hiuppo
03.05.11, 10:41
Ostatnio miałem przyjemność spotkać przyjezdnych do Łomianek, co czasem z okazji świąt się zdarza. I często ludzie mnie mnie pytają jak dojechać to tu to tam. Widać wyglądam już jak autochton.
Tak sobie myślę, czy na wiatach przystankowych nie dałoby rady np. rozlepić mapy Łomianek z np. z trasą Ł-ki czy planem miasta z przystankami? W Warszawie jest Miejski System Informacji, można spotkać słupki z mapami osiedli czy dzielnic i można się odnaleźć. Nawiasem mówiąc, miałem cichą nadzieję, że te usmarowane po zimie wiaty ktoś umyje na Wielkanoc, a tu nawet Śmingus Dyngus nie pomógł.
Temat map w Łomiankach jest szerszy. Mapy są chyba aż 3, z czego wszystkie koło siedzib gminy, chyba tylko dla urzędników? Przykładowo w gminie Stare Babice przy wjeździe do każdego sołectwa stoi jego mapa z siatką ulic i granicami. I to pewnie już z 5 lat, a ten zwyczaj widzę upowszechnił się i na dalekim Mazowszu.
Ja wiem, że mapy można kupić w kioskach, czasem ogrodniczym czy spożywczym. Al enie rozwiązuje to problemu wracających z nocnych balang ;)