Dodaj do ulubionych

Jak zostac przedszkolanką?

12.09.05, 18:31
Witam, wlasnie zdalam sobie sprawe, ze to co robie w zyciu nie jest do konca
tym czego chce. Skonczylam studia (filologia angielska) po czym zrobilam 150-
cio godzinny kurs pedagogiczny, dzieki ktoremu moge uczyc w szkole. Znzcznie
jednak bardziej wolalabym uczyc dzieciaczki w przedszkolu i tu pojawia sie
problem- nie moge zrobic podyplomowej pedagogiki przedszkolnej, bo nie jestem
po pedagogice. Czy w zwiazku z tym, zeby moc zajmowac sie maluchami musze raz
jeszcze zrobic studia magisterskie, tym razem pedagogiczne? Czy jest jakies
inne wyjscie z sytuacji? Moze wiecie jak to obejsc. Bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • ewcia_ewcia Re: Jak zostac przedszkolanką? 12.09.05, 18:47
      Wydaje się, że musisz zrobić kurs kwalifikacyjny dla nauczycieli przedszkola;
      Tu są informacje o wymaganych kwalifikacjach nauczycielskich:
      edu.info.pl/strona.php?721
      Tu objasnienie, co to jest kurs kwalifikacyjny i przygotowanie pedagogiczne:
      www.edu.info.pl/strona.php?720
      • fion_a Re: Jak zostac przedszkolanką? 13.09.05, 15:31
        Czyli jeśli mam przygotowanie pedagogiczne i ukonczony kierunek studiów Edukcja
        Techniczno-Informnatyczna i zrobię podyplomowo zintegrowaną edukację
        wczesnoszkolną z wychowaniem przedszkolnym, to będę mogła nauczac w klasach 1-3
        lub w przedszkolu??
        Aha, podyplomówki nie zrobię, bo trzeba byc po studiach pedagogicznych:(a
        nauczycielskie to chyba nie to samo:(
        A gdzie można skonczyc studium wychowania przedszkolnego albo nauczania
        początkowego albo kurs kwalifikacyjny o ktorym pisałas??
        • ewcia_ewcia Re: Jak zostac przedszkolanką? 13.09.05, 16:14
          Wszelkie kursy, które dają kwalifikacje organizują i prowadzą wojewódzkie
          ośrodki doskonalenia nauczycieli, ośrodki doskonalenia niepubliczne, prywatne,
          uczelnie wyższe - państwowe i prywatne. Trzeba szukać ich ofert i dopytać.
          jeśli chodzi o prywatne ośrodki, to muszisz sie upewnić, czy są wpisane na
          listę MENiS (czy mają uprawnienia, bo inaczej twój papier - świadectwo będzie
          nic nie warte). Studium wychowania przedszkolnego - nie słyszałam o żadnym, z
          tego co wiem wszystkie od jakiegoś czasu pomału ulegały likwidacji i chyba nie
          ma żadnego. Zastanowiłabym się nad podyplomowymi studiami w interesującym cie
          kierunku - popytaj, bo nie wszystkie mają takie ograniczenia, o których
          napisałaś. A gdzie szukać kursów lub studiów? Podaj namiary, może coś znajdę.
          • katarzyna251 Re: Jak zostac przedszkolanką? 13.09.05, 17:35
            Dziekuje Ewcia za pomoc. Co do studium przedszkolnego to znalazlam jedno w
            Poznaniu. Szkoda bo niestety nie moge sie ruszyc poza Warszawe. Jesli znacie
            jakis osrodek lub uczelnie na ktorej moge zrobic potrzebny kierunek zeby uczyc
            maluszki, to bardzo poprosze o namiar. Wielkie dzieki.
            • ewcia_ewcia Re: Jak zostac przedszkolanką? 13.09.05, 18:14
              Jeśli chodzi ci tylko o Warszawę, to pojedź do ODN na ul Solec 57 i tam dowiedz
              się o jakieś kursy (w jakiej dzielnicy pracjesz? może dam ci namiar na doradce
              metrodycznego, który coś pomoże) - na stronie internetowej ODN w warszaiw nie
              warto czytać, bo nie wszystkie kursy już umieścili. Podjedź na UW (Mokotowska)
              i zobacz, w jakie dni przyjmuje na Wydziale Pedagogicznym dr Małgorzata Żytko
              lub dr Małgorzata Sieńczewska - one organizują studia podyplomowe dla
              nauczycieli, może coś szykują dla nauczycielek przedszkoli. Jak się coś
              dowiesz, to możemy pisać na skrzynkę - więcej tak publicznie nie moge pisać.
    • ewcia_ewcia Re: Jak zostac przedszkolanką? 13.09.05, 18:40
      Tak na szybko znalazłam taka ofertę (dość droga):
      www.mej.edu.pl/szkolenia/podyplom_wychow_przedsz_zintegr.php
      W tej ofercie ważne jest następujące zdanie:
      Studia podyplomowe kwalifikacyjne skierowane do nauczycieli nauczania
      początkowego i kształcenia zintegrowanego, nieposiadających kwalifikacji do
      pracy w przedszkolu i klasach 0-3 oraz dla osób pragnących zdobyć przygotowanie
      do pracy w tych placówkach.(dla osob pragnących zdobyć przygotowanie - a o to
      ci właśnie chodzi; nie musisz więc pracowac z małymi dziećmi, zeby podjąć te
      studia)
      Ośrodek jest sprawdzony - bezpiecznie mozna się tam uczyć, bo ich swiadectwa są
      uznawane. Mieści się w okolicach Bielan, Żoliborza
      Z tej strony, którą podałam, wejdź na stronę główną i poczytaj informacje o tym
      ośrodku.
      • katarzyna251 Dziekuje! 14.09.05, 08:46
        Ewcia, jestes wielka! Juz myslalam ze nic sie w tej sprawie nie zrobi, a tu
        taka osobka, pelna checi i pomyslow. Raz jeszcze wielkie dzieki. Dam znac na
        priv czego sie dowiedzialam.
      • fion_a Do ewcia_ewcia 11.10.05, 17:26
        A nie wiesz, czy miałabym szanse na znalezienie pracy w przedszkolu i dopiero
        wtedy skończenie podyplomówki??
        P.S. Jestem ze ślaskiego i nie znalazłam w regionalnym Osrodku doskonalenia n-
        li nic na temat:(są wszystkie inne kursy kwalifikacyjne,tylko bnie bna
        nauczyciela/wychowawce przedszkolnego:((
        • ewcia_ewcia Re: Do ewcia_ewcia 11.10.05, 22:47
          Raczej nie będziesz mieć szansy znaleźć pracy jako nauczycielka przedszkola,
          jeśli nie masz pełnych kwalifikacji w tym zakresie. Niestety, skończyły się
          czasy, gdy zatrudniano osoby z innym wykształceniem i mogły one uzupelniać
          kwalifikacje w czasie zatrudnienia w danej placówce. Nauczyciel przedszkola =
          studia w zakresie wychowania przedszkolnego (licencjat, magisterskie lub
          podyplomowe)
          • fion_a Re: Do ewcia_ewcia 12.10.05, 15:08
            Wiec chyba nic z tego:((musialabym isc na 3 letnie licencjackie:(chyba,ze
            bedzie kiedys uruchomiona podyplomowka.
            Dziekuje za informacje:)i pozdrawiam,
            Fionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka