 10:36
                  Nie, nie zmieniałam nic w diecie, nie wprowadzałam specjalnych
                  ograniczeń ani też nie zwiększałam spożycia żadnego ze składników.
                  Mało tego-oprócz ładnego PH młodej spadła ilość bakterii. Z 10^7 na
                  10^5-poprawa nastąpiła wyraźnie po podaniu żurawiny, pogorszenie-po
                  jej odstawieniu

Myślę,że znaczenie może mieć odmienność w budowie dzieciaków (chodzi
                  mi o wade UMP)
                  • madziulec Re: a jeszcze jako ciekawostka 04.02.08, 14:27
                    Ilosc bakterii spadnie, to oczywiste. Chodzi o wlasnosci zurawiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka