Dodaj do ulubionych

tylko fotelik?

20.03.06, 15:13
witam. zamierzam kupic mutsy wraz z fotelikiem play (3-stopniowe oparcie
rozkladane do lezenia). pani w sklepie powiedziala, ze wlasciwie nie potrzebna
bedzie gondolka bo wiele pan decyduje sie na ten rozkladany fotelik i
spacerowke, tym bardziej w miesiacach wiosennych i letnich. co o tym sadzicie?
wystarczy sam fotelik, maluszek nie bedzie mial niewygodnie? dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aska34 Re: tylko fotelik? 21.03.06, 21:08
      noworodek? cały czas w foteliku latem? to mi się jakoś w głowie nie mieści?
      chocby miał nie wiem ile regulacji to nigdy bym nie pozbawiła dziecka wygodnej
      gondoli ( mniej lub bardziej zabudowanej ale zawsze gondoli).
      Takie są moje przemyślenia
      Pozdrawiam
      Joanna
      • beata761 Re: tylko fotelik? 21.03.06, 21:15
        Tak małe dziecko moze przebywać w foteliku godzinę dziennie. Gondola jest
        niezastapiona.
        • menka12 Re: tylko fotelik? 22.03.06, 13:11
          a to skąd, że dzidzia może przebywać w foteliku tylko godzinkę?? Z jakich
          powodów? To po co są systemy TRAVEL?
          • elmama1 Re: tylko fotelik? 23.03.06, 13:20
            Hej,
            systemy TRAVEL sa po to,by przewozic dziecko w samochodzie,a nie na
            spacerach.Niemowle w foteliku powinno przebywac do max. 4h,instrukcje obslugi
            fotelikow maja takie info.Poza tym zapytaj ortopedy.
            Wazne jest by dziecko lezalo na plasko,bo to zdrowe dla kregoslupa i
            miednicy,ktore sie dopiero ksztaltuja.Wozek dla noworodka powinien np. rozkladac
            sie na plasko i na to nosidelko (lub podobne w funkcji:-) albo gondola.
            Szczerze mowiac idiotyczna jest ta moda na wozenie niemowlat na spacery w
            foteliku samochodowym,ktory z zalozenia ma inne funkcje,a za tym idzie budowa...
            Bardzo wazna jest odpowiednia wentylacja.Niewazne co pisza producenci o
            wentylacji,popytaj dziewczyn jak mokre sa plecy dziecka w foteliku.Duzo spacerow
            wypadnie Wam latem i powinny to byc dlugie spacery,wiec jak myslisz,jak beda
            wygladac plecy dzieciatka...?Zalozenie nakladki frotte daje tylko tyle,ze pot
            bedzie na tej nakladce,ale plecy dziecka wciaz beda wilgotne,latwo wtedy o
            przeziebienia.
            A co zrobisz jesli mlode nie bedzie spalo pleckach tylko na brzuszku-bo ma taka
            fantazje lub z zalecenia pediatry (np. gdy dziecko ma sklonnosci do
            dysplazji,bylo w polozeniu miednicowym)?Nie da sie odpowiednio polozyc dziecka w
            foteliku.
            No i kiedy masz zamiar przesiasc sie do spacerowki?dla dziecka jest lepiej jesli
            przesiada sie do spacerowki,kiedy juz w miare pewnie siedzi,czy ta spacerowka
            sie bedzie nadawac?lepiej poczytaj na forum...
            Hmmm...argument,ze inne mamy tak wybieraja nie przemawia do mnie (w takich
            momentach przypomina mi sie haslo:"Jedz g...o,milony much nie moga sie
            mylic!"),a inne mamy tak wybieraja,bo maja pewnie swoje powody-maja bajerancki
            wozek i na dodatek zaoszczedzily,bo nie musialy kupowac gondoli (zreszta te
            gondole mutsy i tak nie wystarczaja do momentu kiedy dziecko siada i pora na
            spacerowke...) albo pani ze sklepu im tak poradzila (viva marketing!)
            Jestem przeciwniczka zastepowania gondoli lub podobnych w funkcji nosidelek (a i
            z tego dwojga zdecydowanie popieram gondole:-) fotelikami-nie te funkcje na
            okreslone potrzeby i juz.
            • menka12 Re: elmama1 24.03.06, 12:57
              www.babyzoop.co.uk/janepro/slalomprospecs.htm - spójrz na te propozycję.
              Oczywiście, że pisząc o dwojakiej funkcji fotelika, nie miałam na mysli
              wszystkich modeli, bo to wierutna bzdura. Matrix Pro to jedyny dostępny na rynku
              tego typu fotelik (autogondola) i świetnie się sprawdza na sezon wiosenno -
              letni. Taka jest opinia nie pań ze sklepu, ale użytkowniczek, szczególnie
              Niemek. Co do zaoszczędzenia na gondoli to wątpliwe wyjście, bo mój wybór
              kosztował mnie 2.500zł, ale nie o pieniądze mi chodzio. Wózek jest lekki (8kg),
              funkcjonalny, zwrotny, zrobiony z gatunkowych, "oddychających" materiałów i
              przebadany w wielu krajach (min.Niemcy, Czechy), stąd też jego cena. Co o tym
              sadzisz?
              • menka12 Re: elmama1 24.03.06, 13:01
                a to wersja polska
                calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=4997&osCsid=5e8f6c788f659e0300179e2d9f35479a
                • elmama1 Re: elmama1 24.03.06, 16:55
                  Czesc,
                  slalom b.fajny-wyglada ladnie i podobno funkcjonalny,super waga:-)Dziewczyny
                  chwala,zapewne Ci sie sprawdzi:-)
                  Ale mimo wszystko obstaje przy gondoli:-)
                  Widzisz,co do fotelika jane matrix trudno jest sie wypowiedziec,poki praktyka
                  nie wykaze,czy odpowiada Waszym potrzebom.
                  Moim na pewno nie.Mlody urodzil sie z polozenia miednicowego (na co ortopeda
                  zalecil szerokie pieluchowanie i spanie na brzuszku),a na dodatek chcial spac (i
                  spi dotad) tylko na brzuszku,wiec dla mnie fotelik odpadalby.Nie wiem jak plaski
                  jest matrix po rozlozeniu-czy tworzy tak jednolita powierzchnie?dla mnie to dla
                  tak malego dzieciatka mus po prostu...raczej z racji budowy jest tam zapewne
                  zlozenie na wysokosci 2/3 dlugosci.Jakos nie wyobrazam sobie mlodego w foteliku
                  na brzuszku-przede wszystkim te czlapki szeroko rozlozone na boki:-)
                  I naprawde latem dziecko w foteliku ma goraco.Czy matrix ma jakis system
                  wentylacji?Zapewne podobnie od reszty fotelikow jest zrobiony z takiego
                  styropianu z ladna tapicerka,ciekawa jestem jak sie sprawuje to latem...W naszym
                  MaxiCosi Cabrio mlody po godzinie (nawet w klimie-tylko oszczednej,zeby znow
                  dziecka klima nie przeziebic...:-) ma mokre plecy,przed wyjsciem z samochodu
                  narzucalam mu cos jeszcze na cialko,a raz zdarzylo mi sie juz go nawet
                  przebrac,taki byl spocony (o tej porze roku tego problemu nie ma:-).Wiem,ze
                  corka kolezanki tez sie poci,ale moze tapicerki maxicosi tak maja?Przy czym ta
                  frota tez nam nie pomogla zaznaczam,wchlonela pot,ale nie miala go gdzie oddac
                  dalej...Z drugiej strony takie nosidla nakladane na spacerowki tez nie maja
                  wlasnej wentylacji,a jakos dzieci daja sobie rade...tylko ze tak patrzac z
                  trzeciej strony - te dzieci nie maja pod plecami tapicerki na grubym styropianie...
                  No i jestm jeszcze ciekawa jak dlugo dziecko moze jezdzic w matrixie?do
                  6mies.?Chodzi mi po prostu o to,czy spacerowka nadaje sie juz dla takiego
                  mlodszego niemowlaka-rozklada sie na plasko?zabezpiecza takie malenstwo przed
                  wiatrem i innymi czynnikami atmosferycznymi?
                  Po prostu glosno mysle:-)
                  Wybralam wozek z gondola i nie zaluje,ale wybralam tez fotelik niepasujacy od
                  stelaza,no i tu juz mialam troche zalu do siebie,ale zapp pomogl:-)
                  Mam nadzieje,ze bedziesz zadowolona ze swojego wyboru,podobnie jak Twoje
                  dziecko,a to jest najwazniejsze:-)
      • menka12 Re: tylko fotelik? 22.03.06, 13:08
        Proponuję sprawdziś Fotelik Jane Matrix. Super sprawa, gongola myslę, że jest
        zbyteczna.
        • kaliaa jalowa dyskusja 24.03.06, 19:38
          GONDOLA JEST NIEZBEDNA!
          mam 6 miesieczne dziecko i nie wyobrazam sobie, aby wozic ja tylko w foteliku,
          bo chocby nie wiem jak byl wygodny fotelik to nie ma porowanania do komfortu
          gondoli. Fotelik jak sama nazwa wskazuje to fotelik a gondola to zupelnie cos
          innego. Wszedzie "trabi" sie o tym, ze male dzieci nie moga przebywac za dlugo
          w fotelku jest to niewskazane z przyczyn zdrowotnych. Dziecko najczesciej spi
          na spacerach a w foteliku nawet najbardziej rozkladanym na plasko wygodnie
          nigdy sie nie rozlozy, nie mam czasu dalej pisac ale dla mnie tylko osoboa
          nieodpowiedzialna wybiera fotelik zamiast gondoli, jest to conajmniej
          niepowazne....
          • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 19:40
            Wystarczy odrobina chęci i niezbędne minimum inteligencji,żeby odróżnić fotelik
            od autogondoli.System autogondoli Matrix jest jedynym na naszym rynku tego typu
            rozwiązniem, więc z pewnością nie o nim "trąbią". Przed wyrażeniem swojej
            opinii, należałoby dokładnie wiedzieć, o czym się mówi.Ale póki co, dobrą
            lekturą będzie słownik ortograficzny. Żegnam ozięble - wyrodna matka.
            • kaliaa Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 20:14
              oziebla menko :)
              zanim zabralam glos w tej dyskusji, zapoznalam sie z owym wspomnianym
              fotelikiem, zreszta kolezanka zakupila ow foteliku, i wiem jak ta "pseudo
              gondola" wyglada :)
              Natomiast co do slownika to coz orografow, zadnych nie zrobilam jesli uwazasz
              inaczej to prosze wskaz mi je?!
              Gwoli wyjasnienia nie korzystanie z polskiej czcionki w internecie nie jest
              traktowane jako blad ortograficzny, w mojej wypowiedzi wystepuja jedynie
              przestawione literki (wynika to z tego, iz pisze z dzieckiem na rekach i nie
              mam czasu na poprawianie tego), a nie mozna traktowac tego jako ortografy, poza
              tym zeby zwracac komus uwage samemu nalezy byc nieskazitelnym, nieprawdaz?
              Jednakze w Twoim poscie wystepuje blad stylistyczny, takze Tobie nie przystoi
              zwracac mi uwagi!
              W kazdym razie mniemam, ze jak juz zostaniesz mama i w praktyce wyprobujesz ow
              fotelik to sama zapewne dojedziesz do tego, ze dluzsze przebywanie dziecka w
              tym foteliku jest niezbyt komfortowe i niezdrowe dla niego,
              acha zapomnialam kolezanka narzekala rowniez na potliwosc tego fotelika
              (zreszta, niestety wszystkie foteliki sa "potliwe" :(), takze w lato ow fotelik
              tym tym bardziej jest niepraktyczny.
              no nic biegne do malej a Tobie zycze wiecej pokory i mniej zacietrzewienia i
              zjadliwosci, oj przyda sie to Tobie - przyszla mamo...
              pozdrawiam cieplo :)
              • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 20:56
                INTERPUNKCJA!!!
                Niekorzystanie, Internet,aha, latem, o reszcie mniej rażącej nie wspomnę.
                A mamą już jestem - z 15-letnim doświadczeniem.
          • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 20:48
            6-miesięczne, "aby wozić JE" (to dziecko), co najmniej, że nie wspomnę o
            interpunkcji, która zakłóca komunikatywność. O stylistyce nie masz bladego
            pojęcia, więc... Jeżeli uważam dyskuskję za jałową, to do się do niej nie
            wtrącam. Matrix Pro jest nowym modelem autogondolki (bez kordury), z tego zaś
            wynika, że koleżanka nie miała okazji go wypróbować w sezonie wiosenno - letnim,
            więc nie czaruj. Systemy wentylacji w gondolkach - ha,ha - zależy w jakim
            przedziale cenowym.
            • kaliaa Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 21:34
              szkoda mi czasu na dalsza polemike z Toba dotyczaca glownie stylu pisania
              bowiem nic madrego do glownego tematu to nie wnosi, zreszta jak sie nie ma
              rzeczowych argumentow to sie siega po inne srodki :)
              Niemniej jedak konczac owa jalowa dyskusje dopowiadam, iz nie twierdzilam, iz
              znam sie na stylistyce, ortografi itd, zwrocilam i slusznie uwage na to, iz Ty
              rowniez nie wypowiadasz sie bezblednie, tym samym nie powinnas mnie pouczac!
              Poza tym zapraszam do slownika ortograficznego gdzyz "nie konczac" pisze sie
              oddzielnie :)
              Co do stylistyki kogokolwiek wypowiedzi, to coz tu rowniez trudno wydawac osad,
              bowiem rozne sa gusta, wiec wspomniana komunikatywnosc czyjejs wypowiedzi moze
              byc roznie odbierana pzrez rozne osoby, gdyz gust jest rzecza wzgledna.
              Czy moglabys mi wskazac w ktorym miejscu napisalam ze kolezanka korzystala z
              tego fotelika w lato???
              Napisalam, tylko ze narzeka na potliwosc fotelika - jej dziecko ma 2 miesiace
              takze pierwsza wspolna wiosna i lato dopiero przed nimi :)
              Jesli chodzi o system wentylacji w gondolkach to zapewniam Cie ze takie
              istnieja.
              Sama uzytkuje gondole firmy peg perego model golf, ktora ma wentylowane dno.
              Taki sposob wentylacji sprawdza sie doskonale zarowno latem jak i zima - takze
              polecam kazdemu wlasnie takie rozwiazanie dla niemowlaka.
              Dyskusja jest wedlug mnie jalowa a twierdze tak poniewaz, pomimo wielu
              argumentow osob wypowiadajacych sie wczesniej powyzej, Ty nadal sie upierasz
              przy swoim.
              Nadal cieplo pozdrawiam :)
              • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 21:52
                Zdanie na temat ortografii było dygresją, potem poprosiłaś o wskazanie błędów,
                co tez uczyniłam.Nigdzie nie napisałam "nie kończąc"("nie" z imiesłowem
                przysłówkowym współczesnym zawsze oddzielnie). Styl wypowiedzi nie jest sprawą
                gustu, decyduje o tym kila kryteriów (min. gramatyczne i uzualne), a poza tym
                styl to nie to samo co stylistyka (gwoli ścisłości). Co zaś dotyczy meritum
                problemu: osoby, które wypowiadały się na tym forum, nigdy nie widziały wersji
                Jane Slalom Matrix Pro na oczy. Myślę, że Ty i Twoja kolezanka też. Pozdrawiam
                nadal ozięble :)
            • kaliaa Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 21:39
              ps
              conajmniej tez pisze sie razem :)
              • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 22:02
                Sorki, ale nie. Odsyłam do "Nowego słownika ortograficznego"PWN.
              • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 22:06
                kaliaa napisała:

> ps
                > conajmniej tez pisze sie razem :)
                >
                Wyrażenia przyimkowe zawsze oddzielnie, chybaże zrosty.
                • menka12 Re: jalowa dyskusja 25.03.06, 22:26
                  oczywiście "chyba że"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka