Dodaj do ulubionych

tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicach"

07.06.11, 11:29
Nie jest to nowy temat, ale czy nie ma innej, sensownej alternatywy dla obecnej "pyłowej" nawierzchni na ul. Chopina , Kościelnej Drodze, Paderewskiego i innych w tym rejonie Łomianek na najbliższe lata, do momentu, gdy zostaną położone (może) media ?
Przecież to paranoja, że nie którzy oprócz trawnika wokół domu podlewają publiczną drogę, by choć przez parę godzin móc się nacieszyć w bezpośrednim sąsiedzctwie brakiem fruwającego kurzu. Czy ktoś się zainteresował jakie skutki ten pył niesie dla zdrowia ?
Może trzeba się zebrać i większą grupą nacisku drążyć decydentów
Obserwuj wątek
    • esscort Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 07.06.11, 11:41
      ale przecież ze 30% "ulic" w gminie jest własnie taka.
    • tuzimka Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 07.06.11, 14:52
      uprl napisał:

> Nie jest to nowy temat, ale czy nie ma innej, sensownej alternatywy dla obecnej
      > "pyłowej" nawierzchni na ul. Chopina , Kościelnej Drodze, Paderewskiego i inny
      > ch w tym rejonie Łomianek na najbliższe lata, do momentu, gdy zostaną położone
      > (może) media ?
      > Przecież to paranoja, że nie którzy oprócz trawnika wokół domu podlewają public
      > zną drogę, by choć przez parę godzin móc się nacieszyć w bezpośrednim sąsiedzct
      > wie brakiem fruwającego kurzu. Czy ktoś się zainteresował jakie skutki ten pył
      > niesie dla zdrowia ?
      > Może trzeba się zebrać i większą grupą nacisku drążyć decydentów

Istotnie, paranoja. A nawet dużo gorsze słowa nasuwają się, tym gorsze, że nikomu nie chce
      się nawet poszukać alternatywy, która znalazłaby się z pewnością. Problem leży od lat, bez
      zmian.
      Ta paranoja jest efektem wymyślonego w naszej "światłej" gminie "dogmatu", że "najpierw
      wod.-kan., potem nawierzchnie" czyli "a co tam, nie przejmujmy się ulicami przed rurami" :(
      Jak najprędzej należy ten dogmat rozbić o kant ... rury. Bo rurami też nikt się nie przejmuje,
      co najwyżej - tylko słownie, w programie wyborczym.
      • stefanprawo Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 07.06.11, 17:29
        Tak tumany kurzu...jak w XIX wieku...niestety tutaj widzimy różnicę pomiędzy Polską a krajami rozwiniętymi..ulchopina,kościelna droga,brzegowa upodabnia nas bardziej do Rosji niż do Niemiec, Czech czy Francji....niestety i niestety jeszcze długo tak będzie..obrzydliwy bazarek jakich pełno w krajach 3 świata też chluby nam nie przynosi...ehhh jeszcze długa droga przed Polakami..bo teraz bliżej nam do Rosji niż do zachodu i to widać w codziennych udrękach sprawach...
        • tuzimka Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 07.06.11, 17:47
          Niewielka sztuka ciągle narzekać :( stan wodociągów, Brzegowej, Chopina, bazarku nie zmieni się od samego narzekania. Zacznijmy wreszcie wymagać i wymuszać zmiany na tych, od których to zależy.
          • lomek2 Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 01:18
            Najpierw musi wejść jakaś ustawa nakładająca sensowne podatki na właścicieli nieruchomości, czyli na nas. Bo 200 czy 300zł od posesji to śmiech na sali. We wspomnianym cywilizowanym świecie tak nie ma, że ufoludki przywożą kasę z spodkach, tylko się ją bierze od mieszkańców gmin.
            Następnie nasi wspaniali radni powinni przestać dopłacać ludziom (i sobie) do mediów oraz nie rezygnować z opłat adiecenckich . I w ten sposób znajdzie się kasa na infrastrukturę.
            • tuzimka Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 10:55
              W części zapewne masz rację. Jednak powinieneś pamiętać, że podatki są podnoszone,
              mój tegoroczny podatek od nieruchomości wynosi nie 200 czy 300 zł, ale ponad 500 zł.
              W ub. roku podobnie.
              Tak samo z roku na rok są podnoszone ceny wody i ścieków. Jeżeli to miałyby być pełne
              ceny bez doplat, to może być tak, że dla wielu mieszkańców mogą okazać się za wysokie.
              Wówczas ludzie albo przestaną płacić, bo nie będzie ich stać - czyli kasy zrobi się jeszcze mniej,
              albo pójdą po zasiłki - a to ta sama gminna kasa.
              Ale tu nie chodzi tylko i wyłącznie o kasę. Chodzi o rozsądne podejście. Łomianki mają
              sporo ulic podobnych do Chopina, przy których wod.-kan. nastąpi na "święty-nigdy", które nie
              mają nawet planów. Czyli jednak bardzo potrzeba, żeby gmina zabrała się wreszcie za coś,
              to znaczy albo za wod.-kan. przy nich, albo za położenie lepszych nawierzchni.
              Ci ludzie przy Chopina i innych też podatki płacą. W zamian nic nie mają.
              • stefanprawo Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 11:18
                Od podnoszenia podatków nie przybędzie nowych pięknych dróg wodociągów i kanalizacji....
                Polacy są już wyjątkowo dobrze opodatkowani...mnóstwo jest podatków tzw. pośrednich o ,których nawet lomark nie słyszał...podniesienie podatków nic nie da..Gdy podatki większe szara strefa również się powiększa... Niestety politycy zarządzający nami nie dają rady i taka jest prawda. W urzędach panuje bałagan,nie ma długofalowego planowania wszystko jest wykonywane prowizorycznie na potrzebę chwili....więc lomark nie ma co jęczeć,że podatki trzeba podnosić...Podatki i tak są wysokie tylk o pieniądze są źle wydawane i tyle...Biurokracja rośnie i jest rozdęta co widać na przykładzie chociażby naszej gminy...URZĘDnicy boją się podejmować decyzje bo są przywiązani do stołków i taka jest prawda...o mentalności Polaków, którzy kochają prowizorki nie wspomnę...więc do póki się myślenie urzędników nie zmieni dopóty będziemy mieli obrzydliwy bazarek i drogi rodem z Afryki i tyle...nie zwalajmy na podatki tylko przypatrzmy się rządzącym..co obiecywał teraźniejszy Burmistrz w kampanii wyborczej? Wprowadźmy odpowiedzialność majątkową za obietnice bez pokrycia od polityków to wtedy może zaczną realnie myśleć a nie tylko będą nam rzucać tzw. kiełbasę wyborczą...
                • esscort Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 12:21
                  stefanprawo napisał: Wprowadźmy odpowiedzialność majątkową za obietnice bez pokrycia od polityków to wtedy może zaczną realnie m yśleć a nie tylko będą nam rzucać tzw. kiełbasę wyborczą...

No, a dla tych co najbardziej nie pokrywają - wieloletnie więzienie, najlepiej na sybir :)

• lomek2 Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 21:10
                500zł to tez śmiech na sali.
                Inwestor kupuje działkę i buduje dom. Albo kupuje gotowa nieruchomość do zamieszkania. I fakt, że trzeba za to zapłacić 700 tysięcy czy milion jest sprawą naturalną. Ale dołożenie się w kwocie kilkunastu czy 20 tysięcy do drogi i mediów już nie, bo niby "ktoś inny" ma to sfinansować. To znaczy kto dokładnie?

Jeśli zarabiasz z mężem powiedzmy 150 tysięcy złotych rocznie i odprowadzasz od tego 20% podatku, z czego z kolei gmina dostaje 20%, to daje 6000zł rocznie. Gdyby gmina nie musiała utrzymywać urzędników, szkół, istniejącej infrastruktury, udzielać zasiłków, to i tak potrzeba kilkunastu lat, żeby z tych pieniędzy zebrało się na uzbrojenie i nawierzchnię drogi wzdłuż posesji, nie mówiąc już o oświetleniu i zapłaceniu za prąd do tego oświetlenia.

Co to za argument, że "niektórych nie byłoby stać na wodę"? Wtedy używaliby mniej, nie podlewali trawy. Czy kogoś obchodzi, że ktoś inny w sklepie zamiast polędwicy czy szynki kupuje parówki albo mielonkę? Masz - wydajesz, nie masz - nie wydajesz. Nie stać Cię? - nie kupuj domu. Proste jak drut.

Nikt inny poza mieszkańcami nie jest zobowiązany do pośredniego lub bezpośredniego finansowania infrastruktury w gminie. Jeśli więc gdzieś nie ma drogi jak trzeba, to jedynie pozostaje dosłownie przejść się po gminie i wskazać tych, którzy mieliby ją sfinansować. Możesz wskazać mnie a ja wskażę Ciebie, i pieniądze się znajdą. A jeśli nie chcesz płacić, to wąchaj kurz.
    • randolff Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 11:12
      A co mają powiedzieć mieszkańcy ulic w których jest już od lat pełna infrastruktura a i tak gmina ma ich w d...? Kładzie się asfalt w polach (np. Sierakowska) albo zmienia gorszy asfalt na lepszy (Majowa, Włościańska) a naprawdę w centrum są ulice z rurami pod ziemią i gęsto zabudowane i z syfem na "ulicy".
      • brycezion Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 11:18
        Czy mógłbyś podać nazwy ulic, gdzie są rury, a brak stałej nawierzchni ?
        • randolff Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 15:53
          Te o których ja wiem to np: Kiepury, Jeziorna, Spokojna, Pobożnego. Ulice doyć krótkie (250-300 m) ale z intesywną, nową zabudowa. Wod-kan wykonany przez deweloperów dosyć dawno (10-8 lat temu)
          • stefanprawo Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 17:52
            Zaraz zaraz randolff przecież część z tych ulic to drogi prywatne więc jakim cudem naciskasz żeby gmina wykonywała asfalt w drogach prywatnych z drugiej strony jest rzeczywiście wiele ulic gminnych z wykonanymi mediami gdzie brak jest nawierzchni asfaltowej lub z kostki brukowej...
            • randolff Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 18:40
              Może, nie sprawdzałem w księgach. Jak wiesz które są prywatne to podziel się wiedzą. Ja myślę że jedynie Pobożnego jest być może prywatna bo tam stoją jakieś znaki "wjazd tylko dla mieszkańców". Na pewno Spokojna nie jest bo zdażało mi się pisać w sprawie ulicy do gminy, dostawałem nawet odpowiedzi, które sprowadzały się do facto do tego żebym spadał na bambus, ale nie z powodu, że to nie gminna droga tylko, że wicie-rozumicie, zrobimy, myślimy ale nie wiemy kiedy. Poza tym skoro gmina jeździ równiarką po Kiepury, Spokojnej czy Jeziornej to chyba prywatne te ulice nie są.
              • lomek2 Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 21:13
                Wyrównywane są również drogi "prywatne", to żaden wyróżnik.
                • stefanprawo Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 09.06.11, 10:55
                  Nie pleć bzdur drogi prywatne nie mogą być wyrównywane z publicznych pieniędzy bo jest to nie właściwe rozporządzenie mieniem publicznym,każdy kto z pieniędzy publicznych wyrównuje prywatną drogę działa niezgodnie z prawem i jeżeli masz taką wiedzę jesteś zobowiązany do podzielenia się z nią z odpowiednimi organami. Nie można bowiem wydawać publicznych pieniędzy na cel prywatny. Drogi prywatne mają to do siebie,że obowiązek ich utrzymania spoczywa wyłącznie na właścicielach drogi a nie na organie publicznym jakim jest gmina..., więc jeżeli jest to prawdą co mówisz lomek2 byłby to SKANDAL!!!
                  • lomek2 Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 09.06.11, 11:53
                    Stefan, za krótko tu mieszkach i pewnie dlatego regularnie pierd.lisz do znudzenia.
                    Połowa dróg na osiedlach w gminie jest w całości albo częściowo formalnie prywatna. I nie jest to żadną tajemnicą, że mimo to są czasami odśnieżane i czasami nawet równane gminnym sprzętem. Szczególnie przed wyborami, kiedy trzeba na szybko wejść w dup.ę wyborcom. Robił to przedpoperzedni, robił poprzedni burmistrz oraz niektórzy co bardziej zapobiegliwi sołtysi pragnący utrzymać stołki. I obecny tez tak będzie robił, chyba że załatwi sobie fuchę w kolejnym składzie cegieł przed upływem kadencji.
                    Taki samozwańczy expert od nieruchomości jak Ty powinien się trochę orientować w realiach otoczenia. Zachowaj szeroko wytrzeszczone oczy na okazję zatwardzenia.

Właściciel drogi KONIECZNEJ nie ma żadnego obowiązku UTRZYMANIA takiej drogi w określonym stanie a jedynie zapewnienie prawa przejazdu do wytyczonych działek. A to, czy żeby z tego prawa przejazdu skorzystać, trzeba mieć amfibię, traktor, terenówkę czy wystarczy Passat, który przy każdym zagłębieniu szoruje podwoziem po glebie, to już zupełnie prywatny problem osoby która chce dojechać na swoją działkę. Widziały gały co brały.
                    • stefanprawo do lomek2 10.06.11, 10:44
                      lomek 2 bez wulgaryzmów widać,że masz kłopoty z dobrymi manierami....wulgaryzmów używaj w swoim domu a nie na forum publicznym proszę.
                      Widać również,że nie masz pojęcia o prawie rzeczowym więc cię uświadomię. Odpowiedzialnym za utrzymanie porządku na drodze prywatnej jest właściciel tej drogi. Gmina jest odpowiedzialna za utrzymanie porządku na drogach stanowiących jej własność lub znajdujących się w jej władaniu. Pojęcie drogi koniecznej to zupełnie inna bajka. Drogę konieczną ustanawia Sąd gdy działka nie ma dostępu do drogi publicznej i gdy nie można wydzielić drogi prywatnej na zasadzie udziałów jeżeli jest więcej niż jeden właściciel lub służebności. Więc łomek radzę ci się dokształcić zanim będziesz pluł głupoty... a w Łomiankach mieszkam od urodzenia więc znacznie dłużej niż ty....buahahahhahaha kompleksy cię gniotę łomek co?
      • drabbu Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 11:40
        randolff napisał: > A co mają powiedzieć mieszkańcy ulic w których jest już od lat pełna infrastru
        > ktura a i tak gmina ma ich w d...? Kładzie się asfalt w polach (np. Sierakowska
        > ) albo zmienia gorszy asfalt na lepszy (Majowa, Włościańska) a naprawdę w centr
        > um są ulice z rurami pod ziemią i gęsto zabudowane i z syfem na "ulicy".

Randolffie, Ci mieszkańcy pewnie tym bardziej powiedzą coś o paranoi. I będą mieli rację.

Nawiasem mówiąc i tylko dla uniknięcia nieporozumień: asfalt na Majowej był w bardzo dużo gorszym stanie po robotach wodno-kanalizacyjnych (a przedtem gazowych), bo po prostu po tych robotach nie przywrócono poprzedniego stanu ulicy. Stała się wąska i niebezpieczna. Podobnie, albo gorzej było na Przeskok (wyremontowany z "schetynówki"). Zabiegi o remont Majowej wobec administracji jeszcze p. Sokołowskiego trwały więcej niż pół roku. Remont przebiegał odcinkami przez kilka lat. Doprowadzono go do mniej więcej połowy długości tej ulicy. Na dalszy odcinek przy obecnej administracji nie ma szans. I taki jest stan rzeczywisty (napisałem o tym, bo jak mi się wydaje, ten remont obrósł już jakąś swoistą "mitologią").
        • randolff Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 18:48
          Ja tam "legend" o Majowej nie znam. Jeżdżę dużo po Łomiankach to widzę asfalt w polach i zamiane jedenej nawierzchni na lepszą i dlatego podałem jako przykład. Martwi mnie natomiast że jedynie " dlugie zabiegi o remont" mogą przynieść jakiś skutek. I pewnie Kiepury czy Spokojna długą będą jeszcze szutrówkami w centrum miasta bo nie mieszka przy nich:
          - "prężny komitet emerytów" który mialby czas uprzykrzać życie urzędowi miasta
          - radny lub inna persona z dostępem do urzędniczej łaski

• esscort Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 19:13
            Te "długie zabiegi" to pół roku :). U mnie przez ostatnie 20 lat 2 razy wysypano na części ulicy jakiś destrukt czy inne świństwo (którego po kilku miesiącach nie było) i bodajże 2 razy odśnieżono.
            Mieszkańcy na własny koszt coś kombinują
            • lomek2 Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 21:16
              Niektórzy kombinują a inni nie chcą albo trzeba na nich wywierać duża presję. Pierwsze pokolenie socjalistycznych blokersów przeniesione pod miasto nie pojmuje, że coś poza płotem może zobowiązywać.
            • drabbu Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 08.06.11, 21:32
              randolff napisał:>Martwi mnie natomiast że jedynie " dlugie zabiegi o remont" mogą przynieść jakiś skutek.

Randolffie, oczywiście, też rozumiem to jako przykład:) napisałem o tym, ponieważ ten nieszczęsny (bo niedokończony), remont Majowej już któryś raz z różnych powodów na forum wraca. Nie chciałem byś miał wrażenie, że mamy tu jakąś wypasioną arterię, jest to zwykła, zwyczajna ulica.
              Wtedy gdy się zaczynały podchody pod Urząd nie było "prężnego komitetu emerytów" :), było natomiast dość mozolne zbieranie podpisów mieszkańców za tym przedsięwzięciem. Ani nie było też person z dostępem do urzędniczej łaski, choć rzeczywiście uprzykrzaliśmy Urzędowi życie (p. wiceburmistrzowi Jerzemu Raczkowi. Niektóre rozmowy były burzliwe; zasadnicze pismo wraz z podpisami zaniosłem mu w lutym, a ukladanie chodnika rozpoczęło się w listopadzie! - w tym czasie meldowaliśmy się u niego przynajmniej raz na tydzień).

Też piszę o tym jako o przykładzie na to, że "nacisk społeczny" na decydentów może być czasem skuteczny. Mnie także bardzo rażą takie ulice jak Jeziorna, Kiepury czy Raabego, jako szutrówki albo jeszcze gorzej.

Ale nie liczyłbym na wiele.
              Przejrzałem listę tegorocznych przetargów na gminnym BIPie. Bardzo znacząca lektura :(
              W "Archiwum Przetargów na r. 2011" tegorocznych przetargów na inwestycje nie ma. Z drogowych są trzy: ul. Podróżna i 11 Listopada (ale to kontynuacje) oraz "naprawa nawierzchni dróg żużlowych na terenie gminy Łomianki". Istnieje więc nadzieja (?), że na ulicę Esscorta może też znajdzie się trochę żużlu.
              • randolff Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 09.06.11, 11:49
                (...) lutym, a ukladanie chodnika rozpoczęło się w listopadzie! - w tym czasie meldowaliśmy się u niego przynajmniej raz na tydzień (...)

Czyli jednak "załatwienie" ulicy wymagało wydreptania ścieżek, namolnością i uprzykrzaniem. A czy to robili przysłowiowi emeryci czy nie to mniej ważne. Ważne że sprawy załatwia się mieszkańcom bardziej namolnym a nie potrzebującym. Jak się ma czas i się człowiek nudzi to i rondo w centrum stolicy przemianuje z historycznej nazwy na zgrupowania kolegów kombatantów.
                Tak, wiem... takie czasy, trzeba dbać o swoje, walczyć, wyszarpać itp itd. Bo jak tylko płacisz podatki i nie latasz do urzędu co tydzień to nieczego nie oczekuj.
                • esscort Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 09.06.11, 12:14
                  Ja w żadnym wypadku nie chcę podważać wagi ulicy Majowej. Jest to ulica , która "zbiera" ruch z kilku innych uliczek, więc na pewno jest ważniejsza niż ulica, która służy tylko mieszkańcom danej ulicy.
                  Ale podobnie jak Randolff uważam, że budowanie ulic powinno się odbywać wg. jakiegoś planu, a nie na zasadzie - kto więcej marudzi lub ma dojście. Odkąd pamiętam, to nie ma takiego planu. I nikt nie wie, jakie są kryteria. Dlaczego robi się asfalt lub np. latarnie na tej a nie innej ulicy. Ponoć mamy jedno z czołowych miejsc w Polsce pod względem liczby zatrudnionych urzędników w stosunku do liczby mieszkańców. Może któryś z nich zrobiłby coś w rodzaju wykazu potrzeb w zakresie infrastruktury drogowej. Nie powinno to go oderwać od innych czynności na dłużej niż kilka dni. Wykaz taki pokazałby co jest do zrobienia i może pozwolił zastanowić się wg. jakich kryteriów i jakiej kolejności to robić.
                  • drabbu Re: tumany kurzu na Chopina i okolicznych "ulicac 09.06.11, 12:49
                    esscort napisał: > Ja w żadnym wypadku nie chcę podważać wagi ulicy Majowej. Jest to ulica , która > "zbiera" ruch z kilku innych uliczek, więc na pewno jest ważniejsza niż ulica,
                    > która służy tylko mieszkańcom danej ulicy.

Miło mi :), miło mi, że chodzę taką ważną ulicą, docenianą w szerokiej okolicy :)

> Ale podobnie jak Randolff uważam, że budowanie ulic powinno się odbywać wg. jak
                    > iegoś planu, a nie na zasadzie - kto więcej marudzi lub ma dojście.

Tym sposobem - wyszedłem na marudę :) Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle,
                    że ulica M. naprawdę była w tragicznym stanie po rozmaitych wykopach wzdłużnych oraz poprzecznych. Chodnika nie było. Podobnie zniszczone były Przeskok i Ferrytowa. Więc jako jedno z kryteriów do planu remontów może być i stopień zużycia ulicy. Oczywiście, sam też bardzo chętnie popatrzyłbym na harmonogram remontu i budowy nowych ulic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka