Dodaj do ulubionych

Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać

18.06.08, 14:05
Wiem, że na temat tych wózków była już mowa, ale niestety nie
pomogły mi one w wyborze.
Apeluję więc o pomoc do użytkowniczek Nomad-ów i Fusion-ów. A może
znajdzie się ktoś, kto miał do czynienia z oboma wózkami.

Liczę na argumenty, które przekonają mnie do jednego z nich (lepsze
wykonanie, tapicerka, dodatki, wymiary, prowadzenie, awaryjność)

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 18.06.08, 14:25
      Ja mam Nomada. Kupiliśmy spacerówkę jakieś pół roku temu, a teraz dokupiłam
      gondolę dla dzidzi, która jeszcze ma się urodzic.

Ja do mojego Nomada żadnych zastrzeżeń nie mam - nic się nie psuje, hamulec nie
      opada (co podobno się dość często zdarza),folia w budce się nie drze (o czym też
      słyszałam). Także ze swojej strony mogę Ci serdecznie polecić ten wózek. Może
      trafiłam na jakiś wyjątkowy egzemplarz ;)

Prałam niedawno tapicerkę (mam wózek z kolekcji 2007, w kolorze Ebory):
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1057223,2,13.html
      I powiem Ci, ze nawet żandego środka piorącego użyć nie musiałam. Najbardziej
      brudne były te jasne elementy tapicerki zapięte na ramie wózka, przy łokciach.
      Wystarczyło przetrzeć ręką zwilżoną samą wodą. Nie wiem, ale dla mnie to
      genialne :) Tapicerkę miałam czystą w 3 minuty i suchą w jakieś 15min.
      Rozłożyłam na balkonie, zeby przeschła i miałam wózek jak nowy :)
      Zresztą kiedyś na spacerze, przejeżdzający samochód ochlapał całą budką błotem.
      Też wystarczyło strzepnąć i nie było śladu nawet. Budka nie była prana ani
      razu,a po pół roku wygląda jak nowa.

Ale wiem, ze teraz są inne materiały w tej nowej kolekcji, więc nie wiem, jak
      się będą sprawować pod tym względem.

My wybraliśmy Nomada ze wzglądu na mniejszą wagę. Jak kupowaliśmy, to w sklepie
      był i Concord i Nomad, więc sobie porównałam i Noamd wygrał. Zresztą mojemu
      mężowi nie podobały się kolory Concorda (wtedy w sklepie był niebieski i jeszcze
      jakiś, nie pamiętam).

Nomada mogę polecić, Concorda nie używałam (podobno są bezawaryjne, ale ja nie
      wiem. Mój Nomad też bezawaryjny :))
    • helginia Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 19.06.08, 11:00
      mam concorda. Wygodny, szeroki wozek, dobrze sie prowadzi i podbija. Jestem
      zadowolona. Jak masz jakies pytania, postaram sie odpowiedzieć.
      • dzoana_b Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 19.06.08, 11:24
        Mam concorda, wady i zalety opisywałam tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22462&w=80592450&a=80595777
        Nomada nie używałam, więc porównać nie mogę. Jak masz pytania to
        pisz.
        • moda333 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 26.06.08, 12:14
          Pomęczę was jeszcze pytaniami, bo temat ciagle otwarty:)

Czy ktoś moze prównac budki w obu wozkach, bo ta w Nomadze jest ponoć troche za krótka, nie chorni dobrze przed wiatrem i deszcze, folia niezbędna. A w Concordzie?

Ciekawa tez jestem jak sprawdza sie czarny stelaż w Nomadzie, nie nagrzewa sie zbytnio latem? Z tegorocznej kolorystyki najbardzej podoba mi sie ten granatowo-bezowy, ale czy cały nie bedzie za ciemny, szybko nagrzewający się?
          Z Fusiona wybrałabym chyba bezowy, chociaż granat tez nie jest zły, duzo zywszy niz w Nomadzie.

Będę wdzięczna za odpowiedzi
          • territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 26.06.08, 12:28
            Budki oba wózki mają takie same. Porównywałam w sklepie, jak kupowałam Nomada
            (obok stał Concord). Mamy Nomada z czarnym stelażem, bo mi się bardziej podobał
            i nie ma z nim żadnych problemów (tzn. nie nagrzewa się bardziej niż inny metal
            wystawiony na słońce). Nie zauważyłam przynajmniej.
            • territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 26.06.08, 12:32
              Acha, jeszcze odnośnie tapicerek w Nomadzie, to najlepiej "pomacać" na żywo, bo
              są różne pod względem faktury. U mnie w sklepie stoi kilka z tej nowej kolekcji
              i zauważyłam, że w zależności od koloru, te materiały się różnią. W kolekcji
              2007 tez tak było. Np. mój Nomad (w kol. Ebory ma zupełnie inny rodzaj tapicerki
              niż gondola w kol. Orange z tej samej kolekcji, którą właśńie niedawno zakupiłam
              dla drugiego dziecka).
          • ewcians Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 27.06.08, 00:19
            Ja byłam szczęśliwą użytkowniczką Concordów. Miałam kolor zielony i niebieski.
            Tapicerka - choć jasna - nie sprawiała problemów. Wystarczyło przetrzeć wózek
            wilgotną szmatką i po zabrudzeniach.

Jeśli chodzi o budkę w Concordzie - nie wiem jak w Nomadzie - można ją przegiąć
            aż do samego pałąka, folię montowałam tylko gdy naprawdę się rozlało. - montaż
            bardzo prosty, dodatkowo w folii jest okienko, które Dziecku można otworzyć (nie
            leje do środka), jeśli buntuje z powodu założenia folii.

Obecnie Concordy są użytkowane przez Mamy dwóch Maluszków - jedno ma miesiąc
            drugie dwa. Mam z Nimi kontakt (z Mamami) i są wózkami zachwycone:).

Strasznie mi się tęskni za Concordami.........na pewno jak kiedyś będę miała
            jeszcze Maluszka to nie kupię innego wózka jak tylko Concorda.
            • territta do ewcians 27.06.08, 07:32
              Ewcians, a budke w Concordzie można przegiąć tak od razu? Czy trzeba odpiąć
              tylną część? W Nomadzie da się przegiąć, ale własnie po rozpięciu suwaka, który
              dopina tylną częśc budki.
              • ewcians Re: do ewcians 27.06.08, 23:47
                No to w Concordzie jest tak samo. Budkę bez problemu da się przegiąć
                do pałąka odpinając dokładnie 3 zamki - 2 po bokach i jeden u góry.
                Z tym, że mnie to problemu jakiegoś nie sprawiało:)
                • territta Re: do ewcians 28.06.08, 08:59
                  ewcians napisała:

> No to w Concordzie jest tak samo. Budkę bez problemu da się przegiąć
                  > do pałąka odpinając dokładnie 3 zamki - 2 po bokach i jeden u góry.
                  > Z tym, że mnie to problemu jakiegoś nie sprawiało:)

To dokładnie jak w Nomadzie, 3 zamki trzeba odpiąć. Ale wtedy takie rozwiazanie
                  sprawdza sie tylko latem, bo inaczej dziecku wieje. Więc moim zdaniem właśnie to
                  jest bez sensu.
    • olcia_czwa Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 26.06.08, 14:03
      To ja mam prośbę do użytkowniczek concorda :) Czy mogłybyście
      ewentualnie czy ktoś już sprawdzał, czy gondola i fotelik rebel
      firmy Jane pasują do concorda? Czy da się je bez problemu wpiąć?
      Wiem, że te mocowania są identyczne, niestety u mnie w mieście nie
      ma sklepów, gdzie byłby i concord i jane. Byłabym wdzięczna za
      odpowiedź.
      • donciaw Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 27.06.08, 07:44
        A ja mam pytanie o osłonkę na nóżki, która jest w pałąku-czy
        faktycznie się sprawdza przy wietrze? A czy rączka jest przekładana,
        bo wydaje mi się, ze kiedyś gdzieś widziałam takie zdjęcie...(chodzi
        o Concord oczywiście)
        • territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 27.06.08, 08:04
          Rączka w Concordzie nie jest przekładana.
          • ewcians Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 27.06.08, 23:52
            Osłonka przeciwwietrzna się sprawdza, aczkolwiek jak byłam nad
            morzem, gdzie wiało tak, że łeb przy samej d........ urywało, to
            zabezpieczałam Maluszki folią przeciwdeszczową.
            Osłonka ma jeszcze przynajmniej dwa mi znane zastosowania:
            1 - rewelacyjnie trzyma gruby kocyk w zimie lub cieńszy na wiosne "w
            ryzach" nawet, gdy Maluszek należy do tych bardziej ruchliwych.
            2 - w zwiąku z tym, że w wózku spokojnie można wozić nawet i
            noworodka (w spacerówce oczywiście) jak się zaciągnie osłonkę to
            Maluch leży prawie jak w gondolce:) - ten sposób stosowany u moich
            dwóch Znajomych (wspominałam Wam wyżej) i bardzo sobie chwalą:)
            • donciaw Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 28.06.08, 16:50
              Och ten Concord wydaje mi się coraz bliższy ideałowi...chyba się na
              niego zdecyduję...Tylko jaki kolor...widziałyscie je na żywo, ten
              czerwony, ładny? Pasowałby do chłopczyka??
              • edyta805 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 29.06.08, 22:12
                Ja również jestem zdecydowana na zakup Concorda, i ten kolor to jest
                raczej pomarańczowy a nie czerwony. Jest ładny stonowany, właśnie
                biore pod uwagę ten kolor lub zielony, jutro jade dokładnie objerzeć
                ten wózek i ostaecznie dokonam wyboru. Doradźcie czy skoro termin
                mam na początek września to opłaca się kupowac gondolę czy wystarczy
                spacerówka, która rozkłada się na płasko? Ile wozi się dziecko w
                gondoli?
                • donciaw Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 30.06.08, 09:50
                  Ja uważam,ze powinnaś jednak kupić gondolę, w której spokojnie
                  powozisz malucha całą zimę. Będzie mu wygodniej, cieplej i ogólnie
                  lepiej w gondolce. Ja tak bym zrobiła. Pozdrawiam i proszę-daj znać
                  jak wyglądają te kolory na żywo. Ja obok tego czerwono-
                  pomarańczowego biorę pod uwagę jeszcze niebieski, ten jasny.
                  • edyta805 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 30.06.08, 21:20
                    Jestem już po rekonesansie:-) Kolor niebieski to taki śliczny jasny
                    błękit jeśli coś Ci to da to podobny do tego który jest na butelce
                    wody Żywiec Żdrój:-) może ciut jaśniejszy, natomiast pomarańczowy
                    również jest super jest taki żywy pomarańcz nie wiem do czego
                    porównać ale mi się b. podoba i jestem zdecydowana właśnie na ten
                    kolor, chyba że duża różnica będzie w cenie bo ja kupuję go w UK i
                    tam zielony jest przeceniony a właśnie te dwa kolory biore pod
                    uwagę:-) Pozdrawiam
                    • samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 11.09.08, 16:50
                      Podciągam wątek :))
                      Dziewczyny czy do concorda pasuje gondola z Jane?????

• kot110279 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 11.09.08, 19:05
                        Cześć Użytkowniczki Nomada i Fusiona.Który z tych wózków byłby
                        wygodniejszy do spania dla 7 miesięcznej córci i czy oba się
                        rozkładają na płasko?
                        • samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 11.09.08, 20:50
                          Wiem że concord fusion składa się na płasko, bo sama jestem tym
                          zainteresowana i sprawdzałam w sklepie

• territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 11.09.08, 21:18
                            Nomad też rozkłada się na płasko. Wózki zresztą są prawie identyczne pod
                            względem konstrukcyjnym. Różnią sie przede wszystkim przednimi kółkami (Concord
                            ma pojedyncze, Nomad podwójne), tapicerką i chyba ze znaczących różńic to
                            wszystko. Acha, Concord jest trochę cięższy.
                            • wila6 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 08:02
                              Hej dziewcyzny a czy gondolka ma regulowane podparcie?
                              • moda333 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 10:17
                                a my zdecydowaliśmy sie w koncu na Concorda.
                                Faktycznie jest jakies 1-2 kg cięższy od Nomada, konstrukcyjnie
                                prawie identyczny, ale przeważyły względy wizualne (kolorystyka)
                                oraz powiększany kosz na zakupy, pojedyncze koła z przodu.
                                Gondolka ma regulowane oparcie, natomiast oparcie w spacerówce
                                regulowane jest na paskach i rozkłda się niemal na płasko.
                                Kupiliśmy cały zestaw i rozczarował mnie daszek w foteliku, taki
                                lichy, nie wiem jakie ma spełniac funkcje. Nie pamietam jaki był w
                                Nomadzie.

Niestety nie mielismy jeszcze okazji wypróbowac go w terenie, jego
                                właścicielka przyjdzie na świat za tydzień:)
                                • samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 11:52
                                  A ja dowiedziałam się że pod koniec września ma wejść nowa seria
                                  Concorda tzn. kolorystyka (przynajmniej w Niemczech) więc póki co
                                  wstrzymuję się z zakupem tego wózka
                                  Moda333 kupowałaś u nas w PL wózek?? Ile Cię wyszedł cały zestaw??
                                  Mi z tej obecnej gamy kolorów podoba się Xenon, dla Synka jak
                                  znalazł niebieski kolorek

• doublebubble Xenon 12.09.08, 15:21
                                    A ja już zakupiłam zestaw Concorda ,kolor Xenon ,w Niemczech-gondola,fotelik
                                    ,spacerówka,śpiworek i torba-->całkowity koszt to ok.2650 zł
                                    • moda333 Re: 12.09.08, 16:15
                                      my kupiliśmy gondolę Proton, spacerówkę i fotelik Ion za 2400 zł
                                      (bez spiworka i torby).
                                      Po wielu poszukiwaniach w internetowych sklepach w całej Polsce,
                                      gdzie ceny siegały nawet 2900, w końcu znaleźliśmy ten wózek pod
                                      nosem we Wrocławiu i to na promocji:)

Nie kupowałam oryginalnej torby, bo upatrzyłam sobie taką w kolorze
                                      Ocean
                                      www.allegro.pl/item432653419_hb_usa_skip_hop_duo_torba_do_wozka_dla_mamy_w_wa.html

niestety wbrew zapewnieniom sprzedawcy nie jest od ręki i teraz
                                      znowu zastanawiam się nad tą od Concorda, ale nie widziałam jej na
                                      zywo.

Napiszcie proszę coś o tej torbie.
                                      • samanta25 Re: 12.09.08, 16:26
                                        moda333 napisała:

> my kupiliśmy gondolę Proton, spacerówkę i fotelik Ion za 2400 zł
                                        > (bez spiworka i torby).
                                        > Po wielu poszukiwaniach w internetowych sklepach w całej Polsce,
                                        > gdzie ceny siegały nawet 2900, w końcu znaleźliśmy ten wózek pod
                                        > nosem we Wrocławiu i to na promocji:)

To super cena jak za cały zestaw. Ja znalazłam na stronie
                                        niemieckiej cały ten zestaw za 720 euro więc wychodzi też ok 2500zł :
                                        ((
                                        Jestem ciekawa czy te wózki w obecnych kolorach stanieją po wejściu
                                        nowej serii.
                                        A jeśli chodzi o torbę do wózka to ja kupię z Canpola bo powinna
                                        kolorystycznie pasować
                                        www.allegro.pl/item434614024_canpol_torba_spacerowa_dla_mamy_pojemna_kurier.html
                                        Ta oryginalna z Concorda jak dla mnie za droga, nie dam 200zł za
                                        torbę
                                      • doublebubble Re: 12.09.08, 17:31
                                        Wózek i akcesoria będę miała w ten weekend-jak obejrzę torbę to postaram się ją
                                        jakoś opisać.
                                      • doublebubble Re: 12.09.08, 17:34
                                        No to faktycznie super cena!!!U nas taki zestaw jak napisałaś kosztuje ok.3000
                                        zł plus śpiworek 0k 200 zł i torba też w podobnej cenie.
                                        Jak torbę obejrzę- w weekend odbieram od teściów-to ciś o niej napiszę.
                                        • samanta25 Re: doublebubble 12.09.08, 18:51
                                          Doublebubble zamawiałaś ten wózek przez kogoś w Niemczech czy ze
                                          sklepu internetowego??? Bo ja się waham nad zakupem w sklepie
                                          internetowym, qrczę teraz jeszcze euro poszło do góry :((((

A właśnie zastanawiam się czy do tego wózka pasuje gondola z innego
                                          wózka np. Chicco albo Jane??????

• doublebubble Re: doublebubble 14.09.08, 13:18
                                            Ja zamawiałam przez znajomego,który mieszka w Niemczech -jakoś wydało mi się to
                                            prostsze -tymbardziej,że nie znam języka .Wózek już mam-jeszcze stoi w
                                            kartonach-nawet nie miałam czasu zajrzeć do środka.
                                            • samanta25 Re: doublebubble 14.09.08, 18:00
                                              Chętnie zobaczyłabym fotki jak wózek się prezentuje :)))
                                              Mi udało się zakupić na allegro gondolę Jane Capazo w super stanie
                                              więc zamówię tylko spacerówkę z Concorda i fotelik :) Zawsze to
                                              będzie taniej, czekam na nową gamę kolorów

__________________________________
                                              po 6 latach walki mamy nasz CUD niech TEN CUD trwa
                              • territta Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 16:29
                                wila6 napisała:

> Hej dziewcyzny a czy gondolka ma regulowane podparcie?

W Nomadzie (gondola Capazo) też ma regulowane podparcie.
                                • ela-e22 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 20:38
                                  Elementy z Jane można montowac na Concordzie. Był niedawno w
                                  sprzedaży na Allegro Concord Z Matrixem. Upewniałam się u sprzedawcy
                                  czy to pasuje , bo miałam ochotę na niego i przysłała mi zdjęcia.
                                  Gondolki z Jane można kupic używane na Allegro , czasami w niezłych
                                  cenach, tych od Concorda jeszcze nie spotkałam.
                                  • ela-e22 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 20:46

www.allegro.pl/item410737415_concord_fusion_xenon_2008_mutsy.html
                                  • samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 20:48
                                    ela-e22 napisała:

> Elementy z Jane można montowac na Concordzie. Był niedawno w
                                    > sprzedaży na Allegro Concord Z Matrixem. Upewniałam się u
                                    sprzedawcy czy to pasuje , bo miałam ochotę na niego i przysłała mi
                                    zdjęcia.

Widziałam też tą aukcję, była już kilkakrotnie na allegro i za
                                    każdym razem niższa cena :DD

> Gondolki z Jane można kupic używane na Allegro , czasami w
                                    > niezłych cenach, tych od Concorda jeszcze nie spotkałam.
                                    Muszę poszukać tych z Jane, bo z Concorda na pewno nie było bo
                                    obserwuję
                                    • ela-e22 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 21:08
                                      Miałam ochotę na ten zestaw , ale cena lekko wygórowana. Tym
                                      bardziej ,że Matrix jest ze starych kolekcji. Podobno wszystko
                                      niemal nówka , opuścic ceny nie chciała.
                                      • samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 21:42
                                        Jeśli mówimy o tej samej sprzedawczyni z allegro to oni mają wózki z
                                        komisu??? Teraz mają zestaw Jane
                                        www.allegro.pl/item430158344_jane_nomad_pro_mega_sliczny_komplet.html
                                        A z tą gondolką Jane to jeszcze zadzwonię do sklepu i zapytam czy
                                        faktycznie pasuje do Concorda

• samanta25 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 21:43
                                          A tu była aukcja właśnie tego concorda z Matrixem
                                          www.allegro.pl/item423473615_concord_fusion_xenon_2008_mutsy.html
                                          • ela-e22 Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 12.09.08, 22:05
                                            Oni m.in. skupują z Allegro. Mają mojego Mistrala S , którego
                                            sprzedałam osobie , która miała conajmniej dwa konta na Allegro.
                                            • dwojra Re: Jane Nomad, Concord Fusion?? pomóżcie wybrać 14.09.08, 18:25
                                              O Jane Nomad - kilka słów krytyki. Posiadamy ów wózek, gdy wybieraliśmy go nie
                                              znalazłam na tym forum ani jednej opinii krytycznej - więc teraz po pół roku
                                              użytkowania mam kilka uwag krytycznych. Sam wózek jest o.k. i ma mnóstwo
                                              fajnych rozwiązań. Natomiast ma też i minusy - powiecie jak każdy - ale ponieważ
                                              o nich jest niewiele na forum, może się komuś do czegoś to przyda. Największym
                                              minusem jest brak amortyzacji - jakiejkolwiek sensownej - w wózku po prostu
                                              trzęsie; nie nadaje się na tereny inne niż miejskie- a i na miejskie też w miarę
                                              równe;gondola wydaje się duża - i tu o dziwo bardzo się rozczarowałam, bo
                                              dziecko półroczne, które jeszcze nie siedzi ledwo się w niej mieści. Wózek
                                              skrzypi - w zasadzie trudno ustalić źródło owego dźwięku:)Brak również
                                              sensownego parasola - mówię o gondoli - ze względu na szeroką ramę trzeba
                                              kombinować z innymi modelami - my mamy emaljungę - która też nie zachwyca -
                                              mówię o parasolce. No i największy minus - to cena tego sprzętu - jak dla mnie
                                              na takie zastrzeżenia, jakie mam jest zbyt wygórowana. Oczywiście nie ma wóżka
                                              idelanego, i generalnie zawsze znajdą się jakieś braki, które wychodzą podczas
                                              użytkowania, tylko niektóre braki są trochę tańsze:)Choć przyznaję szczerze, że
                                              ma naprawdę fajne rozwiązania, które są przydatne na codzień, których brak innym
                                              wózkom a przede wszystkim jest lekki i zwrotny. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka