Dodaj do ulubionych

Kontrola podatkowa

07.07.11, 11:17
Nie mam nic przeciwko kontrolowaniu podatników co do zgodności ich deklaracji ze stanem faktycznym, ale to kolejne działanie, które wpisuje się w sposób prowadzenia polityki przez TD, a bardziej jego otoczenie. Mam wrażenie, że mieszkańcy to zło konieczne, które nie rozumie ideologii kościelno-oszczędnościowej. Ciekawe, co dalej...Bilety drożeją, szambo drożeje, skrupulatnie sprawdzane deklaracje podatkowe...To może teraz obowiązkowe dopłaty na kościół?
Obserwuj wątek
    • boruta24 Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 17:41
      W końcu ktoś się wziął w urzędzie za robotę. Podoba mi się pomysł kontroli śmieci i podatków i apele o meldunek. Burmistrz ma odwagę na szukanie dodatkowych środków, warto poczytać na info- 30% osób w Łomiankach ma rozbiezność deklaracji w stosunku do wielkości nieruchomości. Brawo ktoś w końcu zaczął sie troszczyć o naszą gminę i środki publiczne.
    • esscort Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 18:03
      spoko, jeśli masz wszystko w porządku, to przecież nic ci nikt nie zrobi.
      A bilety wszędzie drożeją. Ja np. nie jeżdżę ełką i nie widzę powodu, dlaczego mam AŻ tyle dopłacać do tych, którzy jeżdżą.
      • behemot.1 Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 18:09
        Toż ja nie o tym mówię. Samo działanie jest słuszne, ale odnoszę wrażenie, że to nie jest szukanie środków dla gminy...Chociaż jak się dokłada do kościelnych imprez, to rzeczywiście ważna jest każda złotówka.

Polska to kraj, który kontrolami i nakazami stoi. Jestem temu przeciwna. W cywilizowanych krajach państwo pomaga, a nie musztruje.Moim zdaniem TD postanowił przedsięwziąć wszelkie działania, które będą uciążliwe dla mieszkańców. W efekcie.
        • e_sorry Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 23:14
          Czy dobrze rozumiem - co trzeci właściciel nieruchomości przy ul.Warszawskiej oszukuje gminę, nie podaje prawidłowych danych do opodatkowania. Przecież przy Warszawskiej jest najwięcej działalności gospodarczej -to wyższe podatki.
          Co z tymi którzy płacą uczciwie za każdy m2 czy będą premiowani? Czy oszuści będą karani?
          Ci którzy nie płacą podatków oszukują nas wszystkich, pozbawiają nas pieniędzy,które mogły być przeznaczone na inwestycje. Bardzo mi się to nie podoba.
          Może Kowalik podeśle przepisy czy można ukarać tych którzy kręcą.
        • lomek2 Re: Kontrola podatkowa 08.07.11, 00:26
          Kiedyś czytałem wypowiedź jakiegoś kierownika kontroli skarbowej. Powiedział coś takiego "pełne zaufanie, ale do pierwszej zdrady". Bardzo mi się to podobało.
          Behemot masz rację, ludziom trzeba dawać szansę. Ale jeśli ktoś nadużywa zaufania i robi to z premedytacją, to czemu takiemu nie przyłożyć aż się nogami nakryje?
          Społeczeństwa zachodnie wyrobiły u siebie karność której im teraz zazdrościmy bynajmniej nie głaskaniem i rozdawaniem lizaków.
      • roberto19633 Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 21:46
        esscort napisał:

> spoko, jeśli masz wszystko w porządku, to przecież nic ci nikt nie zrobi.
        > A bilety wszędzie drożeją. Ja np. nie jeżdżę ełką i nie widzę powodu, dlaczego
        > mam AŻ tyle dopłacać do tych, którzy jeżdżą.

Również nie widzę powodu by z budżetu przewidzianego na szkoły i przedszkola przesuwać środki na dopłaty do biletu KMŁ.
        No chyba że ON stanieje do poziomu 3,80 .
        • esscort Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 21:59
          to nasze nowe solarisy nie są na gaz?
    • krzysiom1 Re: Kontrola podatkowa 07.07.11, 22:38
      Naprawdę aż taki taliban w Łomiankach zapanował?
      Jak można mieć czelność żądać uczciwego płacenia podatków?
      Zgroza!!!!
      • lomek2 Re: Kontrola podatkowa 08.07.11, 00:22
        Sądzę że podatki od nieruchomości to drobiazg. No, chyba że ktoś ma naprawdę sporą działalność a zadeklarował jedno pomieszczenie. Ale to chyba mało możliwe.
        Za to wielkim źródłem straconych dochodów jest niedeklarowanie przez mieszkańców zamieszkiwania w Łomiankach. To jest coś koło 23% zapłaconego podatku - tyle nie trafia do gminnej kasy. Ludzie rozjeżdżają drogi, posyłają dzieci do szkoły i jednocześnie nie płacą podatków w gminie tylko gdzieś w Polsce. I dotyczy to przede wszystkim tych lepiej zarabiających.
        Znam takie przypadki, kiedy dziecko z niepracująca matka jest zameldowane w gminie, żeby dzieci mogły chodzić do przepełnionej szkoły w rejonie, a tatuś zarabiający pięciocyfrowo jest zameldowany gdzie indziej i gdzie indziej płaci podatki, choć oczywiście mieszka w gminie.
        Wszystko jest oczywiście legalne, ale na pewno gdyby pogłówkować, dałoby się takie przypadki również legalnie "zmotywować" niekoniecznie metodą marchewki. Na przykład sprawdzić chałupę czy odebrana i czy zgodna z planami (wysokość, otwory okienne) i zagrozić kara za samowolkę, która bodaj wynosi 10.000zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka