Dodaj do ulubionych

Referendum - brak informacji

30.05.12, 19:58
Czy inicjatorzy referendum planują jakąś kampanie informacyjną?
Bardzo mało osób wie o inicjatywie referendalnej!
Czas zacząć informować mieszkańców o tym fakcie, bo umoczycie jak ta lala!

Obserwuj wątek
    • refor Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 07:19
      Tez mi sie to nie podoba, słuzby burmistrza uprawiają zakrojona na szeroka skale propagande sukcesu, wszedzie gazlom porozkladany, żadych obwieszczen nie widzialem a rozxgladam sie. Na miescie nikt nic nie wie o referendum.
      • tomek_bezportek może zamiast pokazywać maturę... 31.05.12, 09:11
        ...warto zorganizować ludzi i roznieść materiały o referendum!

Wkurza mnie to, że w Łomiankach coś się zaczyna robić a później się to zlewa i koniec końców będzie lament, że ludzie tępi, że nie wiedzą co się dzieje!

• neptun666 Re: może zamiast pokazywać maturę... 31.05.12, 10:08
          Z tego co wiem komitet referendalny co tydzień wydaje ulotkę na inny temat ważny dla mieszkańców ja dostaję rozwozi jakiś młodzieniec regularnie co tydzień, dostałem również Twoje Łomianki czyli przekazują informacje na bieżąco, problem w tym że ludzie nie czytają
          tego co im się przynosi do domu.
          • tomek_bezportek Re: może zamiast pokazywać maturę... 31.05.12, 10:14
            serio? a gdzie to rozwozi? do koszy na śmieci?

może w centrum coś jest, ale Dąbrowa, oba Dziakanowy i sadowa to jedna wielka PORACHA!

NIKT NIC NIE WIE!!!!

• marekkielpin Re: może zamiast pokazywać maturę... 31.05.12, 10:30
              Mieszkam przy jednej z głownych ulic i nie dostalem jeszcze nigdy żadnej ulotki, Twoje Łomianki były ostatnio ze 2 miesiace temu. Gazłom za to wala się wszędzie, w ełce, w Markpolu, w Cerfurze.
    • j.urek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:27
      tomek_bezportek napisał:

> Czy inicjatorzy referendum planują jakąś kampanie informacyjną?

efor napisał:

> Tez mi sie to nie podoba, słuzby burmistrza uprawiają zakrojona na szeroka skal
      > e propagande sukcesu, wszedzie gazlom porozkladany, żadych obwieszczen nie widz
      > ialem a rozxgladam sie. Na miescie nikt nic nie wie o referendum.

tomek_bezportek napisał:

> Wkurza mnie to, że w Łomiankach coś się zaczyna robić a później się to zlewa i
      > koniec końców będzie lament, że ludzie tępi, że nie wiedzą co się dzieje!

Jak już jesteście tacy wkurzeni, to ruszcie tyłki i coś zróbcie. Bo klikaniem w klawiaturę i narzekaniem nic nie zdziałacie. Inicjatorzy referendum to nie instytucja, lecz tacy sami ludzie, jak wy. Można samemu coś zrobić (np. odbić na ksero ulotkę i przejść się po sąsiednich ulicach), można się zgłosić do inicjatorów i zaoferować współpracę. Burmistrz ma budżet, pracowników.
      Referendum na pewno się nie uda, jeśli ludzie się nie włącza. Więc sami coś róbcie - macie takie same możliwości, jak inicjatorzy referendum

• marekkielpin Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:33
        Racja, możnaby coś zrobić, ruszyć tyłek ale jak nie widać ŻADNEGO zainteresowania ze strony organizatorów, ŻADNEGO zainteresowania ze strony opozycji politycznej, którą chcieliby poprzeć i w końcu to oni powinni się wykazywać to dlaczego jakiś pojedyńczy tu i tam ludzik ma ruszać du..pę.
        • j.urek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:44
          A tamci to nie pojedynczy ludzie? Tacy sami jak ty. Jak ci się chałupa pali, to przede wszystkim sam zaczynasz gasić. A jakiego zainteresowania byś oczekiwał? Są załatwione sprawy formalne, są ulotki, są informacje na spotkaniach z mieszkańcami (ale przecież na takie spotkania chodzą tylko ludzie, którzy i tak o referendum wiedzą). Nie ma co czekać na innych. Jedno jest pewne - bez takiej mrówczej pracy większej liczby osób (z których każda spróbuje przekonać kilku znajomych czy sąsiadów) żadna tego typu inicjatywa się nie uda. Więc proszę sobie zadać pytanie - co ja zrobiłem, żeby referendum się udało (klikanie na forum się nie liczy)?
          • tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:49
            ja mam ruszyć dupę?
            W imię czego?
            Moim zadaniem jest postawić krzyżyk w odpowiedniej rubryce 24.06!

Skoro była jakaś inicjatywa to niech teraz ją dalej ciągną a nie przekrzykują się na forum!

Jestem zwykłym mieszkańcem a nie ORGANIZATOREM!!
            • j.urek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:52
              Jasne. No to siedź na dupie i czekaj.
              • tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 10:59
                zachowujecie się jak stara panna!

Lamentuje że jest sama, ale nic nie robi żeby to zmienić - rozumiesz czy przetłumaczyć?!
          • marekkielpin Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 11:11
            j.urek napisał:

> A tamci to nie pojedynczy ludzie? Tacy sami jak ty. Jak ci się chałupa pali, to
            > przede wszystkim sam zaczynasz gasić. A jakiego zainteresowania byś oczekiwał?
            > Są załatwione sprawy formalne, są ulotki, są informacje na spotkaniach z miesz
            > kańcami (ale przecież na takie spotkania chodzą tylko ludzie, którzy i tak o re
            > ferendum wiedzą). Nie ma co czekać na innych. Jedno jest pewne - bez takiej mró
            > wczej pracy większej liczby osób (z których każda spróbuje przekonać kilku znaj
            > omych czy sąsiadów) żadna tego typu inicjatywa się nie uda. Więc proszę sobie z
            > adać pytanie - co ja zrobiłem, żeby referendum się udało (klikanie na forum się
            > nie liczy)?

A własnie ze tamci nie są pojedyńczy. Jest PO, jest ugrupowanie skupione wokół Grądzkiego, jest grupka referendalna, są wydawcy Twoich Lomianek, są wydawcy łomianki.info. To są przecież grupy, które chcą wpływać na stan gminy, po to są, a teraz głowy w piasek? Jak im się nie chce to dlaczego pojedyńczym ma się chcieć. Jasne, że gada się z ludźmi, ale chodzi o takie akcje trafiające masowo do ludzi.
            • tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 11:17
              Dobrze gadasz Marek!

Swoją drogą mam duży niesmak jak teraz czytam w TŁ, piardy nt tego, że wiekszość inwestycji pozaczynał poprzedni burmistrz.

Dlaczego niesmak?
              Ano dlatego, że TŁ jeszcze rok temu OPLUWAŁY tego poprzedniego burmistrza a puszczały kwieciste bąki dla obecnego!

słabe to jest!
              • ziomalreaktywacja Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 11:36
                Inicjatorzy to zwykli mieszkańcy Łomianek nie związani z żadną opcją, działają sami bez pieniędzy, licząc jedynie na każdego z Państwa, któremu zależy na Łomiankach. Liczą na ludzi którzy widza skrajną niekompetencje Pana Dąbrowskiego i Rusieckiego.

Nie wykorzystują naszych podatków do prowadzenia kampanii i drukowania kłamstw lub odwrócenia uwagi od prawdziwych inicjatorów referendum, którzy są zwykłymi mieszkańcami Łomianek, tak jak to czyni pan Dabrowski i Rusiecki.

Każdy z nas może pomóc, każdy na swojej ulicy może roznieść ulotki, wydrukować je ze strony inicjatorów referendum i przekazać swoim sąsiadom i znajomym.

Każdy może powiedzieć jakim tchórzem jast Pan Dabrowski jak ucieka przed odpowiedzialnością i za nasze podatki drukuje kłamstwa w propagandowej gazetce. możemy namawiać sąsiadów do pójścia i zagłosowania według własnej woli.

24 czerwca możemy odwołać antydemokratycznego burmistrza
              • jwc3 Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 12:09
                Brycku,
                niepotrzebnie zmieniasz nicki. Niepotrzebnie konfliktujesz ludzi. Zapewniam cię, że wystarczająca liczba mieszkańców Łomianek weźmie udział w referendum 24 czerwca. Wszyscy twoi sąsiedzi już wiedzą od ciebie. Burmistrz zostanie odwołany!!! Jako były konsultant nie dostaniesz więcej zleceń na białe księgi. Jedyne co możesz jeszcze wywalczyć dla siebie w czerwcu, to dokończenie budowy ulicy Sasanki. Słyszałem jednak, że w lipcu mają ją rozebrać przed twoją posesją.
                POzdrowienia.
                • tomek_bezportek kuriozum ma dwie twarze 31.05.12, 12:41
                  nie jestem bryckiem!

Patrząc okiem stojącego z boku mieszkanca:
                  jedni przypisuja sobie zasługi poprzedników, a drudzy działający w dobej woli popadają w grzech zaniechania!

co ich łączy?

SAMOZACHWYT!

co czego to prowadzi?

Ci pierwsi są popierani przez kościół zatem ksiądz na ambonie powie "Łomianki są pod opieką maki boskiej i sługi Tomasza" a drudzy łudzą się, że maja tak wysokie poparcie , że dadzą radę.

Nie uczą się na błędach!!!
                  Zapomnieli, że 130 głosów pogrzebało zrównoważony rozwój!

powtórzę to po raz drugi!

ŻENADA!!!!!

JAk nie weźmiecie się za robotę to już możecie czuć się przegrani!!!

Przed burza chce zapewnić że jestem za odwołaniem!!!!
                  • j.urek Re: kuriozum ma dwie twarze 31.05.12, 14:22
                    tomek_bezportek napisał:
                    >
                    > Przed burza chce zapewnić że jestem za odwołaniem!!!!

Ale przed jaką burzą? O co burza miałaby być? Jesteś typowym przykładem faceta, który uważa, że inni powinni (w imię nie wiadomo czego) wszystko zrobić, a on najwyżej może skrytykować, że za mało energicznie w sprawie, którą on popiera się angażują. To nie jest dobra postawa - gdy jest zagrożenie powodziowe, to wszyscy idą wzmacniać wały, a nie czekają, że inni przyjdą. Ale postawa dosyć powszechna. Miedzy innymi dlatego jest tak jak jest, bo każdy jest chętny do krytykowania. A gdy trzeba tyłek ruszyć i samemu coś zrobić, konstruktywnie, to bez przesady
                  • kasia.buczkie Re: kuriozum ma dwie twarze 31.05.12, 14:30
                    Tomek, choc jesteś bez portek, to rozumu Ci nie brak. Podzielam Twoją opinię. Mam wrażenia, że grupa aktywnych zwolenników referendum wogóle się nie zorganizowała. działa cały szereg (pewnie fajnych i mądrych osób) ale w całkowitym oderwaniu. Nie zaszedł tu efekt synergik jaki daje dobra organizacja. Gdybym była , jak mnie Brycek określił, frontmenem (frontwomenem?) ruchu oporu próbowałabym jednak skupić ,zebrać w jedno miejsce wysztskich tych którym TD doskwiera, którzy chcieliby nie propagandy a prawdziwych zmian. Podzielić zadania, wyznaczyć odpowiedzialnych za PR za opracowanie ulotek , wydawanie ewentualnej gazetki , za roznoszenie ulotek, pozostałym uświadomić jak metodami sąsiedzkimi rozpowszechniać informacje i spotykać sie z ludźmi, rozmawiac , tłumaczyć. Nawet jeżeli TD zostanie na kolejne 2 lata, to jego klęska będzie jeszcze większa, wyjdzie na jaw że nie był w stanie zrobić połowy tego co zrobił jego poprzednik.
                    • borsalino.ok Re: kuriozum ma dwie twarze 31.05.12, 14:46
                      kasia.buczkie napisała:

> Tomek, choc jesteś bez portek, to rozumu Ci nie brak. Podzielam Twoją opinię. M
                      > am wrażenia, że grupa aktywnych zwolenników referendum wogóle się nie zorganizo
                      > wała. działa cały szereg (pewnie fajnych i mądrych osób) ale w całkowitym oderw
                      > aniu. Nie zaszedł tu efekt synergik jaki daje dobra organizacja. Gdybym była ,
                      > jak mnie Brycek określił, frontmenem (frontwomenem?) ruchu oporu próbowałabym j
                      > ednak skupić ,zebrać w jedno miejsce wysztskich tych którym TD doskwiera, którz
                      > y chcieliby nie propagandy a prawdziwych zmian. Podzielić zadania, wyznaczyć od
                      > powiedzialnych za PR za opracowanie ulotek , wydawanie ewentualnej gazetki , za
                      > roznoszenie ulotek, pozostałym uświadomić jak metodami sąsiedzkimi rozpowszech
                      > niać informacje i spotykać sie z ludźmi, rozmawiac , tłumaczyć. Nawet jeżeli TD
                      > zostanie na kolejne 2 lata, to jego klęska będzie jeszcze większa, wyjdzie na
                      > jaw że nie był w stanie zrobić połowy tego co zrobił jego poprzednik.

Czy możesz mi wyjaśnić co oznacza efekt synergik?
                      Czy możesz mi też objaśnić dlaczego referendarze kłamią?
                      Kłamią że robią to dla innych, skoro widać jak na dłoni że walczą o swoje stanowiska, oraz być może dobro sponsorów ?

Skoro nie ma w tym układzie miejsca dla mieszkańców trudno by ich to referendum w ogóle obchodziło.
                      Zupełnie jak z Powstaniem styczniowym upadło gdyż zapomniano o prostych ludziach./mieszkańcach co żywią i bronią/
                      Błąd powielany po wielokroć z powodzeniem . Ostatnio w skali mikro w Łomiankach . Pewnie los podobny do Traugutta spotka naszych puczystów.
                      • esscort Re: kuriozum ma dwie twarze 31.05.12, 15:44
                        borsalino.ok napisał(a):
                        > Zupełnie jak z Powstaniem styczniowym upadło gdyż zapomniano o pro
                        > stych ludziach./mieszkańcach co żywią i bronią/
                        > Błąd powielany po wielokroć z powodzeniem . Ostatnio w skali mikro w Łomiankach . Pewnie los podobny do Traugutta spotka naszych puczystów.

:))) I to się nazywa wyciąganie wniosków i nauk z historii.
                        Może w związku z tym zrezygnować z powielania rekonstrukcji bitwy po łomiankami (bo to już było, wiadomo, kto wygrał przez przypadek, więc nudziarstwa nie ma co robić) i zróbmy jakąś rekonstrukcję powstania styczniowego. Co prawda nie było walk na terenie łomianek, ale nie bądźmy szczególarzami

PS. Powstanie chyba upadło, bo przeciwnik był nieporównywalnie potężniejszy. Trudno partyzantom wygrać z wielką machiną miiitarno-państwową. A o tych, co "żywią i bronią" nie do końca zapomniano, tylko - jeśli dobrze pamiętam ze szkoły - car ich uwłaszczył (czyli oddał im to, co do niego nie należało), więc dali sobie spokój, bo postanowili tylko żywić.
                        Zawsze tak jest, że reżim, który się broni, próbuje coś rozdawać nie swojego, żeby przekupić ludzi. U schyłku komuny dawali np. przywileje emerytalne i korporacyjne (oczywiście niezależnie od talonów na samochody itp)., czego skutki były i są odczuwalne

• j.urek Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 12:00
              marekkielpin napisał(a):

> A własnie ze tamci nie są pojedyńczy. Jest PO, jest ugrupowanie skupione wokół
              > Grądzkiego, jest grupka referendalna, są wydawcy Twoich Lomianek, są wydawcy ło
              > mianki.info. To są przecież grupy, które chcą wpływać na stan gminy, po to są,
              > a teraz głowy w piasek? Jak im się nie chce to dlaczego pojedyńczym ma się ch
              > cieć. Jasne, że gada się z ludźmi, ale chodzi o takie akcje trafiające masowo d
              > o ludzi.

Weź ty człowiek zejdź na ziemię. Co to znaczy, "po to są"? Przecież to nie są jakieś instytucje mające aparat w postaci ludzi do pracy. Wszyscy, których wymieniłeś to w sumie kilkanaście osób. Nie wiem, czego oczekujesz więcej od np. wydawców gazet lokalnych? Publikują informacje - z mniejszym (jak lomianki.info) lub większym (jak Twoje Lominaki) zaangażowaniem "politycznym". Co mają więcej robić?
              • kasia.buczkie Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 14:34
                Jurek , no ale ktoś dał sygnał . Ja oczywiście nie mam do niego pretensji, że nie poświęca sie w większym stopniu. Sama jestem bierna i poza pyszceniem na forum nic nie robie. Ale bez jądra organizacji wszystko rozchodzi sie jak.... ktoś musi zacząć i powiedzieć - jak u Kaczmarskiego- ja was poprowadzę
                • lomianki_live Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 14:51
                  kasia.buczkie napisała:

> Jurek , no ale ktoś dał sygnał . Ja oczywiście nie mam do niego pretensji, że n
                  > ie poświęca sie w większym stopniu. Sama jestem bierna i poza pyszceniem na for
                  > um nic nie robie. Ale bez jądra organizacji wszystko rozchodzi sie jak.... ktoś
                  > musi zacząć i powiedzieć - jak u Kaczmarskiego- ja was poprowadzę

Ktoś inny krzyknął wracamy to zdrada:
                  www.youtube.com/watch?v=xsqEDmhncpU
                  Gruszkin wprawdzie nie zrozumie, ale trudno:-) Idealna piosenka dla pieniaczy z kumitetu.
                  • dr_sztrosmajer1 a tak wyglądają zgliszcza po komitecie TŁ 01.06.12, 00:48
                    jak w tytule
                    www.youtube.com/watch?v=NTNcxGVgn9I
                • marekkielpin Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 15:00
                  kasia.buczkie napisała:

> Jurek , no ale ktoś dał sygnał . Ja oczywiście nie mam do niego pretensji, że n
                  > ie poświęca sie w większym stopniu. Sama jestem bierna i poza pyszceniem na for
                  > um nic nie robie. Ale bez jądra organizacji wszystko rozchodzi sie jak.... ktoś
                  > musi zacząć i powiedzieć - jak u Kaczmarskiego- ja was poprowadzę

Całkowicie zgadzam się z Kasią, ktoś dał sygnał i powinien coś jeszcze zaproponować, koordynować ludzi, a nie zostawić sprawy same sobie. My tu pyszcymy na forum a oni zrobili stronę, praktycznie to samo. Skoro zebrała ich się piątka to juz jest coś, jakaś grupa. Kazdy przyprowadzi jednego i juz jest 10 osób. Druga sprawa to radni. Rusiecki caly czas krzyczy że referendum to akcja radnych, rzecz w tym, że nie widać aby oni choćby kiwnęli palcem. Może im pasuje rola opozycji ale w polityce raczej normalne jest dążenie do wladzy. My wyborcy patrzymy, jest okazja nam się przypodobac, pokazać społeczeństwu jakie grupy pracują dla dobra gminy a jakie przeciwnie.
                  • lomianki_live Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 15:22
                    No chyba bezradni tez walczą o powrót do koryta jak ty.
    • ofelia89 Re: Referendum - brak informacji 31.05.12, 15:44
      Ja, poza forum widziałam wzmianke o referendum jakis miesiąc temu w gazetce Lomianki.info i jakiś czas temu w Echu. Tylko te 2 razy.
      • tomek_bezportek Sztab referendalny?! 31.05.12, 16:30
        Dziękuję Kasiu za te słowa!

Chodzi o to, że NIE MA sztabu (tak mi się przynajmniej wydaje)
        Ludzie jeśli coś robią to działają jak wolne elektrony!

Szkoda, że inicjatorzy referendum nie uczą się na WŁASNYCH błędach!

Popieram waszą inicjatywę, ale organizacje macie do D U P Y!!!

Sądzicie, że opluwanie lomianki live na forum przyniesie Wam zwycięstwo?!
        Sadzicie, że macie wystarczające poparcie, żeby to wygrać?
        Jeśli tak nawet jest to nie zaszkodzi powalczyć o WIĘCEJ - dokopać im totalnie! Niech to referendum przejdzie do historii Łomianek jako pospolite ruszenie przeciwko nieudolnej władzy!

Chcecie znów ryzykować że dostaniecie(lub nie) odrobinę więcej głosów, żeby to wszystko wygrać?!

Czy ja jestem bierny?

NIE - przekonuje swoich sąsiadów do zagłosowania "na TAK", ale większość z nich ma zakrzywiony obraz rzeczywistości poprzez propagandę urzedową! Niestety NIKT z WAS nie prostuje tego!
        Być może w centrum coś się dzieje, ale na obrzeżach gminy jest ZUPEŁNA CISZA- nie dociera tutaj nic, ani ulotki, ani gazety!!!!!!

Przejrzyjcie na oczy zanim nie będzie za późno~!!!

• bee_szczytowa Re: Sztab referendalny?! Co to za ciało? 31.05.12, 16:47
          zakrzywiona to może być czasoprzestrzeń. Sztab jest działa w głębokiej konspiracji.
          Sztabowcy krzyczą jedynie na forum. W rzeczywistości, niestety gorzej im idzie.
          Wszystko to jest spowodowane tym że nie są ideowcami, tylko lubią inwestować tak by starania przyniosły zamierzony i wymierny materialny zysk.

Brak im samozaparcia, gdyż to co robią jest grubymi nićmi szytą podpuchą.
          Obiecanki macanki a głupiemu radość
          • tomek_bezportek Re: Sztab referendalny?! Co to za ciało? 31.05.12, 16:56
            bee już nie gadaj bzdur
            a co? obecni siedzą za przysłowiowe friko?

nie bądź obłudna!

To jest praca jak każda inna!
    • tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 01.06.12, 00:19
      a ja jednak APELUJE do Panów z maturą i bez matury, z licencjatem czy magistrem o zagęszczenie ruchów!

Skoro powiedzieliście A oczekuje, że powiedzie B(nie chodzi mi opluwanie nieudaczników na forum, a o prace w "terenie")!

Zdajecie sobie sprawę, że jak "przerżniecie" referendum to sami możecie zostać okrzyknięci nieudacznikami i pieniaczami?

• tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 03.06.12, 12:17
      nadal BRAK jakichkolwiek informacji na obrzeżach gminy!

ludzie NIC nie wiedzą o referendum!

• marekkielpin Re: Referendum - brak informacji 03.06.12, 13:13
        W starszej części Łomianek też niewiele wiedzą, coś ktoś słyszał że ma być referendum ale nie wie kiedy. Jeśli ktoś lepiej zna sytuację to jest kategorycznie przeciwko Dąbrowskiemu, ale cała masa ludzi wie z gazłomu, że jest dobrze.
        • oobserwatorka1 Re: Referendum - brak informacji 03.06.12, 15:15
          Bzdura, gazłom tylko pomaga, ludzie się zastanawiają , że jeśli jest tak dobrze to czemu burmistrz tak bardzo się boi i tyle pisze o inwestycjach których nie zrobił i nawołuje do nieuczestniczenia w referendum i dlaczego w czerwonym szmatławcu TD i Rusiecki plują jadem na wszystkich, którzy mają inne zdanie niż oni a właściwie tylko Rusiecki bo TD nie ma swojego zdania. Czarno na białym widać kto się boi utraty stołka. Proszę o baczną obserwację, ze strony inicjatorów referendum brak agresji a co dzieje się z Rusieckim i TD agresja, kłamstwa, zastraszanie, łamanie prawa. Dąbrowski pisze, że ciężko i uczciwie pracują dla dobra naszej gminy, o jakiej i czyjej pracy on pisze bo na pewno nie swojej.
          • tomek_bezportek Re: Referendum - brak informacji 03.06.12, 15:25
            celowo zaklinasz rzeczywistość?

ludzie to co przeczytaj to w to wierzą - mogę niejeden przykład przytoczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka