Dodaj do ulubionych

Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 domów

22.08.10, 08:40
Witam,

Szukam zainteresowanych do przyłączenia się do protestu przeciw
budowie osiedla Naturalis firmy Ronson — mającego powstać pomiędzy
ul. Fabryczną a ul. Wiślaną vis-à-vis ul.Kościelna Droga.

Na terenach od ul.Kościelnej Droga w stronę Wisły, burmistrz
Pszczółkowski wraz radą miejską planują luźną zabudowę jednorodzinną
z działkami 2000m pod dom jednorodzinny. Ronson na tym samym terenie
zamiast ~16 domów, ~500 mieszkań — 11 bloków o 4 kondygnacjach.

Uważam budowę osiedla Naturalis za niesprawiedliwą, burmistrz
Pszczółkowski nie powinien dopuścić do takiej dysproporcji w
warunkach zabudowy. Burmistrz Pszczółkowski dbając o interes
mieszkańców powinien, dążyć do zmniejszenia gęstości zabudowy osiedla
przynajmniej do domów szeregowych.

Szukam osób które razem ze mną chciałyby zaprotestować przeciwko
budowie osiedla. Chętnych zapraszam na priv: trekkie@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • corner111 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 22.08.10, 16:21
      trekkie chyba nie jesteś z Łomianek. To burmistrz Sokołowski umożliwił taka
      zabudowę wbrew mieszkańcom. To za jego czasów został uchwalony taki a nie inny
      plan zagospodarowania, i wystąpiono o zgodę na zabudowę.Uczynił to zresztą
      poprzedni właściciel Galmar. Przestań pisać paszkwile, a skup się na realiach i
      faktach.
      Natomiast problemem jest co Rolsson zrobi z zatrutą ziemią na tych terenach, jak
      i gdzie ją zutylizuje?
      • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 22.08.10, 20:25
        O ile się nie mylę to ziemię nieodpłatnie przekazał jeszcze Belka,
        ale to nie istotne.

Nie ważne kto umożliwił, ważne kto teraz z tym nie walczy, a jak nie
        walczy to nie dba o mój — mieszkańca — interes.

Nie interesuje mnie też co zrobią zatrutą ziemią.

Fakt jest taki, burmistrz — a jest nim teraz Pszczółkowski — oraz
        rada uchwala plany zagospodarowania terenu, a burmistrz wydaje
        decyzje, dla burmistrza pracuje biuro planistyczne. A dla mnie i
        innych mieszkańców pracuje burmistrz i rada, powinni w równym stopniu
        dbać o mój interes i interes moich sąsiadów — mieszkańców. W
        przypadku osiedla Naturalis, dbają o interes firmy Ronson — nawet
        Pszczółkowski ładnie zagrał w ich reklamówce.

Umieszczając w planie na obszarze o gęstości zabudowy 2000m na dom,
        osiedle o gęstości zabudowy 64m per mieszkanie, traktuje mnie
        niesprawiedliwie.

Ja chcę by Łomianki pozostały osiedlem domów jednorodzinnych, nie
        interesuje mnie, że niektórych nie stać na dom jednorodzinny — niech
        kupią mieszkanie na Tarchominie — ja nie próbuję kupić Mercedesa w
        cenie Poloneza. Działki 2000m gwarantują moim zdaniem kameralność
        miejscowości.

Sprawiedliwie będzie, jak burmistrz Pszczółkowski zmniejszy gęstość
        zabudowy osiedla, albo zwiększy gęstość zabudowy terenów okolicznych
        — wtedy wszyscy wybudujemy i sprzedamy osiedla, a za zarobione
        pieniądze wyprowadzimy się do kameralnej miejscowości.

Mieszkam w Łomiankach ponad 20 lat i chcę tu zostać, ale bez osiedla
        500 mieszkań na karku.

Jeżeli burmistrz Pszczółkowski i rada o mnie nie zadba to ich zwolnię
        w najbliższych wyborach.

Takie są fakty.

A w tym wątku szukam osób z którymi wspólnie będziemy walczyć z
        budową osiedla i wywierać presję na naszych pracowników — nasz
        samorząd.
        • corner111 Zniszczyć burmistrza!! 23.08.10, 09:15
          Ty nie walczysz z osiedlem, co by było może i słuszne. Ty walczysz z burmistrzem
          i to jest twe prawo. A że walczysz z burmistrzem świadczy fakt że pomijasz
          absolutnym milczeniem fakt istnienie na tym terenie setek ton skażonej ziemi,
          która dla mieszkańców Łomianek jest tykającą bombą zegarową, lekceważysz
          istniejące fakty w rodzaju zgody na taka lub inną zabudowę wydanych przez
          poprzedników, których zmiana a w efekcie procesy sądowe mogą gminę kosztować
          miliony jeżeli nie setki milionów złotych.
          • trekkie Re: Zniszczyć burmistrza!! 23.08.10, 10:43
            @corner111, nie będę z tobą dyskutował, bo to bez sensu. Nie ważne co
            napisze i tak będziesz się pieklił. Trolle trzeba ignorować.

Nie szukam tutaj okazji do wszczęcia pyskówki, tylko ludzi którzy myślą
            podobnie do mnie, chciałbym z nimi wspólnie wywalczyć lepsze
            rozwiązanie.
          • roberto19633 Re: Zniszczyć burmistrza!! 21.10.10, 16:42
            Corner zdaje się że dopiero obecne rządy umożliwiły budowę osiedla przez Ronsona.
            Przedtem za czasów Sokołowskiego budowa była zablokowana .
            Nie pisz głupot . Miały być socjale ,była nałożona kaucja, i nagle wszystko przestało być problemem i zaświeciło dla Ronsona zielone świało/ może raczej słońce/. Jest to śliski temat i tym co się stało powinien zająć się Prawnik. Wszyscy stracili oprucz Ronsona i Gallmar-a. Pytanie -kto jeszcze na tym zyskał , skoro wszystko przy budowie idzie jak,,z płatka,,? Ile straciła Gmina? Kwiatki na Warszawskiej to przy tej budowie małe ,,miki,,. No i , ile przed planem zagospodarowania kosztowały działki w Łomiankach Dolnych? Może cena jest kluczem do wszystkiego?
            • stefanprawo Re: Zniszczyć burmistrza!! 21.10.10, 19:01
              Roberto w moim odczuciu masz rację,ale oprócz pisze się przez "ó" a nie "u"

• roberto19633 Re: Zniszczyć burmistrza!! 21.10.10, 19:07
                Widzę , że nie jesteś taka gapa jak myślałem.

Szczególarz z Ciebie.
    • kmsanczia Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 09:54
      Problemem nie będzie to osiedle, tylko wyjazd z niego i ogólne zapchanie wąskich
      uliczek w naszej wsi. Osiedle i tak powstanie, nie mamy na to wpływu. Jedyne o
      co można powalczyć to to, żeby developer np dofinansował budowę Kościelnej Drogi
      i alternatywnego wyjazdu z Ł.
      • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 10:53
        Budowa to będzie KOSZMAR KOMUNIKACYJNY DLA SĄSIADÓW... W OPARCIU O CO WYDANO
        WARUNKI ZABUDOWY DLA TAK DUŻEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA?
        NIECH BURMISTRZ UDOSTĘPNI OPINII PUBLICZNEJ TREŚĆ WARUNKÓW ZABUDOWY!!!
        Podejrzewam,że w oparciu o socjal-bloczek,który stoi obok...,ale naprawdę z
        analizy otoczenia nie powinno wyniknąć takie przedsięwzięcie przecież
        przeważającą zabudową w sąsiedztwie jest: LUŹNA ZABUDOWA JEDNORODZINNA
        WOLNOSTOJĄCA...
        Myślę,że to pozwolenie na budowę da się wzruszyć...Nie ma wystarczającej ilości
        miejsc parkingowych. Wpływ takiej budowy na środowisko naturalne i przede
        wszystkich na obszary objęte programem NATURA 2000 będzie ogromny. Nie ma tzw
        drogi zbiorczej,która przyjęła by docelowo tak wielką liczbę samochodów...
        TRZEBA WALCZYĆ !!! A WALCZYĆ W NASZYM IMIENIU POWINIEN PRZEDSTAWICIEL
        MIESZKAŃCÓW CZYLI BURMISTRZ ŁOMIANEK..,który niestety występuje w filmiku
        promocyjnym,który znajduje się na stronie prywatnej firmy reklamującej to
        osiedle i w ten sposób zachęca do zakupu mieszkań...ciekawe w czyim imieniu to
        robie? Mieszkańców Łomianek? urzędu?
        Może zorganizujemy pikietę przed urzędem gminy vs budowy tego osiedla? Zaprosimy
        TV oni się chętnie zajmą tą sprawą i stosunkiem Burmistrza do tej budowy oraz
        pojawieniem się wypowiedzi rzecznika urzędu i samego Burmistrza na stronie
        prywatnej firmy ronson...
        A BURMISTRZOWI PRZYPOMINAMY: ZBLIŻAJĄ SIĘ WYBORY!!! więc warto poruszyć opinię
        publiczną i telewizję..proponuję program uwaga tvn niech przeprowadzą
        dziennikarskie śledztwo jak to było z tymi warunkami zabudowy, z budową
        socjalnych mieszkań na tym terenie, z przeniesieniem własności na ronsona bez
        należytego zabezpieczenia interesów Gminy Łomianki czyli nas wszystkich!!
        • peterr77 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 11:12
          A ja tam popieram budowę nowego osiedla... niestety polska
          mentalność jest taka, że wszelkie nowe inwestycje musza przejść etap
          oprotestowania ... :(
          • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 11:23
            @peterr77, masz prawo do swojej opinii.

Nie zgodzę się że protesty to "polska mentalność", protesty to
            zupełnie normalne zachowanie w demokracji. Jeśli ktoś będzie chciał naruszyć Twoją wolność, będziesz przeciw temu protestował, to jest
            naturalne, dobre i uczciwe działanie.

W tej chwili ktoś próbuje naruszyć moją wolność…
      • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 11:06
        @kmsanczia, to też jest pomysł, ale dla mnie to nie wystarczy.

Moja nieruchomość straci na wartości w wyniku sąsiedztwa z osiedlem o
        tak gęstej zabudowie. Na domy szeregowe — jak było to planowane —
        mogę się zgodzić, ale nie na 11 bloków o 4 kondygnacjach.

Jak pokazuje niedawny przykład pewnego krzyża, możemy mieć wpływ na
        wszystko; a przykład z naszego ogródka — trasa S7 — pokazuje, że
        protesty bardzo utrudniają i władze szukają z protestującymi
        kompromisu.

Jak ktoś się ze mną nie zgadza, nie chcę go przekonywać, proszę
        byście zrozumieli moje potrzeby i je uszanowali.

Jak ktoś myśli podobnie do mnie i ma problem z osiedlem Naturalis,
        proszę o kontakt: trekkie@gazeta.pl — w kupie siła!

• grzec-hocz Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 11:41
          Jak Pszczółkowski zostanie na następną kadencję to osiedle pewnie
          masz jak w banku. Nie łudź się że w czymkolwiek tu pomoże.
          Skoro dopuścił do takiej sytuacji jak teraz, występuje w reklamówce
          to po co się łudzić.
          Jak wygląda współpraca burmistrza z mieszkańcami to widać na
          podstawie jego wpsółpracy z mieszkańcami zainteresowanymi budową S7.
          Nawet na spotkaniu w ICDS nie był obecny osobiście.
          • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 13:59
            @grzec-hocz,

Na osiedlu zaczęły się prace, wywożą ziemię. Więc musimy działać szybko. Plan zagospodarowania przestrzennego będzie lada moment wystawiony na konsultacje społeczne i trzeba do niego będzie wnieść uwagi.

Nie zaszkodzi też wysłać listy z protestami do kilku urzędów.

Do tego potrzebni są ludzie którzy się pod tymi protestami podpiszą, chętnych zapraszam do kontaktu ze mną trekkie@gazeta.pl

Jak się postaramy to możemy wywalczyć zmianę niekorzystnych dla nas — sąsiadów osiedla — decyzji.
            • marmit1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 23.08.10, 15:12
              trekkie napisał:

> @grzec-hocz,
              >
              > Na osiedlu zaczęły się prace, wywożą ziemię.

Aha, a gdzię tę ziemię wożą ?
              • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 25.08.10, 18:35
                @marmit1, nie wiem. Mnie to nie interesuje. Jak to Ciebie interesuje
                musisz zapytać developera, biuro budowy jest czynne, wejście od ul.
                Wiślanej.
          • metaplos Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 24.10.10, 18:39
            Czy Ronson wykona modernizację ulicy Wiślanej i ulicy Fabrycznej ?
    • boruta24 Burmistrz w reklamie firmy Ronson 23.08.10, 15:33
      Pan burmistrz chce ściągać do Łomianek kolejne setki osób. Tylko czy
      obecni mieszkańcy chcą tego? Więcej samochodów, więcej dzieci w
      przedszkolach i szkołach(miejsc brakuje przecież)?
      W okolicy inwestycji wszyscy mają szamba, nie ma dobrego dojazdu,
      wcale nie jest tak pieknie. Pan rzecznik zachwala Łomianki jako
      bezpieczne. Chyba nie jest rolą burmistrza czy rzecznika
      występowanie w reklamówkach deweloperów? Wybory się chyba zbliżają
      cóż ja nie chcę setek nowych mieszkańców tak jak pan burmistrz,
      którzy totalnie zakorkują nasze miasto. Ciekawe też czy pan
      burmistrz dostał pieniądze za reklamę?

www.ronson.pl/film/film.html#/osiedle_naturalis/
      Uważam, że takie działanie jeszcze bardziej sparaliżuje i tak
      zakorkowane nasze miasto. Nie tak chyba miał wyglądać rozwój naszej
      gminy.
      • roberto19633 Re: Burmistrz w reklamie firmy Ronson 23.08.10, 20:10
        Przecież idą wybory. Zgłaszał się już na forum kandydat na
        nowego ,,Hegemona,,- to Stefan Prawo. Na razie dogadajcie się i
        jedżcie do pawilonu Expo w pierwszą sobotę września.
        Oprotestujcie ulubionego Dewelopera i jego plany.

