Dodaj do ulubionych

Jakich szkół brakuje w Ł.?

15.11.10, 10:21
Odnośnie zarzutów, że obecna władza nie zgodziła się na kolejne liceum. Czy kolejne liceum w Ł. jest potrzebne? Nie jestem jeszcze na tym etapie, więc nie wiem. Mówi się raczej o braku miejsc w podstawówkach.

Obserwuj wątek
    • qaz2510 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 10:50
      KM przepraszam, że spapram Twój temat, ale nie mogę się powstrzymać, piękna pogoda za oknem, jeszcze parę wolnych dni przede mną, wizyta w UM;)
      Moim zdaniem brakuje szkoły specjalnej dla niektórych tutaj( Forum Łomianki) piszących;P

Ale tak poważnie, sam kończyłem szkołę średnią 10 lat temu, uczęszczałem do jednego z LO na Żoliborzu.
      Moim zdaniem młodzi ludzie potrzebują co jakiś czas zmiany otoczenia.
      Mi bardzo pomogło, poznałem wielu ciekawych ludzi.
      Tutaj byłem zamkniętym na nowe otoczenie dzieciakiem, miałem nawet problem z rozmową przez telefon(ogromny stres), ale zmiana otoczenia wpłynęła pozytywnie na rozwój mojej osobowości;)

-
      Niektórzy rozumieją politykę jako kłótnię, rujnowane tego, co inni cierpliwie budują.
      - Donald Tusk
      • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 11:03
        Mam podobne zdanie, ale jednak kilka osób wybrało tutejsze liceum, znaczy popyt jest. ;)

• brycezion Re: O liceum 15.11.10, 13:26
          Muszę wystąpić w obronie Pszczółkowskiego, bo nie lubię bezpodstawnych zarzutów obliczonych na krótką pamięć forumowiczów.
          1.Rozbudowa liceum jest potrzebna. Zgodzono się na to 3 lata temu, a do budżetu Powiatu bodajże 2008 roku, dzięki naszym radnym powiatowym wstawiono tytuł "Rozbudowa liceum w Łomiankach".
          2. Liceum bowiem zajmuje obecnie część projektowaną pierwotnie w całości dla gimnazjum. W projekcie wykonawczym ICDS "okrojono" ze względów oszczędnościowych liceum, pozostawiając rezerwę terenu na rozbudowę w II etapie.
          3. Łomianki zgodziły się chętnie na rozbudowę, z tym, że nie zgodziły się na NIEODPŁATNE przekazanie terenu. Prowadzenie liceum należy do obowiązków Powiatu, a z naszego korzystają nie tylko Łomianki.
          4. Proponowałem naszym radnym powiatowym, aby wyciszyć dyskusję o sprawach własnościowych i odpłatności. Niech Powiat zamówi dokumentację, a jak będzie gotowa, napewno znajdzie pieniądze na odkupienie tego kawałka terenu po rozsądnej cenie.
          5. Niestety sprawa rozbiła się o te kilkaset tysięcy, które dla Powiatu nie powinny stanowić problemu. Łomianki i tak dołożyły do liceum ok.1,5 mln za czasów Sokołowskiego.
          • m.sasik Re: O liceum 15.11.10, 22:24

> 1.Rozbudowa liceum jest potrzebna. Zgodzono się na to 3 lata temu, a do budżetu
            > Powiatu bodajże 2008 roku, dzięki naszym radnym powiatowym wstawiono tytuł "Ro
            > zbudowa liceum w Łomiankach".
            > 2. Liceum bowiem zajmuje obecnie część projektowaną pierwotnie w całości dla gi
            > mnazjum. W projekcie wykonawczym ICDS "okrojono" ze względów oszczędnościowych
            > liceum, pozostawiając rezerwę terenu na rozbudowę w II etapie.
            > 3. Łomianki zgodziły się chętnie na rozbudowę, z tym, że nie zgodziły się na NI
            > EODPŁATNE przekazanie terenu. Prowadzenie liceum należy do obowiązków Powiatu,
            > a z naszego korzystają nie tylko Łomianki.
            > 4. Proponowałem naszym radnym powiatowym, aby wyciszyć dyskusję o sprawach włas
            > nościowych i odpłatności. Niech Powiat zamówi dokumentację, a jak będzie gotowa
            > , napewno znajdzie pieniądze na odkupienie tego kawałka terenu po rozsądnej cen
            > ie.
            > 5. Niestety sprawa rozbiła się o te kilkaset tysięcy, które dla Powiatu nie pow
            > inny stanowić problemu. Łomianki i tak dołożyły do liceum ok.1,5 mln za czasów
            > Sokołowskiego

Hmmm... ależ jesteś poinformowany... a ja mam inne informacje na ten temat.. :) słyszałam od p. Wołyńskiego, że było inaczej.. :) gmina nie wydała ani jednego dokumentu w tej sprawie - oczywiście poza pismem w którym stwierdziła, że NIE JESt ZAINTERESOWANA- w nosie mieli i mają powiększenie LO.. jak nie mam racji - pokaż dokumenty potwierdzające twoją "wersję" Skarbeńku... :) a ja mogę pokazać swoje papiery.. :)
            • brycezion Re: M.sasik 16.11.10, 01:45
              Moje posty bardzo zabolały ŁnŁ i zaraz miałem telefon z ich sztabu. Nic nie odwołuję. Nie jestem "poinformowany", byłem świadkiem i uczestnikiem (w kręgu) radnych dyskusji o konieczności ODPŁATNOŚCI przez Powiat za teren.

Echa dyskusji możesz przeczytać w poście Papirusa22 - 24/1/08 8.44 (wątek - Z kogo kpi burmistrz) pt."a propos liceum którego nie chcesz dofinansowy..". Pisze On : " Popieram rozbudowę liceum za pieniądze powiatu". A był już wtedy Papirus22 w opozycji!!! Czyli WSZYSCY radni Łomianek się zgadzali.
              Tytuł postu "...liceum którego nie chcesz dofinansowywać" odnosił się do radnego powiatowego J.Serzysko, który był promotorem rozbudowy liceum.
              Wg. Jego (JS) informacji w budżecie Powiatu NIE BYŁA zabezpieczona kwota na wykup terenu.
              A jeśli była, to proszę POKAZAĆ odpowiednią kwotę w budżecie Powiatu na rok 2008.

Co i kiedy Burmistrz napisał do Starosty - nie wiem. Czy były w "międzyczasie" negocjacje i w jakiej formie (ustnej czy pisemnej) ze starostwem o pieniądze - nie wiem.

Wiem natomiast, że poszło o ODPŁATNOŚĆ za teren.
              Takie stanowisko popierałem i wówczas i obecnie.
              • m.sasik Re: M.sasik 17.11.10, 21:00

> Moje posty bardzo zabolały ŁnŁ i zaraz miałem telefon z ich sztabu.
                ja tam się nie dziwię.. Jak Pan głupstwa piszesz, to jak mają się nie denerwować. Dziwne, że PO nie dzwoniło.. "podobno" oni się tylko z prawdomównymi zadają.. wygląda na to, że...

Nic nie odw
                > ołuję. Nie jestem "poinformowany", byłem świadkiem i uczestnikiem (w kręgu) rad
                > nych dyskusji o konieczności ODPŁATNOŚCI przez Powiat za teren.

Łuchuu!! :) a ja kiedyś słyszałam ( I UCZESTNICZYŁAM) w rozmowach o założeniu firmy ochroniarskiej, ale bez papierów potwierdzających tego - dot. np. decyzji o jej stworzeniu, umarł w "gaciach" - tematu nie ma i nikt o tym nie wie... rozumiesz, co mam na myśli? :) dyskusje dyskusjami Mój Drogi.. a fakty faktami..

>
                > Echa dyskusji możesz przeczytać w poście Papirusa22 - 24/1/08 8.44 (wątek - Z
                > kogo kpi burmistrz) pt."a propos liceum którego nie chcesz dofinansowy..". Pisz
                > e On : " Popieram rozbudowę liceum za pieniądze powiatu". A był już wtedy Papir
                > us22 w opozycji!!! Czyli WSZYSCY radni Łomianek się zgadzali.

a ja nie wiem kim jest ten Papirus.. i co to znaczy "Czyli WSZYSCY radni Łomianek się zgadzali."? to wszyscy są tacy jednomyślni? jeżeli tak, to czemu nie było żadnej uchwały w tej sprawie? pisma do powiatu?
                > Tytuł postu "...liceum którego nie chcesz dofinansowywać" odnosił się do radneg
                > o powiatowego J.Serzysko, który był promotorem rozbudowy liceum.
                > Wg. Jego (JS) informacji w budżecie Powiatu NIE BYŁA zabezpieczona kwota na wyk
                > up terenu.
                > A jeśli była, to proszę POKAZAĆ odpowiednią kwotę w budżecie Powiatu na rok 200
                > 8.
                Postram się w najbliższym czasie to załadować na forum.

> Co i kiedy Burmistrz napisał do Starosty - nie wiem. Czy były w "międzyczasie"
                > negocjacje i w jakiej formie (ustnej czy pisemnej) ze starostwem o pieniądze -
                > nie wiem.
                > Wiem natomiast, że poszło o ODPŁATNOŚĆ za teren.
                > Takie stanowisko popierałem i wówczas i obecnie.

Dodajmy tylko, że o tm twoim "poszło o ODPŁATNOŚĆ za teren.", powiat nie był nawet poinforowany.. o dwóch monitach od powiatu Pszczółkowski wysłał tekst, że gmina nie jest zainteresowana budową ani rozbudową LO.. :)
                • brycezion Re: M.sasik 17.11.10, 21:59
                  Jak "załadujesz na forum kwotę w budżecie Powiatu 2008 na wykup terenu" sprawa się wyjaśni.
                  Wg. radnego powiatowego J.Serzysko w budżecie 2008 było jedynie 100 tys. na dokumentację.
    • marmit1 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 13:08
      Takie liceum mogłoby powstać w Łomiankach.

Pozdrawiam,
      • marmit1 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 13:10
        lub takie gimnazjum
      • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 13:23
        10 lat w liceum? Litości. ;)
        • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 14:06
          No faktycznie 10 lat to trochę długo. Straszne marnotrawstwo czasu, w dodatku zajęcia trwały od 8 do 10 i od 14 do 16, czyli tez bez sensu. No ale 2 dni w tygodniu były wolne na ćwiczenia fizyczne ;)
          Już widzę, jak by to wszystko w dzisiejszych czasach się skończyło :)))
          • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 14:15
            Przy 12 godzinach nauki w tygodniu to faktycznie mogło wyjść 10 lat. ;)
            • brycezion Re: O liceum 15.11.10, 14:34
              No, ale sprawę potrzeby rozbudowy liceum i z jakiego powodu do niej nie doszło chyba wyjaśniłem.
            • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 14:35
              Dziewczyny chyba nie chodziły. Więc trudno się dziwić, że uczniom różne dziwne pomysły przychodziły do głów ;) No i że mieli potem problemy w kontaktach z płcią przeciwną (np. Słowacki)
      • vox.populi666 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 15:34
        marmit1 napisał:

> Takie liceum mogł
        > oby powstać w Łomiankach.
        >
        > Pozdrawiam,

>>wziąwszy pod uwagę że za każdym uczniem podążają do Gminy pieniądze. Więcej uczniów z danego terenu więcej pieniędzy na edukacje.
        • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 15:44
          To prawda, ale też do każdego ucznia się dokłada z budżetu miasta. Chyba się na tym nie zarobi :)
          • roberto19633 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 17:05
            esscort napisał:

> To prawda, ale też do każdego ucznia się dokłada z budżetu miasta. Chyba się na
            > tym nie zarobi :)
            .........>>>>>>>>>> lepiej budować porządne zaplecze edukacyjne w Gminie. Mądry obywatel, to bogata Gmina. Zarabiać się na tym nie da , ale można zmniejszyć deficyt np:ICDS . Inwestycja w edukację może nie jest spektakularna , ale długofalowo Gminie się opłaci.
            jest opłacalna.
            • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 17:23
              Teoretycznie. Akurat w liceum to już ma znaczenie renoma szkoły, a nie byle jaka edukacja, byle była blisko.

• lomek2 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 17:46
                Renoma szkoły to rzecz nabyta. Tak samo świetną szkołę można znaleźć w małej mieścinie jak i beznadziejna w Warszawie.
                Problemem jest brak szkół w których mogłaby się podziać młodzież o różnych możliwościach i chęciach do nauki. Kiedyś były zawodówki dla słabeuszy, potem technika i licea ekonomiczne dla przeciętnych i wreszcie licea ogólnokształcące dla najlepszych. Teraz wszyscy kończą licea albo nic. I dlatego licea są takie jakie są. Pomijam, ze nauka w nich trwa o połowę krócej niż kiedyś. Czego można się nauczyć w 2 lata? Jaki jest efekt, wszyscy wiemy.
                • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 18:17
                  Nauka w liceum trwa krócej, ale po drodze jest gimnazjum, czyli jest ciągłość nauki.
                  • lomek2 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:03
                    Wydzielenie 3 lat najtrudniejszych wychowawczo jako osobnej szkoły przyniosło skutki katastrofalne. W gimnazjum uczy się co najwyżej co drugi uczeń, a reszta tylko uczęszcza. 3 lata zmarnowane.
                    • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:05
                      To fakt. I trudniej się zaaklimatyzować w takim okresie przejściowym.
              • roberto19633 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 17:48
                kmsanczia napisała:

> Teoretycznie. Akurat w liceum to już ma znaczenie renoma szkoły, a nie byle jak
                > a edukacja, byle była blisko.
                >
                Niezupełnie. Gmina dofinansowuje mocno pensje nauczyciela - ma takie możliwości. Dla idei , ludzie w większości przestali pracować. Gdy dostaną odpowiedni motywator, można wybierać spośród najlepszych w Warszawie. Zwiększenie ilości uczniów, skutkuje
                dodatkowymi środkami. Byle dyrekcja L.O. była mądra i mądrze zarządzająca funduszami , a w przeciągu 2 lat z L.O w Łomiankach można wykrzesać to co najlepsze. Taki system działa na Żoliborzu,Pradze PŁn. Trzeba chcieć wyjść z dołka,i mieć wizję. I wtedy nie trzeba jeżdzić do W-wy ,lub płacić za edukację.
                A jak Km, dodatkowe zajęcia, czy dziecko zadowolone? Jeżeli tak , to dobrze, pomyśl za 8 lat byś nie musiała puszczać dzieciaka w 2 godzinną podróż do warszawskiej szkoły średniej, co o tym myślisz?
                • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 18:16
                  Myślę, że szkoła to nie tylko nauka, ale i ludzie. Wyjście spod klosza i zmiana otoczenia wymaga dłuższych dojazdów. ;)
                  Oczywiście bardzo bym chciała żeby powstało tu świetne liceum. W dodatku państwowe. Niestety nie wierzę w takie cuda w Ł.
                  Zajęcia dodatkowe w porzo, tak samo nie widzę efektów jak po zwykłych zajęciach. ;)

• esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 18:27
                  Roberto, teoretycznie masz rację, ale:
                  - nie da się w ciągu kilku lat (a zwłaszcza 2) zrobić dobrego liceum. To dłuuuugi proces. Chociaż oczywiście masz rację, że kiedyś taki proces trzeba zacząć.
                  - Z tymi dodatkami dla nauczycieli to nie takie proste. Ile nasz urząd może dołożyć do pensji? 100 zł? Jechałbyś za tyle z Warszawy do Łomianek do pracy, mając robotę bliżej domu, a przecież dobry nauczyciel ma ? Myślisz, że ktoś z urzędu obserwuje nauczycieli w Warszawie i co lepszych próbuje podkupić? ;)
                  Obawiam się, że mamy w Łomiankach szanse na co najwyżej średnie, poprawne liceum, bez względu na to, co zrobimy. Oczywiście poprawne czy dobre też jest warte zachodu. Bo dobre liceum to nie tylko lokal czy kadra, to przede wszystkim młodzież. Do najlepszych liceów warszawskich idą najlepsi, najzdolniejsi uczniowie z całej aglomeracji. Nie jest trudno osiągnąć wysoki poziom, gdy w klasie siedzą sami geniusze. Tymczasem w szkole, która pełni w pewnym sensie funkcje szkoły rejonowej, a zatem ma uczniów bardziej zróżnicowanych (i zdolnych, pracowitych, i głąbów, i leniów itp.) poziom siła rzeczy musi być niższy, bo równa do średniej. Liceum w Łomiankach zawsze będzie szkołą pełniacą funkcje takiej szkoły rejonowej. I raczej najzdolniejsi uczniowie z Łomianek będą "emigrowali" do dobrych liceów warszawskich a nie w druga stronę. Po prostu Warszawa jest tak blisko, że musi stąd wysysać najlepszych uczniów
                  Oczywiście należy robić wszystko, by szkoła miejscowa miała jak najlepszy poziom. I tego nam wszystkim zyczę
                  • brycezion Re: O liceum 15.11.10, 18:55
                    Esscort -
                    1. Pytanie początkowe Km było, kto się nie zgodził na kolejne liceum ?
                    Wyjaśniłem, nie kolejne lecz rozbudowę i nie wina Łomianek, że do tego nie doszło.
                    2. Za licea odpowiada Powiat i on pokrywa wszystkie koszty : budowy, utrzymania, obsady personelu, fundusz płac. Łomianki nic nie dopłacają do funduszu płac nauczycieli w liceum.
                    3. Za Sokołowskiego Łomianki dopłaciły 1,5 mln zł do liceum, choć wcale tego nie musiały robić.
                  • lomek2 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:15
                    Nie do końca się zgadzam.
                    Liceum to nie jest już szkoła jak gimnazjum czy podstawówka. Nie chcesz się uczyć, to wynocha. Wprowadzenie takiej zasady to pierwszy krok do liceum na poziomie. Jednocześnie dobór kadry. Dobrych nauczycieli jest dość, aby ją stworzyć. Jeśli zabraknie u nas, to z Żoliborza tez przyjadą, zapewniam.
                    Problem gradacji zdolności młodzieży kiedyś rozwiązywano na 2 sposoby. Jeśli liceum było duże, wtedy niektóre profile były tradycyjnie rekrutowane ze słabszych uczniów. Najczęściej ogólny. Jeśli były 2 mniejsze licea, wted7 do jednego przyjmowano lepszy, a do drugiego gorszy narybek.
                    Nie ma żadnych powodów, żeby liceum w Łomiankach było świetna szkołą. Tylko trzeba zrobić przesiew kadry i rewizję zasad naboru uczniów oraz eliminować słabeuszy w pierwszym roku edukacji. Stopniowo, bo takich rzeczy się z roku na rok przeprowadzić nie da. Myślę że absolutne minimum to 4-5 lat. Ale jednocześnie powinna być lokalna alternatywa dla słabszych uczniów.
    • lomek2 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 17:47
      Na pewno nie jest potrzebne ŻADNE liceum, po którym nie ma szansy dostać się na upragniony kierunek studiów.
      • roberto19633 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 18:58
        Znam L.O. w Warszawie którego Dyrektor w przeciągu 4 lat ze szkoły lokalnej, zrobił jedno z lepszych L.O w Warszawie. Dokładnie L.O. na Staffa. 5 lat temu Lelewell bił to Liceum na głowę, haryzmatyczna postać Derektora, wizja co się chce, wsparcie Dzielnicy i proszę jedna z lepszych szkół w Warszawie. Można by spróbować nie patrząc na bariery tu w Łomiankach, sprawa chęci i kierownictwa. Chcieć Ess, znaczy móc. Niech moc będzie z Tobą , na pewno jest szansa na 5kg, tylko dobrze obstawiaj.
        • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 19:01
          roberto19633 napisał: na pewno jest szansa na 5kg,
          > tylko dobrze obstawiaj.

Obstawiłem już dawno :)
          • roberto19633 Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 19:09
            esscort napisał:

> roberto19633 napisał: na pewno jest szansa na 5kg,
            > > tylko dobrze obstawiaj.
            >
            > Obstawiłem już dawno :)
            Czy wygrana została wtedy zdeponowana. Po drugiej turze mogą się nieco zmienić walory smakowe. Pa, Ess.
            • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 19:14
              Przecież rozstrzygnięcie, przynajmniej w części burmistrzowskiej będzie po II turze. Ale typować można do 20 listopada. Na burmistrza jest szansa 1 do 3, czyli duża. Znacznie trudniej do rady i to jest prawdziwe wyzwanie :)
              Mam nadzieję, że nagroda nie została zdeponowana. Bo po co komu stara kiełbasa? :)
        • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 19:32
          roberto19633 napisał:

> Znam L.O. w Warszawie którego Dyrektor w przeciągu 4 lat ze szkoły
          > lokalnej, zrobił jedno z lepszych L.O w Warszawie. Dokładnie L.O. na
          > Staffa. 5 lat temu Lelewell bił to Liceum na głowę,

Chodzi o liceum im. Jose Marti?
          W największym rankingu jest za Lelewelem (minimalnie), a bywało dawniej przed (chociaż bywał też za)
          www.perspektywy.pl/pdfy/rankingi/2009/licea_warszawskie/najlepszelicea_2009.pdf
          Oczywiście wiem, że rankingi są względne.
          Mam w najbliższej rodzinie 2 abolwentów lelewela. Nie jest to szkoła zmuszająca młodzież do wysiłku ;)
          • brycezion Re: Esscort 15.11.10, 19:56
            Piszesz, że "rozstrzygnięcie, przynajmniej w części burmistrzowskiej będzie po II turze".
            A nie dawno chciałeś się założyć, że Pszczółkowski wygra w I turze. To co ? Nadal chcesz przyjąć zakład ?
            • esscort Re: Esscort 15.11.10, 19:59
              Tak mówiłem? Wydawało mi się, ze mówiłem, że może wygrać w I turze. Ale jeśli mówiłem, że przyjmę zakład, to oczywiście przyjmę, chociaż wolałbym niezbyt duży ;)
            • brycezion Re: Roberto19633 15.11.10, 20:05
              Z dyskusji o poziomie liceum w Łomiankach nic nie może wyniknąć, dopóki jest ono w gestii Powiatu.
              Można dążyć do przejęcia jego przez Łomianki, co bardzo ucieszyłoby Powiat, ale po co ?
              Mało mamy kłopotu z naszymi szkołami i gimnazjami ? I choć są "nasze", też są różne głosy co do ich poziomu.
              • brycezion Re: Esscort 15.11.10, 20:15
                Jak tak pytałem tylko z ciekawości. Nie założę się nawet o 1 grosz. Zakładam się tylko wtedy, kiedy jestem pewien wygranej.
                • esscort Re: Esscort 15.11.10, 20:25
                  A gdzie ryzyko, adrenalina? :)
                  • brycezion Re: Esscort 15.11.10, 20:34
                    Akurat te wybory nie powodują u mnie żadnego przypływu adrenaliny. Nie naciągniesz mnie na zakład.....
                    • esscort Re: Esscort 15.11.10, 20:39
                      Ja też patrze raczej jak na lokalne zawody sportowe.
                      Wolę sie nie zakładać ;)
                      Zgłosiłem swoje typy do konkursu w lominaki.info. Ciekawy jestem, ile osób trafię
                      • krzysiom1 Re: Esscort 15.11.10, 21:28
                        Mam podobnie..
                        Beznadziejna ordynacja + kiepscy kandydaci= zero emocji.
                        Również wysłałem swoje typy do lomianki.info ale naprawdę nie mam bladego pojęcia jakie będa wyniki.
                        • brycezion Re: Esscort 15.11.10, 21:51
                          Dobrze, że patrzymy na te "zawody sportowe" przez monitory. Jeszcze jakiś kibol chciałby przyłożyć kijem...
                          Niektórzy próbują waląc w klawiaturę.
    • tgserwis Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 15.11.10, 23:11
      Jakich szkól brakuje? ZAWODOWYCH.
      Łomianki od dziesięcioleci znane są z rzemieślników i małych zakładów prywatnych. To ci ludzie zbudowali obecny wizerunek i , nie ukrywajmy tego, zamożność okolicy. Ale dziś w tego typu małych, prywatnych zakładach pracują ludzie w wieku przedemerytalnym. Za 10, 15 lat Łomianki staną się sypialnią Warszawy, miejscem zamieszkania dla białych kołnierzyków. To, co spowodowało rozkwit miasta i przez lata stanowiło o jego sile - wyginie. Zginą małe firemki słynące z wysokiej jakości usług. Dlatego potrzeba nam szkół zawodowych, kształcących najwyższej klasy fachowców. A przecież mamy setki ludzi mogących swą wiedzę i doświadczenie przekazywać młodzieży. I jakoś nikt nawet nie chce o nich pomyśleć.
      • brycezion Re: Tgserwis 16.11.10, 00:47
        W wątku piszemy w skrócie "liceum", bo miała to być rozbudowa skrzydła zajmowanego przez liceum.
        A tak dokładnie miał to być zespół szkół zawodowych ponadgimnazjalnych.
        Czyli to o czym piszesz.
      • jeser Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 00:52
        Edukacja publiczna ponad gimnazjalna należy do zadań własnych powiatu i powiat podejmuje wszelkie decyzje związane z jej funkcjonowaniem i finansowaniem. Podkreślam jeszcze raz wszelkie decyzje. Gmina przekazuje tylko do powiatu w terminie zgodnie z corocznie zawieranym porozumieniem kwotę około 40 tys. zł. Jest to tzw. dodatek wiejski wypłacany comiesięcznie kadrze pedagogicznej, jako rekompensatę za pracę na prowincji. Z drugiej strony powiat wpłaca do kasy gminy czynsz w wysokości 143442, 62 zł z tytułu umowy zawartej na okres od 1 stycznia 2008 roku i obowiązującej do 31 grudnia 2010 roku. Jakieś znaczone pieniądze w ramach dotacji celowych wpływają za każdym uczniem do kasy powiatu, ale zdecydowanie są to środki niższe niż utrzymanie szkoły. Jedynym wyjątkiem gdzie można „wyjść na swoje” jest edukacja w szkołach specjalnych gdzie przy odpowiednim rozpisaniu dysfunkcji uczniów i odpowiedniej organizacji procesu edukacji, można uzyskać dofinansowanie zewnętrzne dające możliwość wypracowania dodatniego bilansu finansowego. W budżecie PWZ na 2008 rok zarezerwowano kwotę 100000,00 zł. na opracowanie projektu budowy liceum w Łomiankach. W kolejnych latach w dziale 801; oświata i wychowanie, na kontynuację tego zadania planowano na 2009 rok kwotę 3000000,00 zł. i na 2010 roku 2900000,00zł. Jedynym warunkiem było przekazanie terenu przez gminę. Niestety tego warunku radni nie chcieli zaakceptować. Niektórzy radni szczególnie aktywnie wyróżniali się w torpedowaniu takiego rozwiązania. Trochę szkoda straconego czasu. Dziś inwestycja była by na ukończeniu. Można by na tej dodatkowej powierzchni uruchomić szkołę czy zespól szkól np. z innowacyjnymi, zawodowymi czy innymi specjalnościami. Na rok 2011 zgłosiliśmy do projektu budżetu zadanie „opracowanie koncepcji budowy bazy i prognozowanych kierunków rozwoju szkolnictwa ponad gimnazjalnego w Łomiankach” Na bazie tego opracowania przyszła rada podejmie decyzje, co, kiedy, gdzie i czy coś należy w tym kierunku uczynić.
        www.jerzy.serzysko.dorady.org/
        www.lomianki.info/document.php?did=
        http://www.popieramwieslawa.pl/powiat.php
        nk.pl/profile
        Lista 4 / powiat / pozycja 2

-------
        • jeser Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 01:10
          Poprawiłem na właściwe adresy stron.

> www.jerzy.serzysko.dorady.org/
          www.lomianki.info/document.php?did=1967
          > www.popieramwieslawa.pl/powiat.php
          > nk.pl/profile

Lista 4 / powiat / pozycja 2
          -------
        • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 09:57
          jeser napisał:
          > Jedynym warunkiem było
          > przekazanie terenu przez gminę. Niestety tego warunku radni nie chcieli zaakce
          > ptować. Niektórzy radni szczególnie aktywnie wyróżniali się w torpedowaniu taki
          > ego rozwiązania.

Wiadomo kto i dlaczego? Który to teren?
          Biorąc pod uwagę aferę z terenem pod os. Ronsona to dosyć dziwna sytuacja. ;)
      • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 11:15
        tgserwis napisał:

> Jakich szkól brakuje? ZAWODOWYCH.

I pewnie w dodatku rożnych specjalności. Przecież nie będziemy ksztalcicć np. samych spawaczy. Jak myślisz, TG, ile osób z Łomianek do zawodówek by poszło?

> Za 10, 15 lat Łomianki staną się sypialnią Warszawy, miejscem zamieszkania dla białych kołnierzyków. To, co spowodowało rozkwit miasta i przez lata stanowiło o jego sile - wyginie.

Już się stają sypialnią. I tego nie odwrócisz. Łomianki były rzemieślnicze, bo była tania ziemia, łatwo było zarejestrować działalność gospodarczą, tanio wybudować jakieś pomieszczenia, a przede wszystkim było zapotrzebowanie na to, co da się wyprodukować wtryskarką ustawioną w garażu. Dziś to wszystko już prawie przestało "działać". Ziemia droga, więc więcej się zarobi sprzedając ją pod mieszkaniówkę niż przez 20 lat pracując, większego zapotrzebowania na wyroby "rzemieślnicze" nie ma, warunki do prowadzenia działalności wszędzie są takie same itp.

>Zginą małe firemki słynące z wysokiej jakości usług.

Nie przesadzasz z tym "słynięciem" i jakością? Firemki były różne - jak wszędzie. Jedne od beznadziejnych do dobrych. Ale ich sukcesem był przede wszystkim wynikiem gospodarki niedoboru w PRL

>Dlatego potrzeba nam szkół zawodowych, kształcących najwyższej klasy fachowców. A przecież mamy setki ludzi mogących swą wiedzę i doświadczenie przekazywać młodzieży.

To z jakiejś broszury propagandowej? Pewnie, że potrzeba nam szkół zawodowych. Ale czy w łomiankach chociaż jedną klasę byśmy zapełnili? A te setki fachowców? Naprawdę uważasz, że Łomianki to jakieś zagłębie politechniczne? Wątpię. Ludzi, którzy umieją i chcą dobrze wykonywać swoja pracę jest tu tyle samo na 100 mieszkańców , co w innych miejscowościach.
        • kmsanczia Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 11:28
          W dodatku niedługo zastąpią nas roboty. ;)
          Poprawki krawieckie się odrodziły.

Nie wiem czy są potrzebne zawodówki takie jak były. Chyba wszyscy pamiętamy te zdolne inaczej fryzjerki po zawodówce, czy kucharzy po gastronomiku. ;) Teraz można lepiej strzyc po 3-miesięcznym kursie u L'oreala. I czy np. budowlanki można się nauczyć siedząc w ławce?
        • tgserwis Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 14:51
          I pewnie w dodatku rożnych specjalności. Przecież nie będziemy ksztalcicć np. s
          > amych spawaczy. Jak myślisz, TG, ile osób z Łomianek do zawodówek by poszło?

Jestem pewien, że sporo. Zapominasz, że do takiego zespołu szkół mogliby uczęszczać nie tylko mieszkańcy miasta Łomianki, ale Gminy Łomianki. Oraz gmin okolicznych. Generalnie wszyscy ci, którzy obecnie dojeżdżają do Warszawy lub NDW.

Dziś to wszystko już prawie
          > przestało "działać"

Czyżby? Jesteś blisko gminy, masz wgląd. Sprawdź proszę ile jest zarejestrowanych podmiotów gospodarczych i jaką działalnością się zajmują.

> Już się stają sypialnią. I tego nie odwrócisz.

Nie, nie odwrócę i nie mam zamiaru. Ale nie chciałbym wozić butów do naprawy na pragę ani ściągać do remontu domu ekipę z Zakopanego.

Nie przesadzasz z tym "słynięciem" i jakością?
          Chyba nie. Firmy kiepskie upadają, dobre trwają przez lata. Niedawno musiałem wykonać kilka elementów do elektrowni wiatrowej i takiej jakości oraz obsługi dawno nie widziałem.

A te setki fachowców?
          > Naprawdę uważasz, że Łomianki to jakieś zagłębie politechniczne? Wątpię.

By nauczać zawodu nie trzeba mieć wykształcenia politechnicznego. Wystarczy ileś tam lat ( nie pamiętam ile ) udokumentowanej pracy w zawodzie i można być nauczycielem zawodu w zespole szkół. A ludzi doświadczonych i chętnych przekazać swoją wiedzę jest w okolicy naprawdę sporo. Z samych emerytowanych specjalistów można skompletować całą kadrę nauczycielską.

I pewnie w dodatku rożnych specjalności. Przecież nie będziemy ksztalcicć np. s
          > amych spawaczy.
          W zespole szkól zawodowych może być co najmniej kilka specjalizacji. Przejedź się do urzędu pracy i popatrz, jakie zawody są poszukiwane. Spawacz, ślusarz, tokarz, elektrodrążacz, zbrojarz, operator wózków, magazynier, budowlańcy wszelkiej maści, elektryk, lakiernik, blacharz samochodowy, elektromechanik.
          Może warto czasami wyjść ze swego bogatego i spokojnego świata krawatów i garniturów, zdominowanego przez pracę niefizyczną i zniżyć się do poziomu szarego człowieka? Spróbujcie, to otwiera oczy na wiele spraw, o których przedtem nie mieliście pojęcia.
          • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:00
            tgserwis napisał:
            > Jesteś blisko gminy, masz wgląd.

??? Nie jestem blisko. Nie mam wglądu do niczego, poza garnkiem w swojej kuchni

> Może warto czasami wyjść ze swego bogatego i spokojnego świata krawatów i garniturów, zdominowanego przez pracę niefizyczną i zniżyć się do poziomu szarego człowieka? Spróbujcie, to otwiera oczy na wiele spraw, o których przedtem nie mieliście pojęcia.

Dzięki za drogowskaz. Nie mieszkam w świecie krawatów i garniturów (cokolwiek to znaczy).

Tgserwis, ty mnie z kimś nie mylisz?
            • tgserwis Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:13
              Nie, chyba Cię nie mylę z nikim. Chociażby dlatego, że koło nosa lata mi gmina, radni i cała łomiankowska polityka, ich problemy i ludzie z tym wszystkim związani.
              Wydawało mi się, że jeśli jesteś dość dobrze zorientowany w sprawach gminnych, to jesteś blisko. Być może był to błędny wniosek. Jeśli Cię to uraziło, to przepraszam. Nie chciałem zrobić Ci przykrości.
              Nie był to ani drogowskaz, ani nie było kierowane bezpośrednio do Ciebie. Raczej bardzo ogólnie do wszystkich forumowiczów. Każdy z nas ma swój krąg znajomych i problemow w którym się porusza. Warto czasami wyjść z tego kręgu i spojrzeć na świat i ludzi pod innym kątem.
              • esscort Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 15:17
                No pewnie że warto.
                Nie, nie uraziłeś mnie.
                • brycezion Re: Jakich szkół brakuje w Ł.? 16.11.10, 17:13
                  1. Teren pod rozbudowę liceum, to teren ICDS i żadne budownictwo mieszkaniowe nie wchodzi tam w rachubę. Najwyżej np. lodowisko całoroczne.
                  2. Jeżeli Powiat doszedł do wniosku, że potrzebny jest zespół szkół zawodowych ponadgimnazjalnych, to dobudowa do istniejącego kompleksu ICDS było rozwiązaniem najekonomiczniejszym. Odpada cała związana z tym infrastruktura, ukształtowanie terenu itp.
                  Dziwię się, że od razu nie przewidziano w budżecie kwoty na wykup terenu.
                  A że radni Łomianek nie chcieli przekazać NIEODPŁATNIE, to było bardzo słusznie.
                  3. Profil zawodówek, to dalsza sprawa. Powstały nowe zawody wraz z postępem cywilizacyjnym.
                  Z pewnością i w Łomiankach znalazłoby się wielu chętnych.
                  Nie było dyskusji - "liceum czy zawodówka".
                  Była dyskusja o ODPŁATNOŚCI.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka