stefanprawo 06.07.10, 10:02 Dlaczego przegrał Kaczyński? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmsanczia Re: Quiz 3 06.07.10, 10:21 Przecież nie przegrał "Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Quiz 3 06.07.10, 12:00 Słyszałem dziś rano komentarz radiowy, którego autor głosił, że prezes przegrał - rzec można - "zgodnie z planem politycznym", na własne życzenie i była to porażka wykalkulowana. Bowiem wygrana zapędziłaby prezesa do pałacu - przez co musiałby stracić przywództwo własnej partii (a więc poważnie ją osłabić), a zarazem byłby skazany na utarczki z PO, czyli traciłby popularność. Jedno i drugie umniejszałoby znacznie szanse PiS w przyszłych wyborach parlamentarnych - tak więc prezes przegrał dla dobra sprawy. Miałbym pytanie do prezesa: w takim razie po co w ogóle startował? Ale bardzo chętnie się zgodzę, że jednak przegrał - nawet dwa razy :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 12:12 Ja myślę, że tarując miał właśnie taki plan, żeby wywindować trochę sondaże i jak najlepiej przegrać. Po co? A po co startował Napieralski? Przecież też wiedział, że nie wygra. Żeby zmobilizować elektorat i działaczy, podtrzymać "sprawę smoleńską" i emcoje, pozyskać wyborców w trudnych czasach powodziowych itp.. Myślę, że pod koniec kampanii prezes w pewnym momencie uwierzył, że może nawet wygrać, zresztą emocje się udzieliły i przyszedł moment, że naprawdę myślał o zwycięstwie. Teraz oczywiście można różnie tłumaczyć, ale czy ja wiem, czy takie tłumaczenie, że sie nie chciało wygrać jest "polityczne" dla ludzi, którzy naprawdę sie zaangazowali w wybory. Co taki koleś czy koleżanka z łomianek, którzy tu żyły sobie wypruwali, ma teraz pomysleć, słysząc, ze to było "na niby"? Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Quiz 3 06.07.10, 12:25 esscort napisał: czy takie > tłumaczenie, że sie nie chciało wygrać jest "polityczne" dla ludzi, > którzy naprawdę sie zaangazowali w wybory. Co taki koleś czy > koleżanka z łomianek, którzy tu żyły sobie wypruwali, ma teraz > pomysleć, słysząc, ze to było "na niby"? No więc właśnie, mam taką samą wątpliwość. Byłaby to po prostu obłuda. A gdybym był takim kolesiem, to powiedziałbym sobie "nigdy więcej z prezesem". A poza tym, wydaje mi się, że w tym komentarzu chyba kryje się dalszy ciąg "oswajania" porażki: porażka z własnej chęci nie jest porażką. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 12:32 drabbu napisał: A gdybym był takim kolesiem, to powiedziałbym sobie "nigdy więcej z prezesem" Pewnie część tak by sobie pomyślała. Ale trzeba pamiętać, że prezes dla części swojego elektoratu jest wyjatkowym człowiekiem, który wie najlepiej, co jest dobre i jak należy postępować, który może wszystko zrobić i powiedzieć, a i tak nie przestanie być umiłowanym prezesem. Sam kiedyś słyszałem w metrze, jak zwolennik prezesa tłumaczył, że prezes musiał o tym Gierku tak dobrze mówić, żeby wygrać i wtedy komuchom się do d. dobrać, bo prezes wie, co robi, żeby było prawdziwym Polakom i patriotom dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Quiz 3 06.07.10, 12:35 Aha, czyli to, że o mały włos nie wygrał to było celowo! No ciekawe, doprawdy. Celowo przegrał o 6%, taki cwany. Jak by Kaczyński nie chciał wygrać to by nie kandydował i wystawił jakiegoś polityka z trzeciego rzędu. A przegrana o 6% to dobry wynik. Umocnił się w partii (wewnętrzna opozycja całkowicie spacyfikowana), poszerzył elektorat i zdobył zdolność koalicyjną. Gorzej z hrabią i platformą. Coś będą musieli zrobić. Dla przypomnienia: - "powołanie Rady Zdrowia Publicznego, do której zapraszam pana prezesa Kaczyńskiego i pana Napieralskiego" (23.06) - "Będę namawiał swoje środowisko polityczne, by przyjąć 35-proc. parytet" (18.06) - "chciałbym bardzo powołać Forum Środowisk Wiejskich" (29.06) - "wybory radnych nie na zasadzie konkurencji list partyjnych, ale na zasadzie konkurencji człowiek-człowiek" (01.07) - "przygotowanie narodowej strategii wyjścia z Afganistanu najpóźniej do 2012 roku" (24.06) - "nie byłem, nie jestem, nie będę zwolennikiem prywatyzacji lasów" (16.06) - "Studenci będą korzystali z 50-procentowej zniżki" (29.06) - "kontrakty podpisane na następne 1000 km budowy dróg" (25.06) - "dokończenie dzieła podwyżek dla nauczycieli" (25.06) - "Nie ma potrzeby podnoszenia wieku emerytalnego" (27.06) - "Nie należy zlikwidować KRUS" (30.06) - "tylko i wyłącznie na tych zasadach, że nowo wstępujący do służby akceptują nowe reguły" (emerytury mundurowe, 27.06) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 12:56 Mauzer, ja wiem, że Komorowski powinien sie martwić, że wygrał :))) Ty się za niego już nie martw. A skoro naobiecywał (ocenia się, że on na ok. 20 miliardów, a prezes na ok 40), to niech teraz kombinuje, co z tym zrobić. Taka kolej rzeczy. Najwyżej go na nasstepną kadencję nie wybiorą Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Quiz 3 06.07.10, 12:59 Zapomniałeś dodać: i Platforma przegra w następnych wyborach. I dobrze. Tylko szkoda Polski, szkoda kolejnych zmarnowanych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 13:06 Nie zapomniałem. Nie wiem, czy przegra. Zobaczymy. Jak przegra, to przegra. Gdyby wybory były teraz, to pewnie by przegrała na fali emocji. Potem może przegrać z innych powodów. Ale przegra to znaczy może mieć gorszy wynik niż PiS, ale raczej nie bezie tak, że PiS uzsyak tyle głosów, by sam rządził (jednak ograniczony elektorat, no i poparcie w II turze wyborów prezydenckim nie róna się poparciu w wyborach parlamentarnych). Czy szkoda Polski? Nie sądzę. Prezes naobiecywał o 20 miliardów więcej. Ja jednak wolę wizję państwa samorządnego, wolnego, a nie państwa autorytarnego Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Quiz 3 06.07.10, 13:20 Czyli hrabia Bronek obiecywał choć wiedział, że nie dotrzyma obietnic? Bo nie może, bo by za dużo kosztowały. Czyli dobrze, że nie dotrzyma! Jak obiecywał-dobrze, jak nie dotrzyma-też dobrze. Dziwną logiką się kierujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 13:37 Muzer, o czym mówisz? Na pewno na moj post odpowiadasz? Gdzie ja napisałem, że dobrze, czy źle? W ogóle tego nie oceniam. Niech się martwi, jeśli naobiecywał. Ludzie go ocenią przy następnej okazji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Quiz 3 06.07.10, 13:47 Zastanawiające, że to właśnie przeciwnicy bardziej oczekują spełnienia obietnic wyborczych. Gdyby Jaro wygrał jedyne czego bym od niego oczekiwała, to żeby za dużo nie napsuł. A jego obietnice nie były kierowane do mnie bo nie tego oczekiwałam, więc niby z jakiej racji miałabym się ich czepiać? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 13:50 To nie jesteś studentką, która pociągiem po KRUS jeździ rozmyślając o wakacjach w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Quiz 3 06.07.10, 14:07 esscort napisał: > rozmyślając o wakacjach w Egipcie? Coś sugerujesz?? >:( religiapokoju.blox.pl/2009/02/Seksturystyka-Polek-Egipt-Turcja-Tunezja.html ;) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Quiz 3 06.07.10, 13:48 A tak w ogóle to po prostu śmieszy mnie takie mówienie, że jak prezes przegrał, to znaczy, że tak chciał, więc właściwie wygrał. Przegrał i tyle. Mogło bhyć inaczej, a jest jak jest. Trzeba to przyjąć do wiadomości. A co będzie za rok czy dwa, to się okaże. Gdyby ktoś rok temu powiedział, że wybory bedą w czerwcu i że będzie startował prezes Jarosław z Komorowskim, to by ludzie powiedzieli, że zwariował. Miał startowac Tusk i Lech K. Jeden się wycofał, drugi tragicznie zginął. Miejmy nadzieję, że takich dramatów już szybko nie będzie, ale i tak wszystko się zmienia i za półtora roku będziemy w całkiem innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Quiz 3 06.07.10, 13:06 supermauzer napisał: > Aha, czyli to, że o mały włos nie wygrał to było celowo! No ciekawe, doprawdy. > Celowo przegrał o 6%, taki cwany. Jednak - 6% oznacza ponad milion głosów, których mu zabrakło. Nie jest to "mały włos", tylko obfity ogon. Nie wydaje mi się, żeby ktoś kto aż tyle traci, miał "Zdolność koalicyjną" - przecież to obciążenie dla każdego koalicjanta. > Gorzej z hrabią i platformą. Dlaczego "gorzej"? Czy nie gorzej było z pewnymi pamiętnymi obietnicami pana prezesa jako premiera? Poza obietnicą o nielikwidowaniu KRUSu - ze wszystkimi pozostałymi można się zgodzić. W dalszym ciągu komentarzy poporażkowych było, że łączny koszt realizacji cobietnic wyborczych pana prezesa wyniósłby ponad 59 miliardów zł. Więc ciekawe, kto więcej naobiecywał? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Quiz 3 06.07.10, 13:14 Trzeba zlikwidować krus, ale nikt się nie odważy tego powiedzieć (i zrobić). Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Quiz 3 06.07.10, 13:16 Wcześniej pisałeś, że specjalnie przegrał, teraz, że nie specjalnie jednak. Jakie obciążenie dla koalicjanta? A ile % dostali inni? Napieralski 13%, Pawlak 1,3%. Taki PSL to dopiero obciążenie dla Platformy. Ależ Kaczyński przegrał wybory parlamentarne i teraz prezydenckie, więc teraz jego obietnice są bez znaczenia zupełnie. Platforma to przecież coś lepszego od PiS, oni dotrzymują obietnic, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Quiz 3 06.07.10, 13:27 Ależ ja nie wiem, specjalnie czy nie specjalnie (cytuję radiowego "speca"), i nawet niespecjalnie mnie to obchodzi. Ważne, że przegrał. Czyli łącznie z podaniem swego rządu do dymisji przegrał czterokrotnie. Ładna zdolność. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Quiz 3 06.07.10, 16:24 Ess tak właśnie kończy się walka za wszelką cenę o władzę. Mam nadzieję że elektorat -ten kolega i koleżanka z Łomianek zaczną wreszcie widzieć w J.K. małego kipiącego nienawiścią człowieka i zaczną odsuwać go od władzy. Raz była taka partia P.C. się nazywała. Unurzała się w aferze Telegrafu i zamilkła na parę dobrych lat . Najgorsza rzecz zaczęto znowu grać sprawą wypadku TU154- i muszę powiedzieć że wpełni zgadzam się z Palikotem. Gdyby nie ludzie z taką wyobrażnią jak on, byśmy tkwili w mrokach średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Quiz 3 06.07.10, 16:25 Przegrał, bo idzie nowe, a stare powoli odchodzi w zapomnienie. I najlepiej o tym wiedzą ludzie wykształceni i młodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Re: Quiz 3 06.07.10, 17:30 Dziękuję Wam za komentarze. Niektórzy publicyści przypuszczają iż Kaczyński grupuje elektorat biedniejszy,mniej wykształcony, sfrustrowany swoim życiem. W związku z tymi opiniami wyrażam uznanie dla Polaków,którzy głosowali na Prezydenta-elekta P.Bronisława Komorowskiego bo to by oznaczało,że pomimo wszystko tych,którzy nie są sfrustrowani i patrzą w przyszłość jest WIĘCEJ!!! A to jest bardzo pozytywna informacja biorąc pod uwagę,że ludzie z większych miast ( czyli ci delikatnie mówić otwarci bardziej na świat) i tak poparli P.Komorowskiego od Szczecina,przez Warszawę po Rzeszów... Gratuluję również mieszkańcom Łomianek dokonanego wyboru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Re: Quiz 3 06.07.10, 17:31 Aha i jeszcze jedno taki sfrustrowany elektorat,któremu w życiu się nie powiodło jest bardziej podatny na uderzanie w nutę narodową, na tragedie i współczucie niż elektorat zadowolony z życia i bardziej pragmatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Quiz 3 06.07.10, 17:36 Dobra Stefan ,powiedz kiedy zaczynasz kampanię wyborczą? Kiedy będziesz jeżdził po Łomiankach. I na kiedy się szykować? No i jakie obietnicę przygotowujesz dla wyborców. Ja tam zadowolę się kinem letnim i kanalizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 17:39 wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8106540,Wyborcy_Kaczynskiego_apeluja__uniewaznic_wybory_przez.html Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 17:43 Ess już że tak powiem pozamiatane. Można protestować , a protesty składać do składu desek. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 17:59 wiem, chciałem tylko zwrócić uwagę na ciekawostkę Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 18:25 Też wiem że wiesz i wiadomo jak to wszystko się skończy. PiS odejdzie niczym P.C na ,,,,,,,,,,,,, historii. Nikt przecież nie lubi przegranych, nawet założyciel. Możemy niebawem oczekiwać na zmianę nazwy i tzw nowe otwarcie. A tak w ogóle wybierasz się na wakacje? Północna Chorwacja nie mam jakiś miłych wspomnień. Natomiast południowa. Dubrownik , wspaniały park na wyspie Lokrum, port Lapad wspaniałe południowe ciasta i słodycze no i wspaniałe mule. Ech Ess i śladu głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 19:38 e, tak szybko to bym raczej PiS-owi pogrzebu nie robił. Jeszcze ze dwie kadencje na pewno będzie silną partią. Tym bardziej, że w obecnej sytuacji prezes nie ma opozycji wewnętrznej. I wszystkie te "młode" wilczki typu Kurski, Palikot czy Ziobro mu nie podskoczą. No, chyba, że prezes by sam zrezygnował (w co szczerze wątpię). Wyjazd w lecie? To trochę banał. Wszyscy w lecie jadą - jest największy tłok, najgoręcej... A w lecie to i w Łomiankach fajnie. ;) Na południu Chorwacji (Korczula) byłem w zeszłym roku. I też miło wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 20:59 No Palikot to jest ,,bicz,, Boży na głupot i hipokryzję. Czym by była zupa bez soli? No taa latem jest fajnie , dużo pracy Do Egiptu to latem bym się nie wybrał bo gorąc taki że tylko klima i whisky ratują sytuacje. Ale Chorwacja zimą? cóż może na narty, ale nie wiem. Turcja, rejon Marmaris , Dalyan to jest to , grobowce w skałach, delta rzeki, szafirowa woda, ech zapomniał bym o trasie po wale i pojechał/poleciał/. No pufy przy plaży i głos muezina niczym/anki/ nawołujący do modlitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: może jeszcze nie przegrał? 06.07.10, 21:02 Miało być Poncyliusz a nie Palikot :) Chorwacja nie w zimie, ale w maju lub wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: może jeszcze nie przegrał? 07.07.10, 06:21 No nie Ess Poncyliusz to chłopiec na posyłki J.K. Palikot natomiast wyrywa się z ogólnego średniactwa i włazidupstwa, poza tym ma artystyczną duszę i otwartą głowę. A W Chorwacji wczesną wiosną i jesienią zaczyna wiać jak w Kieleckim i bolą wszystkie plomby w zębach. Odpowiedz Link Zgłoś