Ja przynajmniej uważam jego zachowanie za przejaw drapieżnego
        kapitalizmu. I jedyne co można obecnie zrobić to zastopować
        budowę /raczej mało realne/, no i to co pisała KM, to tyle.
    • 23kobieta Łomianki- mieszkanka rutyny z młodoscia 23.08.10, 21:59
      Łomianki musza się rozwijać, mogą to zrobic tylko wówczas, kiedy
      przybędą młodzi ludzie. Sama zabudowa jednorodzinna jest dla Osób
      starszych, zamożnych i zamkniętych na swojej posesji. Więcej miłosci,
      luzu i więcej dzieci.
    • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 25.08.10, 18:38
      Jak widać w Rzeszowie ludzie też nie chcą się zgodzić na drapieżny kapitalizm developera.

rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,8290519,Nie_chca_blokowisk___Standard_zycia_sie_pogorszy_.html
      Chętnych do pomocy przy proteście — wystarczy podpis — zapraszam do kontaktu: trekkie@gazeta.pl
      • nii-dea Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 26.08.10, 14:08
        Ja też nie jestem zwolenniczką rozbudowy miasta wzwyż, a jeśli już to raczej
        wszerz. Z tymi dziećmi to ciężka sprawa będzie, ani odpowiedniej infrastruktury
        dla większej ilości dzieci, ani odpowiedniej ilości miejsc w przedszkolach, a
        szkoły przepełnione. Chyba, że ktoś ma życzenie tylko nocować w Ł. a resztę
        czasu spędzać w warszawie, to ok. Oczywiście rozumiem - niż demograficzny i
        silny trend (pęd) do mieszkania pod miastem, ale...
        Kilka (dobrych) lat temu firma budująca osiedle Słoneczne również wywaliła
        wysoki 4 kondygnacyjny budynek, chociaż zdaje się, że nie uzyskali na to zgody.
        Najpierw kilka lat stał odłogiem i straszył, aż budowa osiedla ruszyła pełną
        parą i sprzedaż też, wówczas wyszykowano to straszydło i zgoda się znalazła -
        ponoć w zamian za obietnicę partycypowania w kosztach budowy drogi na Staszica.
        Nikt nie protestował, ale tez nie było specjalnie zadowolonych z uwagi na to
        sąsiedztwo.
        • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 26.08.10, 17:14
          Nii-dea znów gdzieś coś słyszałaś i powtarzasz na zasadzie głuchego telefonu...
          Osiedle Słoneczne budowane przez budimex składa się wyłącznie z niskich domków
          w zwartej zabudowie. Pewnie chodzi ci o budynek przy Staszica w osiedlu Tęcza
          budowane przez devcor więc nie wprowadzaj forumowiczów w błąd...widać,że coś tam
          słyszałaś,ale nie do końca wiesz jak było...i tak drodzy forumowicze powstają
          pół-prawdy,mity i inne tym podobne nieprawdziwe informacje czyli PLOTKA...
          • nii-dea Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 27.08.10, 08:47
            Miałam na myśli osiedle Tęcza:-)
            • nii-dea Tęcza 27.08.10, 08:50
              Tęcza - oczywiście budowana przez kanadyjską firmę Devcor. Przejęzyczyłam się,
              gdyż dla mnie to wcale tęczy nie przypomina, mocno pstrokate jest:-P ale jeśli
              mieszkańcom to nie przeszkadza, to co mi tam, może być tęczą.
              Tym razem, Steff, przyznaję rację, MEA CULPA. A o domkach (szeregowcach
              konkretnie) budimex'u akurat coś niecoś mogę powiedzieć, ale faktycznie nie to,
              że są wysokie.
              • stefanprawo Re: Tęcza 27.08.10, 09:19
                Z tą kanadyjskością firmy devcor bym nie przesadzał... o ile mnie pamięć nie
                myli część składu devcoru działa teraz w firmie elmis-invest. Więc bez przesady
                z tą egzotyką...
                Nie zmieniajmy jednak tematu bo problem bloków przy Fabrycznej/Wiślanej, braku
                należytego dojazdu do nich,występ Burmistrza i rzecznika gminy w filmie
                promocyjnym,który znajduje się na stronie prywatnej firmy budującej te bloki to
                POWAŻNY PROBLEM...więc trzeba o tym mówić a nie odchodzić od tematu...
    • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 27.08.10, 11:52
    • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 31.08.10, 18:44
      • lastrykarz Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 02.09.10, 15:31
        500 mieszkań to od 500 do tysiąca samochodów. Jeżeli teraz wyjazd z Łomianek to
        problem, to co będzie po dołączą się mieszkańcy osiedla Fabryczna?
        A będzie jeszcze gorzej - ponad 3 ha "na rogu" Armii Poznań i Al.Chopina również
        przeznaczono w projekcie planu pod blokowisko. W przypadku realizacji tego
        drugiego osiedla zacznie się prawdziwy koszmar komunikacyjny. Zapewne będzie to
        kolejny tysiąc samochodów.

Mam wrażenie, że władze sprzyjają deweloperom, a nie poprawie (a przynajmniej
        nie pogorszeniu) warunków życia obecnych mieszkańców. Być może studium
        dopuszczające tego typu zabudowę zostało uchwalone za kadencji poprzedniego
        burmistrza. Ale przecież studium można zmienić. Na zarejestrowałem działań
        obecnych władz w tym kierunku - by ograniczyć tereny pod zabudowę wielorodzinną.

Zmiana studium wydłuży czas uchwalania planów zagospodarowania. Plan to dobra
        rzecz, m.in. dlatego, że nie dopuszcza zabudowy na małych działkach. Wg mnie
        jednak lepiej dla mieszkańców, jeżeli powstanie jeszcze kilkadziesiąt budynków
        jednorodzinnych lub bliźniaków na działkach 300 metrów, zamiast nawet do 2
        tysięcy dodatkowych samochodów próbujących przebić się rano do Warszawy.
    • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 18:54
      Zapraszam do przyłączenia się do protestu na Fejsbuku:

www.facebook.com/pages/Nie-dla-osiedla-RonsonNaturalis-w-Lomiankach/107386612654912
      i krótszy:

bit.ly/naturalis
      • esscort Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 19:00
        ale jaki jest zamysł? Co to ma dać?
        • roberto19633 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 22:17
          Jak to ,Ess w kupie siła. Co ma dać? nie wiem niech trekkie objaśni.
          • esscort Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 22:33
            Ja się obawiam, że silną kupę chyba konkurencja zbiera, bo woli coś swojego sprzedać ;)
            Bo taki protest budowy niestety nie może zatrzymać a najwyżej może nieco wydłużyć sprzedaż domów.
            Zresztą twórca profiliu na facebooku nawet nie pisze, jaki jest cel jego protestu

• gummie Mi się to osiedle podoba 09.09.10, 22:42
              Jestem zdecydowanie za budową tego osiedla bo wygląda ładnie.
              • roberto19633 Re: Mi się to osiedle podoba 10.09.10, 16:43
                gummie napisał:

> Jestem zdecydowanie za budową tego osiedla bo wygląda ładnie.

Ale co wygląda ładnie. Chyba makieta, bo w realu to raczej są wykopy i wywrotki z piachem.

• trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 23:14
              @esscort,

Cel strony na fejsbuku jest taki sam jak tego wątku, znalezienie osób które są przeciwne budowie osiedla Naturalis. Zbierzemy tam trochę informacji nt. tego, kto i na jakiej podstawie wydał decyzje o budowie, a potem spróbujemy przekonać władze by zatrzymały budowę w takiej formie.

Wierzę że możemy zatrzymać tą budowę jeśli się zbierze się wystarczająco duża grupa osób i się postaramy by mieć przekonujące argumenty przeciw — może jestem naiwny, ale wydaje mi się, że tak to powinno działać w wolnym demokratycznym państwie, że to obywatele mają głos i decydują o swoim losie.

Ktoś tam kiedyś coś powiedział o dźwigni i kuli ziemskiej… ja szukam nieco mniejszej dźwigni ;)
              • esscort Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 09.09.10, 23:54
                Jeśli nie jesteście z innej firmy, to oczywiście macie prawo protestować. Tylko żeby zebrać wielu zwolenników, to chyba lepiej od razu napisać trochę argumentów, bo może nie wszyscy sobie uświadamiają, że są zwolennikami.
                • marmit1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 10:42
                  Żeby zatrzymać budowę, to trzeba wnieść sprawę do sądu i wykazać, że budowa narusza Twoje, moje, nasze interesy. Tak zrobili mieszkańcy Złotej i zatrzymali budowę wieżowca Libeskinda. Protesty na facebooku nic nie dadzą. Nie mam tam konta i nie chce mi się go zakładać.
                  • i_bella Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 10:46
                    pytanie czy mieszkancy Zlotej dobrze zrobili. Ja mam duze watpliwosci.
                    • marmit1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 12:37
                      i_bella napisała:

> pytanie czy mieszkancy Zlotej dobrze zrobili. Ja mam duze watpliwosci.

Co to znaczy dobrze ? Dla siebie zrobili dobrze, bo albo nie będą mieli biurowca w sąsiedztwie, albo dostaną odszkodowania. Czy zrobili dobrze dla ludzkości, to oceni historia.
                      Przyjemnie jest poczytać historie, w których mrówka zwycięża ze słoniem.
                      • i_bella Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 13:14
                        I dla siebie też dobrze nie zrobili, a na pewno nie dla Warszawy. Biurowca nie chcieli. Żenada pełną gębą. I guzik mnie obchodzi walka mrówki ze słoniem, jeśłi mrówka głupia. Głupotę należy tępić, inaczej wciąż będziemy zapyziałą Polską, niczym innym.

"libeskind wanted to create a building that
                        would give a new profile to the city’s skyline, embracing warsaw’s aspirations rather than being another
                        corporate building. the eastern face’s form is derived from the path of the sun, providing daylight to the
                        surrounding buildings"
                        • marmit1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 13:21
                          Jakoś nie zachwycają mnie wieżowce, obojętnie jakby nie były piękne. Może mam lęk wysokości, ale wolę parterowe budynki.
                          • i_bella Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 13:37
                            tak rozbudowują się miasta - masz city z biurowcami - jeśli mogą być piękne, niepowtarzalne to czemu nie pozwalać? Jeśli się chce mieszkać w city to trzeba pogodzic się z faktem sąsiedztwa biurowców i innych. Mooim zdaniem mielismy szanse na niepowtarzalny budynek w naszym "city", no ale mieszkancy Złotej.........

Na obrzeżach miast budujemy mniejsze i parterowe. Też chyba wolę, choć jakąś słabość do penthouse'ów chyba mam, ale kasy nie mam :)
                        • roberto19633 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 16:54
                          bella , proszę po łacinie, będzie to większa sztuka niż angielski makaronizm. Widzę że się nieco podekscytowałaś. A tak poważnie jakim osiągnięciem dla Warszawy jest ten biurowiec? Czyżby najmujący mieli wynajem gratis, czy daje nowe miejsca pracy ,które zmniejszą dziurę budżetową? Nie - zwykły komercyjny budynek jakich wiele postawiono i postawią. Ot taka szara miazga. A zapyziałość bierze się z czego innego ,niż protesty ludzi którym przeszkadza zachłanność inwestora. Bez obrazy , to moje osobiste zdanie. Liczy się ponoć jednostka nie masa. CZy może tęsknisz za odwróceniem relacji?
                          • i_bella Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 17:52
                            Roberto, sorry, ale nie chce mi się tłumaczyć. Jedno - osiągnięciem dla Warszawy byłoby posiadanie budynku zaprojektowanego przez Libeskinda. A podeskcytowana nie jestem pisząc co nieco o oprotestowywaniu nie budynku,jak to nazwałeś - szarej miazgi, ale projektu Libeskinda. Podekscytowana bywam w zupełnie innych sytuacjach I za niczym nie tęsknię. Sutecznie się wyleczyłam ze wszelkich tęsknot. Ty masz takie zdanie, ja mam zupełnie odmienne - i może dlatego rozmawiamy tylko na forum, bo do kręgu znajomych dobieramy sobie ludzi podobnych, a my się zdecydowanie różnimy.

a tu masz po polsku, sorry ale dla mnie angielski jest takim samym narzędziem komunikowania się jak polski, ale może zbyt wiele wymagam od innych

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8063617,Szok__koszmar___wasze_opinie_w_sprawie_Zlotej_44.html
                  • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 11:06
                    @marmit1, na fejsbuku — tak jak w wyniku tego wątku — się organizujemy, jest to sposób na dodarcie do kolejnych osób. Pomysły i pomoc w dotarciu do szerszego grona osób będzie mile widziana.

@esscort, najważniejszy argument jest wypisany, osiedle powstaje na terenie gdzie trzeba będzie mieć min. 2000m by wybudować dom. jednorodzinny — to jest niesprawiedliwe.
                    • drabbu Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 12:13
                      trekkie napisał:
                      > @esscort, najważniejszy argument jest wypisany, osiedle powstaje na terenie gdz
                      > ie trzeba będzie mieć min. 2000m by wybudować dom. jednorodzinny — to jest
                      > niesprawiedliwe.

Sorry, ale myślę, że to nie jest argument i że trzeba znaleźć inny w to miejsce. Natychmiast padnie pytanie: niesprawiedliwe względem kogo i na czym niesprawiedliwość polega? Czy byłoby bardziej sprawiedliwe, gdyby działka pod dom jednorodzinny w tej okolicy mogła mieć tylko np. 600 m? Czy niesprawiedliwe jest to, że pewni mieszkańcy będą mogli mieć domy jednorodzinne na dużych działkach, a inni - tylko mieszkania w bloku? Ale w Łomiankach i nie tylko - już od dawna tak się dzieje i jest to dla każdego indywidualny wybór. Mieszkania
                      w blokach są również różne powierzchniowo i nie uważamy tego za niesprawiedliwość :)
                      • kmsanczia Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 12:49
                        A ja uważam, że to jest bardzo poważny argument. Bo skoro ktoś uważa, że w danym miejscu na 2tys. metrów powinny mieszkać 4 osoby, to czemu nic dziwnego nie widzi w tym, że w bloku na tych samych 2000 zamieszka jakieś 130? Jak wytłumaczyć taką rozbieżność i z czego ona wynika?
                        Czy sprawiedliwe jest odbieranie ludziom prawa do wybudowania domku na 500 metrach i skazywanie ich w zamian na bloki? :>
                        • drabbu Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 13:37
                          Km, jeśli poważnie, to po prostu podpytuję tylko Trekkiego o to, co miał na myśli. Ale nadal uważam, że argumentem o niesprawiedliwości nie można się tu posłużyć. Będzie przecież odpowiedź, że nikt nikogo nie skazuje na bloki (bloki "po to są" aby w jednym budynku zgromadzić dużą ilość mieszkań) i taka decyzja nikogo pod przymusem do bloku nie zaprowadzi. Przyjdzie ten, kto zechce. Jeśli nawet bloki powstaną, to i to nikomu nie odbiera prawa do wybudowania domku na 500 metrach (co prawda - nie pomiędzy blokami :)
                          tylko w jakimś innym miejscu. Czy "powinny" na dwóch tys. metrów mieszkać cztery osoby?
                          Przecież nie jest to żadna powinność, a tylko możliwość zależna od wyboru i kasy tych osób.
                          W Łomiankach mamy już działki o różnych powierzchniach, tak samo jak mieszkania w bloku
                          są różne. Ja mam domek parterowy, ktoś inny - dwupoziomowe mieszkanie w bloku o metrażu znacznie większym od mojego. Ale nie mógłbym powiedzieć, żeby ktoś mnie "niesprawiedliwie" skazał na ten domek i miejsce zamieszkania :)
                          • marmit1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 15:45
                            Nie rozumiem tego wywodu. Wg mnie chodzi o to, że plan zagospodarowania przestrzennego mówi, że między Wisłą a ul. Chopina można się budować na działkach o powierzchni 2000m. To ograniczenie ma sens, chodzi o to, żeby zachować wiejski/rekreacyjny/naturalny (niepotrzebne skreślić) charakter tego terenu. Budowa osiedla bloków łamie to ograniczenie i dlatego pytamy się w imię czego zgodzono się na tę budowę.

Jak wiemy buduje się wszędzie i wszystko, więc pewnie i tych bloków nie da się zablokować. Ale próbować można. Wiadomo że ciaśniejsza zabudowa to uciążliwość dla sąsiadów. Także protesty są zrozumiałe.

Nie mogę znaleźć tego planu na stronie www.lomianki.pl. Niech się wypowiedzą doświadczeni mieszkańcy, czy taki plan istnieje czy nie. Obszar na którym buduje się osiedle to Łomianki Pawłowo, czyli nr 9 na mapie

Plany sporządzane

• drabbu Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 17:34
                              marmit1 napisał:
                              Wg mnie chodzi o to, że plan zagospodarowania przestr
                              > zennego mówi, że między Wisłą a ul. Chopina można się budować na działkach o po
                              > wierzchni 2000m. To ograniczenie ma sens, chodzi o to, żeby zachować wiejski/re
                              > kreacyjny/naturalny (niepotrzebne skreślić) charakter tego terenu. Budowa osied
                              > la bloków łamie to ograniczenie... Także protesty są zrozumiałe

Zgadzam się w zupełności:) i wcale nie mówiłem, że protest jest niezrozumiały. Natomiast argument powołujący się na sprawiedliwość przy ewentualnym proteście nie trafia mi do przekonania, bo też (moim zdaniem) nie bardzo widać, jak miałby być zastosowany. Dlatego
                              od razu napisałem, że należałoby raczej znaleźć jakiś inny, np. właśnie "uciążliwości dla sąsiadów".
                              • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 19:20
                                @drabbu,

Ronson nas okrada. Mógłby równie dobrze włamać się do naszych mieszkań i nas złupić, skutek byłby podobny, ale wolałbym żeby mnie okradł — niż zbudował osiedle — mniej bym na tym stracił.

Czy okradanie nas przez Ronsona byłoby sprawiedliwe?

Nieruchomości w pobliżu osiedla utracą na wartości, ich właściciele zostali pokrzywdzeni decyzją po pozwoleniu na budowę osiedla. Niesprawiedliwe jest, że Ronson się wzbogaci moim i moich sąsiadów kosztem. To jest IMO najważniejsze.

Wtórne do powyższego i lub nieistotne w porównaniu z powyższym są argumenty, typu:
                                - brak w sąsiedztwie zabudowy wielorodzinnej o podobnych parametrach
                                - brak parkingów (tylko 52 miejsca) — ludzie będą parkować pod moim domem i utrudniać przejazd wiślaną
                                - brak infrastruktury drogowej dla dodatkowego tysiąca aut — prawdopodobnie to jedno osiedle przyniesie tyle aut ile teraz jest w sumie w Łomiankach Dolnych
                                - osuszanie terenu co spowoduje wyschnięcie okolicznych studni
                                - budowa na terenach zalewowych

Nie szukam tutaj osób które sprzeciwią się osiedlu dla ?„idei” tylko osób który mają, prosto mówiąc interes, w tym by osiedla nie było. My byliśmy tu pierwsi, mamy prawo decydować jak będzie wyglądała przyszłość naszej okolicy — czy będzie zabetonowana czy kameralna.

Jeśli kogoś nie stać by zapłacić wysoką cenę za dom w ładnej okolicy to niech się nie pcha do Łomianek, niech nie próbuje obniżać mojego standardu życia.

Nie chcę zmniejszenia wymogu co do wielkości działki w okolicy — by dysproporcje były mniejsze; nie chcę poszerzenia wiślanej, czy budowy kościelnej drogi — by dojazd był mniej uciążliwy; nie chcę odszkodowania. Ja nie chcę osiedla, chcę by tereny w mojej okolicy posiadały luźną niską zabudowę, chcę mieszkać w Łomiankach kolejne 25 lat — i więcej — w komforcie.

…znów się rozpisałem, a w sumie piszę po raz 10 to samo, jak tym razem nie zrozumiesz moich potrzeb to się poddaję.
                                • kmsanczia Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 20:03
                                  trekkie napisał:
                                  > nie chcę poszerzenia wiślanej, czy budowy kościelnej dro
                                  > gi — by dojazd był mniej uciążliwy

A ja chcę. Czy będzie to osiedle czy go nie będzie, samochodów przybywa.
                                  Ograniczając swoje żądania dla tak wąskiej grupy interesów raczej nie zdobędziesz poparcia.
                                  • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 21:40
                                    @kmsanczia, nie no, oczywiście, ja do tego był dołożył jest kanalizację.

Chodziło mi o to że, wszystkie udogodnienia które mi mogą zaproponować, nie spowodują że będę zadowolony z osiedla, bo mi drogę zrobili, bo mi kanalizację podłączyli.

Te udogodnienia i tak się pojawią, więc dlaczego mam zapłacić zgodą na osiedle za coś co i tak dostanę „za darmo” — tylko trochę później ;)

• drabbu Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 20:19
                                  Trekkie, rozumiem, właśnie o takie rozwinięcie mi chodziło
                                  (jeśli pisałeś to już - to naprawdę przepraszam, umknęło mi).
                                  Dziękuję bardzo.
                                  Na Twoim miejscu na pewno zachowałbym się podobnie.
                          • kmsanczia Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.09.10, 16:06
                            Nie rozpatrujemy tu absurdalnego argumentu, że duże działki są dla bogatych (bo to nieprawda), tylko gęstość zabudowy i wynikające z niej uciążliwości dla środowiska i ludzi. Ja nie mam nic przeciwko blokom (poza generowaniem korków), ale nie jest sprawiedliwe nakazywać budowanie małych domów na dużych działkach i wielkich bloków na małych.
    • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 03.10.10, 18:29
      wszystkich zainteresowanych proszę o zapoznanie się z powyższymi opiniami...
      • amigo465 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 03.10.10, 21:02
        I tu znów mikro deweloper broni swe interesy, czyżby budynki przy Fabrycznej i Wiślanej nadal nie miały amatorów?
        • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 05.10.10, 19:27
          Nie dla blokowiska do którego jest marny dojazd wąską uliczką Fabryczną i Wiślaną. Nie dla blokowiska niedaleko wału Wiślanego, nie dla blokowiska, w którym nie ma obowiązkowych miejsc parkingowych zewnętrznych...Jeden wielki koszmar komunikacyjny...i tym samym uciążliwości tez dla przyszłych mieszkańców tego blokowiska no i jeszcze świadomości mieszkania "na placu budowy" przez kilka lat. Pierwszy blok rosnon będzie stawiał podobno ponad rok a następne?
          • stefanprawo Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 04.11.10, 16:50
            Ciekawe to stwierdzenie Burmistrza Pszczółkowskiego w GŁ o tym,że warunki zabudowy dla gallmaru miały być wystawione dla domów jednorodzinnych i domów wielorodzinnych a nie samych wielorodzinnych....
            • brycezion Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 04.11.10, 18:35
              Ciekaw jestem jak "Program zrównoważonego rozwoju Łomianek PO RP", którego współtwórcą jest p.Janusz Skonieczny rozwiąże problem Ronsona.
              • trekkie Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.11.10, 21:51
                Też jestem ciekaw :)
              • krzysiom1 Re: Os. ul.Fabryczna - 500 mieszkań zamiast 16 do 10.11.10, 21:56
                Nie rozwiąże bo prawo nie działa wstecz.
                Pozwolenia na budowę są prawomocne i budowa idzie pełna parą.
                Możemy sobie popłakać i wyklinać Pszczólkowskiego i spółkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka