Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwsze zmiany?

07.12.10, 10:33
Smętnie na forum, zwolennicy TD zajęli się rozdzielaniem stanowisk, zwolennicy WP pewnie się pakują. ;)
A kiedy możemy się spodziewać pierwszych zmian po nowej ekipie?
Czy historia będzie się powtarzać?

Dla przypomnienia:

GŁ z 15.12.2006
W poniedziałek 4 grudnia (2006) o godz. 17 w auli ICDS miała miejsce II uroczysta sesja Rady Miejskiej (...). Teraz (...) Rada mogła przyjąć ślubowanie nowego burmistrza.
(...) Po chwili ku zaskoczeniu zdezorientowanych mieszkańców na salę wniesiono kosz kwiatów, który wiceprzewodnicząca Rady Ewa Sidorzak i przewodniczący Marek Zielski wręczyli ustępującemu burmistrzowi Łucjanowi Sokołowskiemu, dziękując za 8 lat pracy na rzecz Łomianek.
Dalej sesja potoczyła się zgodnie z porządkiem obrad. Burmistrz W. Pszczółkowski złożył ślubowanie, że dochowa wierności prawu, a powierzony urząd będzie sprawował tylko dla dobra publicznego i pomyślności mieszkańców gminy. (...)
(...)
Burmistrz zaprezentował pokrótce swoje zamierzenia. Przypomniał, że był radnym minionej kadencji i jako radny od dawna akcentował potrzebę zmian. Wskazał na potrzebę wznowienia dialogu społecznego, konieczność powrotu do budowy sieci wod.-kan., zapewnienia kameralnego charakteru Łomianek jako małego przytulnego miasteczka.
Podkreślił, że Urząd Miasta i Gminy Łomianki powinien być sprawnym i przejrzystym elementem nowej strategii. „Z tą chwilą przejmujemy władzę i przystępujemy
do naprawy Łomianek” – zaznaczył. Zwrócił też uwagę, że wśród 15 radnych 11 pochodzi
z komitetu „Potrzeba Zmian”, będą to więc zmiany wprowadzane wspólnymi siłami.
Na zakończenie zapewnił, że nie zawiedzie oczekiwań nie tylko swoich wyborców, ale wszystkich mieszkańców gminy, że będzie pracował dla dobra całych Łomianek.

W kwietniu 2007 zmieniła się szata Gazety Łomiankowskiej, zapowiadająca że nadchodzi 'nowe'
www.lomianki.pl/lomianki/get_gazeta.php?f=72
a już w czerwcu wróciła do starej formy ;)
www.lomianki.pl/lomianki/get_gazeta.php?f=76

Obserwuj wątek
    • trekkie Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 10:37
      Fajnie że L.info nagrywają teraz wystąpienia, będzie można obejrzeć orędzie do narodu :)
      • kmsanczia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 11:07
        trekkie napisał:
        > Fajnie że L.info nagrywają teraz wystąpienia, będzie można obejrzeć orędzie do
        > narodu :)

Dokładnie, to już nie będzie tylko relacja obserwatora. Chociaż jak widzieliśmy po debacie, nawet fakty widziane na własne oczy można różnie interpretować. ;)
        • k.jurek Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 12:30
          Ja to bym chętnie odkupił gwizdek z tej debaty. Za 4 lata będzie stanowił dużą wartość kolekcjonerską. A może zrobimy aukcję gwizdków i przeznaczymy ten dochód np. na kanalizację.
    • krzysiom1 Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 10:37
      kmsanczia napisała:
      Burmistrz zaprezentował pokrótce swoje zamierzenia. Przypomniał, że był radnym minionej kadencji i jako radny od dawna akcentował potrzebę zmian. Wskazał na potrzebę wznowienia dialogu społecznego, konieczność powrotu do budowy sieci wod.-kan., zapewnienia kameralnego charakteru Łomianek jako małego przytulnego miasteczka.
      Podkreślił, że Urząd Miasta i Gminy Łomianki powinien być sprawnym i przejrzystym elementem nowej strategii. „Z tą chwilą przejmujemy władzę i przystępujemy
      do naprawy Łomianek” – zaznaczył. Zwrócił też uwagę, że wśród 15 radnych 11 pochodzi
      z komitetu „Potrzeba Zmian”, będą to więc zmiany wprowadzane wspólnymi siłami.
      Na zakończenie zapewnił, że nie zawiedzie oczekiwań nie tylko swoich wyborców, ale wszystkich mieszkańców gminy, że będzie pracował dla dobra całych Łomianek.

Wszyscy piewcy poprzedniej kadencji powini przypomnieć sobie ten akapit z przemówienia burmistrza.
      • 2hestia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 11:25
        Krzysiek i w którym miejscu skłamał. Dokonał wiele zmian a na więcej nie daliśmy Mu szansy. Dobrze wiesz w jakim stanie przyjął gminę. P.Sokołowski chwalił się w gazecie, że złożył wniosek o środki unijne. Jestem przekonana, że gdyby miał świadomość, której nie miał, że tyle gruntów nie ma uregulowanego stanu prawnego z pewnością byłby rozważniejszy w składaniu obietnic. Teraz nowy będzie miał już inny początek. Dokończyć dzieło które zaczął poprzednik. Dokończy i będzie przecinał wstęgi. Z tego forum wyraźnie widać, że masz osobiste żale do WP
        • krzysiom1 Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 11:46
          2hestia napisała:

> Krzysiek i w którym miejscu skłamał. Dokonał wiele zmian a na więcej nie daliśm
          > y Mu szansy. Dobrze wiesz w jakim stanie przyjął gminę. P.Sokołowski chwalił si
          > ę w gazecie, że złożył wniosek o środki unijne. Jestem przekonana, że gdyby mia
          > ł świadomość, której nie miał, że tyle gruntów nie ma uregulowanego stanu prawn
          > ego z pewnością byłby rozważniejszy w składaniu obietnic. Teraz nowy będzie mia
          > ł już inny początek. Dokończyć dzieło które zaczął poprzednik. Dokończy i będzi
          > e przecinał wstęgi. Z tego forum wyraźnie widać, że masz osobiste żale do WP

Mam żal, że spieprzył tyle pozytywnej energii i pracy ludzi którzy Go na urząd wciagnęli.
          W każdej sprawie nie dotrzymał słowa i było to przez zaniechanie a nie przez przyczyny obiektywne.
          Nie zreformował UG, nie złożył wniosków o dofinasowanie budowy kanalizacji, nie uchwalił planów zagospodarownia w istotnych dla Łomianek rejonach, otwartośc ograniczyła się do obrócenia stołu posiedzeń RM, uczynił z GŁ tubę propagandową gorszą niż za Sokoła i można jeszcze długo.... ale po co? Wyborcy Go ocenili.
          • sparrow.jack Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 12:03
            No właśnie. Wyborcy ocenili. Przez kampanię na łamach niezależnej gazetki wyborczej z redaktorem prawnikiem mechanikiem wszystkowiedzącym Tadeuszem w dużej mierze. Ale to inna sprawa.

Prawe połowa wyborców jest Dąbrowskiemu przeciwna. I całej jego klice. A to bardzo dużo. Będzie się musiał bardzo pilnować. Drugi raz mu się taka sztuczka nie uda.

Zobaczymy, na co pieniędzy nie będzie, żeby zabrać na wod-kan. Bo przecież tylko to się liczy. Tak mówią.

Poczekamy, a tymczasem będziemy się bacznie przyglądać. Bo w końcu mamy kotwa w worku....
            • stefanprawo Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 12:10
              Piszecie na tym forum,że Kłódkiewicz jest typowany na wice burmistrza d/s inwestycji...a co z jego mini firmą?...będzie ją nadal prowadził? może już zrezygnował? wszak kupujących i chętnych na domy brak... brak...ciekawe czy jak zostanie vice burmistrzem to nie będzie "prywaty" i uprzywilejowywania "swoich" byłych wspólników i kolegów? Zobaczymy będziemy patrzeć na ręce i reagować. Obawiam się lokalnego "układziku" drobnych przedsiębiorców i handlarzy,który może powstać,bo przecież to oni ( Cerynger,Perlik,kłódkiewicz itp itd) Dąbrowskiego wspierali i promowali, ale pożyjemy zobaczymy może będzie idealnie,bezstronnie i bez jakichkolwiek "układów".... może się mylę...ehh to tylko moje obawy a w rzeczywistości może być idealnie i cudownie...
          • stefanprawo Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 12:03
            krzysiom1 jeżeli jesteś obiektywny to odpowiedz sobie na pytania:
            1. KTO WYDAŁ SKANDALICZNE WARUNKI ZABUDOWY DLA GALMARU
            2 KTO WYDAŁ WARUNKI ZABUDOWY W TAKIM ZAGĘSZCZENIU W REJONIE BEZ MEDIÓW MIEJSKICH DLA: EKO DEVELOPMENT POLSKA ( W ostatnich dniach urzędowania) przy ul.PAderewskiego oraz dla osiedla ZIELONE POLA przy Chopina?
            No kto? Ile kilometrów wodociągu i kanalizacji wybudował Sokołowski?
            Ile dróg gminnych wyremontował Sokołowski?
            Jak to było z firmą MITEX i budową ICDS i kto wtedy w tej sprawie podejmował decyzje?
            No kto? myślę,że jeżeli jesteś choć trochę inteligentny to te pytania są retoryczne...
            • krzysiom1 Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 12:39
              Jak dla mnie Gallmar to sprawa drugorzędna. Choć dziwna przychylność władz gminnych dla Gallmaru(podpisanie porozumienia w sprawie rekompensaty za mieszkania komunalne) jest oczywista. Można było blokować tą inwestycję.
              Jak długo mozna porównywac się z Sokołowskim? Sokół miał ponad dwa razy mniał do dyspozycji dwa razy mniejszy budżet, więc wszelkie porównania są bez sensu.
              Piszmy i mówmy o tym co miałobyć zrobione a nie zostało zrobione.
              Na początku kadencji była szansa zablokowania dzikiej zabudowy Doliny Łomiankowskiej - tego również nie uczyniono i o to mam największe pretensje.
              Wystarczyło realizować Strategię Rozwoju, stworzoną zresztą na zlecenie obecnych władz a wygraną mieliby w kieszeni. Twierdzenie, że jakaś śmieszna gazetka przekresliła czteroletnie dokonania sprawnej ekipy jest po prostu śmieszne.
              • stefanprawo Re: Kiedy pierwsze zmiany? 13.12.10, 12:55
                krzysiom a co ma budżet do podjęcia decyzji o wydaniu SKANDALICZNYCH warunków zabudowy dla gallamru przez Sokołowskiego? Sokołowski rządził przez 2 kadencje a Pszczółkowski przez jedną więc Sokołowski miał więcej czasu do działania a to właśnie moim zdaniem Pszczółkowski więcej zrobił dla Łomianek...Poza tym to bardzo ważna sprawa ta budowa bloków przez ronsona bo ta budowa to niebezpieczny precedens do zmiany charakteru zabudowy.... i zbliża nas do Białołęki.. a skoro o studium mówisz to krzysiom jakim cudem w studium znalazł się zapis pozwalający pewną działkę na rogu Chopina i Armii Poznań zabudować domami wielorodzinnymi...tja jak widzisz uchwalone studium jest szkodliwe bo stwarza precedensy do zmiany charakteru zabudowy na wielorodzinną w Łomiankach i wprowadza jeszcze większy chaos. NIestety klamka zapadła możemy spodziewać się kolejnych licznych coraz liczniejszych inwestycji wielorodzinnych w Łomiankach,które zrobią się z czasem takim Piasecznem i tyle...JA MÓWIĘ DOŚĆ TRZEBA REAGOWAĆ W ZARODKU!! więc jeszcze raz ponawiam pytanie retoryczne: KTO WYDAŁ SKANDALICZNE WARUNKI ZABUDOWY DLA GALLMARU? przecież to nie był Pszczółkowski tylko...
        • roberto19633 Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 16:31
          2hestia napisała:

> Krzysiek i w którym miejscu skłamał. Dokonał wiele zmian a na więcej nie daliśm
          > y Mu szansy. Dobrze wiesz w jakim stanie przyjął gminę. P.Sokołowski chwalił si
          > ę w gazecie, że złożył wniosek o środki unijne. Jestem przekonana, że gdyby mia
          > ł świadomość, której nie miał, że tyle gruntów nie ma uregulowanego stanu prawn
          > ego z pewnością byłby rozważniejszy w składaniu obietnic. Teraz nowy będzie mia

Hestia , być może te zmiany to U Ciebie. Bo u mnie nawet palcem nie kiwnął.
          A odwiedził mnie tuż przed wyborami 03.12.2010. Powiedziałem mu wtedy w oczy że nie będę na Niego głosował ze względu na zaniechania na terenie Sołectwa gdzie pomieszkuję. Więc o rzadnym niespełnionych szansach nie gadaj.
          Na razie problemem jest zmarnotrawiona na rozbuchaną kampanię wyborczą i pod nią kasa.

> ł już inny początek. Dokończyć dzieło które zaczął poprzednik. Dokończy i będzi
          > e przecinał wstęgi. Z tego forum wyraźnie widać, że masz osobiste żale do WP
      • dr_sztrosmajer1 Re: Kiedy pierwsze zmiany? 12.12.10, 20:18
        krzysiom1 napisał:

> Wszyscy piewcy poprzedniej kadencji powini przypomnieć sobie ten akapit z przem
        > ówienia burmistrza.

A Ty mój drogi łgażu dalej swoje, daj na luz.
    • kmsanczia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 14:56
      Ktoś pamięta kiedy zatrudnili rzecznika? Bo widzę, że w czerwcowej już pisał.

www.lomianki.pl/lomianki/get_gazeta.php?f=76

• k.jurek Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 17:49
      Kiedy wreszcie w Łomiankach będą punkty skupu butelek po wódce !!! U mnie w domu jest ich od cholery i z każdym dniem przybywa. Panie nowy burmistrzu upraszam niech Pan się zlituje.
      • lomlive Re: Kiedy pierwsze zmiany? 07.12.10, 18:44
        Dziś zwróciłem uwagę na jedną rzecz, która bardzo mi się podoba. Wszystkie plakaty Pszczółkowskiego zostały usunięte ze słupów itd..natomiast Dąbrowski nadal wisi, ciekawe, kiedy i czy w ogóle to "posprzątają" .
      • kmsanczia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 08.12.10, 09:10
        k.jurek napisał:
        > Kiedy wreszcie w Łomiankach będą punkty skupu butelek po wódce !!! U mnie w dom
        > u jest ich od cholery i z każdym dniem przybywa

Oby po wyborach nie zaczęło szybciej przybywać. :P
    • kmsanczia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 08.12.10, 20:19
      Jak to na początku kadencji pięknie bywało... :)

Re: inwestycje w 2008
      papirus22 14.10.07, 17:33 zarchiwizowany

W tym roku wg. budżetu lucka i janka sieć wod-kan miała
      mieć 2-3 km, choć to nie rok wyborów samorządowych więc pewnie
      zostałoby na papierze. PO kilku ruchach w budżecie wybudowane
      zostanie 6 km, w przyszłym roku co najmniej 8 km.

Przypomnę jak to było z siecią:
      2005-0km (zero km)
      2006-2-3km (wybory samorządowe

Ten rok już z nową władzą bedzie 6km, nie wiedzisz różnicy, to wciąż
      za mało, ale jednak 2 razy więcej niż wcześniej i ta ilość będzie
      rosła

Natomiast wszystko co złe juz minęło w zeszłym roku, teraz jest i
      będzie coraz więcej i szybciej.
      • etaam Re: Kiedy pierwsze zmiany? 08.12.10, 22:20
        kmsanczia napisała:
        >
        > [i]Re: inwestycje w 2008
        > papirus22 14.10.07, 17:33 zarchiwizowanya
        > Natomiast wszystko co złe juz minęło w zeszłym roku, teraz jest i
        > będzie coraz więcej i szybciej

Panie Rumian kiedy będzie lepiej, więcej i szybciej?
        Człowieku lepiej, więcej i szybciej to już było.

• kmsanczia Ale puchy 09.12.10, 09:05
      Czyżby faktycznie 90% ludzi na forum to przedstawiciele byłych i obecnych władz? :P

Cisza straszna na urzędzie, na bazarku tylko jedną plotkę słyszałam, że teraz torebki (pewnie te, co TeDe rozdawał) będą za darmo. :)
      • 2hestia Re: Ale puchy 12.12.10, 17:08
        Do Krzysioma
        <W każdej sprawie nie dotrzymał słowa i było to przez zaniechanie a nie przez przyczyny obiektywne.> W każdej. W jakiej proszę o trzy przykłady.
        <Nie zreformował UG> Chodzi Ci o to, że nie pozwalniał ludzi. Otóż sami się pozwalniali a reszta jest potrzebna do pracy. Ktoś musi pracować za nasze pieniądze.
        <nie złożył wniosków o dofinasowanie budowy kanalizacji,> A Ty wiedziałeś, że znaczna część gruntów nie ma uregulowanego stanu prawnego a do tego czasu uzyskanie pozwolenia na budowę jest rzeczą nie możliwą.Niestety z tym samym problemem będzie borykał się nowy burmistrz
        <nie uchwalił planów zagospodarowania >uchwalił b. dużo na resztę nie dałeś mu szansy
        <uczynił z GŁ tubę propagandową gorszą niż za Sokoła> może i masz rację ale trzeba było doradzić jak mieszkańcom przekazywać informację co się w Łomiankach robi za ich pieniądze.
        • roberto19633 Re: do krzysioma. 12.12.10, 18:49
          Zgadzam się że - W.P nie popisał się ilością ani też rozsądkiem w ustalaniu planów zagospodarowania..

__Uczynił z Gaz -łomu tubę propagandową i to za pieniądze podatników.Sławne podsumowanie kadencji i piękna rozkładówka , za nie małą kasę. Zaangażowanie się Gazety wraz z Redakcją w kampanię wyborczą po stronie Burmistrza . Mimo że nie wszyscy płatnicy składek Gminnych/podatków/ tego sobie życzyli.
          Można tak długo, wiem żal i tęsknota pozostaną.

O reszcie nie będę wspominał bo Ci którzy głosowali przeciw W.P. sami dobrze wiedzą gdzie i w którym miejscu ich wkurzył.

Więc proszę nie róbmy z W.P człowieka z żelaza. Jaki był taki był, ale <<to se nevrati>>

A jeżeli część wyborców nie może pogodzić się z wynikiem pozostaje protest do PKW.
          Lub obgryzanie palcy z nerwów, nie wiem co lepsze. Jest też trzecie wyjście zaakceptowanie demokratycznego wyboru. Przeproszenie Pana T.Dąbrowskiego za wylane na Jego głowę i Jego Rodziny pomyje i normalna egzystencja wśród sąsiadów i mieszkańców . W końcu świat się nie skończył i za 4 lata jest następna szansa, nikt jej nikomu nie odbiera. A takie lanie wody i psioczenie jest żenujące .

• krzysiom1 Re: do krzysioma. 12.12.10, 19:02
            O csssooo- chodzi..?
            • 2hestia Re: do krzysioma. 12.12.10, 19:14
          • esscort Re: do krzysioma. 12.12.10, 19:21
            roberto19633 napisał:
            > __Uczynił z Gaz -łomu tubę propagandową i to za pieniądze podatników.

Teraz na pewno skończy się czas wieszania gazłomu na płocie każdego domu, nakład zostanie dostosowany do rzeczywistych potrzeb, a treść pozbawiona elementów propagandowych, fotek burmistrza.
        • brycezion Re: 2hestia 12.12.10, 19:09
          W Białej Księdze cz.II "Inwestycje" opisane były szczegółowo stan ulic w Łomiankach. Trzeba było się wziąć "z krzyża" za to.
          A to powołano Komisję, a to zlecono podobno badanie ksiąg wieczystych, a w końcu "wciśnięto" TOMIN spółce opracowującej dokumentację rozmowy z właścicielami. Przez pewien czas był dyżur w Straży Pożarnej.
      • lomek2 Re: Ale puchy 12.12.10, 22:03
        Pewnie ludzie chcą odrobić czas marnowany ostatnio na forum.
    • k.jurek Re: Kiedy pierwsze zmiany? 12.12.10, 19:05
      Za 4 lata będę głosował na kandydata na burmistrza, który nie będzie głosił haseł typu "Łomianki znowu mogą być twoje" tylko na kandydata, który przeprowadzi kampanię w stylu: "Odwalcie się ode mnie, nic nie będę robił tylko spłacał długi, bo nie ma innego wyjścia". Wtedy będę przekonany, że o urząd burmistrza ubiega się rozgarnięta osoba. Jak będzie kandydował inny pajac to niech na mnie nie liczy.
      • 2hestia Re: Kiedy pierwsze zmiany? 12.12.10, 19:20
        <Przeproszenie Pana T.Dąbrowskiego za wylane na Jego głowę i Jego Rodziny pomyje>
        Ja bym przeprosiła gdybym pomyje takie wylewała ale nie tylko nie wylewałam ale też nie widziałam w żadnych materiałach, żeby Jego i Jego rodzinę obrażano. Przytocz proszę taki przykład abym miała za co się wstydzić. Druga strona to co innego . Już od nr ,,0,, Twoich Łomianek same pomówienia i inwektywy. Wprawdzie autorzy byli anonimowi ale nigdzie nie zauważyłam, żeby Pan Dąbrowski od nich się odcinał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka