Dodaj do ulubionych

Wymowne przykłady obniżek:

29.12.11, 23:55

Radni obniżyli pensję burmistrzowi Suraża:
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110810/AGLOMERACJABIALOSTOCKA/829634450
Rada gminy Malczyce traci zaufanie do wójta i obniża mu pensję do minimum:
sroda.express-miejski.pl/wiadomosc/6868,radni-obnizyli-wynagrodzenie-wojta-zobacz-relacje-wideo.html
Radni Sosnowca obniżyli pensję prezydentowi:
sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec/1,93867,8851079,O_3_tys__zl_radni_obnizyli_pensje_prezydentowi_Sosnowca.html – „nie widzę powodu, żeby stosować zasadę, że wysoka pensja się po prostu prezydentowi należy” - powiada jeden z radnych

Radni Ścinawy znacznie obniżyli pensję burmistrzowi:
lubin.naszemiasto.pl/artykul/1213519,radni-scinawy-obnizyli-burmistrzowi-pensje,id,t.html
Radni Wolina też:
www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090215/REGION/853127313
Radni Działoszyna:
gazetylokalne.pl/a/dzialoszyn-obnizyli-pensje-burmistrza
W Głogowie Małopolskim burmistrz sam poprosił o obniżkę: www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110111/RZESZOW/816952626 - powiedział, że „zarobki burmistrzów i wójtów sięgające ok. 11 tys. zł są niemoralnie wysokie w stosunku do zwykłych pracowników”

W Lęborku radni obniżyli swoje diety i burmistrz idzie ich śladem:
old.lebork24.info/leborscy-radni-obnizyli-sobie-diety%E2%80%A6-burmistrz-idzie-ich-sladem
Podobnie w Branicach – mniej biorą i radni i burmistrz (burmistrz na własne życzenie):
www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110526/POWIAT07/709234362
Maria Krompiec, wójt Branic mówi: - Mamy ciężkie czasy i wszyscy powinniśmy zacisnąć pasa. A przykład powinien pójść z góry. Właśnie od wójta i radnych.
Pani wójt wie co mówi. Na początku roku to z jej inicjatywy radni obniżyli jejpensję o 1700 złotych brutto.
- Jestem nowym wójtem, nie mam jeszcze doświadczenia, dlatego nie mogę zarabiać tyle co mój poprzednik – tłumaczy powody swojej decyzji Maria Krompiec. - Poza tym mamy bardzo trudny budżet, na granicy przetrwania.

Tak samo i z tych samych powodów w gminie Lubrza:
www.tygodnikprudnicki.pl/1,6764,0,5.html

To oczywiście nie wszystkie takie przypadki, jest ich znacznie więcej. Są również przykłady
obniżania przez radnych pensji starostów powiatów.

Kiedy dołączymy w Łomiankach?
Obserwuj wątek
    • lomianki_live Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 00:01
      Ciekawa lektura, zwłaszcza jeśli chodzi o uzasadnienia.
      • drabbu Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 00:30
        Tak, to są naprawdę ciekawe materiały.

Burmistrz Kalwarii Zebrzydowskiej prosi radę o obniżkę o ponad 2000 zł:
        wadowice24.pl/polityka/powiat/2216-w-kalwarii-burmistrz-zaciska-pasa
        Mniejsza pensja dla burmistrza Karpacza: www.gloswielkopolski.pl/artykul/352362,karpacz-mniejsza-pensja-dla-burmistrza,id,t.html?cookie=1
        Między innymi dlatego, że brakuje pieniędzy na dowóz dzieci do szkół.
        Czy nie mamy podobnego problemu?

Rozsądnie w Gubinie:
        m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,10760953,Zamiast_podnosic_podatki____burmistrz_i_radni_obniza.html
        Urzędnicy nie podniosą podatków, bo obniżą sobie pensje
        2011-12-05
        Burmistrz przygranicznego miasta, radni a także urzędnicy dobrowolnie obniżają swoje pensje. - Zarobimy mniej, ale nie będziemy musieli podnosić podatków i obciążać mieszkańców. Zamiast myśleć o kolejnych wydatkach, niech oglądają Euro 2012 - komentuje burmistrz

Obniżka pensji burmistrza Staszowa – z powodu zadłużenia gminy oraz restrukturyzacji wydatków: forum.echodnia.eu/obnizka-pensji-burmistrza-romualda-garczewskiego-po-poziomu-5400-zlm-c-t102509/

Obniżka pensji burmistrza Mławy (choć nieduża, ale zawsze):
        naszamlawa.pl/news.php?id=1268&title=zmniejszyli-pensje-burmistrzowi
        Planowana obniżka w Zielonce:
        forum.gazeta.pl/forum/w,148,128223002,128337311,Re_XI_sesja_Rady_Miasta_obnizka_wynagrodzenia.html?v=2
        Obniżka pensji p. burmistrz Głubczyc na jej wniosek:
        www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101203/POWIAT07/249072983
        W Kościerzynie:
        koscierzyna.naszemiasto.pl/artykul/1209233,od-przyszlego-roku-radni-miejscy-i-burmistrz-beda-dostawac,id,t.html
        Jak widać, ruch obniżkowy objął wiele mniejszych i większych gmin. Wszystkie znajdują
        się położeniu podobnym do naszego. W wielu z nich odpowiedzialni burmistrzowie sami zwracają się do rad miast o zredukowanie swoich wynagrodzeń i wynagrodzeń swoich zastępców. Kiedy dołączymy w Łomiankach?

• lomianki2011 Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 07:02
          Znając łomiankowskich radnych to czekają na partyjne wytyczne:-)
          • drabbu Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 09:48
            Są również burmistrzowie, którzy sami zgłaszają taki wniosek do swoich radnych, np.
            całkiem niedaleko - w Nasielsku. Ale jeżeli wytyczna partyjna miałaby pomóc w takiej inicjatywie, to oczywiście, niech będzie. Następne przykłady:

Burmistrz Krosna Odrzańskiego apeluje do Rady o obniżkę pensji:
            „Burmistrz Krosna Odrzańskiego Marek Cebula zaapelował do radnych o przyjęcie projektu uchwały dotyczącego obniżenia pensji.”
            www.krosnoodrzanskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=569%3Aobniki-wynagrodze&catid=34%3Abiece-wydarzenia&Itemid=53&lang=pl
            Obniżka pensji burmistrza Raciąża:
            plonskonline.pl/2011/04/08/dwudniowa-sesja-rady-miejskiej-w-raciazu/
            Obniżka diet radnych i pensji burmistrza w Gryfinie:
            www.gryfino.info/viewtopic.php?t=6436
            W Międzyrzecu Podlaskim i w Łukowie:
            podlasie24.pl/wiadomosci/lukow/lukow-pensja-burmistrza-72d0.html
            W Nasielsku:
            www.samorzad.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_samorzad.pap.pl&_PageID=2&s=depesza&dz=szablon.depesza&dep=98150&data=&_CheckSum=-44293427
            Proszę byście w dobie kryzysu zastanowili się nad swoimi zarobkami – apeluje do samorządowców Grzegorz Arciszewski, burmistrz Nasielska. Jego zdaniem pensja nie powinna przekraczać 4 - 5 tys. zł netto. - Powinniśmy być samorządowcami z krwi i kości, którzy są ludźmi wybranymi przez społeczeństwo, bez zależności od nikogo. I proszę byście w dobie kryzysu zastanowili się nad swoimi zarobkami – zaapelował. Jak dodaje Arciszewski, sam obejmując kadencję poprosił radnych o obniżenie mu wynagrodzenia. Obecnie zarabia nieco ponad 8 tys. zł brutto, czyli o 1/3 mniej niż jego poprzednik

W Pruszczu Gdańskim radni dobrowolnie i jednogłośnie rezygnują z części diet:
            magielfinansowy.nowyekran.pl/post/43272,radni-rezygnuja-z-czesci-diet-bo-czasy-ciezkie
            dzięki czemu w kasie miasta zostanie ok. 100 tys. zł. Radnych jest tak jak u nas – 21.

W Bielsku-Białej:
            www.bielsko.biala.pl/2413,artykuly

W gminie Lubiewo z powodu oszczędności budżetowych o prawie 1500 mniej dla włodarzy: www.tygodnik.pl/?o=art&n=5926

W Kępicach:
            www.kepice.info/pl/glos-pomorza/1140.html

• mezar73 Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 10:09
              Zgadzam się, że system wynagrodzeń powinien być motywujący do wykonywania dobrej pracy - również w przypadku samorządowców. Pewnie cześć podstawowa powinna być niska, a część wynikająca z realizacji celów - wysoka. Powinno to obowiązywać wszystkich urzędników UM, radnych i innych opłacanych z naszych podatków. Przypomnij tylko proszę, o ile obniżył swoje wynagrodzenie burmistrz Pszczółkowski ? Aha, i podaj proszę link do podobnego postu twojej produkcji z lat panowania poprzedniego burmistrza. Dziękuję.

Nie ma, jak niezbyt starannie ukrywana stronniczość w pozornie bezstronnych linkach :-)
              • refor Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 10:24
                mezar73 napisał:

> Zgadzam się, że system wynagrodzeń powinien być motywujący do wykonywania dobre
                > j pracy - również w przypadku samorządowców. Pewnie cześć podstawowa powinna by
                > ć niska, a część wynikająca z realizacji celów - wysoka. Powinno to obowiązywać
                > wszystkich urzędników UM, radnych i innych opłacanych z naszych podatków. Przy
                > pomnij tylko proszę, o ile obniżył swoje wynagrodzenie burmistrz Pszczółkowski
                > ? Aha, i podaj proszę link do podobnego postu twojej produkcji z lat panowania
                > poprzedniego burmistrza. Dziękuję.
                >
                > Nie ma, jak niezbyt starannie ukrywana stronniczość w pozornie bezstronnych lin
                > kach :-)

Tutaj ja wkroczę chociaz nie wiem czy Pszczółkowkiemu podnosili czy opuszczali wynagrodzenie. Znam jednak na 100% dwa fakty. Jeden, ze za Pszczólkowskiego cale Łomianki byly w budowie, niektorzy nawet narzekali ze wszytko rozkopane, powstalo wiele budynkow urzytecznosci publicznej ktore od lat wolaly o remont generalny. Drugi fakt ze Dabrowski na starcie dostal od radnych kredyt zaufania w postaci wynagrodzenia wyższego od Pszczolkowiego. Mieli chyba nadzieje ze dopiero zacznie sie dziac, a tutaj nic, totalna klapa. Dokonczono co zaczal Pszczolkowki i zadnych widokow na cokolwiek wiecej, na dodatek zadluzono dalej gmine.

Twoja stronniczość jest widoczna aż nadto.
                • neptun6666 Re: refor. 30.12.11, 11:08

Pamięć szwankuje? Chyba tak ,podaj choć jeden przykład inwestycji zrobionej w pierwszym roku działalności Wiesława?
                  Przypomnij sobie przetasowania w Urzędzie po poprzednich wyborach?
                  Zapomniał wół jak cielęciem był.
                  • lomek2 Re: refor. 31.12.11, 01:10
                    Z tymi "łomiankami całymi w budowie" to bardzo mocna przesada i w zasadzie ogranicza się do przedwyborczego remontu Warszawskiej na części jej miejskiego odcinka.
                    Natomiast przypominam sobie jak poprzedni burmistrz przeniósł część swoich obowiązków na wice jednocześnie bardzo podnosząc pensję wice, oczywiście nie zmniejszając bynajmniej swojej. Podwyżka była "mało nagłośniona" i bardzo szybko załatwiona uchwałą. Był o tym wątek na forum wówczas.
                    Była też próba przyznania sobie nagrody przez Pszczółkowskiego, która spaliła na panewce jako że coś takiego jest niezgodne z prawem.

Co do obecnego burmistrza, uważam że każde pieniądze na niego wydane są za duże, ponieważ jest zupełnie zbędny. Nie jesteśmy Wielka Brytanią i turyści do nas nie przyjadą, żeby oglądać króla, który "jest".
                    • tuzimka Re: refor. 31.12.11, 01:32
                      Z dużym współczuciem stwierdzam, że pamięć Cię zawodzi coraz bardziej. Im dalej, tym gorzej co do Łomianek w budowie. Bez krytyki, ale uważam, że nie będzie źle, jeżeli ta ekipa będzie mogła wykazać się podobnymi budowami, zresztą - bardzo proszę - niech się wykaże większymi, bo wszyscy na nie czekamy niecierpliwie. Próba nagrody dla poprzednika (do której nie doszło) to był rzeczywiście niewypał, ale może byś znalazł i zacytował ten wątek, który był "wówczas na forum"?
                      • neptun6666 Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 02:05
                        tuzimka napisała:

> Z dużym współczuciem stwierdzam, że pamięć Cię zawodzi coraz bardziej. Im dalej
                        > , tym gorzej co do Łomianek w budowie. Bez krytyki, ale uważam, że nie będzie
                        > źle, jeżeli ta ekipa będzie mogła wykazać się podobnymi budowami, zresztą - bar
                        > dzo proszę - niech się wykaże większymi, bo wszyscy na nie czekamy niecierpliwi
                        > e. Próba nagrody dla poprzednika (do której nie doszło) to był rzeczywiście nie
                        > wypał, ale może byś znalazł i zacytował ten wątek, który był "wówczas na forum"
                        > ?

Kochana ,to ty jeszcze nie spisz? A może tak w sennym klimacie wspominasz byłego Bura który wziął się za robotę przed wyborami czując oddech konkurencji na plecach.
                        Posadził drzewka coś koło setki na nieuczęszczanej przez nikogo Turystycznej, zasadził kwiatki tuż przed opadami śniegu w listopadzie, by nasz kochany drabbu mógł się nimi ekscytować jedynie przez dwa tygodnie. Tylko zastanów się nad odpowiedzią , bo znów przez następne parę godzin będę niepocieszony. Zastanawia mnie tylko jedno ,ile trzeba łyknąć viagry by nienawiść do demokratycznie wybranego Bura tak długo trzymała? Ile kasy i wpływów trzeba było utracić by tak znienawidzieć. Ot taka mała przyziemna przywara , po mnie choćby potop. Jakie to zaściankowo polskie.

• drabbu Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 09:25
                          "Twój kochany Drabbu" jest zdania Tuzimki. Lomek zapomniał choćby o rondzie, budynku komunalnym, remontach wielu ulic i parunastu innych rzeczach. No, jakoś tak wziął i zapomniał. A na poparcie własnych słów nic nie podał.
                          Żadna nienawiść do nowego, demokratycznie wybranego Bura mi nie towarzyszy, viagry nie potrzebuję (widzę, że wszystkich mierzysz własnymi potrzebami), kasy i wpływów nie utraciłem, bo ich nie miałem.
                          Czy to źle sadzić kwiatki, które zresztą były posadzone we wrześniu, a nie w listopadzie? Czy można było posadzić je przed zakończeniem remontu, czy dopiero po?

Mam pytanie: dlaczego każda uwaga pod adresem burmistrza Dąbrowskiego musi natychmiast spotykać się z tym, że to Pszczółkowski to i tamto? Dlaczego tylko w ten sposób
                          i tylko tak możesz bronić nowego Bura? Czy po roku sprawowania władzy osiągnięcia nowego Bura nie powinny bronić się same przez się? Zapowiadał przecież radykalną poprawę. Na pewno na tle Pszczółkowskiego nie jest on gwiazdą i nie błyszczy. Przykro mi.
                          Życzę ci pocieszenia w Nowym Roku i dużej refundacji na wiadome niebieskie tabletki.
                          Oraz wiele zastanowienia, bo nie zaszkodzi.
                          • neptun6666 Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 11:59
                            kochany drabbu. Gdy czytam posty tuzimki tabletek nie potrzebuje.
                            Pytasz się dlaczego, gdy atakujecie nowego bura ja wspominam czasy łomiankowskiej prosperity /dla wybranych i kuzynów wybranych/.
                            Jak po wynikach wyborczych widać moje zdanie podziela znakomita większość.
                            A dlaczego taki hałas?
                            bo znakomita mniejszość straciła przywileje. Taka prosta socjologiczna zależność.

Jeżeli miałoby być normalnie zgodnie z regułami demokracji do podsumowań wkładu pracy i osiągnięć służą wybory co 4 lata. Dopiero po takim okresie czasu można oceniać człowieka. Ja schodzę tylko do waszego poziomu prowadzenie dyskusji.
                            Jeżeli się myliłem co do bura , odszczekam to publicznie na forum.
                            Mnie nie parzy w pupkę słowo ,,przepraszam,,/jak widać na przykładzie co poniektórych Pań/
                            • tuzimka Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 12:18
                              neptun6666 napisał:> Gdy czytam posty tuzimki tabletek nie potrzebuje.

Wykręty :)

A czytujesz ostatnie numery organu przedwyborczego burmistrza Dąbrowskiego pt. Twoje Łomianki? Bo widać tam, że "znakomita większość" jakoś bardzo, bardzo szybko topnieje i rozpływa się jak dzisiejszy śnieg. A w ogóle liczyła sobie 119 głosów przewagi. Jak dalej tak pójdzie, to przybierze wartości zdecydowanie ujemne. Ale nie tłumacz się poziomem dyskusji, podnieś go na wyżyny i napisz cosik o tych osiągnięciach.
                              • neptun6666 Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 14:36

tuzimka napisała:

> neptun6666 napisał:> Gdy czytam posty tuzimki tabletek nie potrzebuje.
                                >
                                > Wykręty :)
                                >
                                > A czytujesz ostatnie numery organu przedwyborczego burmistrza Dąbrowskiego pt.
                                > Twoje Łomianki? Bo widać tam, że "znakomita większość" jakoś bardzo, bardzo szy
                                > bko topnieje i rozpływa się jak dzisiejszy śnieg. A w ogóle liczyła sobie 119
                                > głosów przewagi. Jak dalej tak pójdzie, to przybierze wartości zdecydowanie uje
                                > mne. Ale nie tłumacz się poziomem dyskusji, podnieś go na wyżyny i napisz cosi
                                > k o tych osiągnięciach.

mówisz i masz. Naczelny gazety liczył na bonusy płynące z popierania bura. Niestety dla niego i stety dla Łomianek Burmistrz okazał się osobą krystalicznie czystą i nie chciał o tym słyszeć . No i jak łatwo zauważyć wystarczą obietnicę że w przyszłości ,,wicie rozumicie,, no i organ zmienił front.

Osiągnięcia:
                                -rozbudowa wodociągu Dziek Nowy ,Dziekanów Polski.
                                -rozbudowa kanalizacji Armii Poznań.
                                -plany zagospodarowania przestrzennego
                                A to dopiero rok, przedtem rok musiał wystarczyć na to by superbur Wiesław przestał zamykać się na klucz w swoim gabinecie.
                                .
                                • tuzimka Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 17:06
                                  Ano i widzisz, czyli potrafisz :) Pominąłeś 90 milionów :) Na razie, dobrej zabawy :)
                          • lomek2 Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 31.12.11, 13:11
                            Lomek ma dobrą pamięć. Napisałem tylko, ze określenie "łomianki były całe w rozkopane i w budowie" jest mocno przesadzone. Był potężny wzrost przychodów do kasy, to się budowało. Dziwne by było, żeby było inaczej!!!
                            Natomiast "rozkopana" była przez bardzo długi czas Rolnicza, co wcale nie jest równoważne temu, żeby tam się coś regularnie działo. Były słuszne powody do narzekania. Choć to w znacznej mierze wina powiatu.
                            Za kilka dni będę miał chwilkę, więc znajdę tamten temat a może i dokument, żeby upierdliwcy zakłamujący rzeczywistość przestali mi i INNYM wciskać, że pewne rzeczy nigdy nie miały miejsca, i jaka to wspaniała ekipa przegrała wybory.
                            • lomek2 Re: daj spokój -nie budź mnie w nocy 02.01.12, 11:53
                              Proszę bardzo, tu jest podwyżka w ostatnim (niepełnym) roku urzędowania, ukryta pod postacią "dodatków specjalnych":
                              www.lomianki.pl/bip/media/1440_ZarzadzenieRAG.0151.1.20100001.pdf
                              Po tym zarządzeniu vice otrzymał (aby uzasadnić należycie otrzymywanie premii) w sumie 9 niemalże identycznie brzmiących upoważnień:
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5701&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5702&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5708&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5758&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5765&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5770&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5900&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=5982&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=6027&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=6207&m=4&sc=115
                              www.lomianki.pl/bip/index.php?dc=6284&m=4&sc=115
                              podczas gdy w trzech poprzednich latach było ich łącznie 12, zaledwie po 4 w każdym roku. I wystarczało. Przypadek OCZYWIŚCIE.
                              Można by rzec, że w ostatnim roku urzędowania 2010, kiedy atmosfera wokół osoby burmistrza się stopniowo zagęszczała i pojawiła się mocno zarysowana perspektywa przegranej w wyborach, urząd Burmistrza Łomianek wykazał się wyjątkowa aktywnością w zakresie udzielania (i dla równowagi odwoływania od czasu do czasu) upoważnień zastępcy do spraw społecznych.
                      • lomek2 Re: refor. 31.12.11, 02:34
                        Oczywiście i tym razem nie zamierzam szukać i pozostawiam tę nudną czynność zainteresowanym. Jakby co, to chyba nawet prościej będzie znaleźć odpowiednią uchwałę w BIP-ie, ponieważ jest na to urzędowy dokument. Uchwał było wielokrotnie mniej niż postów na forum.
                        • drabbu Re: refor. 31.12.11, 09:27
                          Czyli oczywiście i tym razem nie potrafisz podać niczego, co by potwierdzało Twoje posty. Muszę Ci powiedzieć, że równie nudną czynnością jest przypominanie Ci o tym.
            • mezar73 Re: Wymowne przykłady obniżek: 30.12.11, 10:12
              No i przestrzegam przed dendrologiem ! Pewnie zaraz przyczepi się, że nie potrafisz niczego napisać od siebie, tylko linki podajesz.
              • drabbu Re: W odpowiedzi - proszę uprzejmie 30.12.11, 12:39
                Mezar, dziękuję za przestrogę :)

1. Przypomnij tylko proszę, o ile obniżył swoje wynagrodzenie burmistrz Pszczółkowski ? Aha, i podaj proszę link do podobnego postu twojej produkcji z lat panowania poprzedniego burmistrza

Przypomnieć trzeba, że wówczas - to znaczy ani w pierwszym, ani w następnych latach jego kadencji - w ogóle i nigdzie nie było mowy o kryzysie finansów samorządów, w ogóle nie był stawiany problem obniżek pensji burmistrzów ani diet radnych. Miasta i gminy czuły się jeszcze względnie bezpiecznie i nie widziały konieczności sięgania do takich rozwiązań. Pierwsze takie rozwiązania przypadają na rok 2010, a w 2011 jest ich coraz więcej. Tak więc, sądzę, że w czasie kadencji burmistrza Pszczółkowskiego takich linków po prostu nie mógłbym znaleźć. Na pewno jednak burmistrz Pszczółkowski nie dostał zaraz po starcie sporej podwyżki na ładne oczy.
                Tu nie chodzi wyłącznie o wysokość wynagrodzenia burmistrza i zastępców. Ja uważam (od zawsze), że praca burmistrza wcale nie jest łatwa i zasługuje na przyzwoite wynagrodzenie.
                Jeśli miasto dysponuje środkami - niechże płaci. Ale wysokość wynagrodzenia powinna
                przekładać się na jakość pracy burmistrza - a z tym w odniesieniu do p. burmistrza Dąbrowskiego bywa - jak sam wiesz - bardzo nieciekawie i mocno niejednoznacznie.

2. Pamięć szwankuje? Chyba tak ,podaj choć jeden przykład inwestycji zrobionej w pierwszym roku działalności Wiesława?
                Przypomnij sobie przetasowania w Urzędzie po poprzednich wyborach?
                Zapomniał wół jak cielęciem był.

Nie zapomniał :) już odpowiadam. W pierwszym, czyli 2007 roku kadencji Pszczółkowskiego
                wybudowano 2.69 km wodociągu, 2.15 km kanalizacji i 195 przyłączy. Ruszyły prace chodnikowe i uliczne. Zakupiono nowe autobusy dla KMŁ, chyba dwa.
                Dochody budżetu z tego roku wynosiły 68 milionów zł., czyli były porównywalne z obecnym, z tą różnicą, że gmina - w spadku po obecnym wysokopłatnym dyrektorze domu kultury - była bardzo wysoko zadłużona.
                Przetasowania w urzędzie oczywiście były, ale jak wszyscy przyznają, burmistrz ma do nich prawo. Odbywały się jednak o wiele, wiele spokojniej od dzisiejszych. Zdecydowanie nie było wokół nich takiej wrzawy za każdym razem. Nie było zwolnień "bez obowiązku świadczenia pracy" niepotrzebnie obciążających gminny fundusz płac. Problem nie tylko w samych przetasowaniach, ale również w stylu i sposobie, w jaki się je przeprowadza.
                Po prostu - i dziś to wyraźnie widać - burmistrz Pszczółkowski kierował energię na merytoryczną pracę, nie tracił jej na bzdurne wojenki, konfliktowanie się z radnymi i swoim komitetem wyborczym.
                • mezar73 Re: W odpowiedzi - proszę uprzejmie 30.12.11, 14:08
                  Ad 1.
                  I w pierwszym, i w następnych latach kadencji burmistrza Pszczółkowskiego (i w latach wcześniejszych) był stawiany problem obniżek pensji burmistrzów i diet radnych w całej Polsce.
                  Jeśli burmistrz Pszczółkowski czuł się wtedy względnie bezpieczny i nie widział konieczności sięgania do takich rozwiązań, słabo świadczy to o umiejętności planowania strategicznego. Zresztą porażka z wnioskiem o fundusze unijne na budowę kanalizacji potwierdzałaby tę tezę. Nie wszyscy oczywiście muszą tę umiejętność posiadać, ale zespołowi burmistrza wraz z wice jest przydatna, prawda ?

Jeśli radni zdecydowali, że miasto dysponuje środkami na taką, a nie inna pensję burmistrza i zrobili to pochopnie/nieroztropnie/bez przygotowania, to niech nie kandydują już więcej na radnych, bo widać nie nadają się. Jeśli w tak oczywistej sprawie popełniają oczywiste błędy, to co dopiero dzieje się w sprawach o wiele bardziej skomplikowanych i mających dużo większy wpływ na finanse miasta ?? Zakładając, że ustalenie pensji burmistrza w takiej a nie innej wysokości było błędem. :-)

Ad 2.
                  Jeśli dochody do budżetu w roku prosperity były takie same jak w roku kryzysu, jak piszesz, to albo słabo świadczy to o poprzednim burmistrzu, albo dobrze o obecnym (albo i jedno i drugie).
                  Przetasowania były i wtedy i teraz i będą za każdym razem, gdy zmieni się burmistrz. Co do szumu, to zgadzam się. 4 lata temu na forum było mniej nicków (czytelników pewnie mniej więcej tyle samo). Mam wrażenie, że codziennie kilka osób używając kilkudziesięciu nicków robi wielkie HALO z byle pierdoły, by właśnie zrobić wrażenie szumu i katastrofy. To nawet ciekawe, bo niektórzy pod jednym nickiem piszą w sposób bardzo wyważony, stonowany, prawie obiektywny, a pod innymi nickami "jadą po bandzie", wyzywają i obrażają. To takie doktory Jekyl i mistery Hyde tyle, że sklonowani wielokrotnie. :-)
                  To ciekawa strategia marketingu politycznego, stosowana przez PO podczas rządów PiS i prezydenta Kaczyńskiego. Jeśli jest dobrze robiona, to potrafi być skuteczna. :-)
                  • drabbu Re: W odpowiedzi - proszę uprzejmie 30.12.11, 15:54
                    Mezar, co do punktu drugiego w części przyznaję Ci rację, w tym, co dotyczy przetasowań
                    i podnoszonego wokół nich szumu. Ale zauważ równocześnie, że bardzo często szum jest odpowiedzią po pierwsze na propagandę na rympał, uprawianą dziś przez gminną ekipę, po drugie na istotnie żałosny styl zwalniania pracowników. To ów styl zarządzania i konfliktu z radnymi prowokuje szum i będzie prowokował. Tzw. "zwolnienie bez obowiązku świadczenia pracy" jest w istocie karą, a co najmniej - paskudzeniem pracownikowi w papierach (i utrudni znalezienie następnego zatrudnienia). Rozumiem, że burmistrz chce w jakiejś części wymienić skład urzędu, ale z pewnością można to zrobić inaczej - wystarczy odrobina kurtuazji, nawet nie kurtuazji, a zwykłej przyzwoitości wobec zwalnianego pracownika.
                    P.S. nie używam kilkudziesięciu nicków :)

Nie mogę zgodzić się z pierwszym punktem. Naprawdę nie pamiętam, by w czasie kadencji Pszczółkowskiego problem obniżek pensji dla burmistrzów - czy to w odniesieniu do niego, czy to gdziekolwiek indziej (w innych gminach) - w ogóle się pojawił, w ogóle go postawiono. Bo o to pytałeś. Nie widzę związku pomiędzy porażką z wnioskiem o fundusze unijne. Inaczej rozumiem podwyżkę dla burmistrza Dąbrowskiego - wcale nie jako wyraz braku przygotowania ze strony radnych, czy braku roztropności, ale zwyczajnie - jako kredyt zaufania dla nowego, obiecującego burmistrza. Wniosek zgłosił radny Jan Grądzki.

Często odnoszę wrażenie, że wielu naszych radnych (bo nie o wszystkich bym tak powiedział), jest znacznie lepiej przygotowanych i bardziej zorientowanych od pana burmistrza.
                    Szczęśliwego Nowego Roku :)
                    • mezar73 Re: W odpowiedzi - proszę uprzejmie 30.12.11, 21:45
                      Nie znam obecnego burmistrza, nie rozmawiałem też z obecnymi wiceburmistrzami, ale na forum krytycy burmistrza przedstawiają go jako niezdarnego i niekumatego człowieka, podczas gdy wiceburmistrzowie to mistrzowie nadrabiający braki burmistrza aż nadto... Nie wiem, czy to prawda, ale... Ale, ale, ale (jak mawiał klasyk). Jeśli tak jest, to krytycy strzelają sobie w stopę, bo przecież dobry manager to taki, który potrafi przekonać lepszych od siebie, żeby pracowali dla niego. A wiceburmistrz jest tak dobry, że odstrzelenie go bardzo osłabiłoby burmistrza - i stąd taki atak na Rusieckiego ? Nie wiem jak jest, ale jest jak jest. Nie mój cyrk, nie moje małpy :-)

Udanego Sylwestra i jeszcze lepszego roku 2012 ! :-)
                      • tede-3 Re: W odpowiedzi - proszę uprzejmie 31.12.11, 12:05
                        mezar73 napisał:
                        Nie znam obecnego burmistrza, nie rozmawiałem też z obecnymi wiceburmistrzami,
                        > ale na forum krytycy burmistrza przedstawiają go jako niezdarnego i niekumatego
                        > człowieka,

Trala lala. Znamy , znamy i to dobrze. ale to przedstawienie obecnego burmistrza chyba jest prawdziwe.
    • stefanprawo a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 30.12.11, 12:44
      A co z naszymi urzędnikami:
      Co z obniżeniem pensji,diet i likwidacją dodatków,premii etc?
      Drodzy Urzędnicy jest KRYZYS czas oszczędności zacząć od SIEBIE!!!
      • mieszkaniec001 Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 30.12.11, 13:32
        nie po to się dorwali do władzy żeby sobie pensje obniżać, cztery lata szybko miną,co dostali nikt im nie odbierze,potem niech się inni martwią.
        • lomianki2011 Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 31.12.11, 12:56
          lomianki.blox.pl/html
          Przypomnijmy sobie jak było poprzednio:-)
          • 2hestia Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 31.12.11, 15:53
            lomianki2011 ujawnij się to dołączysz do Agnieszki Zielińskiej, która mówiła mi osobiście, że za ten właśnie artykuł ma sprawę sądową z powództwa prywatnego.
            • lomianki2011 Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 31.12.11, 23:32
              Zgłoś się do Pana Moraczewskiego, bo to on przechowuje te artykuły u siebie na głównej stronie - że też Wójcicka mu na to pozwala - no chyba, ze to prawda, że PO w Łomiankach walczy samo ze sobą:-)
              • 2hestia Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 01.01.12, 20:57
                Co ma pomawianie kogoś w artykułach a przechowywanie tych artykułów w archiwum. Po co ja mam się zgłaszać do Pana MM inteligencie z Bożej łaski.
                • lomianki2011 Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 02.01.12, 08:46
                  Och jaka kultura dyskusji, lepiej być inteligentem z bożej łaski niż łomiankowskim Pełowcem:-) Skowyczcie dalej....
                  • 2hestia Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 02.01.12, 10:12
                    Oświadczam, że nigdy nie należałam i nie należę do żadnej partii politycznej.
                    • neptun6666 Re: a co z pensjami urzędników łomiankowskich? 02.01.12, 12:04
                      2hestia napisała:

> Oświadczam, że nigdy nie należałam i nie należę do żadnej partii politycznej.
                      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> No tak Ed , zawsze żeglujesz tam gdzie wiaterek powieje.
                      • stefanprawo do 2hestia 02.01.12, 12:19
                        Faktem jest,że pensje,diety w dobie kryzysu powinny zostać zostać obniżone a premie dodatki zlikwidowane i co do tego nie ma żadnych wątpliwości...skoro gmina musi się zadłużać czyli nie "się",ale Nas mieszkańców zadłuża ponieważ długi gminy spłacamy My mieszkańcy płacąc podatki!!! Mnie nie interesuje zasłanianie się,że przecież poprzednio też tak było i zwalanie winy na poprzedników...TERAZ jest TERAZ i wcale nie musi być tak jak było przecież po to LUDZIE WYBRALI NOWEGO BURMISTRZA żeby właśnie nie było tak jak było za rządów poprzedniego więc po co te głupie tłumaczenia,że poprzedni Burmistrza też nie obniżył pensji etc..to mnie nie interesuje teraz jest TEN a nie inny Burmistrzem więc pytamy i rozmawiamy o tym co jest a nie co było i nie porównujmy bo niema to sensu i do niczego poza zwalaniem winy nie prowadzi...sztuczki porównań nie mają sensu bo teraz mamy Burmistrza Dąbrowskiego i kryzys więc powinno się obniżyć pensje
                        Ad hestia
                        Skoro takie pikne oświadczenie wysmarowałaś to jeszcze prosimy o oświadczenie,że nie jesteś pracownikiem urzędu MiG Łomianki lub pracownikiem jakiejkolwiek spółki gminnej buahhahahahaah

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka