27.04.10, 15:48
Komu dajecie ten 1%?
Obserwuj wątek
    • mmc_lomianki Re: 1% 27.04.10, 16:03
      Poczatkowo myslalem o "Mam marzenie" (przyjaciele tam mocno dzialaja jako
      wolontariusze). Niestety - wydaje sie jednak, ze organizacja nie jest do konca
      dobrze zarzadzana...
      Przekaze wiec na Warszawskie Hospicjum dla Dzieci. Skoro nie moga zyc to niech
      przynajmniej odejda w spokoju i cieple...
      www.hospicjum.waw.pl/
    • drabbu Re: 1% 27.04.10, 18:16
      w tym roku - Stowarzyszeniu Wikimedia Polska, temu od Wikipedii.
      • kmsanczia Re: 1% 27.04.10, 18:21
        Wioski Dziecięce i Przylądek Nadziei.
        • kowalik22 Re: 1% 27.04.10, 19:50
          w tym roku, jak każdego roku - ZHP.
          • aktualizacja Re: 1% 27.04.10, 21:08
            Fundacja Dzieciom "Zdążyć z pomocą".

• lomek2 Re: 1% 27.04.10, 22:26
              Ludziom, co do których mam 100% pewność że pójdzie to na właściwy cel, a nie
              tylko wymyślili chwytająca za serce nazwę.
              • kmsanczia Re: 1% 27.04.10, 22:47
                Pod chwytliwą nazwą zawsze ukrywa się jakiś szczytny cel.

Chociaż jak widzę np banery pewnej fundacji reklamujące nowe centrum leczenia
                dzieci w postaci wielkiego przeszklonego hallu i doczepionego z boku małego
                szpitaliku, to się zastanawiam czy ta kasa jest rzeczywiście z sensem wydawana.
              • aktualizacja Re: 1% 28.04.10, 13:24
                lomek2 napisał:

> Ludziom, co do których mam 100% pewność że pójdzie to na właściwy
                cel, a nie
                > tylko wymyślili chwytająca za serce nazwę.
                >

Spieszę Cię Lomku uspokoić, że żadna organizacja nie dostaje kasy
                tylko dlatego, ze ma chwytającą za serce nazwę. Nawet gdyby przyjąć
                wysuniętą prezez Ciebie absurdalną tezę, że ktos jedynie z powodu
                wzruszającej nazwy chciałby takiej organizacji przekazac swój 1% to
                nie miałby takiej możliwości jesli za tą nazwą nie kryłoby sie
                realne działenie zgodnie ze statusem. Status organizacji pożytku
                publicznego uzyskać moze tylko organizacja spełniająca pewne ściśle
                określone prawem i dosc wysokie wymagania.
                Poza tym, kierując się Twoim tokiem myślenia nie powinniśmy wspierac
                żadnych organizacji działających na rzecz chorych, starych, dzieci,
                zwierząt ... bo wszytkie one w sposób zamierzony czy tylko pośredni
                odwołują się do emocji, a więc do niskich instynktów.
                Znam kilka takich fundacji/stowarzyszeń i uważam, że robią wspaniałą
                robotę, słusznie, że odwołują sie do emocji bo może to ułatwić im
                pozyskanie sponsorów. Zrozumiałbyś to i radykalnie zmienił zdanie
                gdyby Twoje dziecko potrzebowało ich pomocy, czego oczywiście z
                całego serca nie życzę.
                • lomek2 Re: 1% 28.04.10, 21:07
                  Czy ja kogoś do czegoś namawiam albo przekonuję???
                  Chyba mam prawo mieć swoje zdanie? Odmienne na przykład? Powiedzmy nie zachwycać
                  się sukcesami WOŚP, której istnienie uważam za powód do narodowego wstydu?

P.S.
                  Jakieś pół roku temu była mała afera związana ze znaną z nazwy fundacją
                  pomagająca dzieciom, działającą od lat. Okazało się, że fundacja pomagała przede
                  wszystkim sobie (zarządowi) - kilka milionów złotych a dzieciom przy okazji -
                  kilkanaście tysięcy złotych. I nie twierdzę, że to reguła, a nawet częsta
                  prawidłowość.
              • robert_c Re: 1% 29.04.10, 00:37
                lomek2 napisał:

> Ludziom, co do których mam 100% pewność że pójdzie to na właściwy cel, a nie
                > tylko wymyślili chwytająca za serce nazwę.
                >

Dziękujemy ;)
                • aktualizacja Re: 1% 29.04.10, 08:59
                  robert_c napisał:

> lomek2 napisał:
                  >
                  > > Ludziom, co do których mam 100% pewność że pójdzie to na
                  właściwy cel, a nie
                  > > tylko wymyślili chwytjąca za serce nazwę.
                  > >
                  >
                  > Dziękujemy ;)
                  >

Lomek, przekazałes na SISKOM? =O
                  Konkretnie może na promocję strategii pt. "Jak zablokowac burakom
                  spod Warszawy wjazd samochodami do stolicy" ?
                  Niewątpliwie to jest w 100% właściwy cel (dla chłopaków z Warszawy-
                  SISKOM)
                  • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 12:05
                    Jeśli chcesz wiedzieć konkretnie, to przekazałem znajomej rodzinie, która
                    adoptowała i opiekuje się niepełnosprawnym dzieckiem. Jest to niezmiernie
                    kosztowne (oprócz tego ze wymaga ogromnej pracy i wysiłku), a państwo, jak się
                    łatwo domyślić, nie garnie się do pomocy uznając, że ma "problem z głowy".
                    • kmsanczia Re: 1% 29.04.10, 12:13
                      No właśnie, państwo się nie garnie, fundacje be, to co , każdy ma wziąć w opiekę po 1 osobie potrzebującej? :>
                      Od tego są organizacje, żeby się tym zajmować i nie ma co wybrzydzać. Każdy niech sam decyduje, na co chce przeznaczyć kasę.
                      • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 13:13
                        No przecież każdy sam decyduje...
                        ?
                        • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 13:17
                          Dodam tylko, że im bliżej celu dociera zastrzyk, tym większa jego skuteczność i
                          mniejsze straty na "koszty operacyjne".
                          • kmsanczia Re: 1% 29.04.10, 13:19
                            No niby tak, ale jaką masz pewność że taki bezpośrednio obdarowany nie poleci za
                            to na wczasy? ;)
                            • esscort Re: 1% 29.04.10, 13:49
                              no ale jeśli nawet poleci to przecież mu te wczasy nie zaszkodzą ;)
                              No dobra, trochę żartuję. Chciałem powiedzieć tylko, że gdy się dało
                              kasę "tak w ogóle", to już nie ma co dociekać, na co została wydana.
                              Nat miast gdy np. się dało na konkretny cel - operację, opłacenie
                              czynszu, opłacenie szkoły itp., to wówczas można oczekiwać, że zostanie
                              na to wydana
                            • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 14:43
                              KM, ja nie oczekuję, że obdarowany będzie sobie mógł dzięki mnie osłodzić tylko
                              wodę, która popija suchy chleb.

Założenie jest takie, że pieniądze zostaną LEPIEJ wydane niż gdyby wpadły do
                              wspólnego wora. Każda instytucja ma koszty operacyjne funkcjonowania. Im większa
                              instytucja tym większe koszty. Zobacz PKP. Wożą ludzi i towary, przecież nie za
                              darmo. A ciągle są w narastających długach. Podobnie jest w dużych fundacjach.
                              Pojawia się biuro z urzędnikami, którzy są tylko po to żeby przekładać dokumenty
                              z jednej kupki na drugą, nic nie zmieniając i nic nie wytwarzając. Owszem oni
                              tez muszą zarabiać i żyć. Ale przecież mogliby robić gdzieś indziej coś bardziej
                              pożytecznego. Na pensje takich ludzi, jeśli nie muszę, nie zamierzam łożyć.
                              • kmsanczia Re: 1% 29.04.10, 15:09
                                Muszą się rozliczyć z dotacji, to przekładają te papiery, gdyby chowali je pod
                                stół, to by było bardziej podejrzane. ;)
                                Poza tym ci ludzie przecież robią coś za nas, my tylko dajemy kasę.
                                Nie łudzę się, że fundacje są idealne i bez skazy, ale to już nie do mnie należy
                                ich kontrolowanie.
                                Oczywiście że wszyscy powinni się wziąć za konkretną robotę, tylko teraz świat
                                wymaga siedzenia na tyłku i przewracania wirtualnych papierów. Akurat przykład
                                PKP może nie jest najtrafniejszy, bo oni chyba nie przez biurokrację są zadłużeni.
                                • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 17:25
                                  Przykład PKP oczywiście nie jest bliźniaczy, ale mi chodziło tylko o
                                  zaznaczenie, że tam gdzie pieniądze są marnowane, nawet dobre dochody trafiają w
                                  czarną dziurę.
                                  Nie do nas należy kontrolowanie Organizacji Użytku Publicznego, ale jeśli komuś
                                  zależy, możemy dodatkowo wykonać pewien wysiłek i skierować nasze pieniądze w
                                  mniej lub bardziej efektywny cel. Np sprawdzić co do tej pory zrobiła ta
                                  instytucja za powierzone jej pieniądze. Czy dość dynamicznie działa na przykład,
                                  czy jej działalność jest transparentna.
                              • esscort Re: 1% 29.04.10, 19:56
                                lomek2 napisał:
                                Założenie jest takie, że pieniądze zostaną LEPIEJ wydane...

To prawda, że im prościej, tym taniej. I trzeba upraszczać. Nie
                                wszyscy to rozumieją. Ostatnio słuchałem w radiu o kłopotach rodziny
                                prowadzącej tzw. rodzinę zastępczą. Przyszła do nich jakaś kontrola i
                                okazało się, że np. w ich domu nie jest prowadzony dziennik
                                korespondencji, nie ma instrukcji obiegu korespondencji, książki
                                wniosków, regulaminu zachowania się w kuchni itp. Lista zarzutów
                                pokontrolnych jest długa.
                                Śmieszne. Ale też straszne
                                • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 20:20
                                  To są bezpośrednie skutki rozrostu ilościowego klasy urzędniczej. Wszyscy po
                                  kolei rządzący obiecują coś z tym zrobić, ale nikt nie tylko nic jeszcze nie
                                  zrobił a wręcz przeciwnie - jest ich coraz więcej.
                                  Jak urzędniczyna może zaistnieć w swojej oderwanej od realnego świata
                                  rzeczywistości? Oczywiście wykazuje się albo ślepym przestrzeganiem przepisów
                                  albo kreowaniem nowych. Takich od których czasem włosy dęba stają, co za idiota
                                  mógł na to wpaść
                                  Można albo wziąć się do roboty albo symulować aktywność sypiąc pomysłami i
                                  regularnie nawiedzając przełożonych w celu włażenia im w dupę. To się opłaci i
                                  niejeden ten sposób na "pracę" odkrył. Spija się śmietankę sukcesu a koszty
                                  wprowadzenia w życie idiotycznych pomysłów ponoszą inni - wyrobnicy niższego
                                  szczebla oraz społeczeństwo.
                                  • kmsanczia Re: 1% 29.04.10, 21:32
                                    Zgadzam się, poza tym, że urzędniczyna może sobie sam tworzyć przepisy. Ktoś to jednak tworzy odgórnie (czy nie ci rządzący przypadkiem?:>). Wyższy urzędniczyna może je co najwyżej dowolnie interpretować, a niższy ślepo przestrzegać. ;)
                                    • lomek2 Re: 1% 29.04.10, 21:50
                                      Urzędniczyna to przejściowy stan materii:) Czy na wysokim stołku czy gołą dupą
                                      na ziemi jaka różnica?
                                      :)
                                      Jedni tworzą prawo europejskie, inni krajowe a jeszcze inni gminne. I wszyscy
                                      jednakowo dumni, przekonani o słuszności i w podobnym procencie bezmyślni.
                                      • kmsanczia Re: 1% 29.04.10, 22:11
                                        Lomek twoja sygnaturka jest chyba chwilowo nieaktualna? :>
                    • aktualizacja Re: 1% 29.04.10, 12:29
                      lomek2 napisał:

> Jeśli chcesz wiedzieć konkretnie, to przekazałem ...

Nie chce (nie muszę) wiedzec konkretnie. Przestraszyłam się tylko,
                      że przekazałes na SISKOM :)
                  • krzysiom1 Re: 1% 30.04.10, 11:40
                    aktualizacja napisała:

> Konkretnie może na promocję strategii pt. "Jak zablokowac burakom
                    > spod Warszawy wjazd samochodami do stolicy" ?
                    > Niewątpliwie to jest w 100% właściwy cel (dla chłopaków z Warszawy-
                    > SISKOM)

Znam siskomowca który podobnie do nas mieszka pod Warszawą.
    • krzysiom1 Re: 1% 27.04.10, 21:27
      Kolejny rok fundacji Przemka Paska "Ja Wisła"
    • wian_2006 Re: 1% 28.04.10, 11:30
      Stowarzyszeniu" Bardziej Kochani",czyli na pomoc dla dzieci z
      zespołem Downa.Mam 100% pewność,że pieniądze idą na własciwy cel.

Nazwa OPP: Stowarzyszenie Rodzin i Opiekunów Osób z Zespołem
      Downa „Bardziej Kochani”

Numer KRS: 0000032355

• stefanprawo Re: 1% 28.04.10, 14:12
        Kochani naprawdę warto oddawać ten 1% z waszych podatków niezależnie od tego
        jaka to jest kwota!!! POMÓŻMY POTRZEBUJĄCYM!!!
        ODDAJCIE NA SZCZYTNY CEL 1%!!! TAK NIEWIELE MOŻE DLA INNYCH ZNACZYĆ TAK
        WIELE!!!-Pamiętajcie o tym kochani!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka