Dodaj do ulubionych

Ciche miasteczka

26.06.12, 10:37
Do niedawna w rozmowach ze znajomymi podkreślałam, jak wspaniale klimatycznym miejscem jest Dzierżoniów. Owszem, wszechobecny jest zgiełk pracującego miasta, ale w dni wolne od pracy miasteczko wycisza się i spacerując jego uliczkami można zatopić się w dalekiej przeszłości, znaczonej pięknem odrestaurowanych kamienic, kościołów i uliczek wyłożonych "kocimi łbami"(;), czyli brukiem.
Tak było do niedawna. Teraz Dzierżoniów przypomina teren ogromnej budowy. Ciężki sprzęt ryje ulice od świtu do późnej nocy. Huk, kurzawa brudnego pyłu i piachu, no jednym słowem mały armagedon;)
A przyczyną wszystkiego jest umiejętność pozyskiwania przez miasto funduszy unijnych, więc gdzie się da, tam ryją i kopią, żeby jak najszybciej i jak najwięcej skorzystać z dopłat. Z jednej więc strony wkurza ten cały bałagan, a z drugiej cieszy perspektywa nowej infrastruktury kanalizacyjnej starego miasta i nowych nawierzchni ulic.
Przyjdzie taki moment, że znów będę spacerować w ciszy dnia wczorajszego, ale już po odnowionych uliczkach:)
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Ciche miasteczka 26.06.12, 12:37
      Nie wiadomo kto tej ciszy doczeka-------ja mam troche malo czasu.Ale jestem cierpliwa .
      • mater.matua Re: Ciche miasteczka 29.06.12, 11:27
        Voxave, strasznie minorowo zabrzmiały Twoje słowa:/ A przecież nikt nie zna dnia, ani godziny, więc może troszkę więcej optymizmu?
        Przyszłoroczny maj na nas czeka:)
        • voxave Re: Ciche miasteczka 29.06.12, 13:57
          He,he ja mam duzo lat---niestety...:)
          • autocash Re: Ciche miasteczka 29.06.12, 14:22
            Na szczęście tuż za granicami miasta jest multum miejsc, gdzie można pozażywać ciszy :)
            ---
            Wynajem samochodów - Oddział wrocławski
            • mater.matua Re: Ciche miasteczka 30.06.12, 12:18
              To prawda, Autocash. Mnie najbardziej cieszą ścieżki rowerowe między miasteczkami, a najbardziej ta, która wiedzie nad uciechowskie jeziorko. To wyśmienita trasa dla marszów z kijkami. Zresztą tak, jak i pozostałe.
              No i góry. Przysłowiowy rzut beretem i można zaszyć się w leśne ostępy:)
              • sly38 Re: Ciche miasteczka 30.06.12, 14:05
                temu byłem w Pieninach i mówie nasze góry sa też piękne za mało tylko mają reklamy ale to może i dobrze nie ma w nich tyle śmieci
              • matri_caria Re: Ciche miasteczka 04.07.12, 15:43
                Ostatnio podjechałam kawałek tą ścieżką rowerową na Uciechów, widoki pięknę, podziwiać można i wszystko fajnie, tylko ludzie puszczają tam psy bez smyczy i mało co nie przejechałam jednego takiego małego. Całe szczęście, że mam zwyczaj zwalniać jak widzę małe dzieci i psy, bo jedne i drugie są nieobliczalne;)
                • mater.matua Re: Ciche miasteczka 04.07.12, 21:04
                  Nie wiem dlaczego nie można nauczyć właścicieli psów, że ich pupile powinny być trzymane na smyczy. Czy to takie trudne do zrozumienia? Kiedy wreszcie zmieni się sposób patrzenia na posiadanie psa i ludzie zaczną traktować je najpierw jako gros obowiązków, a dopiero później jako przyjemność?

Matri, a rodzinę łabędzią widziałaś?:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka