Dodaj do ulubionych

potrzebny buspas

20.11.11, 10:39
Mnie zaczyna porażać wizja zakorkowanych Łomianek. Co myslicie o artkule Echa?
Obserwuj wątek
    • lobotomia-d Re: potrzebny buspas 20.11.11, 10:42
      www.gazetaecho.pl/potrzebny-buspas-na-mlociny_58943
    • neptun6666 Re: potrzebny buspas 20.11.11, 12:01
      lobotomia-d napisał:

> Mnie zaczyna porażać wizja zakorkowanych Łomianek. Co myslicie o artkule Echa?

Skoro można budować alternatywne drogi w miejsce ,,opasek,,. Dlaczego nie można wybudować przy opaskach toru dla pojazdu szynowego jako alternatywy dla zakorkowanej trasy? Wystarczy zrobić dwie mijanki i pociągnąć tory aż do Lotniska Modlin.
      Pojazd szynowy , niekoniecznie musi być tramwajem . Może to być równie dobrze autobus szynowy Modlin- Metro Młociny.
      • esscort Re: potrzebny buspas 20.11.11, 12:17
        No tak, ale weź mape i spróbuj wyznaczyć hipotetyczną trasę tego pojazdu na calym odcinku, który podaleś
        • neptun6666 Re: potrzebny buspas 20.11.11, 13:58
          esscort napisał:

> No tak, ale weź mape i spróbuj wyznaczyć hipotetyczną trasę tego pojazdu na cal
          > ym odcinku, który podaleś
          Najprościej jeden tor po pasie zieleni między jezdniami S-7. Hipotetycznie oczywiście od planowania takich dró jest inżynieria ruchu.
          Zresztą dla chcącego nic trudnego. Niebawem korki wymuszą to na Warszawie -Łomiankach-Modlinie.
          Lepsze to niż trasa po wale /na palach/.
          • drabbu Re: potrzebny buspas 20.11.11, 15:07
            Ale chodzi Ci o dojazd do lotniska w Modlinie, czy do Łomianek?

Najpierw mówiłeś tak:
            "Skoro można budować alternatywne drogi w miejsce ,,opasek,,. Dlaczego nie można wybudować przy opaskach toru dla pojazdu szynowego jako alternatywy"

Teraz tak:"Najprościej jeden tor po pasie zieleni między jezdniami S-7. Hipotetycznie oczywiście"

Obecne opaski, które są tylko przy Kolejowej to zupełnie coś innego od jezdni przyszłej trasy S-7.

Przy (czyli obok, jak rozumiem) istniejących opaskach po prostu nie da się wybudować żadnego toru kolejowego ze względu na brak miejsca. Chyba żeby na całej długości opasek
            po obu stronach wyburzyć jedną linię zabudowy. Zamiast tych opasek - też się nie uda.

Wprowadzanie toru kolejowego pomiędzy jezdnie trasy S-7 oznaczałoby przeprojektowanie tej trasy wraz ze wszystkimi węzłami od początku. Nawet hipoteza powinna mieć choć cień prawdopodobieństwa. Jeden tor z mijankami na pewno nie wystarczy, konieczne byłyby dwa, mijanki zawsze spowalniają ruch, zresztą również "mijanki" musiałyby się gdzieś zmieścić. Szerokość linii normalnotorowej w Polsce wynosi 1435 mm, ponadto trzeba zachować odpowiedni odstęp pomiędzy torami. To znaczy, że razem z nimi trasa musiałaby być znacząco poszerzona w obie strony. Zajęłaby znacznie większy kawał terenu niż to było kiedykolwiek przewidywane. Nierealna sprawa. Nawet gdyby, gdyby coś takiego miało przydać się Łomiankom - to ów szynobus musiałby mieć wyznaczone u nas przystanki. Jak mielibyśmy się przedostać do nich przez jezdnię ekspresowej trasy?
            Lotnisko w Modlinie ma być połączone już istniejąca linią kolejowa przez Nowy Dwór.
            Nikt nie zechce poważnie zastanawiać się nad innymi, zwłaszcza tak bardzo kosztownymi rozwiązaniami, jeszcze mniej prawdopodobnymi od "trasy po wale".
            • neptun6666 Re: drabbu 20.11.11, 16:01
              Zdaje się że sugestia esscorta brzmiała w ten sposób-
              >>>>>>>>>bym hipotetycznie.<<<<<<<<
              Hipotetycznie znaczy drabbu , nie inaczej niż w teorii.
              Nie ja jestem od budowania , oraz planowania. To ledwie moja hipotetyczna sugestia. Tobie widzę ogólnie nic się nie podoba , gdyż nie jest wytworem myśli platformerskich kumpli.
              Czy prócz negacji , potrafiliście cokolwiek zmienić w dojazdach do Łomianek.
              Czy ostatnia ,,piękna,, kadencja POprawnych politycznie wniosła jakieś widoczne zmiany w dojazdach do Warszawy?
              Czy obecnie prócz negacji wszystkiego ,potraficie przeprosić mieszkańców Łomianek
              za utracone w DURNY sposób dotacje do budowy wod-kanu.
              Teraz napiszesz że to nie TY.
              A ja zadam pytanie - kto jeżeli nie Ty i parę innych osób identyfikowaliście się z poprzednim, układem/akceptując go/ ?
              Poczuj się odpowiedzialny gdyż tkwiłeś w tym po uszy, napisz:>>> Przepraszam was współobywatele, gdyż nie poczyniłem należytych starań , nie miałem wpływu by otrzymać w/w dotacje.I jest mi z tego tytułu przykro.
              Ale do tego trzeba mieć odwagę, drabbu.
              • drabbu Re: neptun6666 20.11.11, 16:54
                Rozumiem, że masz mi teraz za złe, że wziąłem poważnie Twoje "hipotetyczne" pomysły. Solennie obiecuję, że więcej tego nie zrobię. Nawiasem mówiąc, od hipotezy do teorii jest daleki dystans. Wątek dotyczył dróg, komunikacji, połączeń, nie wod.-kanu, PO, ani ubiegłej kadencji.
                Co do kadencji obecnej, czy mógłbyś wskazać, mnie i innym forumowiczom, gdzie jest 20 milionów obiecane z taką pewnością siebie przez pana burmistrza Dąbrowskiego na budowę tegoż wod.-kanu? Wyjaśnienie sprawy tzw. "utraconych dotacji" i przeprosiny były zamieszczone w materiale wyborczym, któregoś ty oczywiście w ogóle nie wziął do ręki. Nawet będąc pod wpływem pomidorówki postaraj się jednak odpowiadać inaczej niż ni w pięć ni w dziewięć. Bardziej do rzeczy, choćby hipotetycznie :(
                • neptun6666 Re: drabbu 20.11.11, 17:08
                  Studiowałem wasze/przepr - PO-łomiankowskie/ , materiały wyborcze. Ale chyba czytaliśmy dwa różne bo ja w materiałach platformerskich ni w ząb nie mogłem zauważyć jakiejkolwiek oznaki ,, smutku i żenady za utraconymi dotacjami.
                  Ale to przeszłość.
                  NAPISZ!!!!!!!!! proszę << CO ROBICIE JAKO OPOZYCJA>>> dla dobra Łomianek.
                  Co prócz szerzenia demagogii i dzielenia mieszkańców?
                  no co??
                  Czy dotacje niszczące budżet/dopłaty do istniejącej sieci wod-kanu/ są tego przykładem?
                  Czy podstawianie nogi Burmistrzowi to budujący przykład walki politycznej dla przyszłych pokoleń?
                  Drabbu , przykro mi ale ,,wielcy,, nigdy nie będziecie nawet gdy wasza opcja wygra następne wybory samorządowe.
                  A tak apropo. Zapatero podał do dymisji cały rząd, tylko dla tego że jego partia przerżnęła wybory samorządowe. No ale ponoć w Polsce dopiero na nowo uczymy się zasad demokracji? Niestety PO nawet gdyby przerżnęła wybory samorządowe w kraju ,zawsze będzie mówiła ,,że to przypadek,, nie mający przełożenia na Kraj.
                  • drabbu Re: Neptun6666 20.11.11, 17:17
                    Nie brnij dłużej.
                  • esscort Re: drabbu 20.11.11, 18:25
                    6666, daj spokój, bo wygląda na to, że cieszyłaby cie po prostu sytuacja, że ktos powie, że ci wybuduje przy Kolejowej pojazd szynowy i będzie fajnie. Ale gdzie, kto, za co miałby to zrobić, jakie są na to realne możliwości, to cię zupełnie nie interesuje.
                    Otóż musisz przyjąć do wiadomości, że takiego pojazdu szynowego bez naprawdę olbrzymich nakładów się nie da zrobić. Bo że w ogól eteoretycznie się da, to przecież wiadomo.
                    No jasne, że można mówić, że jak człowiek bardzo chce, to zrobi.
                    Ale tak naprawdę, to jedyna w miarę realną możliwością jest przedłużenie metra z Młocin gdzieś do Dąbrowy. Tylko kto miałby za to zapłacić? Warszawa? Województwo? Przecież to by musiało już teraz byc planowane, żeby za 15-20 lat powstało. Ale jak na razie to nikt tego nie planuje. Na pewno najpierw w warszawie muszą powstać ze 2 jeszcze linie metra. No i w dodatku, jak widać, raczej przychodzą czasy kryzysu, w których nie ma kasy nawet na już zaplanowane inwestycje drogowe. Więc jasne - możemy sobie gaworzyć o pojeździe szynowym, ale raczej dla naszych wnuków. Ja oczywiście wiem, że to jest wina PO, Pszczółkowskiego, Drabbu i innych malkontentów (moja oczywiście też), ale apeluje tylko - nie żyj mrzonkami.
                    I naprawdę nie ma sensu mieszanie wystąpień premiera czy upadku rządu w Hiszpanii z sytuacja w łomiankach. Jedno z drugim nie ma nic do rzeczy.
                    • neptun6666 Re: drabbu 20.11.11, 19:10
                      esscort napisał:

> Otóż musisz przyjąć do wiadomości, że takiego pojazdu szynowego bez naprawdę ol
                      > brzymich nakładów się nie da zrobić. Bo że w ogól eteoretycznie się da, to pr
                      > zecież wiadomo.
                      > No jasne, że można mówić, że jak człowiek bardzo chce, to zrobi.
                      > Ale tak naprawdę, to jedyna w miarę realną możliwością jest przedłużenie metra
                      > z Młocin gdzieś do Dąbrowy. Tylko kto miałby za to zapłacić? Warszawa? Wojewód
                      > ztwo? Przecież to by musiało już teraz byc planowane, żeby za 15-20 lat powstał
                      > o. Ale jak na razie to nikt tego nie planuje. Na pewno najpierw w warszawie mus
                      > zą powstać ze 2 jeszcze linie metra. No i w dodatku, jak widać, raczej przychod
                      > zą czasy kryzysu, w których nie ma kasy nawet na już zaplanowane inwestycje dro
                      > gowe. Więc jasne - możemy sobie gaworzyć o pojeździe szynowym, ale raczej dla n
                      > aszych wnuków. Ja oczywiście wiem, że to jest wina PO, Pszczółkowskiego, Drabbu
                      > i innych malkontentów (moja oczywiście też), ale apeluje tylko - nie żyj mrzon
                      > kami.
                      > I naprawdę nie ma sensu mieszanie wystąpień premiera czy upadku rządu w Hiszpan
                      > ii z sytuacja w łomiankach. Jedno z drugim nie ma nic do rzeczy.

>>cóż , ja naiwny cały czas myślałem że jesteś obiektywny. No skoro zaliczasz się do ,,innych malkontentów,, mówi się trudno i .pisze się dalej.
                      Czasem życie jest jak pudełko z pralinkami . Pełne niespodzianek. Kto wie co będzie za rok ,za pięć lub dziesięć lat.
                      Nie przesądzaj ess , bo ludzie mogą zechcieć coś zrobić z dyskomfortem dojazdu w korkach do Warszawy. Kto wie, mogą postawić na przedłużone metro napowierzchniowe z linią torów biegnącą /jaki sens tylko do Czosnowa skoro Modlin to lotnisko cargo/ aż do portu lotniczego.
                      Ja bym osobiście życzył by tak było. Ale od życzeń do realizacji ............
                      • esscort Re: drabbu 20.11.11, 19:41
                        sorry, że cię zawiodłem ;)
                        Ale przecież ja jestem za marzeniami! Tylko trzeba mieć świadomość, że się marzy. Zgadzam się z Foretem Gumpem (chociaż przecież niby był kretynem), że życie człowieka jest jak pudełko z pralinkami. Bo coś w tym jest, że życiem człowieka rządzi czesto przypadek. Ale z budwą pojazdu szynowego jest na pewno inaczej i raczej ta sentencja filmowa tu się nie sprawdza. Żadnego pojazdu szynowego za 5 czy 10 lat nie będzie, bo gdyby miał w tym czasie być, to już teraz by musiała być jego kocepcja, plany itp.
                        I pewnie że ludzie będą chcieli coś zrobić z dyskomfoetem
                        • neptun6666 Re: ess 20.11.11, 20:28
                          esscort napisał:

> sorry, że cię zawiodłem ;)
                          > Ale przecież ja jestem za marzeniami! Tylko trzeba mieć świadomość, że się marz
                          > y. Zgadzam się z Foretem Gumpem (chociaż przecież niby był kretynem), że życie
                          > człowieka jest jak pudełko z pralinkami. Bo coś w tym jest, że życiem człowiek
                          > a rządzi czesto przypadek. Ale z budwą pojazdu szynowego jest na pewno inaczej
                          > i raczej ta sentencja filmowa tu się nie sprawdza. Żadnego pojazdu szynowego za
                          > 5 czy 10 lat nie będzie, bo gdyby miał w tym czasie być, to już teraz by musia
                          > ła być jego kocepcja, plany itp.
                          > I pewnie że ludzie będą chcieli coś zrobić z dyskomfoetem

Jaka sentencja filmowa? ess, to /wolny przekład/ cytat z książki.
                          Po drugie, spytam bardziej przyziemnie-
                          czy dasz gwarancję że taki pojazd nie powstanie za 10 lat? Kiedyś teorią był komputer, następnie szybki procesor . Postęp w każdej technologii w każdej dziedzinie jest coraz szybszy. Więc co - dajesz sobie uciąć głowę że nie będzie pojazdu szynowego za dziesięć lat? Może jakiś zakładzik? , lepsze to od pokera w domu spokojnej starości. Pzdr
                          • esscort Re: ess 20.11.11, 20:32
                            Mylisz wynalazki czy odkrycia z inwestycją drogową.
                            No jasne, że się zakładam. Byle o dużą kwotę. Yes, yes, yes, słusznie zrobiłem pisząc do premiera, żeby sobie w d..e wsadził moja emeryturę, wiedziałem, że i tak będe miał kasę :)
                    • mezar73 Re: drabbu 22.11.11, 09:33
                      ja 6666 trochę rozumiem. też mam wrażenie, że nasza lokalna PO na zarzuty o spieprzenie pozyskania dotacji z UE na wod-kan odpowiadają, że w USA biją murzynów (zobacz, co odpisał drabbu na ten zarzut - coś o obecnym burmistrzu :-)). jakoś nie widzę, żeby drabbu miał za złe Rostowskiemu diametralną zmianę postrzegania sytuacji ekonomicznej w ciągu zaledwie 2 miesięcy - co min fin. mówił w kampanii wyborczej vs. co Tusk mówił w expose. ludki z PełO starają się zniechęcać do obecnego burmistrza, uciekając się do demagogii, fałszywek i pomówień. a poza tym mając większość w Radzie Miejskiej, radni z PO nie proponują żadnych rozwiązań, krytykując jedynie każdy pomysł burmistrza. mnie też to wkurza. wolałbym, żeby taki drabu, srabu, czy ktokolwiek inny z PełO odpisał na post 6666: "pojazd szynowy jest ciekawym pomysłem, ale to gorszy pomysł od naszego...... my proponujemy następujące rozwiązanie.... nasz pomysł jest lepszy, bo..... ". zamiast tego czytam: że 6666 to fantasta.
            • phalena Re: potrzebny buspas i tory 20.11.11, 18:40
              drabbu napisał: > Przy (czyli obok, jak rozumiem) istniejących opaskach po prostu nie da się wybu> dować żadnego toru kolejowego ze względu na brak miejsca. Chyba żeby na całej d
              > ługości opasek > po obu stronach wyburzyć jedną linię zabudowy. Zamiast tych opasek - też się ni> e uda.

A gdyby jednak udało się wbrew wszystkiemu? To byłoby piękne :) Samochody chcące wjechać na opaskę musiałyby przejechać przez tor kolejowy. U wylotu każdej poprzecznej ulicy z jednej i z drugiej strony postawilibyśmy dróżników, szlabany i semafory z kolorowymi światłami. W nocy byłby świetny widok, taka feeria kolorów. Rozlegałyby się sygnały lokomotyw, do wypadków samochodowych doszłyby jeszcze kolejowe. I można by było tanio regulować zegarki. Łomianki bardzo by zyskały na nowoczesności. W miejsce dróżników może być Straż Miejska :)
              • neptun6666 Re: potrzebny buspas i tory 20.11.11, 20:36

phalena napisała:

> drabbu napisał: > Przy (czyli obok, jak rozumiem) istniejących opaskach po
                > prostu nie da się wybu> dować żadnego toru kolejowego ze względu na brak mi
                > ejsca. Chyba żeby na całej d
                > > ługości opasek > po obu stronach wyburzyć jedną linię zabudowy. Zamia
                > st tych opasek - też się ni> e uda.
                >
                > A gdyby jednak udało się wbrew wszystkiemu? To byłoby piękne :) Samochody chcąc
                > e wjechać na opaskę musiałyby przejechać przez tor kolejowy. U wylotu każdej po
                > przecznej ulicy z jednej i z drugiej strony postawilibyśmy dróżników, szlabany
                > i semafory z kolorowymi światłami. W nocy byłby świetny widok, taka feeria kol
                > orów. Rozlegałyby się sygnały lokomotyw, do wypadków samochodowych doszłyby jes
                > zcze kolejowe. I można by było tanio regulować zegarki. Łomianki bardzo by zysk
                > ały na nowoczesności. W miejsce dróżników może być Straż Miejska :)

Sorka ,ale masz ograniczoną wyobraźnię - o ile ją masz.
                chodzi o jeden tor.
                Przejazdów tramwajowych nie widziałaś?
                A może w Warszawie jeszcze z wycieczką nie dotarłaś?
                Dziwne , ale jakoś tak komponuje mi się z tobą rondo Babka/choć to facet/ i rondo Żaba /choć to zgrupowanie AK/
                choć to nie o płaza, ani zaklętą księżniczkę w nazwie chodzi./ale współistnieją tam pojazdy szynowe z samochodami/
                Ale kolokwialnie- żaba i baba pasują jak ulał do twych złośliwości.
                • phalena Re: potrzebny buspas i tory 20.11.11, 20:44
                  Żartowałam sobie z twoich wizji. Polecam ci zażyć pralinkę, dobrze wpływa na uspokojenie.

• yqb Re: potrzebny buspas 20.11.11, 17:25
      Bardziej realnym zmniejszeniem korków w Łomiankach będzie podwyżka cen paliw...
      • kasia.buczkie Re: potrzebny buspas 21.11.11, 15:16
        Wzrost cen paliwa zmniejszy korki, to pewne. Zwiększy tłok w Ełce.
        • mezar73 Re: potrzebny buspas 22.11.11, 09:11
          A jak wzrośnie cena paliwa, to ceny biletów Ełki spadną, czy wzrosną ?
          • roberto196333 Re: potrzebny buspas 22.11.11, 15:56
            mezar73 napisał:

> A jak wzrośnie cena paliwa, to ceny biletów Ełki spadną, czy wzrosną ?

Mam nadzieję że nie będzie zwiększonego dofinansowania z przychodów gminnych na dopłaty do biletów.
            • lobotomia-d Re: potrzebny buspas 23.11.11, 10:10
              Pojazd szynowy to marzenie dla małych dzieci. Budowa przy drodze lub na poboczu niesłychanie trudna z uwagi na spadki inne na szynach a inne na torach. A pojazd musiał by pokonywać skarpę Wiślaną. Druga rzecz to możliwości przewozowe zbyt duże jak na Łomianki i okolice. W okręgu Warszawski jest wiele miejsc potrzebujących takich dużych przewozów już dziś, a takie potrzeby dla Łomianek to melodia przyszłości! I zostawmy to marzycielom i futurologom, może zostanie to zrealizowane dla przyszłych pokoleń. Ot na razie taki piękny sen, a dorośli niech martwią się o dzień dzisiejszy.
              Pozostaje bus-pas, lub co najmniej dodatkowy pas z przebudową skrzyżowań na trasie! Na dziś może by starczyło przerzucenie jednej nitki wiaduktu nad skrzyżowaniem z Wójcickiego w kierunku Warszawy. Może coś należało by zrobić z następnymi z uwagi na szybką zabudowę tych terenów. I raczej na tym co realne trzeba się skupić, a nie marnować energię na szynowy czy nie, bo to bezproduktywne. Najpierw drogi a potem może by tak szynowy!.
    • esscort jest pojazd szynowy ale nie ma na bilety 25.11.11, 10:44
      Tekst nie dla tych, którzy mają lepsze samopoczucie, gdy im ktoś powie, że już niedługo uruchomi do Łomianek pojazd szynowy, którym sobie będziemy jeździć do Warszawy.
      Tymczasem nie ma kto płacić na istniejąca sieć SKM.
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10705938,Co_z_metropolia_warszawska__Bez_tego_SKM_nie_pojedzie.html
      Acha, Roberto, ja wiem, że to wszystko wina Tuska i jakby premierem był Kaczyński, a wice Joachim Brudziński albo Adam Hofman to byłoby znacznie lepiej - benzyna po 4,50, gaz i prąd tańszy, a kobiety jeszcze ładniejsze ;)
      • drabbu Re: jest pojazd szynowy ale nie ma na bilety 25.11.11, 11:04
        W artykule ciągle podkreśla się konieczność dopłat do komunikacji z budżetu.
        Zapewne pisał to ktoś, kto nie wie, że w Łomiankach dopłaty takie są surowo potępiane
        i całkowicie niemodne. Jak można być tak nie na czasie?
      • piotr1271 Re: jest pojazd szynowy ale nie ma na bilety 25.11.11, 15:21
        No wiesz Ess? Wszystko przekręcasz ;-)) Przecież to nie kto inny, a właśnie Tusk w 2007 groził, że - mniej więcej - jeśli nas nie wybierzecie to benzyna będzie po 5 zł. Cytat może niezbyt dokładny, ale o to z grubsza chodziło. Podobnie jest z budową dróg versus stawianiem radarów itd. I wszyscy mu klaskaliście. A dzisiaj bez cienia zażenowania twierdzicie, że "za Kaczyńskiego i tak nie byłoby lepiej". Śmieszne nie? ;-))
        • esscort Re: jest pojazd szynowy ale nie ma na bilety 25.11.11, 18:04
          piotr1271 napisał:

> No wiesz Ess? Wszystko przekręcasz ;-)) Przecież to nie kto inny, a właśnie Tus
          > k w 2007 groził, że - mniej więcej - jeśli nas nie wybierzecie to benzyna będzi
          > e po 5 zł. Cytat może niezbyt dokładny, ale o to z grubsza chodziło. Podobnie j
          > est z budową dróg versus stawianiem radarów itd. I wszyscy mu klaskaliście. A d
          > zisiaj bez cienia zażenowania twierdzicie, że "za Kaczyńskiego i tak nie byłoby
          > lepiej". Śmieszne nie? ;-))

Nie, kompletnie źle zrozumiałeś (może w pośpiechu za mało precyzyjnie napisałem). Nie chodziło mi o to, że Tusk jest dobry, a Kaczyński zły. Chciałem jedynie uprzedzić twierdzenia, że to wszystko (brak kasy na pojazdy szynowe) to wina Tuska. Chodziło mi o to, by nie wrzucać prostych rozwiązań, jakie Roberto (i nie tylko) lubi bardzo. Po prostu uważam, że niezależnie czy rządzi PO czy rządziłby PiS, to i tak te kłopoty by były.
          Acha, NIGDY nie klaskałem stawianiu fotoradarów, ZAWSZE byłem sceptyczny co do możliwości zrealizowania zapowiedzi wybudowania sieci dróg szybkiego ruchu, więc proszę mnie nie wrzucać do tego worka.
          Nie jestem entuzjastą PO. Raczej z konieczności jestem zwolennikiem poglądu, że niestety nie ma obecnie lepszej alternatywy, która realnie rzecz biorąc mogłaby tę ekipę zastąpić (wygrać wybory) i dać szansę na sprawniejszą władzę w Polsce.
      • roberto196333 Re: jest pojazd szynowy ale nie ma na bilety 25.11.11, 15:40
        esscort napisał:

> Tekst nie dla tych, którzy mają lepsze samopoczucie, gdy im ktoś powie, że już
        > niedługo uruchomi do Łomianek pojazd szynowy, którym sobie będziemy jeździć do
        > Warszawy.
        > Tymczasem nie ma kto płacić na istniejąca sieć SKM.
        > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10705938,Co_z_metropolia_warszawska__Bez_tego_SKM_nie_pojedzie.html
        > Acha, Roberto, ja wiem, że to wszystko wina Tuska i jakby premierem był Kaczyńs
        > ki, a wice Joachim Brudziński albo Adam Hofman to byłoby znacznie lepiej - benz
        > yna po 4,50, gaz i prąd tańszy, a kobiety jeszcze ładniejsze ;)

A cha , właściwie escorcie ha,ha,ha. Mierny dowcip, sądziłem że stać Cię na więcej wyobraźni. Nigdy nie byłem pro-pisowski. Zanotuj to sobie gdzieś w pamięci. I proszę oszczędź głodnych populistycznych kawałków. Życie wymusi rozwiązania, być może będzie to pojazd szynowy, być może.
      • anti-machiavel Re: Panie ess, 25.11.11, 15:55
        Przykro mi ale ostatnio ciągle przekręcasz fakty. Zgadzam się z piotrem , niestety manipulujesz przeszłością i i faktami. Ogólnie, niestety propagujesz Machiawelizm.
        Jesteś giętki niczym guma od majtek. Niestety, bardzo przychylam się do opinii że jest Pan Panią co widać po niestabilności poglądów . A zresztą baby są jakieś inne.
        • drabbu Re: Panie ess, 25.11.11, 16:44
          Znam Esscorta i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że nie jest on Panią, ani tym bardziej babą. A i poglądy też ma raczej stabilne.
        • esscort Re: Panie ess, 25.11.11, 17:28
          anti-machiavel napisał:
          bardzo przychylam się do opinii że jest Pan Panią

Myślisz?
          No to idę pobawić się piersiami :)
    • roberto196333 Re: potrzebny buspas 28.11.11, 16:10
      Właśnie komu i do czego potrzebny jest bus pas . Na pewno likwidacja jednego z pasów dla aut osobowych nie zmniejszy korków.

Myślę że alternatywą powinien być pojazd szynowy taki jak w Szwajcarii, tuż przy drodze.
      Ale tylko marzę .
      • esscort Re: potrzebny buspas 28.11.11, 19:49
        Bus pas zawsze jest kosztem samochodów osobowych, mnie tez to wkurza, ale rozumiem. Nie da się inaczej zmusić kierowców do przesiadania się z aut osobowych do autobusów albo do rezygnacji z jechania w godzinach szczytu, przesiadki na rower czy motorower itp. Oczywiście w polskich warunkach motorower czy rower jest na kilka miesięcy, wiele do życzenia pozostawia ta alternatywa komunikacji publicznej - jakość, częstotliwość, sieć (np. metra) itp. Wyobraźmy sobie, że któregoś dnia w Warszawie 50% osób jeżdżących swoimi samochodami idzie do środków komunikacji miejskiej - przecież ten dzień zapewne by stał się czarnym dniem.
        No ale nie zmienia to faktu, że tendencja jest widoczna i we wszystkich perspektywicznych planach komunikacyjnych warszawy mówi się to wprost: priorytet dla transportu publicznego i rowerów, ograniczanie liczby samochodów osobowych wjeżdżających do do centrum (nie tylko tego najbardziej ścisłego).
        Bus pas na Kolejowej chyba na razie nie wchodzi w grę. Bo dla kogo ten osobny pas? dla jednej ełki? Poza tym tu sa jeszcze różne tiry - nikt w miarę normalny nie ograniczyłby tak ruchliwej drogi do jednego pasa, po to by sobie ełka mogła co 10 minut przejechać
        • lobotomia-d Re: potrzebny buspas 29.11.11, 16:05
          Jeżeli kiedykolwiek piszę o buspasie, to raczej myślę o dobudowie dodatkowego pasa dla autobusów i podobnych pojazdów. Bo tylko takie rozwiązanie w naszej sytuacji ma sens. A możliwości są. Częściowo można zabrać pas postojowy na odcinku Łomianek ciągnący się do Pułkowej , a na Terenie Warszawy trzeba wybudować go albo na środkowym pasie zieleni albo na poboczach. Zapotrzebowanie jest większe od tego o którym pisze ess. Trasą jeździ sporo autobusów różnej komunikacji, trochę taksówek, Maszna też odciążając sąsiednie pasy wpuścić samochody osobowe z większą liczbą pasażerów, samochody miejskie i wiele innych.
          Jestem tez za przebudową skrzyżowania z Wójcickiego/Wóycickiego gdzie wystarczy podnieść pasy do Warszawy do góry, by uzyskać znacznie większą przepustowość.
          • epapier Re: potrzebny buspas 29.11.11, 17:09
            Pamiętajcie o tym, że za chwilę mogą zacząć jeździć autobusy i taksówki na lotnisko w Modlinie. A może też będzie jakaś darmowa komunikacja autobusowa do centrum Auchan w Łomiankach. Tak więc już niedługo autobusów może być całkiem sporo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka