supermauzer 27.09.10, 12:11 Miało być 9 nowych autobusów we wrześniu. Zostały trzy dni. Ciekawe czy będą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nii-dea Re: Nowe autobusy 27.09.10, 12:24 Czym nowe autobusy różnią się od starych? Czy ktoś, kto na co dzień z nich korzysta - może coś powiedzieć...? Na ile są bezpieczne? / to pytanie wynikło w związku z wczorajszą tragedią/ Pan ze zrzeszenia transportu międzynarodowego wypowiadał się wczoraj w tv m.in. nt. bezpieczeństwa autokarów, ale w sumie oprócz abs'u nic nie wymienił, więc generalnie nie wiem jakie elementy wyposażenia wozu rzeczywiście poprawiają jego bezpieczeństwo...(oprócz tych oczywistych). Odpowiedz Link Zgłoś
grzechocz Re: Nowe autobusy 27.09.10, 12:52 Tak prawdę powiedziawszy to nie wiem jaki sens ma utrzymywanie tej deficytowej linii autobusowej i całego tego cyrku. W gminach ościennych korzystają z komunikacji miejskiej i jest dobrze a przede wszystkim o wiele wiele taniej! Wyliczenia wskazują że nasza "Ł" kosztuje jakieś dziesięć razy tyle ile kosztowałoby nas skorzystanie z usług warszawskich autobusów. Zamknąłbym w cholerę ten cyrk autobusowy i podjął rozmowy z MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Nowe autobusy 27.09.10, 12:55 I miał autobus 2 razy na godzine. Powodzenia!:) Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Nowe autobusy 27.09.10, 13:23 grzechocz napisał: Wyliczen > ia wskazują że nasza "Ł" kosztuje A kto to liczył? Najlepiej podaj nam wyraźnie te obliczenia, a wtedy się zastanowimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzechocz Re: Nowe autobusy 27.09.10, 13:32 Jak znajdę to zacytuję ale tak z pamięci i na zdrowy rozum można policzyć: Ile nas kosztuje rocznie utrzymanie "Ł"? Gdybyśmy podpisali umowę z MPK i oni by się zajęli obsługą naszego terenu puszczając do nas jedną linię to koszty tej operacji wyniosły by jakieś 20 tys. miesięcznie. Tyle bowiem za jedną linię płaci Gmina Izabelin. Autobus jeździ z Izabelina do Metra Młociny. W Babicach mają podobnie. Tam jest specyficzniej bo w miejsce linii MPK powstało kilka linii prywatnych w których bilety są jeszcze tańsze niż w MPK. Uroki wolnego rynku! Moge podać tu jeszcze kilka takich przykładów. A my kupujemy nowe autobusy! Kto wie ile kosztuje nas miesięcznie utrzymanie całej imprezy pt. ŁZK? Odpowiedz Link Zgłoś
tuzimka Re: Nowe autobusy 27.09.10, 13:36 Nie licz na zdrowy rozum, bo się zawiedziesz. Dowiedz się dokładnie, potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Nowe autobusy 27.09.10, 13:39 2 740 000 zł lomianki.pl/lomianki/get_file.php?f=303 Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Nowe autobusy 27.09.10, 14:29 grzechocz napisał: > Zamknąłbym w cholerę ten cyrk autobusowy i podjął rozmowy z MPK. MPK... To wiele o tobie mówi, bo wszędzie jest MPK, a w Warszawie MZK, teraz MZA. Następny "flancowany" Warszawiak próbuje się tu "adoptować" :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
grzechocz Re: Nowe autobusy 27.09.10, 14:55 Niech ci będzie - ZTM! czy to zmienia sens mojej wypowiedzi? A co ty jesteś lomiankowcz z dziada pradziada? Powróć do czasów żelaznej kurtyny i wystartuj w wyborach z nacjonalistycznymi hasłami - Łomianki dla Łomiankowiczów z urodzenia! Ciekawe czy to by przeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
amigo465 Re: Nowe autobusy 27.09.10, 18:45 Wczoraj dyrektor ZTM Ruta coś długo i zawile tłumaczył dlaczego podwyższony udział gmin w kosztach linii podmiejskich o około 15 % w stosunku do roku ubiegłego. A o tym Izabelinie toś wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjaciel_siara Re: Nowe autobusy 27.09.10, 19:53 grzechocz napisał: Wyliczenia wskazują że nasza "Ł" kosztuje jakieś dziesięć razy tyle ile kosztowałoby na skorzystanie z usług warszawskich autobusów. A to ciekawe. To teraz napisz proszę, skąd czerpiesz takie rewelacje? Bardzo proszę o rzetelne wyliczenia lub źródło, na które się powołujesz (to też może być interesujące). Chcę się przekonać - czyś grzechocz uczciwy, czy też tu na forum majstrujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
amigo465 Re: Nowe autobusy 28.09.10, 15:09 Zródlem jest ja zwykle wszechobecna plota. Polecam dla równowagi: www.rynek-kolejowy.pl/18277/Podwarszawskie_gminy_montuja_koalicje_na_rozmowy_z_ZTM.htm Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Nowe autobusy 29.09.10, 13:08 Chyba będą, bo miasto zamontuje w nich 22" monitory. www.kmlomianki.info/archiwa/monitory.pdf Po co? Żeby były na nich reklamy? Przecież to może zrobić firma reklamowa i miasto nie poniosłoby żadnych kosztów. Tak będzie w warszawie: firma płaci za postawienie przystanków i dba później o porządek na nich w zamian zarabia na reklamach. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Nowe autobusy 29.09.10, 14:33 Może w naszych autobusach ekrany maja być nie po to, żeby zarabiać na reklamach, ale żeby było "nowocześnie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Nowe autobusy 29.09.10, 14:48 Proponuję wprowadzić bus-pas dla Ł-ki z Łomianek do stacji metra. No i czekam na bilet 3-miesięczny wspólny warszawsko-Ł-kowski. Obecny bilet nie opłaca mi się, bo jeżdżę tylko w jedną stronę w roku szkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Nowe autobusy 29.09.10, 15:07 Dobra, dobra, ktoś widział, wie, czy są już te nowe cuda? Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Nowe autobusy 29.09.10, 15:17 Jeszcze ich nie widziałem, ale mają być oddane z wielka pompą. Oficjalna uroczystość nadania imion połączona z montażem odpowiednich tabliczek w autobusach. Ciekawe ile kosztuje jeden i jaką kwotę kredytu trzeba będzie spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Nowe autobusy 29.09.10, 15:24 pl.dgmarket.com/tenders/np-notice.do~5247283 tutaj coś jest o cenie końcowej, około 6 mln zł. A wiadomo kiedy odbędzie się ta oficjalna uroczystość? Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Nowe autobusy 29.09.10, 15:38 6 089 670 zł to cena bez VAT! Z watem jedyne 7 429 397,40 zł. A dziura budżetowa gminy w 2010 to 7 093 989,06 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Dziury budżetowe 29.09.10, 15:44 A propos dziur. Dziś przeczytałem, że Balcerowicz uroczyście otworzył licznik w Warszawie, który liczy zadłużenie państwa polskiego. Obecnie to coś koło 700 mld zł. "Na to wrona na nich z góry: "Wam chodziło wszak o dziury. Wprawdzie ser zużyłam cały, Ale dziury pozostały!" Jan Brzechwa Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Nowe autobusy 29.09.10, 16:07 Ale musisz wziąć po duwagę to, że to KMŁ wzięła pożyczkę na autobusy, a nie Gmina. Jest to nawet tutaj opisane przegubowiec.pl/wydarzenia/412-taborowa-rewolucja-w-km-ju-za-po-roku Owszem, gmina dopłaca do KMŁ jak to ma miejsce od dawna, ale nie powinieneś tego doliczać do zadłużenia gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Nowe autobusy 30.09.10, 09:09 A niby z czego spłaci to KM? Z biletów? Dotacja w tym roku z budżetu gminy to 2 700 000 zł. Za autobusy zapłaci gmina, to jej dług. Tak stoi napisane przecież w źródle, które podałeś: Gmina będzie corocznie dokapitalizowywała spółkę, a z kwoty dokapitalizowania spółka będzie spłacać kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: Nowe autobusy 29.09.10, 15:34 supermauzer napisał: Oficjalna uroczy > stość nadania imion połączona z montażem odpowiednich tabliczek w autobusach. A czy w nadaniu autobusom imion byłoby coś niewłaściwego? Przecież (np.) "Sylwia" to bardzo ładne i niepospolite imię. Autobus pod takim imieniem na pewno byłby bardzo punktualny, zawsze byłyby w nim wolne miejsca i miły nastrój wśród pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 low-floor buses 29.09.10, 15:41 Imiona to na pewno ciekawy pomysł. Myślałem, że to kaczka dziennikarska. Jeśli to prawda, to powinno zrobić się plebiscyt wśród mieszkańców na temat jakie imiona nadać autobusom. A może np. wystawić na aukcji tabliczkę z imieniem. Taka tabliczka byłaby zamontowana w autobusie, a dochód zasiliłby kasę gminy. Takie coś wymyśliłem, ale nie wiem, czy to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: low-floor buses 29.09.10, 15:45 Ależ już imiona są wybrane podobnież:) Imiona radnych pana Burmistrza:) Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: low-floor buses 29.09.10, 15:51 Ale zapytowuję się "prawda li to czy konfabulacja?". Brzmi zbyt śmiesznie, aby mogło to być prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: low-floor buses 29.09.10, 15:57 e tam, jakos w to nie wierze. Toż to musi być prowokacja TŁ :P Odpowiedz Link Zgłoś
1_kondor nowe autobusy 29.09.10, 17:23 Wszystkie nowe autobusy dla Łomianek będą autobusami solowymi (źródło: specyfikacja przetargu na www.kmlomianki.info/archiwa/siwz_autobusy_01.pdf). (wg Twoich Łomianek jeden z nich rzekomo ma być przegubowy!!!). Nie jest planowane żadne nadanie autobusom imion (jak podają Twoje Łomianki), a jedynie ich poświęcenie. Krytykować można, ale rzetelnie. Ale krytykowanie przez wymyślanie oszczerstw świadczy przeciw krytykującemu. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: nowe autobusy 29.09.10, 17:30 od razu wyglądało mi to na jakąś bzdurę. A nazwanie (np. nazwą firmy) autobusu za kasę to dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: nowe autobusy 29.09.10, 17:35 Naprawdę nikt nie widzi, że tekst o imionach dla autobusów jest w kolumnie zatytuowanej "Z przymrużeniem oka"? Na dokładkę tym zmrużonym okiem oznaczonej.... Wiara w tą bzdurę, którą widac na forum, świadczy o tym czego się forumowicze po naszych władzach spodziewają. Odpowiedz Link Zgłoś
1_kondor Re: nowe autobusy 29.09.10, 17:44 Ja w to od początku nie wierzyłem. I od początku widziałem, że zamieścili to w kolumnie "Z przymrużeniem oka ;)". Ale wydaje mi się, że redakcji TŁ chodziło o celowe, ale legalne wprowadzenie czytelników w błąd, ponieważ tekst w tej kolumnie sformułowano w sposób "normalny" (zazwyczaj takie kolumny charakteryzują się "specjalnymi" sformułowaniami, a tytuł "Z przymrużeniem oka" umieścili tak, by nie każdy się go dopatrzył. Ale oczywiście jak przyjdzie co do czego, to redakcja jest czysta, bo tytuł był... Takie jest moje zdanie. Obym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: nowe autobusy 29.09.10, 19:50 Śmieję się do tej pory z tej informacji "z przymrużeniem oka"... Odpowiedz Link Zgłoś
1_kondor Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 17:48 wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.php?p=568101&sid=0b7a02c03047eb3ff7c77f8e72542600#568101 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_lomianek_2 Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 17:55 ...ale narazie tylko 4 Odpowiedz Link Zgłoś
sparrow.jack Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 18:18 2010-09-29 Nowe Solarisy już w Łomiankach Zakupione przez gminą spółkę Komunikacja Miejska Łomianki nowe autobusy marki Solaris, wjechały dziś do Łomianek. Mieszkańcy Łomianek będą mieli dwie okazje, aby jeszcze przed wyruszeniem w trasę nowych Eł-ek, obejrzeć 9 nowych supernowoczesnych autobusów. Jedna z nich 15 października br. na parkingu przed ICDS od godz. 13.00, druga 17 października br. po mszy św. o 10.00 przy Kościele pw. Św. Małgorzaty. Tam również odbędzie się poświęcenie nowego taboru KMŁ. www.lomianki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 19:54 sparrow.jack napisała: " 2010-09-29 Nowe Solarisy już w Łomiankach Zakupione przez gminą spółkę Komunikacja Miejska Łomianki nowe autobusy marki Solaris, wjechały dziś do Łomianek. Mieszkańcy Łomianek będą mieli dwie okazje, aby jeszcze przed wyruszeniem w trasę nowych Eł-ek, obejrzeć 9 nowych supernowo czesnych autobusów. Jedna z nich 15 października br. na parkingu przed ICDS od godz. 13.00, druga 17 października br. po mszy św. o 10.00 przy Kościele pw. Św . Małgorzaty. Tam również odbędzie się poświęcenie nowego taboru KMŁ. " Sparrow Jack też jest kobietą? Czy ten tekst to też z kategorii "z przymrużeniem oka"? Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 18:33 pewnie jutro przyjedzie pozostałe 5 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 19:31 Pożyczkę bankową na zakup autobusów wzięła Spółka KMŁ, ale de facto spłacać ją będzie z corocznych dotacji UM. I chociaż nie jest pokazana w księgach UM, to faktycznie obciążać będzie budżet miasta. Powtarza się historia "księgowości kreatywnej" z lat poprzednich, gdy kredyt kupiecki za ICDS nie był uznawany za dług publiczny, ale podjęte zobowiązanie rzutowało na finanse w latach następnych. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 20:03 Bryucezion strzelasz kulą w płot z tym budżetem. To co było możliwe za poprzednich kadencji nie ma miejsca dzisiaj. Obciążenie budżetu wynika z uchwały Rady i jest zapisane w odpowiednich planach, nie ma zatem możliwości żadnej kreatywnej księgowości! Odpowiednie kwoty muszą występować w budżecie gminy, bo innej legalnej możliwości nie ma! Więc jak nie wiesz i nie chce Ci się sięgać do źródła, nie pisz głupstw. Na temat optymalnych wariantów rozwoju komunikacji w Łomiankach, było stosowne opracowanie i a publiczne jego omówienie miało miejsce w zeszłym roku. Co do zasadności utrzymania własnej komunikacji, utwierdza podwyżka opłat pobieranych przez ZTM od gmin ościennych. Wzrost bezwzględny rzędu 40% (rok do roku), przy pokryciu biletami kosztów rzędu 30%, co może zapowiadać że to nie koniec tych podwyżek, bo dopłaty warszawy w roku 2011 rosną o ponad 10% i maja wynieść 2,2 mld zł. Nadawanie imion, to zwykła plota, jak wiele innych treści tam zamieszczonych. Co nie znaczy, że nie zostanie rozwinięty pomysł sponsorowania kolejnych zakupów, bo to by było korzystne dla KMŁ i Łomianek, a zwłaszcza pasażerów! Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Solarisy już w KMŁ 29.09.10, 22:50 Woynowski1 - Kredyt na zakup autobusów wzięła KMŁ czy UM ? KMŁ, która zaksięgowała z pewnością ten fakt u siebie. Gdyby wziął UM, musiałby wykazać go jako dług publiczny. Ale SPŁATĘ KREDYTU będzie dokonywać KMŁ z corocznych dotacji UM. Jest to więc obciążenie budżetu miasta w latach następnych. Poniał ? To się nazywa "księgowość kreatywna". Nie wykazywanie zobowiązań poprzez księgowanie ich na innych kontach. "Kredyt kupiecki" na ICDS też wynikał z luki prawnej zlikwidowanej dopiero 2 lata temu. I też był zgodnie z uchwałami Rady zapisywany w kolejnych budżetach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerna2 Re: Nowe autobusy 29.09.10, 18:33 Wozami drabiniastymi kmiotki z Łomianek Wam jeździć a nie autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Nowe autobusy 29.09.10, 22:52 ucerna2 napisała: > Wozami drabiniastymi kmiotki z Łomianek Wam jeździć a nie autobusami. Gdyby mieszkańcy gminy Łomianki jeździli wozami drabiniastymi, to takie kmioty jak ty nie mogłyby na czas dojechać swoimi 20-letnimi BMW do pracy na budowie w Warszawie. Stałbyś w korku na trasie nie godzinę, ale cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Nowe autobusy 30.09.10, 10:20 Aż miło popatrzeć :) www.kmlomianki.info/picture_main/solaris/solaris.jpg :) Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Nowe autobusy 30.09.10, 12:08 Czy my już nie potrafimy się z niczego cieszyć. Ot po prostu cieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Nowe autobusy 30.09.10, 12:16 ale przecież większość sie cieszy. Ja nie, bo bardzo mi się podobały te oldschoolowe kwadratowe autobusy, całe wymalowane. Te nowe są bez wyrazu. No ale może faktycznie wygodniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_lomianek_2 Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 30.09.10, 17:51 Dziś dojechały kolejne 4. Razem w KMŁ garażuje już 8 Solarisów :) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 01.10.10, 10:25 A tu więcej zdjeć: lomianki.info/document.php?did=1903 Odpowiedz Link Zgłoś
1_kondor Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 06.10.10, 18:43 zastanawiające: KMŁ zamieściło na swojej stronie (www.kmlomianki.info/index.php?bo=teksty/autobusy_wykaz info o posiadanu na stanie ośmiu solarisów. Do tej pory było to przedstawiane jako news na stronie głównej, ale teraz wciągneli te 8 autobusów do wykazu taboru. To wyglada jakby w naj-najbliższej przyszłości nie spodziewali się dostawy dziewiątego? Odpowiedz Link Zgłoś
amigo465 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 06.10.10, 20:14 Pojedź na bazę, bo ja wiem że jest dziewięć nowiutkich solarisów w Kielpinie! Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 12.10.10, 13:04 W najbliższą niedzielę po mszy o 10:00 będą poświęcone Solarisy, mają przejechać dookoła kościoła - mam nadzieję, że się zmieszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 12.10.10, 21:25 Dziwne, że jeszcze nikt nie zauważył, że kilka nowych solarisów wyjechało już dziś na trasy EŁki i biski. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 13.10.10, 20:53 śmigają aż miło:) i jak pachnie nowością w środku:P Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 15.10.10, 09:58 Aż się ludzie boją wsiadać, takie nowoczesne, to nie mogą być autobusu z Łomiankowskiej bajki! Odpowiedz Link Zgłoś
pwz90 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 15.10.10, 10:12 Cóż jest nadzwyczajengo w tym, że gmina (KMŁ)wzięła 7,5 mln kredytu i za to kupiła kilka autobusów. Każdy tak potrafi. Trzeba było wygospodarować te 7,5 mln ze 100 mln budżetu. Choć wtedy nazwałbym to normalnością, bo transport zbiorowy jest zadaniem własnym gminy. Niepotrzebnie się podniecacie sprawami oczywistymi. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 15.10.10, 14:50 Nie podniecamy się, tylko się cieszymy. Tak samo jak cieszymy się z każdego nowego metra asfaltu położonego w gminie, każdej nowej ławeczki i nowego drzewka, które wyrosło. Cieszymy się również, gdy lokalni politycy się nie zagryzają, tylko razem pracują dla wspólnego dobra :) Pewnie że w roku wyborczym każde posunięcie gminy i jej organów jest traktowane jak kiełbasa wyborcza. Zadłużenie publiczne owszem rośnie, ale ciężko z tym walczyć w dzisiejszym świecie. Konsumpcjonizm jest coraz większy i lud żąda chleba i igrzysk. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo465 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 15.10.10, 16:12 Z tym zadłużeniem to lecisz po bandzie. Za tej kadencji zadłużenie zmalało. A dług, to sprawa spojrzenia na gospodarkę. Konserwatysta powie że zły jest każdy dług. Natomiast realista powie że niewielkie zadłużenie nie szkodzi, bo pozwala o kilka lat przyspieszyć daną inwestycję. Jest to kwestia wyboru i spojrzenia na gospodarkę finansową. Ale by w pełni ocenić zasadność danej inwestycji trzeba odpowiedzieć na pytanie czy dany zakup był niezbędny i czy można go będzie bez kłopotu spłacić. Ja odpowiadam na oba pytania twierdząco. A jak ty odpowiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
yqb Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 16.10.10, 20:15 A takim poświęconym autobusem wyznawcy innych wyznań a nawet ateiści będą mogli jeździć? Może zostawić chociaż jeden "świecki" autobus? :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 16.10.10, 20:24 raczej się nie da. Nikt się nie odważy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 10:32 Jeszcze czas, możecie rozedrzeć szaty jak sławetny Tadeusz Rejtan (albo Reytan) herbu Rejtan (ur. 20 sierpnia 1742) i nie dopuścić do tego! Tylko czy T. Rejtan doceni Wasz gest, bo w Łomiankach to raczej nikt! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 10:49 ale po co rozdzierać szaty??? Nie ma powodu. Ojczyzna nie jest w niebezpieczeństwie z powodu autobusów w łomiankach. Przydałoby się natomiast trochę poczucia humoru, zdolności do ironicznego spojrzenia. Nie ma sensu dmuchać balonika bez końca, bo pęknie Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 15:35 corner111 napisała: Tylko czy T. Rejtan doceni Wasz gest, bo w Łomiankach to raczej nikt! Ktoś cię upoważnił do wypowiadania się za całe Łomianki? Masz jakieś badania? Mnie też by pasował jeden autobus symbolicznie nie poświęcony. Za mnie się Corner nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lomlive Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 16:57 Wybaczcie, że się wtrącę, ale...musicie robić problem z takich rzeczy?. Naprawdę czytając to odnosi się wrażenie jakbyście nie mieli większych problemów. I jednocześnie proszę, nie naskakujcie na mnie za to. :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 17:10 ale kto robi problem? Tak bardzo grzecznie i nieśmiało gadamy, że mogliby jeden autobus symbolicznie dla ateistów zostawić. Nie można? Zły temat? To zaraz jakaś/jakiś Corner ci z kruchty wyskoczy i wypowie się "w imieniu Łomianek". A co jest złego w niepoświęconym autobusie? Nie sądzę, żeby gorzej jeździł. A może nawet lepiej by mu szło. Ja wiem, że burmistrz uwielbia te "patriotyczno-kościelne" uroczystości. Ale nie u wszystkich łapie za to punkty. U mnie na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
o_monty_python Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 18:36 Może byłoby OK, gdyby przynajmniej busy skorzystały z tej operacji - może woda święcona to paliwo przyszłości! Znam kilka osób, które się ze mną zgodzą . A tak naprawdę, to cytata z ojca Rydzyka - możecie mi wierzyć lub nie (dla mnie to i tak nie ma znaczenia) - kiedyś słyszałem te słowa z ejgo ust, w jego radiu: "Woda święcona to paliwo przyszłości, bo dzieła nią błogosławione prowadzą nas ku zyciu wiecznemu". A ja niestety nie mogę już jeździć tą komunikacją - busy przestały być koszerne. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 19:16 Monty, nie bądź taki ortodoksyjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 20:50 Owszem, jam ci jest za całe Łomianki, dla wszystkich osób, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem tak jak ty niku j.urek! A sprawa poświęcenia dla wierzących istotna, a dla nie wierzących nic nie znacząca, bo cóż może się stać jeżeli autobus zostanie pochlapany wodą. No chyba że rzekomy ateista faktycznie ma diabła za kołnierzem i w niego wierzy! Ale chyba takich nie ma poza naszym j.urkiem! Witam więc diablika na pokładzie forum! Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 21:09 Upraszczasz, Corner, albo nie rozumiesz. A może ja jestem wyznawcą Allacha? A może ortodoksyjnym Żydem? I jeśli to zwykłe pochlapanie wodą, to nie prościej an deszcz poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
neptun666 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 21:17 Byłem widziałem, nawet subtelnie się ksiądz dziekan zachował ba nawet wspomniał że gmina płaci za pomieszczenie z którego korzystają niepełnosprawni całe 400 stówki, zawsze mi się wydawało że to jakby normalne korzystanie bez pieniędzy,tym bardziej że chyba chodzi o te stowarzyszenie działające pod potronatem caritasu a tu się okazuje że jednak za pieniądze:( To ładne ze strony gminy. Solarisem a i owszem jechałem razem z innymi ( jazda próbna ) warszawską do ronda i powrót, cicho, miło i całkiem fajnie chyba się przerzucę na transport zbiorowy:) Nie widziałem kandydata na burmistrza z tych co łączą łomianki pewnie odpoczywał po zeszłej niedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 17.10.10, 21:25 400 stówki gmina daje? No to faktycznie miło. Ale czy to jakiś wyczyn? I co to za kwota dla gminy? Gdyby ktoś ze swojej kasy dawał... warto by było wspominać. A 400 zł? Gdy się co miesiąc wywala kilka tysięcy na rzecznika? Ale to źle, że kandydata nie było? Na taką szopkę tez bym nie przyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
corner111 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 11:15 A nowe autobusy sobie jeżdżą i wożą wygodniej ludzi, mając w nosie to co piszecie! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:05 corner111 napisała: ludzi, mając w nosie to co piszecie! Napisała Corner, która sama napisała 5 postów w tym wątku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
o_monty_python Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:10 Wożą to bardzo wielkie słowo - szczególnie w godzinach porannego szczytu. Zawsze to jednak tkwić w korku i w wewnętrznym ścisku mając świadomość, że kiszę się właśnie w nowym autobusie rodzimego montarzu! I co najważniejsze - rozsiewają jeszcze woń fabryki, a nie współskazańców w ścisku (krajanie - proszę Was : MYJCIE SIĘ i to częściej niż w niedzielę przed kościołem). A może by tak nasz szanowny pan b. Pszczółkowski na poważnie zajął się rozmowami (może być nawet z samym lucyferem) nad tramwajem do wa-wy? Tarchomin będzie miał - to może i się uda wspólnym sumptem miast obu, gminy, powiatu i województwa z błogosławieństwem i kasą ue? Chyba, że to tajny plan na kolejną kadencję i właśnie podsunąłem kolejny punkt do programu wyborczego? Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:16 o_monty_python napisał: > A może by tak nasz szanowny pan b. Pszczółkowski na poważnie zajął się rozmowami (...) > nad tramwajem do wa-wy? Tarchomin będzie miał - to może i się uda wspólnym sumptem > miast obu, gminy, powiatu i województw a z błogosławieństwem i kasą ue? Popieram. Z góry przepraszam za abstrakcyjny pomysł. Ale może ten tramwaj puścić nad Wisłą - skoro nie ma miejsca przy Kolejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:20 Jaki nowy pomysł? Tramwaj to już za Sokołowskiego budowaliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:28 esscort napisał: > Jaki nowy pomysł? Tramwaj to już za Sokołowskiego budowaliśmy :) Aha i gdzie on jeździ ? Nie chodzi mi o to, żeby budować, tylko żeby zbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:39 marmit1 napisał: Nie chodzi mi o to, żeby budować, tylko żeby zbudować. Jesteś pewny? :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 14:29 Nawet rozważaliśmy współfinansowanie przedłużenie metra. Kiedyś było więcej ludzi z fantazją ;) www.lomianki.info/document.php?did=176 Odpowiedz Link Zgłoś
o_monty_python Re: Druga porcja Solarisów już w Kiełpinie 19.10.10, 15:14 Szanowne i Szanowni! ależ tu nie wyobraźni, ale chęci brakuje! CZy ktoś wybrał się kiedyś na spacer ulicą Pancerz i doszedł do Wójcickiego? - tam przez większość drogi kroczymy nasypem dawnej kolejki. Oczywiście, że się nie nadaje itd., ale jest pomysł na trasę. A pętla - może zamiast naszego "wierzowca z placu dzierżyńskiego"? (dawne wysypisko i niedoczekane CH). Esscort - dobrze gadasz: u nas chodzi o to by gonić króliczka, a nie złowić go. Dwaj panowie b. może i sobie z kimś tam pogadali - ale co z tego wyszło dla gminy i przyległości? "Strona blada okazała się odwrotna". Jeżeli teraz nie zrobią : bocznicy, zwrotnicy, czy innych rozjazdów w naszym kierunku (podczas budowy węzła marymoncka/pułkowa/zgrupowania) - to będzie to temat nas kolejne 10 kadencji...... Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 poświęcone Solarisy 18.10.10, 13:09 O święceniu autobusów proszę zawiadomić Palikota. To główny sens istnienia jego ugrupowania - walka z Kościołem i kaczyzmem. Myślę, że dla Kościoła nie jest potrzebne święcenie autobusów. O poświęcenie poprosił pewnie burmistrz, albo kierownictwo KMŁ. Nie ma powodów, żeby Kościół odmówił. Nie ma nic złego w pokropieniu pojazdu wodą święconą. Swoją drogą święcenie wszystkiego ma wg mnie mały związek z chrześcijaństwem. To po prostu taka pobożność ludowa - żeby na wszelki wypadek mieć bóstwo po swojej stronie, żeby nam coś złego się nie przytrafiło. Składa się więc bóstwu ofiary, żeby go przebłagać. Do tego potrzebny jest kapłan jako fachowiec do kontaktu z bóstwem. W Nowym Przymierzu nie ma już świątyni, nie ma ofiary, nie ma kapłana. Jedynym kapłanem, świątynią i ofiarą jest Jezus Chrystus. I nie jest to żadna rewolucja. Wystarczy poczytać listy św. Pawła, które mają już prawie 2000 lat. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
o_monty_python Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 13:58 Jeżeli dla kogoś oczywiście Szaweł (zwany Pawłem) jest jakimkolwiek autorytetem - pewnie sonie poczyta, jak radzi marmit1. Zgadza się, że "pobożność ludowa" ma bardzo głębokie korzenie - znacznie przekraczające chrystianizm, a tym bardziej rzymski chrystianizm. Tylko dlaczego sankcjonują to kapłani chrześcijańscy - którzy mają tępić przejawy pogaństwa, a krzewić wiarę prawdziwą. Ale to nie miejsce na takowe dywagacje - ludzie mieszacie tyle spraw : polityka, wiara, obrządek, wybory samorządowe i do tego jeszcze masę cynizmu i złośliwiści. Pewnie dlatego tak rzadko wchodzę w te "dyskusje" - robi się naprawdę śmiesznie kiedy wszyscy się zagotują i nikt nie wie o co chodzi ;-)))) Mój szacowny Patron jest z Was WSZYSTKICH dumny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 14:26 o_monty_python napisał: > Tylko dlaczego sankcjonują to kapłani chrześcijańscy - którzy mają tępić przejawy > pogaństwa, a krzewić wiarę prawdziwą. Widocznie kapłani uznają, że mają służyć ludowi. Jak ten prosi, żeby coś poświęcić, to święcą. Pewnie zamiast święcenia powinni wpierw wygłosić katechezę o święceniu i sprawdzić, czy delikwent ma wiarę stosowną do wykonania tegoż święcenia. Nie można jednak winić kapłanów za takie święcenie. Jeśli już, to wina jest rozłożona po połowie na tego co prosi o święcenie i tego co święci. Jak nosiłem jajka na święcenie w Wielką Sobotę na Marymoncie, to tam kleryk lub ksiądz wygłaszał najpierw krótką homilię o Zmartwychwstaniu, co mi się podobało. Równoważyło to święcenie - ludowy obrzęd. Jeśli chodzi o pogańskie obrzędy, to mamy poważniejsze problemy od święcenia autobusów we współczesnym świecie. Jak widać jednak na tym forum i z opinii w gazetach ludziom przeszkadza jakakolwiek obecność Kościoła. Obojętnie czy jest to bicie dzwonów, święcenie jajek, czy wypowiedź biskupów o "in vitro". Świat staje się pogański i Kościół jest w mniejszości, jak dawniej w cesarstwie rzymskim. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 14:44 marmit1 napisał: Świat staje się pogański i Kościół jest w mniejszości, jak dawniej w cesarstwie rzymskim. Ale co masz na myśli, że kościół jest w mniejszości? Że jest mniej wiernych niż ateistów i wyznawców innych religii? Czyja to wina? Złe społeczeństwo? Złe metody pozyskiwania wiernych? Jakieś czynniki obiektywne? Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 17:58 esscort napisał: > marmit1 napisał: > Świat staje się pogański i Kościół jest w mniejszości, jak dawniej w cesarstwi > e rzymskim. > > Ale co masz na myśli, że kościół jest w mniejszości? Że jest mniej wiernych niż > ateistów i wyznawców innych religii? Czyja to wina? Złe społeczeństwo? Złe met > ody pozyskiwania wiernych? Jakieś czynniki obiektywne? Mam na myśli to, że np. przyznanie wśród równieśników czy kolegów do wiary może prowadzić do wyśmiania. Niczyja to wina. Po prostu takie są czasy. Kraje dawniej katolickie stały się pogańskie. Jest normalna immanenta cecha chrześcijaństwa - gotowość do ofiary i "oddania życia za wiarę". Czasem naprawdę, czasem w przenośni. Nie chodzi tu o metody i techniki. Jedyna metoda to ta stara jak świat - iść i głosić Ewangelię. Odpowiedz Link Zgłoś
anka0292 Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 14:48 Ta nagonka na Kosciol jakiej ostatnio jestesmy swiadkami, poprostu mnie zniesmacza. Jakos nie zauwazam chrzescijanizmu wojujacego w naszym malym grajdole. Jak ktos chce to chadza na msze a jak nie to nie i nikt nic mu nie powie. Nie przesadzajmy z tym. Wiem, ostatnio antyklerykalizm jest na fali. Lechu niezyje, Jarka trudno kopac otwarcie bo to nie wypada wiec wzieli sie za Kosciol. Wiecej tym szkody zrobia niz dobrego. Ludzie sa rozni. Jedni potrzebuja sobie poswiecic autobus inni nie. Ja mysle ze jeszcze nikomu woda swiecona nie zaszkodzila... o co tyle krzyku? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 14:59 Krzyku nie było, zaczęło się od żartu, że 1 autobus mogliby zostawić dla ateistów. Nie był to żart złośliwy ani obrazoburczy. Spotkał się z należną pryncypialną odprawą, został potraktowany poważnie - niemal jako atak na kościół katolicki (wyłączam spokojny komentarz Marmita) A co do szkodzenia lub nie wody święconej... Fajne podejście. Ale pozwól, że ludzie sami będą decydować, co jest dla nich dobre, a co nie. co im szkodzi, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yqb Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 18:16 Jeśli mały żarcik uraził przynajmniej jedną osobę to przepraszam, ale życie jest zbyt poważne żeby przez cały czas brać je z kamienną twarzą. A co do antyklerykalizmu, to sam KK doprowadził to tego. Niestety w KK brakuje mówienia jednym językiem, każdy chce mieć własne zdanie, księża przypominają celebrytów, zanika istota pełnienia posługi kapłańskiej, zwłaszcza w Kościele Rzymskokatolickim. I oczywiście wszechobecna hipokryzja funkcjonariuszy KK. Ja, jestem chrześcijaninem, ale im dłużej żyję w Polsce to mam wrażenie że katolicyzm to już nie jest religia. Zaczynam traktować posługę religijną jak usługę w firmie, jeśli przedstawiciel handlowy (czytaj ksiądz) danej firmy mi nie odpowiada to idę do konkurencji... Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 19:25 yqb napisał: > Jeśli mały żarcik uraził przynajmniej jedną osobę to przepraszam, ale życie jes > t zbyt poważne żeby przez cały czas brać je z kamienną twarzą. Zarcik był niewinny. Brakuje poczucia humoru i dystansu :(( Odpowiedz Link Zgłoś
o_monty_python Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 15:27 Pani Anko0292; przepraszam, ale Marmit używał argumentów racjonalnych - Pani poddaje się emocjom. Dlaczego jednym tchem napisano o antyklerykaliźmie, Lechu i Jarosławie? Co to ma do rzeczy, i do siebie? Nikogo nie bronię, nie potępiam, ani gloryfikuję - zawsze jednak apeluję o częstą gimnastykę zwojów mózgowych. Kto się ośmiesza wypowiedziami o ekskomunikach? Kto mówi o "zwrocie dóbr zabranych przez władze komunistyczne", a jednocześnie wystawia (i to ze skutkiem materialnym) roszczenia do dóbr konfiskowanych przez zaborców? Kto kultywuje obyczaje ludowe o proweniencji pogańskiej - tylko dlatego, że to przyciąga masy? I jak tu się nie śmiać? Jak nie pisać? Ale aby zostać antyklerykałem nie trzeba być ateistą, czy agnostykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo465 Re: poświęcone Solarisy 19.10.10, 19:20 Niestety Jarosław ostro prze do wojny Jarosławsko-narodowo-polskiej oczywiście z rydzykowym krzyżem w tle z resztą kraju! Agresja tego człowieka przekracza wszelkie granice. To co dziś mówi po straszliwym zamachu (człowieka którego trudno określić inaczej jak szaleńca) w Łodzi jest przerażające i porażające! Odpowiedz Link Zgłoś