spanki 08.01.07, 19:56 Czy aparat niestały (wyjmowany) można używać w wieku kilkunastu lat czy to tylko aparat do zębów mlecznych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziorozec1979 Re: aparat wyjmowany 08.01.07, 22:47 Oczywiście,że aparat ruchomy stosuje się u nastolatków (na zębach stałych lepiej się trzyma) Odpowiedz Link
patka_watka Re: aparat wyjmowany 09.01.07, 19:58 Nie radze Ci zakładać aparatu wyjmowanego (chyba, że masz małą wadę). Ja miałam taki aparat i nic mi nie dał teraz czekam na aparat stały. Zmarnowałam kupe kasy :[ . Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: aparat wyjmowany 09.01.07, 23:32 To,że tobie nie pomógł nie znaczy,że jest do niczego.U ciebie efektów leczenia nie było a u kogoś innego mogą być bardzo dobre. Odpowiedz Link
spanki Re: aparat wyjmowany 10.01.07, 19:11 Mam niewielką wadę, dlatego myślę o aparacie ruchomym. Ile takie coś może kosztować i mniej więcej po jakim czasie widać skutki noszenia aparatu? Odpowiedz Link
patka_watka Re: aparat wyjmowany 10.01.07, 19:25 Ja nie mówię że ona jest beznadziejny tylko, że ona może pomóc tylko tym osobom co mają małą wadę. Aparat wyjmowany może tylko przesuwać zęby ale nie "przekręcać". Jeśli ktoś ma zęby jakby odwrócone to ten aparat nic nie da :/ Odpowiedz Link
koziorozec1979 Re: aparat wyjmowany 10.01.07, 21:17 Akurat nie masz racji.Aparatów ruchomych jest wiele i służą do leczenia różnych wad,także odrotowania zębów.Co do wielkości wady,to nawet nie masz pojęcia,jakie ciężkie przypadki leczy się ap. ruchomymi.Co do ceny,to zależy od typu aparatu i oczywiście od gabinetu:300-500 PLN.Niestety tylko do 12 r.życia są refundowane (i to nie wszystkie). Odpowiedz Link
patka_watka Re: aparat wyjmowany 11.01.07, 18:26 Przestań się czepiać! Moja orto powiedziała, że jak ktoś ma odwrócone zęby to aparatem ruchomym nie da się tego wyleczyć i tyle. Powtarzam tylko to co mi powiedziała. Odpowiedz Link
jola_ep Re: aparat wyjmowany 11.01.07, 21:57 > Przestań się czepiać! A czepia się? Moim zdaniem raczej wyjaśnia :) > Moja orto powiedziała, że jak ktoś ma odwrócone zęby to > aparatem ruchomym nie da się tego wyleczyć i tyle. Wiem, że raczej nie można przesuwać na boki. Niektóre zęby można obrócić, bo moja córka miała lekko obróconą dwójkę i jest lepiej. Ale przede wszystkim i najważniejsze. Aparat ruchomy i aparat stały mają różne przeznaczenie. Są wady, gdy najlepszy jest aparat ruchomy, są takie, gdy najlepszy lub jedynym wyborem jest stały (czasem łączy się oba). Nie znasz sytuacji Spanki, nie możesz wiec kategorycznie wyrokować, ze na nic jej się nie przyda ruchomy. Być może Ty masz wadę, którą się leczy wyłącznie stałym. Ale w jej przypadku może być zupełnie inaczej. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link
ramboo89 Re: aparat wyjmowany 17.01.07, 20:06 Witam.Mam podobny problem co autor tematu.Mam 17 lat(rocznikowo 18) i zastanawiam sie czy nie założyć aparatu ruchomego ,gdyż mam niewielką wadę.Może odpisze ktoś doświadczony.Pozdrawiam :) Odpowiedz Link