14.09.10, 10:30
Podobno plany ratusza nadal aktualne. A przy okazji wywalenia z centrum bazarku i Marcpola. Podobno nowy Marcpol ma być na polu za ICDSem a bazarek w gs-ie na Kasztanowej.
Tak sobie popatrzyłam na placyk przecudnej urody koło budynku gminy na rogu Szpitalnej i w sumie to tam się nic nie dzieje. Może starczyłoby terenu na rozbudowanie siedziby władz miejskich? :>
Obserwuj wątek
    • nii-dea Re: Ratusz 14.09.10, 10:40
      Za blisko Kościoła i będą toczyły walkę o prymat:-)

Jak dla mnie, to na miejscu obecnego Marcpolu i bazarku mógłby powstać park, a raczej większy skwerek, ale zawsze. pomnik już jest:-) natomiast na bazarek przydałoby się bardziej ekologiczne miejsce.... ale to tylko takie ogólne przemyślenia, wydaje mi się, że póki co pozostanie status quo.
      • kmsanczia Re: Ratusz 14.09.10, 11:08
        A, jeszcze słyszałam, że gmina rozważa pobieranie ciut większych podatków, w które wliczony będzie odbiór zwykłych śmieci od wszystkich mieszkańców. =O
        Ciekawe, że takie info uzyskuje się w Ł. głównie na gębę.
        • mezar73 Re: Ratusz 14.09.10, 11:30
          Ciekawe, czy nie planują jeszcze ciut podwyższyć podatki (powyżej ciut na odbiór śmieci), żeby zaopatrywać wszytkich mieszkańców w pastę do zębów. :-)
        • gazella_82 Re: Ratusz 14.09.10, 13:19
          kmsanczia napisała:

> A, jeszcze słyszałam, że gmina rozważa pobieranie ciut większych podatków, w kt
          > óre wliczony będzie odbiór zwykłych śmieci od wszystkich mieszkańców. =O
          > Ciekawe, że takie info uzyskuje się w Ł. głównie na gębę.

Niech skończą roznosić tą Gazetę Łomiankowską to ciut zaoszczędzą na wywóz śmieci. Przecież drukowanie i roznoszenie tej gazety to koszmarne pieniądze w skali roku!
          Czy ktoś jeszcze pamięta jak się pieklił obecny Burmistrz jak jego poprzednik drukował 5 tys. gazetek. że to niepotrzebne, że propaganda, że manipulacja. Ale ściemniał.
          Co obieca przed tymi wyborami.
          • dorota.alex Re: Ratusz 14.09.10, 13:37
            Tego odbioru smieci za wyzszy podatek to nie maja co rozwazac bo wszystkie gminy musza przejsc na ten system odbioru smieci od mieszkancow. Wymog UE. Gmina podpisuje umowe z jedna firma smieciowa, mieszkancy w ramach stalej oplaty moga wyprodukowac tyle smieci ile chca. Jest to system rozliczen, ktory chroni lasy i laki przed zamienieniem sie w dzikie wysypiska.
            • kmsanczia Re: Ratusz 14.09.10, 13:49
              dorota.alex napisała:
              > Tego odbioru smieci za wyzszy podatek to nie maja co rozwazac bo wszystkie gmin
              > y musza przejsc na ten system odbioru smieci od mieszkancow. Wymog UE.

Tak mi się właśnie zdawało, że sami by na to nie wpadli. ;)
            • marmit1 Re: Ratusz 14.09.10, 13:55
              dorota.alex napisała:

> Tego odbioru smieci za wyzszy podatek to nie maja co rozwazac bo wszystkie gmin
              > y musza przejsc na ten system odbioru smieci od mieszkancow. Wymog UE. Gmina po
              > dpisuje umowe z jedna firma smieciowa, mieszkancy w ramach stalej oplaty moga w
              > yprodukowac tyle smieci ile chca. Jest to system rozliczen, ktory chroni lasy i
              > laki przed zamienieniem sie w dzikie wysypiska.

Bajecznie ! Zaczyna mi się w łunii podobać. Może i szambo będzie UE wywozić w ramach zryczałtowanej opłaty ? A dostęp do Internetu będzie dorzucony do podstawowych praw człowieka.
              • grzechocz Podatek od śmieci 14.09.10, 15:20
                A skąd macie informacje na temat centralizacji odbioru śmieci w Łomiankach?
                O ile wiem, to w obecnej chwili nie ma podstaw prawnych do zorganizowania czegoś takiego.
                Musieliby przeprowadzić jakieś konsultacje społeczne. Konieczne by było tez referendum w tej sprawie bo innej podstawy prawnej nie ma do wprowadzenia takich zmian.
                Organizacja czegoś takiego zajęłaby sporo czasu. Napewno przed wyborami burmistrz nie zdąży tego przeforsować. Ba, nie zdąży nawet zorganizować referendum. Chyba, że referendum będzie razem z wyborami samorządowymi.
                Skąd macie takie informacje?
                • neptun666 Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 15:40
                  grzechocz napisał:

Skąd macie takie informacje?

No właśnie skąd?
                  Km się w nocy śniło, nie ma tematu więc wrzucę nowy niech się coś dzieje.
                  Może dowalą znowu burmistrzowi, będzie wesoło prawda?
                  A ja słyszałem że będzie podatek od chodzenia po nowych chodnikach :)
                  • nii-dea Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 15:46
                    a podatek od dychania:-P mikroklimatem podwarszawskiej wsi też, lekko co prawda wzbogaconym ołowianym powietrzem, ale jednak mikro...?
                  • kmsanczia Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 16:03
                    O neptun, widzę że znalazłeś sobie kolejnego wroga. Musze cię zasmucić, wiem to (pośrednio) od samego waszego guru burmistrza.
                    • dorota.alex Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 16:35
                      A ja o takim obowiazku slyszalam w radio. Gminy maja jakis okres na dostosowanie sie do tego przepisu i ma tak byc w calej Polsce. I nie jest to zaden podatek, tylko oplata za wywoz smieci. Jedna, stala, bez wzgledu na ilosc smieci - tak zeby nikomu nie oplacalo sie wywozic do lasu albo spalac w piecu.
                      • dorota.alex Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 16:38
                        I juz kiedys wklejalam ten link:
                        krakow.gazeta.pl/krakow/1,35816,8050265,Nie_segregujesz__Za_smieci_zaplacisz_podwojnie.html
                    • roberto19633 Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 16:41
                      Nawet gdyby się to KM, przyśniło. Ja uważam że pomysł jest racjonalny i wart przemyślenia. Na pewno nie byłoby tylu dzikich wysypisk.
                      Widzę że niektórym udziela się zespół napięcia przedwyborczego.
                      Ech męski szowinizm, że kobieta to od razu jej się przyśniło?
                      Trochę parytetu proszę. I tak będę głosował na radną . I powiem jej o śnie KM, który nie był w końcu aż tak izuloryczny.
                      • amigo465 Re: Podatek od śmieci 14.09.10, 21:39
                        I tak z ratusza na śmieci zeszło! Może i lepiej, bo dość mam rozrzuconych wszędzie śmieci!
                        • dorota.alex Re: Podatek od śmieci 15.09.10, 08:44
                          Jeszcze jeden artykul w ktorym wspominaja o nowym rozwiazaniu wywozu smieci:

supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,8353397,Rower_zamiast_karabinu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka