Dodaj do ulubionych

trudny wybór Peg Perego dla roczniaka

19.01.11, 23:14
Na wiosnę moja córka skończy roczek. Obecnie jeździmy Mutsy transoprterem, ale ze względu na wagę chcę go sprzedać (mam kupca). Początkowo chciałam kupić BJ City Mini, ale po przeczytaniu wielu wątków na tym forum ochota na ten wózek mi przeszła. Przede wszystkim dlatego, że nie podoba mi się usztywnianie pleców segregatorem, czy regulowanie podnóżka za pomocą poduszki. Zdecydowałam już, że kupię wózek marki Peg Perego. Zwróciłam uwagę na trzy modele:
- pliko switch easy drive,
- VELA,
- SI.
Chciałabym, żeby to był ostatni wózek w okresie wózkowania i żeby miał choć trochę amortyzacji i w miarę dobrze osłaniającą budkę. Proszę o pomoc w wyborze i opnię o tych wózkach.
Obserwuj wątek
    • mrlondoner Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 00:45
      Podbijanie w Switchu przeklniesz z chwila, gdy napotkasz pierwszy kraweznik, wiec dla ciezszego dziecka nie jest to nejlepsze rozwiazanie. Poza tym wozek bliski idealowi jak dla mnie. Reszta nie jezdzilam.
    • mamaly Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 08:57
      Jeżeli szukasz wózka, który ma być tym ostatnim to Vela lub Si.

Si ma wiekszą budkę oraz dłuższy i regulowany podnóżek. Veli nigdy nie widziałam, ale podnóżek , jak w Arii , prawdopodobnie nie jest regulowany. Si może też mieć ciut wyższe oparcie.

Zaletami Veli będzie niższa waga, tacka i pełna rączka.

Inaczej się te dwa wózki składają. Vela składa się w walizkę, jest szersza po złożeniu, ale krótsza. Si po złożeniu jest wąski, ale dłuższy.

To takie podstawowe różnice.

Sama musisz ocenić co jest dla Ciebie ważniejsze.

A.
      • variuss Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 12:45
        easy drive- nic o nim n ie wiadomo, a tak fajnie sie zapowiada
        si- jest fajny dla malucha, sama go chciałam kiedys

w velli, podobnie jak w arii nie ma podnózka, wiec albo dziecku wisza nogi, albo podkladasz deseczke ....

zobacz sobie też wózki inglesina, z tym ze te bardziej zabudowane- zippy( podobne do pliko), otuto ( cała rączka) - beda dośc cieżkie, fajna dla malucha jest tez jane solo/carera pro ( cala rączka)
        jak ma do konca wystarcczyc to jescze wez pod uwage maclarena- techno xt, lub xrl (wiekszy), zoopera np hula ( swietna buda), mało znane u nas cosatto - diablo ( bardzo oszerne siedzisko) lub swift lite.

• z-ara Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 14:13
          Dzięki. Coraz bardziej jestem przekonana do SI. Maclareny nie wchodzą w grę, bo mi nie leżą. Zoopera niestety nie mam możliwości obejrzeć na żywo, a szkoda bo w tej cenie to jest niezły wózek. Słyszałam że główny dystrybutor się wycofał ze sprowadzania tych wózków. Może wiecie gdzie te wózki można zobaczyć na żywo i czy modele 2011 są do kupienia w Polsce.
          • monia76 Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 15:19
            Si jest fajnym i porządnym wózkiem, ale to jednak parasolka. nie nadaje się chyba jako jedyny wózek dla rocznego dziecka (moja córka jest właśnie w tym wieku). u nas sprawdza sie idealnie na szybkie wypady i wyjazdy, ale na dlugie, codzienne spacery mamy emmaljunge nitro. wszystko zalezy tez od Twojego podejscia, trybu zycia i warunkow, w ktorych poruszasz sie wozkiem. tak naprawde w uk w parasolkach wozi sie noworodki i jakos nikt od tego nie umarl.
    • cortinka Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 14:38
      Si ma wszystko na czym Ci zależy: całkiem dobrą amortyzację, dużą budkę i spokojnie starczy Ci do końca.
      Tylko nie wiem, czy będzie nadawał się jako jedyny wózek dla roczniaka. Ja w swoim Si wożę 15 miesięczniaka, ale bardzo sporadycznie. Wózek służy mi przede wszystkim na szybkie wypady do sklepu, na zwykłe spacery biorę jednak Emmaljungę - jest mimo wszystko wygodniejsza.
      • z-ara Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 19:39
        Tak może jeden wozek i to parasolka to mało, ale jeżeli młodsza córka wrodzi się do starszej to wózek nie będzie mi długo potrzebny. Na spacery chodzimy głównie do parku, więc myslę że parasolka wystarczy. A na zimę mam fajne sanki, które przy dużym śniegu lepiej się sprawdziły niż dotychczasowy wózek. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    • saras-wati Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 16:10
      modele city mini 2011 mają usztywnione plecy oraz oparcie bardziej do pionu. Do modeli z 2010 będzie można dokupić usztywnienie za 3 tygodnie - fabryczne, a nie segregator;) No niestety podnóżek będzie nieregulowany w dalszym ciągu:(

Z wózków wymienionych przez Ciebie, kupiłabym SI:)
    • marle200 Re: trudny wybór Peg Perego dla roczniaka 20.01.11, 20:00
      Ja ostatnio natrafiłam na wózek http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2028&<osCsid>
      byłam podobnie jak ty przekonana do SI ze względu na jego wagę, obejrzałam wszystkie inglensiny niestety tej co mnie interesowała nie było chodziło mi o model AVIO, natomiast SI również nie mieli choć do miesiąca mają sprowadzić bym mogła go sobie obejrzeć. W SI przeszkadza mi rozmiar siedziska jest malutkie bo to 30 cm natomiast w moim chicco ct 0,
      4 przy synku siedzisko było 35 cm i było w sam raz więc obawiam się, że w SI będzie za małe.
      Ale wracając do wózka który podałam w linku. Delti to nasza rodzima firma. W sklepie oglądałam kolor czerwony, co mnie zaskoczyło to szerokość siedziska to prawie 40 cm wózek nadaje się również na zimę ma świetne koła i dobrą amortyzjację
      może wyliczę zalety jakie od razu zobaczyłam:
      - super szerokie siedzisko zmieści się tam spokojnie śpiwór oraz wielki bobas,
      - super długi podnóżek,
      - ogromnie długa powierzchnia spania,
      - fajna barierka
      - pełna rączka nie laska, bez dziecka prowadzi się jedną ręką
      - świetna buda bardzo długa super chroni, jak rozłożyłam do pozycji leżącej i zaciągnęłam budę to sięgała do 2/3 długości wózka
      - bardzo długa świetnie dopinana osłona na nogi,
      - składanie wózka też fajne bo w pół więc nie zabierze dużo miejsca
      - bardzo dobrej jakości materiał
      - wózek nie rozklekotany wszystko ma na miejscu można dokupić parasolkę i torbę
      - spacerówka nie jest przekładana ale to znaczenia dla mnie nie ma
      - teleskopowa rączka pęknie się wysuwa więc wyższe osoby nie będą się garbić
      Wady:
      - waga ok 10 kg
      - płytki koszyk na zakupy choć dla mnie to żaden priorytet bo zawsze można powiesić dodatkową torbę na rączce.
      Cena ok 800 zł

Jest to pewnie jakaś nowość więc pewnie nie ma jeszcze opinii ale mi się strasznie spodobał.
      Zapomniałam dodać na siedzisku ma jakąś taką nakładę jakby wypłycającą ale sama nie wiem czemu to dokładnie służy
      regulacja oparcia na paski ale oparcie sztywne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka