Dodaj do ulubionych

Problem: uczeń bez podręcznika

29.09.04, 18:07
Witajcie w środku tygodnia!
Ostatnio zmagam się z następującym problemem: jest kilku uczniów, którzy nie
mają podręczników i ćwiczeń. Z racji tego,że jest to język obcy, ważne są
wszelkie uzupełnianki itp, więc każdy powinien mieć osobny podrecznik i
ćwiczenia, żeby móc samodzielnie pracować oraz aby można było go w razie
przeszkadzania przesadzić. Chodzi mi tutaj o uczniów, którzy nie noszą
podręczników z lenistwa, bo z tymi w trudnej sytuacji finansowej jest inna
sprawa - konsultuję to z wychowawcą i staramy się znaleźć rozwiązanie. Ja
poradziłam sobie w następujący sposób: na początku roku formułuję zasadę, że
zadaniem domowym każdego ucznia jest przyniesienie podr, zeszytu i ćw na
każdą lekcję. 2 razy w semestrze może zapomnieć. W pozostałych przypadkach
stawiam 1. A może inne rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • demicjusz Re: Problem: uczeń bez podręcznika 29.09.04, 19:53
      I nie dziala?
    • rom50 Re: Problem: uczeń bez podręcznika 29.09.04, 20:30
      Venilia, pracuję w szkole specjalnej i od wielu, wielu lat uczę tylko w oparciu
      o podręczniki w klasie. Uczniowie nie maja podręczników w domu. Po prostu nikt
      ich tyle nie wyprodukował, a nawet, gdyby, to i tak by ich nie kupili, ale to
      inna sprawa. Chodzi jednak o to, że efekty mojej pracy, nie tylko mojej,są
      bardzo dobre; pracuję w szkole zawodowej specjalnej i wielu nauczycieli
      podręczików nie ma, mało tego do wielu przedmiotów wogóle nie ma poodręczników.
      Co zrobisz jednak, jeżeli uczeń nigdy nie przyniesie Ci podręcznika, bo go po
      prostu nie ma, i jeżeli mimo wszystko materiał opanuje, ale z braku podręcznika
      będzie miał tyle jedynek ile lekcji(no bo chyba jesteś konsekwentna - inaczej
      jako nauczyciel się sama deprecjonujesz) to co mu postawisz? Przemyśl to. Są
      przecież inne metody pracy. Łączę pozdrowieni i służ pomocą.
      • venilia Re: Problem: uczeń bez podręcznika 30.09.04, 15:32
        Oczywiście, że można pracować bez podręcznika, sama też pracuję tak, jeśli
        zachodzi taka potrzeba. Jednak jeśli wprowadzamy podręcznik ( a jest to duże
        ułatwienie i dla ucznia, i dla nauczyciela), a u nas decyduje o tym akurat w
        moim przypadku zespół nauczycieli języków obcych, to wydaje mi się, że należy
        go używać. A co do tych jedynek - to właśnie tego dotyczy moje pytanie. jak
        inaczej to egzekwować? A co z uczniem, który nie przynosi podręcznika i
        przeszkadza całą lekcję? Mam prowadzić bez podręcznika, bo on jeden go nie ma?
        Jak to widzicie?
      • asia23bb Re: Problem: uczeń bez podręcznika 30.09.04, 22:00
        Opanowanie materialu to jedna sprawa, a praca na lekcji inna. Co maja robic
        uczniowie bez podrecznikow na lekcji, podczas gdy czesc je ma?? Moze i sa
        przedmioty gdzie da sie caly rok pracowac bez ksiazki, ale raczej jezyki obce
        do nich nie naleza. Mozna owszem pracowac na kserowkach, ale po 1: kto placi za
        ksero i papier? po 2: luzne kartki baaardzo lubia sie gubic.
        Stoje przed podobnym problemem:nie wiem czy 1 sa najlepszym rozwiazaniem, z
        powodu, o ktorym wspomnialas, ale jak w takim razie zmusic/zachecic ich do
        noszenia ksiazek??
    • ane.luko Re: Problem: uczeń bez podręcznika 30.09.04, 19:07
      U mnie podstawowym wymogiem jest odrobienie pr. domowej, czasem w zesz.ćw.,
      czasem w zeszycie osobistym i za brak pracy stawiam minusy. 5 minusów = 1.
      Jedynka grozi też za nieuzupełnienie zaległej pr. domowej. Jeśli uczeń zbyt
      często "zapomina" odrobić pr. domową, lub uzupełnić brak zaległej, najlepszą
      metodą jest powiadomić o tym rodziców.
      • joa344 Re: Problem: uczeń bez podręcznika 04.11.04, 16:47
        Kazda ma prawo dwa razy zglosic przed lekcja np. do lekacji. Brak ksiazki
        zalicza sie wlasnie do np.Po dwoch takich zgloszeniach uczen dostaje banie i
        juz ksiazki nosi.
        • adunia86 Re: Problem: uczeń bez podręcznika 05.11.04, 18:38
          Moze spojrzcie na to z perspetywy ucznia ...Jesli mamy po 8 lekcji dziennie,do
          kazdego przedmiotu gruba ksiazke,to na prawde nie mamy zamiaru zamieniac sie w
          wielbłada i wszystkiego targac ...
        • asia23bb Re: Problem: uczeń bez podręcznika 05.11.04, 20:29
          U mnie to nie dziala. Postawilam juz jedynki i na nastepnej lekcji to samo -
          wiekszosc osob bez ksiazek! I co mam zrobic w takiej sytuacji, gdy lekcja
          opiera sie na podreczniku? Pytac ich przez godzine??;)
    • kaz_dra Re: Problem: uczeń bez podręcznika 01.10.04, 17:29
      Cześć! Wszędzie Cię pełno, i dobrze, bo poruszasz wprawdzie podstawowe
      problemy, ale ciągle nie rozwiazane do końca. I chwała Ci za to. To Ty
      wciągnęłaś mnie mocno w to forum i mimo, że pracuję w tym zawodzie od 24 lat,
      ciągle się od Was wszystich uczę , albo utwierdzam w moim postepowaniu.
      Co do podręczników i ćw. to ja tak:
      - przestałam z czasem używać ćw; po I, musiałam je sprawdzać, żeby coś to
      dawało, a to przeszło moje możliwości czasowe; po II, uważam, że zadawanie ćw.
      do domu jest bezsensowne, bo dzieci, te na których nam zwłaszcza zależy, po
      prostu odpisują od innych albo robią to za nich rodzice, natomiast wszystkim
      uczniom mówię, że są ćw., które mogą kupić i część z nich kupuje, pracuje
      w domu, a ja pod np. koniec sem. sprawdzam i daję oceny ( zawyżone, za sam
      fakt )
      - przestałam się czepiac podreczników (zresztą robię mało lekcji
      z podręcznikiem, choć znowu sie nauczyłam, że jednak trzeba, nie dlatego, żeby
      mieć "łatwiejszą" lekcję, ale dlatego, żeby się nauczyli korzystac
      z podręcznika nawet w III kl. gimn), zawsze większość ma i po jednym na ławkę
      wystarczy. To u mnie, ale uczę przedmiotu ogólnego i staram się większość
      wytłumaczyć na lekcji; natomiast na sprawdzianach zawsze daję
      pyt. "różnicujące" nie tylko ocenę, ale też inf. z podręcznika, o której nie
      mówiłam na lekcjach.
      Jednak Ty uczysz języka, więc ćw. są Ci potrzebne i to bardzo. Może wykorzystuj
      je tylko na lekcjach i wtedy one mogą zostawać w szkole, a tym samym zawsze
      wszyscy je będą mieli, a Ty nie będziesz miała problemu.
      Twoje rozwiązanie z 1 jest dobre, bo uczy ich konsekwencji. Możesz sobie jednak
      w wyjątkowych przypadkach zrobić problem, zwłaszcza przy wystawianiu oc.
      końcowej (choć nie ma średniej).
      Ja pozwalam każdą 1, 2, i... zawsze do 2 tyg. poprawić. Jedynej 1 nie moga
      poprawić i ona się liczy w 100 %: jest to jedynka za nieuwagę na lekcjach.
      Możesz to zastosować do zesz., ćw. i podr. :)
    • foxy Re: Problem: uczeń bez podręcznika 09.11.04, 15:46
      Dobrze znam ten problem. Kiedyś bardzo sie przejmowałam gdy uczeń nie miał
      podręcznika i biegałam do punktu ksero przed lekcjami, wydając masę pieniędzy-
      tu 2 zł, tu 3 zł. Trudno uczyć języka bez podręcznika i ćwiczeń a przy 4
      godzinach w tygodniu z jedną grupą ciężko mi jest wymyślać lekcje bez tych
      pomocy.Rok temu się opamiętałam :) ponieważ kiedy pewnego pięknego dnia
      zobaczyłam moje uczennice idące do szkoły z małymi torebeczkami (na 6 godzin!)
      w porównaniu z moją wielką torbą powiedziałam dość. Na kolejnych lekcjach
      ustaliliśmy z uczniami (tzn. ja ustaliłam) kary za brak podręcznika. Jak nie ma
      to np, jeżeli uczeń nie posiada juz np to 1. Pozwalam mieć jeden podręcznik na
      ławce, mogą nosić ksero. Problem rozwiązany choć wiem że często pożyczają
      podręczniki z innych klas no ale... jakoś to zniosę:)Choć muszę się przyznać że
      nadal zawsze mam na lekcję 2- 3 kopie ksero- tak chyba z przyzwyczajenia:)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka