Dodaj do ulubionych

Proszę o radę?

31.01.11, 10:10
Posiadam teraz bj city mini, który kupiłam dla mojej rocznej córeczki, jako tzw. kompromis, czyli:

-w miarę lekki wózek, który będę wnosiła na 3 piętro
-z większymi kołami i amortyzowany, ponieważ wokół są masakrycznie dziurawe chodniki
-mały po złożeniu, by zmieścić do corsy

Jednak okazało się, że wnoszenie na 3 piętro, nawet małego wózka, z dzieckiem, które jest coraz cięższe, to nie lada wyczyn:( Okazało się też, że jest możliwość zostawiania wózka na dole, przy wejściu...

Teraz nasuwa mi się takie pytanie, czy zostawić mini? Czy może lepiej kupić coś większego, na drogi w mojej okolicy, dobrze amortyzowanego?
Dodam, że na krótkie wypady etc., to zabieram najczęściej ergo, więc taki marketowy wózek nie jest mi potrzebny. Jednak z drugiej strony często wrzucam wózek i jedziemy do jakiegoś parku, nad zalew etc.
Obserwuj wątek
    • kpg81 Re: Proszę o radę? 31.01.11, 10:49
      Ja bym sie bala zostawiac mini przy drzwiach. Przy takiej opcji to bym jakiegos niedrogiego uzywanego kupila. Z drugiej strony szkoda tego mini sprzedawac, moze w bagazniku mozesz go zostawiac?
    • mak-111 Re: Proszę o radę? 31.01.11, 10:50
      ja bym raczej nie ryzykowala- szkoda kasy.
      • pomilak1 Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:06
        Saras hehehe a jednak coś nowego ;P
        może zostaw sobie mini na wypady do sklepu czy do parku w aucie, a kup jakiegoś używanego spedi :)tylko po mini to ta buda w spedi może cię przerazić:P ale można dokupić daszek i będzie ok :)
        • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:10
          hmm...wiesz, jak to czaję się na si;) ech...pomyślę...zobaczę, jak się mini wnosi na 3 piętro...
    • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:03
      a myślicie, że taka kłódka, jak do roweru to jest jakieś zabezpieczenie? Używany niekoniecznie chciałabym kupować - jakoś lubię rzeczy pachnące nowością;)chyba, że od kogoś z tego forum, bo wiem, że zadbany...
      z drugiej strony, jak kupię drugi wózek, to na co mam trzymać mini? Na wyjazd na wakacje wyłącznie?
      zostawiać w bagażniku mogę, ale to jednak kawałek do parkingu...i tak źle, i tak niedobrze...
    • variuss Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:15
      ja wlasnie dla tego zrezygnowalam z zakupu mini, bo jednak do wnoszenia jest troche nieporeczny- tzn brakowało mi wygodnego uchwytu z boku ramy, tak zeby go wnosic poziomo, a nie pionowo za ten uchwyt do skladania

na pewno nie zostawialabym tak drogiego wozka na dole, nawet przypiętego. Nawet nie chodzi o to, ze ktos ukradnie, ale zwyczajnie zniszczy- jakis pijany wyrostek dla zabawy zgasi na nim papierosa albo potnie nozem tapicerke ( oba przypadki byly juz tu opisywane)

Moze sie skusisz na mojego niedoszłego 3- kołlowca:
      www.kiddicare.com/webapp/wcs/stores/servlet/productdisplayA_39_10751_-1_19191_12769_10001_14051
      ( kiedys go kupie na pewno, prze sama ciekawaos, jaki im sie udało połaczyc tterenowy styl z waga parasolki)
      a twoje mini na pniu zejdzie i to za dobra cene :D
      • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:23
        No fajny ten wózek, ale pewnie u nas kupić nie można:( Wychodzi na to, że niepotrzebnie pozbyłam się teutonii...

co do mini, to trochę boję się go sprzedawać, bo to moje drugie mini w przeciągu pół roku...
        • variuss Re: Proszę o radę? 31.01.11, 11:33
          nie u nas nie mozna go kupic, tylko w UK
          teutonia moim zdaniem ani sie nadaje do wnoszenia na 3 pietro, ani do zostawianaia na dole (za droga, szkoda by bylo) wiec nie ma co żałować - ja swojej nie żałuje jak sobie tylko przypomne ile wazyła :D
          • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 13:48
            Ważyła sporo, choć ta je waga to nie najgorsza wada - mnie denerwował tak naprawdę tylko materiał budki, który w spacerówce lądował małej na głowie:( No to nie żałuję;)
    • gosia_arma Re: Proszę o radę? 31.01.11, 12:08
      No proszę, a jednak chce sie czegoś nowego :)
      Zaraziłaś mnie mini, więc i tak kupię na wyjazdowe spacery, ale cały czas myślę o większej spacerówce i chyba jednak kupię cocncorda :)
      Poszukam może znajdę jeszcze gdzieś w realu do obejrzenia, a jak nie to chyba zaryzykuję :)
      A jak szulasz lekkiego wózka to nie myslałaś o Arii? lżejszy i chyba mniejszy od si, no i ma rączkę w całości.
      • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 13:50
        nie podoba mi się aria;) jest zbyt plastikowa dla mnie...no właśnie, chce się czegoś nowego, ale teraz to się boję...kupiłam mini w lipcu, sprzedałam, kupiłam maclarena, by wrócić do mini, bo to dla mnie chyba jednak najlepsze rozwiązanie? Sama nie wiem...
    • monia76 Re: Proszę o radę? 31.01.11, 12:23
      widzę, że nosi Cię na zmianę ;-) skoro nie musi to być lekki wózek, a taki na szybkie wypady i tak masz, to może coś wielkiego i ciężkiego typu emma lub teutonia na typowo stacjonarne spacery? po tym czym dotychczas woziłaś córkę, nie sądzę, żebyś zadowoliła się byle jakim, niedrogim wózkiem tylko dlatego, że nie musisz go wnosić. potrzebujesz czegoś porządnego, co niestety wiąże się z wyższą ceną, tym bardziej, że wolałabyś kupić nówkę.
      decyzja zależy od Waszego trybu życia, jeżeli dużo wychodzisz na stacjonarne spacery to myślę, że warto zmienić mini na jakiegoś wielkoluda, bo pojeździsz nim pewnie jeszcze ze 2 sezony. w przeciwnym wypadku, zostaw mini.
      • saras-wati Re: Proszę o radę? 31.01.11, 13:56
        Dzięki za podpowiedzi:)

Miałam teutonię fun;) ale jak variuss dobrze zauważyła ciężkie, drogie wózki to gorsze rozwiązanie, bo żal go zostawić na dole, a wnieść tym bardziej się nie da, a poza fun'em, to żaden nie wejdzie do corsy...

Mam wrażenie, że ta sytuacja jest bez wyjścia...tak naprawdę, to mogę mini wymienić, tylko na co? monia, chodzimy często na spacery, ale mieszkam pod Wawą, gdzie w okolicy 5 minut jazdy samochodem są inne małe miejscowości(jak Podkowa Leśna etc.)więc, dla urozmaicenia spacerujemy każdego dnia, gdzie indziej, podjeżdżamy do parku, lasu etc.

Pownoszę go trochę w takim razie na to 3 piętro i w między czasie będę myśleć. Może to jednak nie będzie takie uciążliwe? A jak będzie, to może peg perego si? Ale czy on będzie rzeczywiście dużo lżejszy?no i jak spiszą się te kółka w terenie, w którym się poruszamy?
        • monia76 Re: Proszę o radę? 31.01.11, 14:10
          wiedziałam, że za Tobą chodzi si ;-) taka zamiana to raczej bez sensu. si się dużo trudniej składa, wcale nie ma lepszej amortyzacji i cena podobna, więc tak samo żal go zostawiać na dole jak mini.
          jak chcesz koniecznie pojeździć si to może się kiedyś wymienimy na kilka dni i sama zobaczysz czy go pokochasz.
        • gaga-sie Re: Proszę o radę? 01.02.11, 09:52
          A ja właśnie jestem po oglądaniu PP si- i rozczarował mnie. Nie podobało mi się wykończenie wózka, materiał, brzydkie szycia, ten pałąk na siłę wymyślony i daszek w budce ze zwykłej siatki:( Już bardziej podoba mi się BJ city mini i Silver Cross Dazzle. Acha, i po rozłożeniu siedziska w Concordzie Fussion, który też obejrzałam, buda rzeczywiście nie jest najciekawsza:( I ta waga wózka:( Mój Nomad przy nim to piórko, jedną ręką się prowadzi...Dalej mam mętlik.
    • srebrno-listka Re: Proszę o radę? 31.01.11, 16:45
      Nie zostawiałabym mini na klatce, to pewne. I pewnie bym sie z nim mordowała po schodach, jakbym go lubiła. Nie chcesz kupować wózka używanego, ale ja bym taki kupiła, choć też nie chciałabym go zostawiać na klatce. Koledze z zamykanej piwnicy ukradli wanienkę dla dziecka, wózek więc tym bardziej. I nie wierzę w zabezpieczenia takie jak do roweru. :)
      • afroddytta Re: Proszę o radę? 31.01.11, 19:26
        To może tym razem samochód zmienisz, może jakiś używany z większym bagażnikiem :)

A co do zostawiania na klatce to przypięcie łańcuchem, linką itp ok, ale jak Ci jacyś złośliwcy kółko odepną i wywalą to dopiero będzie nie wesoło.
        • didis Re: Proszę o radę? 31.01.11, 21:27
          Ależ szalejesz:D Mała ma rok:D Si bym nie kupiła.
          Nie zostawiłabym też wózka na klatce. Nie wiem co Ci radzić.
    • variuss Re: Proszę o radę? 01.02.11, 08:39
      skoro masz do swojej dyspozycji auto, to ja bym na twoim miejscu kupiła duzy, terenowy wózek i trzymała go w bagażniku. Chyba wiekszość 3-kołowych wozków sie zmiesci- tzn takie, ktore składaja sie na pół, a przednie koło wpada w przestrzen między tylnymi:
      - nipper, ktory wczesneij linkowalam
      - quiny speedy ( tylko taa budka marna)
      - britax -b smart ( ten aurat budke ma super)
      - easy walker sky
      - BJ city elitte
      - mountain buggy - kolejnośc cenowa mnij wiecej :D

Skoro lubisz spacery po lesie i bezdrożach, a dziecko ma dopiero roczek to jeszcze sporo bedziesz z tego wozka korzystac, na przyszła zime tez sie przyda.
      • variuss Re: Proszę o radę? 01.02.11, 08:42
        uważam, ze w aucie wozek bedzie jest 100x bezpieczniejszy niz na klatce schodowej
        a ty nie bedziesz musiała dzwigac zadnego wozka
      • saras-wati Re: Proszę o radę? 08.02.11, 21:04
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!! Przez ten tydzień testowałam mój wózek i parę razy go wniosłam(porażka) natomiast zostawiam go w bagażniku i chyba to najlepsze rozwiązanie...

Może większy terenowy też byłby jakimś wyjściem, ale obawiam się, że do corsy nie wejdzie - mini wchodzi na styk - z kółkami, więc w tamtym musiałabym ściągać pewnie kółka, a to na dłuższą metę będzie denerwujące...

biorę się za oglądanie wózków, które polecacie:) Oczywiście moim marzeniem byłoby MB,ale trafić używany, to chyba musi być fart...
      • saras-wati Re: Proszę o radę? 08.02.11, 21:47
        ten britax też bardzo fajny:)
        • calineczka793 saras-wati 10.02.11, 15:23
          No ja Cie proszę...znowu chcesz się Mini pozbyć?;-) A co jeśli następny wózek również nie spełni Twoich oczekiwań - wrócisz do Mini?;-)

Na Twoim miejscu zdecydowałabym się na jakiś używany wózek - może Si, może MB Swift - a potem jak Ci będzie pasował sprzedasz oba i kupisz nowy już wypróbowany;-)

Pozdrawiam!

Doti
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka