Dodaj do ulubionych

Wędlina bazarek Łomianki

18.11.10, 09:19
Kupiłem we wtorek wędlinę na bazaru. Następnego dnia brzydko pachniała dałem psu a pies mi dziś wymiotuje… Ta wędlina była kupiona w takiej małej budce obok jest sklep z chemią odradził bym też wędlinę z Marcpolu.

Doradźcie mi gdzie kupie najlepsze mięso i wędlinę oraz warzywa w Łomiankach?
Oraz jakiegoś dobrego wteteryniarza?

Przeprowadziłem się tu miesiąc temu i dlatego proszę was o doradzenie z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam Darek
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 11:46
      Krytykujesz, najbardziej chwaloną na frorum budkę z wędlinami.:)
      Miałes chyba pecha, choć przyznam, że ja również u nich nie kupuję.
      W związku z powszechną "niejadalnością" dostępnych w sklepach wędlin- zacząłem robic je sam.
      • brycezion Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 12:10
        Od roku kupujemy wyłącznie w sklepie firmowym "Lenarcik". Na końcu Warszawskiej, po prawej stronie, tuż przed skrętem na Kolejową.
      • tgserwis Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 19:20
        Krzysiom, mógłbyś rozwinąć wątek domowego wyrobu wędlin>? Jestem żywo zainteresowany i sam się z takim zamiarem noszę.
        • krzysiom1 Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 20:01
          W necie jest bardzo dużo porad i przepisów.
          Zaczynałem od porad z: wedlinydomowe.pl/
          Niestety potrzebna wędzarnia. Wystarczy najbardziej prosta np: gastrosilesia.pl/wedzarnia-domowa-ogrodowa-wd-s-termo.html
          Można ją postawić nawet w mini-ogródku.
          Generalna zasada jest taka- jak najwięcej eksperymentować, nie przejmować się zbytnio przepisami i jak najwęcej przyprawiać- wtedy smakuje wszystkim.
          Zrobienie baleronu to ok 2-3 dni peklowania + 2 godz wędzenia + 1 godz parzenia, podobnie jest z szynką. Choć na święta robię wyroby peklowane w zalewach po dwa tygodnie. Cienkie kiełbasy robi się w 2 godz + dzień obsuszania+ 1,5godz wędzenia + 1godz parzenia.
          Fajny wędzony schab można wyprodukować w 3 godziny. Czasami bawię się w pasztetowe, podgardlanki i salceson. Mam niestety mały problem- trudno jest zrobić mało kiełbasy, pasztetowej czy kaszanki- obdzielam więc znajomych i rodzinę.
          Mięso najtańsze jest w Macro, akcesoria (flaki, krew, osłonki na salececon, osłonki na parówki i pasztetowe) najlepiej kupować w niewielkim sklepie w Karczewie, na rynku, obok kościoła. Podobnie z peklosolą, mają tam również gotowe mieszanki przypraw- choć ja akurat ich u nich nie kupuję
          W sklepach wysyłkowych można trafić na Chińskie flaki- które są beznadziejne, w Wawie mozna kupić cienkie flaki do kiełbas w Tesco ( paczkowane- nalezy szukać w chłodniach).
          Rewelacyjnie wychodzą własnoręcznie wędzone ryby- nie wiem dlaczego ale makrela wędzona własnoręcznie, zupełnie innaczej smakuje niż "sklepowa", podobnie pstrągi.
          Samemu można zrobić wyroby niespotykane w sklepach, np: kiełbasę z zawartością 100% mięsa indyka, bez sojowych, tłuszczowych i chemicznych dodatków.
          Wędzę jesionem lub bukiem (bo takie drewno mam) - wędzone jesionem wyroby smakują lepiej.
          • tgserwis Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 21:30
            Dzięki Krzysiom za wyczerpującą odpowiedź.
            Zbieram się do wybudowania na wiosnę małej wędzarni w ogrodzie i zobaczymy, może mi nie przejdzie. Podstawowym problemem jest to, że moje dziewczyny są wegetariankami i tylko dla siebie to tak nie bardzo mam motywację do roboty. Na razie zadowalam się mięskami pieczonymi jako wędliną.
            Mam też taką małą superprowizoryczną wędzarenkę z beczki. Boczuś z takiego domowego wędzenia przebija wszystko :) Więcej na razie nie robiłem.
            Sprawdzałeś hurtownię w Łomiankach pod kątem osłonek, siatek itp akcesoriów? Nie pamiętam adresu, na pamięć tam jeździłem, ale mają spory wybór i konkurencyjne ceny. Karczew to jednak spory kawałek od nas.
            I dzięki za info o flakach w Tesco. To cenna informacja.
            Powodzenia i smacznego.
            • krzysiom1 Re: Wędlina bazarek Łomianki 19.11.10, 07:42
              Tylko słyszałem o hurtowni w Łomiankach- nigdy do niej nie udało mi się trafić.
          • toyara Re: Wędlina bazarek Łomianki 19.11.10, 18:15
            Nie no, Krzysiom, to takie proste, że aż nieśmiało zaproponuję, żebyś uczciwie do sprawy podszedł i zrobił następnym razem trochę więcej. Ja chętnie odkupię:)
            Sama potrafię jedynie schab upiec, ostatecznie jakiś pasztet wymęczyć.

Przeciez nie będę do tego swojego mini ogródka wciskala wędzarni:)
    • czarn_a_ltd Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 12:10
      jesli chodzi o weterynarza: Warszawska na przeciwko Carrefoura - Pani weterynarz sterylizowała mi dwie kocice jednego dnia - wszystko bardzo w parządku i cena przystepna. Szczęśliwa - niedawno otwarty gabinet, dwoje weterynarzy tez polecam - tam zaliczyłam wszystkie szczepienia szczeniaka, widac że lubią zwierzaki. Wcześniej - Cebertowicza (od Ogrodowej, tylko dla mnie trochę daleko.
      • baumgarcik Re: Wędlina bazarek Łomianki 22.11.10, 06:59
        decydowanie nie, jesli chodzi o gabinet weterynaryjny na warszawskiej, chyba ze juz zwolnili tam PANA weterynarza. Oglądał trzy kocice i u żadnej nie stwierdził jakichkolwiek problemów zdrowotnych, a koty miały świerzba ze ho ho. Na cebertowicza jeździłam ale co chwila słyszę opowieści ludzi którzy właśnie w tym gabinecie stracili swoje zwierzaki, więc jeśli szczepienie czy odrobaczanie to ok, ale nie poważne leczenie. O dobrej słyszałam tylko dobre rzeczy:) doskonali chirurdzy. Na szczęsliwej jest tez nowy gabinet, i ja tam leczę swoje dwa koty i psa, jestem zadowolona, młodzi ludzie, doskonale wykształceni z poglądami które są mi najbliższe jeśli chodzi o zwierzęta.
    • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 12:24
      Człowieku bazarek jest ok,ale tylko i wyłącznie przy kupowaniu owoców i warzyw. NA bazarku jest brudno, niestety warunki sanitarne kiepskie - tutaj powinien się zainteresować sanepid...obok budek z mięsem żule oddają mocz i robią kupę...obok wietnamskiej budki widziałem Pana,który po pijaku pomiędzy kontenerami na śmieci robił kupę...więc powiem tak...na bazarkach bym mięsa nie kupował,ale jak inni lubią...warunki sanitarne w niektórych budach wołają o pomstę do nieba...takie warunki spotyka się,ale na bazarach w krajach 3 świata...Bazaru w tym stylu,który obecnie jest w centrum Łomianek nie powinno być mamy XXIw a bazar wygląda jak z lat 60 i 70 syf syf jeszcze raz SYF
      • darek1919 Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 14:34
        Dziś kupiłem mięso i wędlinę w sklepie na bazarku ale już innym w tym dużym co jest wejście od ulicy Wiślanej nazwa jego to chyba „darcopol”. Wędlinka bardzo świeża… stefanprawo masz racje warzywa i owoce są bardzo dobre na bazarku ale wędliny już nie… Sąsiadka mi poleciła ten sklepik ale ja i ona już tam nie pójdziemy…

Dzięki wszystkim za rady
    • wredna_79 Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 14:50
      Jesli chodzi o wedline i miesa- polecam sklep przy poczcie w Kielpinie
      • vox.populi666 Re: Wędlina bazarek Łomianki 18.11.10, 15:04
        Najlepsze wędliny - robi krzysiom/bo własne/. Talent do wędlin ma sprzedawca w drugiej alejce na bazarku.Z tym że , przyjeżdża co sobota. Poznać go można po rumianym obliczu, i dobrze wyglądających wyrobach wędliniarskich. Gdy chcesz kupić świeże wyroby patrz się na człowieka jak wygląda póżniej na jego towar.
        Niestety sklepik przed ma jeden feler ,zawsze w pokrojonych wędlinach ze słupka jest więcej ścinków niż ładnych płatów. Przy poczcie jest ok, ale to nie domowy smak,
        zapominany z czasem -starych domowych wyrobów.
    • vivi22 Re: Wędlina bazarek Łomianki 19.11.10, 19:10
      Ja od kilku miesięcy kupuje wędlinę w dużym sklepie na tyłach bazarku albo w mniejszym (Darko-pol) sklepie na bazarku. Ta sama firma a dwa sklepy. Kupuje wędlinę pieczoną: schab środkowy, karkowy, boczek albo kurczaka z galaretą. No i cały czas pasztet drobiowy w srebrnej foremce.
      Bardzo dobra wędlina jakościowo - karmię piersią więc ma to dla mnie szczególne znaczenie.
      Co do weterynarza. Od ponad 10 lat ze swoimi zwierzakami pojawiam się na ul Dobrej po drugiej stronie Warszawskiej. Pani Ania jest bardzo miłą osobą, potrafi zająć się zwierzakiem. Jej pasją są koty. Super sterylizuje kotki a po całym zabiegu zostaje malutka ranka. Moje 3 kotki w ten sposób wysterylizowała i nic się im nie działo złego, nie paskudziło i z kotkami problemów nie było. Kastrowała też moje koty. Jak wyżej :) Polecam.
      • toyara Re: Wędlina bazarek Łomianki 19.11.10, 19:17
        Ja u tej pani psinę wyleczyłam. Psinka po operacji.
      • kmsanczia Re: Wędlina bazarek Łomianki 19.11.10, 19:29
        vivi22 napisała:
        > Co do weterynarza. Od ponad 10 lat ze swoimi zwierzakami pojawiam się na ul Do
        > brej po drugiej stronie Warszawskiej.

A dokładniej po drugiej stronie Kolejowej, równoległa do Wiślanej. Też tylko tam jeździmy.
    • anczok Re: Wędlina bazarek Łomianki 23.11.10, 23:29
      Kupuję mięso na bazarku w małej budce obok sklepu z rajstopami. Mięsko zawsze jest świeże. Sklepik ten poleciła mi inna pani handlująca warzywami. W piątki i soboty właściciele mają jeszcze przepyszną wędlinkę. Zrobiłam też ostatnio zaopatrzenie u wspomnianego wcześniej rumianego pana - polędwiczka była smaczna, lecz zbyt słona. Niestety również potwierdzam, że w sklepiku obok chemii można nabyć coś niezjadliwego - kupione tam przeze mnie frankfurterki były bleee.
      • kmsanczia Re: Wędlina bazarek Łomianki 24.11.10, 08:45
        Dawno tam nie kupowałam, kiedyś było bardzo ok, nawet do tego stopnia że wciskali czasem gratis coś, czego nie sprzedali przed weekendem (świeże). Ale widocznie wszystko się psuje.
        • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 24.11.10, 12:49
          W budach bazarowych moim zdaniem nie ma odpowiednich warunków higienicznych do handlu mięsem i tyle. Wiem, wiem w supermarketach też mięcho może być nie świeże,ale łomiankowski bazarek jest rodem przeniesiony z PRL-u BRÓD,SYF,ŻULE - jednym słowem folklor polski.
          • esscort Re: Wędlina bazarek Łomianki 24.11.10, 14:08
            Ja mimo wszystko wolę tę wędlinę z bazarku niż coś, co wędliną na pewno nie jest z hipermarketu.
            Żuli nie widziałem
            • roberto19633 Re: Wędlina bazarek Łomianki 24.11.10, 15:37
              esscort napisał:

> Ja mimo wszystko wolę tę wędlinę z bazarku niż coś, co wędliną na pewno nie jes
              > t z hipermarketu.
              > Żuli nie widziałem

Ja żuli widziałem, kupowali też wędliny, pewnie jako zakąskę.

Stefan gdzie Cię tak zniosło? Widzę że temat strategiczny omijasz bardzo szerokim łukiem. Czyżby proboszcz zadał ci pokutę-milczenia na forum. Zrobiłeś się taki mocno ułożony.
              • esscort Re: Wędlina bazarek Łomianki 24.11.10, 15:48
                roberto19633 napisał:

> Ja żuli widziałem, kupowali też wędliny, pewnie jako zakąskę.
                >
                No to mamy inną definicje żula :)))
                Mój żul w życiu by nie kupił wędliny (zwłaszcza na bazarku) na zakąskę.
              • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 14:27
                Nie jest tajemnicą,że w pierwszej turze głosowałem na kandydata Dąbrowskiego, ale jednak podjąłem decyzję,że w II turze oddam swój głos na urzędującego Burmistrza Pszczółkowskiego. Cieszę się,że Grądzki miał tak małe poparcie w zasadzie jego poparcie odzwierciedlało poparcie dla PIS w skali kraju chociaż nie startował on z lit tej partii,ale chyba o ile mnie pamięć nie myli kiedyś miał z nią coś wspólnego...i nie wyjaśnił wyborcom skąd ta jego nagła zmiana. Nie lubię PIS i poglądów prezentowanych przez tą partię. A na PO głosuje,żeby głosować przeciwko PIS a nie za PO...NA SLD tez nie zamierzam głosować...to tyle w ramach komentarza na ważne problemy.
                • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 14:29
                  Miejscowych żuli jest na bazarku sporo, chętnie przychodzą również młodzieńcy ubrani w dresy czyli dresiarze klnąc przy tym jak szewc...co pokazuje patologię bazarku w takiej formie w jakiej istnieje...
                  • esscort Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 14:50
                    Ja byłem wczoraj w kinie w złotych tarasach, w kolejce po bilety stała koło mnie grupa osób ubranych w dżinsy, czyli dżinsiarze klnąc przy tym jak szewc... co pokazuje patologię kina w takiej formie w jakiej istnieje...

Ale najgorsze było to, jak byłem kiedyś na próbie w teatrze, byli tam ludzie w rożnych kostiumach zwani nie wiedzieć czemu aktorami, klęli przy ty jak szewc... co pokazuje patologię teatru w takiej formie w jakiej istnieje

:)
                    • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 15:08
                      a czy któryś z dżinsarzy i aktorów robił kupę przy koszu na śmieci? Bo na bazarku żul/dresiarz właśnie koło budy z mięchem robił kupę
                      • esscort Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 15:12
                        Nie wiem, nie widziałem. Pewnie nie.
                        Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale jeden aktor po premierze zwymiotował na fotel :)

Żula z gołą dupą koło budki na bazarze też nie widziałem i raczej długo on by tego tyłka nie powystawiał :))
                        • kmsanczia Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 15:55
                          Że też te wszystkie przygody na bazarku przytrafiają się akurat stefanowi. ;)
                          • stefanprawo Re: Wędlina bazarek Łomianki 25.11.10, 16:57
                            km sanczia inaczej byś śpiewała na tym forum gdyby żul wypiął dupę i zrobił kupę na Twoich oczach...zapewniam Cię,że po czymś takim nigdy więcej nie zrobiłabyś zakupów w budzie z mięchem na tym bazarku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka