zuzannaa1985 24.09.12, 17:10 Czy ktoś wie może co się stało dzisiaj przy kapliczce obok skrętu do PKO ?! Wróciłam dzisiaj nieco wczesniej z pracy /ok. 15:00/ i stało tam chyba ze 20 osób. zuza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocham-kocham Re: Tłum ludzi przy kapliczce 24.09.12, 20:18 pl.wikipedia.org/wiki/Koronka_do_Mi%C5%82osierdzia_Bo%C5%BCego zapraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
lparys Re: Tłum ludzi przy kapliczce 24.09.12, 20:34 oni tam się modlą za naszego pana burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaa1985 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 24.09.12, 21:26 kocham-kocham napisała: > pl.wikipedia.org/wiki/Koronka_do_Mi%C5%82osierdzia_Bo%C5%BCego > zapraszam ! W Sadowej są 2 takie kapliczki. Obok tej ustawionej przy ul Strzeleckiej przejeżdżam co najmniej 2 razy dziennie, ale nigdy nie widziałam przy niej takiego zgromadzenia. Często są to pojedyńcze osoby, które czasem przystaną. Oczywiście zabronić nie można ale uważam, że kościół jest lepszym miejscem do tego. Chyba że chodzi tu o to by się pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 24.09.12, 21:48 zuzannaa1985 napisała: > kocham-kocham napisała: > > > pl.wikipedia.org/wiki/Koronka_do_Mi%C5%82osierdzia_Bo%C5%BCego > > zapraszam ! > > W Sadowej są 2 takie kapliczki. Obok tej ustawionej przy ul Strzeleckiej przeje > żdżam co najmniej 2 razy dziennie, ale nigdy nie widziałam przy niej takiego zg > romadzenia. Często są to pojedyńcze osoby, które czasem przystaną. Oczywiście z > abronić nie można ale uważam, że kościół jest lepszym miejscem do tego. Chyba ż > e chodzi tu o to by się pokazać. A w czym Ci to przeszkadza? Taka tradycja, po to ludzie stawiają kapliczki by przy nich się modlić. Jeśli, jak piszesz, 2x dziennie przejeżdzasz koło kapliczki w Sadowej, to pewnie widziałaś i słyszałaś w maju codzienne dyskoteki. I co z tego? Sami postawili i mają do tego prawo. Takie samo prawo wyznawania swojej wiary w sposób uświęcony wiekami tradycji jak Ty do ateizmu. W Sadowej jest to z regułu kilka babć iza 2 dzisdków, być może w łomiankach więcej osób się gromadzi. W końcu Łomianki to miasto a nie wieś jak Sadowa. Sprowadzając się na wieś powinnaś sobie zdawać sprawę ze wszystkich za i przeciw, również z tego że są ludzie dla których takie modlitwy są ważne. Nie rozumiem do kogo masz uwagi, powinnaś mieć sama do siebie i to przynajmniej z kilku powodów. Chyba najważniejszymi z nich są nietolerancja religijna i noszenie własnego nosa zbyt wysoko. Jeżeli nie jesteś w stanie zrozumieć ludzi mających inne poglądy lub potrzeby, a poza tym uważasz że mając inne poglądy i potrzeby jesteś kimś lepszym, to nie najlepiej to o Tobie świadczy. Aż bję się myśleć co by się stało gdyby do Sadowej wprowadził się muezin. Gdyby darł ryja od 5 rano, to chyba byś go zabiła, prawda? Albo żyd chodzący w chałacie i mający pejsy. Utłukłabyś drania bo chodzi ubrany w szaty niezgodne w Twoim poczuciem piękna. Albo wyznawca Hare Kriszna. Oplułabyś człowieka bo nie lubisz pomarańczowego. Ręce opadają. Jesteś modelowym przykładem nowobogackiej paniusi z kasą, ale bez mózgu. Wybacz, ale tak odczytuję Twoje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaa1985 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 08:53 Jesteś głupi tgserwis. Nie zrozumiałeś najwyraźniej mojej wypowiedzi. Nie było moją intencją /do tej pory/ by kogokolwiek obrażać. Najwyraźniej wylało się z ciebie wszystko to, co byś to ty zrobił gdyby przyszło ci żyć w sąsiedztwie osoby innej wiary. Brak w tobie tgserwis tolerancji. Wyraziłam jedynie opinię, że dziwią mnie takie zgromadzenia, tym bardziej, że nie pamiętam by jeszcze dwa lata temu kapliczka ta gromadziła wokół takie tłumy. Coś się najwyraźniej zmieniło. I można się spierać, czy to sacrum, czy już profanum. Na zasadzie sporów dotyczących organizowanych pikiet na Krakowskim Przedmieściu. Na ten temat jednak nie zamierzam dyskutować, bo tgserwis gotów się na mnie z pięściami rzucić ;-) zuza Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 14:36 Zabolało prawda? I miało zaboleć. Po to by Ci pokazać że wokól nas są też inni ludzie. To co Tobie wydaje się śmieszne, żałosne lub obraźliwe, dla tych ludzi może być bardzo ważne. Najwidoczniej to co Tobie przeszkadza i czemu się dziwisz, dla Nich jest normą, tradycją, czymś co stanowi o ich dobrym samopoczuciu. No, ale niestety tego nie zauważyłaś, wolisz ich wysłać do kościoła. Proponuję zatem byś powiedziała to swojej Babci czy Prababci. Czy Je też będziesz uważała za idiotki które według Twojego pojmowania świata nie mają prawa modlić się przy kapliczce? Piszesz że jestem głupi. No cóz, nie Ty jedna, już się przyzwyczaiłem. Pragnę tylko zauważyć że to Ty zadałać na forum idiotyczne pytanie o ludzi przez kapliczką. Człowiek myślący, jak koleżanka Kocham- kocham, nawet jeśłi nie jest wierzący może sobie sprawdzić w necie, czy przypadkiem nie jest to jakaś okazja. Ty oczywiście, wielce inteligentna osoba nie potrafiłaś. W toku dyskusji widać wyraźnie, że moja teza iż jesteś pozbawiona mózgu i funkcjonujesz tylko i wyłacznie dzięki posiadaniu kasy jest słuszna. Nie posidasz ŻADNYCH argumentów w dyskusji, piszesz tylko że jestem głupi. Nie masz NIC czym moglabyś udowodnić swoje racje. Pozostawiam ocenie forumowiczów kto jest naprawdę głupi. I na zakończenie. Ja zrobiłem w stosunku do Ciebie dokładnie to samo, co Ty wobec ludzi przy kapliczce. Wyraziłem swoją opinię. Jakim prawem uzurpujesz sobie możliwość oceniania tych ludzi i krytykownia ich poczynań? Dlaczego Ty masz prawo uważać ich za odmieńców a mi odmawiasz prawa uważania siebie za idiotkę? Różnica jest żadna, nie istnieje. Tyle że jeśli sprawa dotyczy Ciebie, to boli. Jeśli Ty uważasz innych ludzi za popieprzonych bo modlą się przy kapliczce to jest OK, jeśli ktoś Cię za to krytykuje to jest głupi. Zastanów się dziecino nad swoim podejściem do życia oraz inych ludzi. Ja potrafię szanować nawet ludzi któzy mają inne poglądy. Ty nazywasz ich głupimi. Nawet nie masz w sobie na tyle kulturyt osobistej, by zwracając się do innych używać wielkich liter. Jakim prawem uważasz się za kogoś lepszego???? Myśleć dziecinko, myśleć. I szanować ludzi niezależnie od tego jacy są. I na podsumowanie: frak leży dobrze na człowieku dopiero w 5 pokoleniu. Ty jesteś pierwszym. To widać, słychać i czuć. Ja jestem drugim. Tyle że ja, w przeciwieństwie do Ciebie zdaję sobie sprawę ze swego miejsca w szeregu. Dlatego nie wchodzę w gumofilcach na salony. Trochę pokory dziecinko, a życie stanie się prostsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaa1985 Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 22:46 Coś ci opowiem tgserwis - mentorze, wszechwiedzący. Jadąc dzisiaj na bazarek postawiłam autko przy Fabrycznej, dokładnie w tym samym miejscu, co kilka tygodnie temu, kiedy to wlepiono mi mandat. Zaryzykowałam. A co tam, jak sam wspomniałeś stać mnie na to. Skręcając z Warszawskiej w Fabryczną zauważyłam dziś również kilka osób przy kapliczce. Nie dużo, ok. 5-6 osób. I bynajmniej nie były to jedynie babcie, ale również, dziadkowie i osoby w średnim wieku. Zatrzymałam się, by posłuchać, o czym to tak żarliwie rozmawia się podczas modlitwy przy tejże kapliczce. Powinno być cicho, a dochodziły już z kilku metrów zdania, które wypowiadane były podniesionym głosem. Zbliżyłam się nieco, by wysłuchać, jak to bardzo źle się dzieje u nas w kraju. Dowiedziałam się między innymi, że "złodzieje żądzą naszym krajem". Dowiedziałam się, że u nas w Łomiankach to same darmozjady (prócz burmistrza). Wysłuchałam również jednego pana, który w sposób absolutnie nietolerancyjny wypowiadał się na temat określonych polityków. Mówiono również o "Smoleńskim zamachu". Stałam bardzo blisko i przysłuchiwałam się tym jakże "pobożnym" osobom, które tak ochoczo operowały językiem nienawiści. Nie językiem miłosierdzia, a językiem nienawiści. W pewnym momencie zostałam zauważona przez jedną z kobiet i zaczęła ona szeptać coś do ucha drugiej, stojącej obok, by po chwili zwrócić się do mnie z pytaniem, czy przyszłam się tutaj modlić, czy "na przeszpiegi". Odpowiedziałam, że w takiej atmosferze "zadumy" nie zamierzam się modlić. Na co podeszła do mnie pewna uśmiechnięta pani w średnim wieku i zaczęła mnie czymś ze słoika polewać. W lekkim przerażeniu, szybko wycofałam się. Była to, jak się chwilę później okazało najprawdopodobniej zwykła woda. Dziś, jak nigdy dotąd poważnie zadaję pytanie, czy to jeszcze sacrum, czy już profanum? zuza Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 22:56 Zuza, za określenie mnie mentorem wielce dziękuję, na określenie wszechwiedzącym wzdrgam się okrutnie. Tak naprawdę nie wiem co Ci odpowiedzieć. Odnoszę wrażenie że zdałaś sobie sprawę z niestosowności swoich wcześniejszych wypowiedzi i i teraz na siłe starasz się udowodnić że jesteś piękna, mądra i wspaniała. OK, jesteś. Tylko po co masz to na siłę udowadniać? Ludzie inteligentni już dawno zrozumieli że popełniłaś bład który każdemu może się zdarzyć i Ci go wybaczyli. Idioci i tak nie zrozumieją, więc nie ma sensu się nimi przejmować. Po co więc piszesz tego typu posty? Co chcesz udowodnić? Zawiodłem się na Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaa1985 Re: Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 23:13 Mnie, z taką lekkością charakteryzujesz. Może ocenisz tych wspaniałych uduchowionych, którzy ponoć przy kapliczce się zbierają, by się jedynie modlić. Wybierz się, dowolnego dnia ok. 15-16 na Fabryczną. I wsłuchaj się w modlitwy ludzi tam zebranych, a doznasz prawdziwego olśnienia. zuza Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 23:30 zuzannaa1985 napisała: > Mnie, z taką lekkością charakteryzujesz. Może ocenisz tych wspaniałych uduchowi > onych, którzy ponoć przy kapliczce się zbierają, by się jedynie modlić. > Wybierz się, dowolnego dnia ok. 15-16 na Fabryczną. I wsłuchaj się w modlitwy l > udzi tam zebranych, a doznasz prawdziwego olśnienia. > > zuza Ależ Zuza, ja robię dokładnie to samo co Ty. Tylę że ja oceniam Ciebie, a Ty innych. Dlaczego Tobie wolno a mi nie? Filozofia Kajego? No błagam, zastanów się choś przez moment. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 23:31 :) Oczywiście chodziło o filozofię Kalego. Przepraszam, literówka. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Przypadek to, czy rytuał? 26.09.12, 00:06 Tgserwis - dyskusje z Zuzą są bezprzedmiotowe. Czy przypadkiem nie należy do Ruchu Palikota ? Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Przypadek to, czy rytuał? 25.09.12, 23:27 Zuza, ok, zróbmy inaczej. Przyjmijmy że ja jestem kompletnym imbecylem, durniem i idiotą. W żadnej kwestii nie mam racji. Ty jesteś światłoscią, wiesz wszystko najlepiej. Tylko Twoje zdanie jest ważne, poglądy innych, a zwłaszcza moje są psu na budę. Zdaje się że to właśnie chcesz udowodnić. Zatem niech tak będzie, uznajmy że w każdej kwesti Ty masz rację. W związku z tym kilka pytań. Po jaką cholerę stawałaś tam, gdzie niedawno wlepono Ci mandat? Widocznie faktycznie Cię stać. I bardzo dobrze, naszemu krajowi potrzeba bogatych ludzi. Wielki plus dla Ciebie, i bez żadnej złośliwości, naprawdę się cieszę że Cię stać. Co Ci przeszkadza, że ludzie snują sobie teorie spiskowe? Dlaczego dziwisz się, że społeczeństwo uważa iż żadzą nami złodzieje? Gdybyś zadłębiła się w temat na poważnie, to wiedziałabyś że to prawda. Kwestię darmozjadów w Łomiankach odpuszczam, bo to mnie w żaden sposób nie interesuje. Zamach Smoleński jest kwestią otwartą. Były prezydent USA, Roosvelt powiedział kiedyś że w polityce nie ma przypadków. Jeśłi kiedyś jakiś się zdarzy, to znaczy że był świetnie zaplanowany. Skąd wiesz że nie ma w tym źdźbła racji? Brałaś w tym udział? Czym Ci grozi opryskanie wodą święconą? Dlaczego i jakim prawem uważasz tych ludzi za goszych? Kto dał Ci prawo do oceniania tych ludzi? Dlaczego jezyk którego użyli nazywasz językiem nienawiści? A może jest to język frustracji ludzi, którzy po kilkudziesięciu latach pracy i płacenia składek ZUS dostają po 600 złotych na rękę? i zapytam po raz drugi: czy swoją Babcię, Prababcię czy Mamę też zgnoisz tylko dlatego że modliły się przy kapliczce? Powiedz im to prosto w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaa1985 Re: Przypadek to, czy rytuał? 26.09.12, 00:16 tgserwis napisał: Przyjmujemy zatem, że jesteś kompletnym imbecylem, durniem i idiotą. Twoje poglądy są psu na budę. I jeszcze odpowiedzi. > Po jaką cholerę stawałaś tam, gdzie niedawno wlepono Ci mandat? Bo wiem, że tamten mandat był po złości. To był nalot. Wiele osób upomniano, a mi się dostało. Ale nie płaczę, faktycznie stać mnie na to. > Co Ci przeszkadza, że ludzie snują sobie teorie spiskowe? Przeszkadzają mi, że robią to w miejscu, które służy do spotkań w zupełnie innym celu. > Dlaczego dziwisz się, że społeczeństwo uważa iż żadzą nami złodzieje? Gdybyś za dłębiła się w temat na poważnie, to wiedziałabyś że to prawda. Gdybym chciała pociągnąć temat to zapytałabym cię konkretnie kto jest złodziejem? Jednak odpuszczę ci, byś się nie musiał ślizgać po temacie. > Kwestię darmozjadów w Łomiankach odpuszczam, bo to mnie w żaden sposób nie interesuje. Mnie też. Tu, w jednym punkcie się zgadzamy. > Zamach Smoleński jest kwestią otwartą. Były prezydent USA, Roosvelt powiedział kiedyś że w polityce nie ma przypadków. Jeśłi kiedyś jakiś się zdarzy, to znaczy że był świetnie zaplanowany. Skąd wiesz że nie ma w tym źdźbła racji? Brałaś w tym udział? No faktycznie. Katastrofa np. rządowego śmigłowca w 2003 roku musiała też być zamachem. Poza tym zamachy w 2011 roku na ministra Zdrojewskiego i premiera Buzka. No i ostatnio zamach na Jarosława Wałęsę. > Czym Ci grozi opryskanie wodą święconą? Święcona, czy zwykłą? Ja nie życzę sobie oblewania ani jedną ani drugą. > Dlaczego i jakim prawem uważasz tych ludzi za goszych? Prawem oceniającej ich zachowania. > Kto dał Ci prawo do oceniania tych ludzi? Nikt mi specjalnego prawa nie musiał dawać. Żyjemy na szczęście w wolnym kraju, gdy oceny możemy wyrażać swobodnie. > Dlaczego jezyk którego użyli nazywasz językiem nienawiści? A może jest to język frustracji ludzi, którzy po kilkudziesięciu latach pracy i płacenia składek ZUS dostają po 600 złotych na rękę? Wyciąg z Wikipedii: "Nienawiść – bardzo silne uczucie niechęci wobec kogoś lub czegoś, często połączone z pragnieniem, by obiekt nienawiści spotkało coś złego. Nienawiść bywa przeciwstawiana miłości i opisywana jako męczące uczucie, następujące w wyniku bólu związanego z uczuciem zranienia, zemsty, wrogości i oszukania." Chyba jak ulał pasuje. > i zapytam po raz drugi: czy swoją Babcię, Prababcię czy Mamę też zgnoisz tylko dlatego że modliły się przy kapliczce? Powiedz im to prosto w oczy. Nie. Nikogo, kto się modli przy kapliczce nie zamierzam "gnoić". Wyczerpująco? zuza Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki01 Re: Przypadek to, czy rytuał? 26.09.12, 12:13 Ale Zuza dałaś do pieca:-) ale podpisuję się w 100% pod tym co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Przypadek to, czy rytuał? 26.09.12, 21:15 Przepraszam cię Zuza, ale dziś nie jestem w stanie rozmawiać. Mam tragiczny ból głowy, nie myślę i nie nadaję się do życia. Wrócimy do tematu jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 22:16 Spostrzezenie zuzanny odzwierciedla trend. Rzeczywiscie coraz wiecej osob modli sie - w kosciolach i przy kapliczkach. Czy to zle, czy to dobrze ? Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 08:55 Jak zwykle ten, kto nie z nami, to przeciw nam. Moim zdaniem publiczne demonstrowanie swoich poglądów religijnych niczemu nie służy. Prawdziwy chrześcijanin jest nim w życiu codziennym i nie musi się z tym obnosić. Po co takie prezentacje publiczne? Ja swoich poglądów nie demonstruję i jakoś nie widziałam, żeby ateiści się do tego garnęli. Jestem bardzo tolerancyjna wobec różnych wyzwań, tylko zwyczajnie po ludzku nie rozumiem, dlaczego większość dużych religii opiera się na publicznym wykonywaniu różnych czynności. Czyżby wykonywanie tych gestów w przeznaczonym do tego budynku było mniej efektowne? Zresztą prawdziwa wiara to nie gesty. Prawdziwa wiara, zwłaszcza chrześcijańska, to miłosierdzie wobec bliźniego i bezinteresowna pomoc, a o to w Polsce bardzo trudno. Taki właśnie był JP II - gdyby żył, zamiast wielu pomników na swoją cześć wolałby, żeby postawiono dom dla samotnej matki. Ale to trudno zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 15:26 behemot.1 napisała: > Jak zwykle ten, kto nie z nami, to przeciw nam. Moim zdaniem publiczne demonstr > owanie swoich poglądów religijnych niczemu nie służy. Prawdziwy chrześcijanin j > est nim w życiu codziennym i nie musi się z tym obnosić. Po co takie prezentacj > e publiczne? Ja swoich poglądów nie demonstruję i jakoś nie widziałam, żeby ate > iści się do tego garnęli. Jestem bardzo tolerancyjna wobec różnych wyzwań, tylk > o zwyczajnie po ludzku nie rozumiem, dlaczego większość dużych religii opiera s > ię na publicznym wykonywaniu różnych czynności. Czyżby wykonywanie tych gestów > w przeznaczonym do tego budynku było mniej efektowne? Zresztą prawdziwa wiara t > o nie gesty. Prawdziwa wiara, zwłaszcza chrześcijańska, to miłosierdzie wobec b > liźniego i bezinteresowna pomoc, a o to w Polsce bardzo trudno. Taki właśnie by > ł JP II - gdyby żył, zamiast wielu pomników na swoją cześć wolałby, żeby postaw > iono dom dla samotnej matki. Ale to trudno zrozumieć. Domyślam się, że w swiom poście odnosisz się do mojej wypowiedzi. I tu być może Cię zaskoczę, ale nie jestem praktukującym katolikem. Powiem więcej, mam bardzo sceptyczny stosunek do religii katolckiej mimo że w niej zostałem wychowany. Nie znaczy to jednak, że będę obojętny w stosunku do napiętowania ludzi wierzących. Niezależnie czy będą to katolicy , muzułmanie, buddyści, żydzi czy jakiekolwiek inne wyznanie. Żaden człowiek nie ma prawa do oceniania innych na podstawie jego zachowań religijnych. Obowiązkiem każdego człowieka jest to uszanować i zrozumieć. W przeciwnym razie każdy kto krytykuje innych za sposób wyznawania wiary uzurpuje sobie monopol na życie. A to przecież jest niemożliwe. Pozostawmy więc ludziom mozliwość dowolnego wyznawania wiary, bez wtrącania się w ich intymne sprawy. To co zrobiła Zuza to czysta ingerencja w kwestie prywatne oraz ocena prywatności bez jej rozpoznania. Czyli zwłykłe narzucania innym swojego punktu widzenia oraz ocenianie ludzi na takiej podstawie. Jak dla mnie czyste ....... . Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 15:50 Wszystko pięknie Tgserwis , ale już widzę, co by się działo, gdyby w tym samym miejscu wznosiło modły 20 Żydów lub na dywanikach rozłożyli się Muzułmanie. Na pewno ci sami ludzie, którzy tam się tak ładnie modlą, by ich przeganiali, a SM legitymowała pod byle pretekstem Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 19:26 j.urek napisał: > Wszystko pięknie Tgserwis , ale już widzę, co by się działo, gdyby w tym samym > miejscu wznosiło modły 20 Żydów lub na dywanikach rozłożyli się Muzułmanie. Na > pewno ci sami ludzie, którzy tam się tak ładnie modlą, by ich przeganiali, a S > M legitymowała pod byle pretekstem Być może Jurku, ale Straż miejska nie jest od tego by przeganiać ludzi w jakikolwiek sposób wyznających swoją wiarę. Niezalęznie od tego jaka to wiara. Nie sądzę też by normalni, myślący i w sposób świadomy wyznający swoją wiarę katolicy mieli przeganać Żydów czy jakichkolwiek innych wierzących z miejsca dla nich uświęconego. Polska od zawsze słynęła z tolerancji religijnej, nie widzę więc powodu by teraz miało być inaczej. Oczywistym jest, że zawsze znajdzie się jakaś grupa idiotów, ale to nie powinno zmieniać oglądu całości. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 20:17 tgserwis napisał: Polska od zawsze słynęła z tolerancji religijnej, nie widzę więc po > wodu by teraz miało być inaczej. :))))))))) dobrze że chociaż w czasie przeszłym napisałeś. Może kiedyś słynęła. Obecnie słynie z nietolerancji i ksenofobii. Posłuchaj radia katolickiego, posłuchaj polityków, albo przypomnij sobie jak długo kościelni oficjele nie mogli wydusić z siebie współczucia dla np. ofiar pożaru w pewnej stodole, do której tolerancyjni Polacy zapędzili ponad 300 swoich sąsiadów, kolegów, razem z dziećmi i spalili żywcem, bo byli Żydami. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 20:35 Jeżeli religia katolicka nie jest tępiona, to po co ten wątek założyła Zuzanna ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:10 brycezion napisał: > Jeżeli religia katolicka nie jest tępiona, to po co ten wątek założyła Zuzanna > ? Z tym "tępieniem" to przesada ale wątek faktycznie bez sesnu.... Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:24 A może właśnie z sensem? Może Zuza zobaczy że warto być sobą, mieć swoje marzenia czy przekonania i warto ich bronić? Może zrozumie że z prądem to tylko goooowno płynie? Może uwierzy, że warto pokazać swoją twarz, swoje poglądy, walczyć o swoje przekonania zamiast tylko być spolegliwym cielakiem? Że czasami warto się postawić i bronić swoich przekonań mimo, że cały świat dookoła uważa inaczej? Trudno powiedzieć. Zuza jest młodą dziewczyną, życie stioi przed Nią otworem. Ma przed sobą wiele dróg, wiele drzwi które może otworzyć. Nie wiem co wybierze, ale jedno wiem na pewno. Zawsze trzeba być sobą i mieć wlasne zdanie. Po to, by w przyszłości nie mieć do nikogo pretensji. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:16 j.urek napisał: > tgserwis napisał: > Polska od zawsze słynęła z tolerancji religijnej, nie widzę więc po > > wodu by teraz miało być inaczej. > > :))))))))) > dobrze że chociaż w czasie przeszłym napisałeś. > Może kiedyś słynęła. > Obecnie słynie z nietolerancji i ksenofobii. Posłuchaj radia katolickiego, posł > uchaj polityków, albo przypomnij sobie jak długo kościelni oficjele nie mogli w > ydusić z siebie współczucia dla np. ofiar pożaru w pewnej stodole, do której to > lerancyjni Polacy zapędzili ponad 300 swoich sąsiadów, kolegów, razem z dziećmi > i spalili żywcem, bo byli Żydami. Widzisz Jurku, ja uważam że wciąż jest tolerancyjna. Problemem nie są ludzie i ich poglądy, lecz opinie wciskane ludziom na siłę przez media. Ludzie w Polsce są naprawdę wspaniali, tolerancyjni i mądrzy. Do czasu gdy spotykają się z problemami osobiście. Wtedy potrafią pokazać zrozumienie, wspólczucie czy wszystkie inne najlepsze cechy człowieczeństwa. Co innego gdy nie spotykają się z problemami osobiście i wypowiadają się na podstwie teorii. Nie wiem czemu, zwłaszcza na forach czy w innych nośnikach medilanych ludzie starają się być kimś innym niż są tak naprawdę, w głębi serca. Modnym jest opluwanie Ukraińców, Rosjan czy Czeczeńców. Bo tak jest trendy. Podobnie modnym staje się napiętnowanie w mediach ludzi wierzących. A tak napawdę, jak to już napisałem Zuzi, mało kto potrafiłby swojej Babci, Prababci czy Mamie powiedzieć prosto w oczy że jest skończoną idiotką bo modli się przy kapliczce. Ludzie coraz częściej poszukują akceptacji swoich zachowań i siebie w rozmowach na bezosobowych forach. Zamiast myśleć samodzielnie i starać się zachować swoją indywidualność a tym samym pozostać ludźmi, wolą podlizywać się stereotypom. Bo to daje im szansę na akceptację w jakieś grupie. Ludzie zawsze i wszędzie porzebowali akceptacji. W obenych, bezosobowych, zgonionych czasach ta potzreba staje się coraz bardziej wyrazista. Tym samym pojawiają się nowe sposoby na dołączenie do stada. Jestem całkowiecie, na 100% przekonany że Zuza jest bardzo fajną, miła i sympatyczną młodą dziewczyną. Błędem który popełniła jest poddanie się ogólnemu trendowi. Zamiast myśleć samodzielnie próbuje zyskać akceptację stada poprzez pisanie głupot które to stado akceptuje. Dlatego starałem się Ją skarcić. To nie sztuka zostać członkiem stada idiotów. Sztuką jest zyskać akceptację stada ludzi myślących. Tyle że to wymaga duuuużo więcej pracy. Zuza, do roboty. Ja w Ciebie wierzę. I uwierz też mi, że nikt nigdy nie zamyka przed Tobą drzwi. Od Ciebie zależy które drzwi wybierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
prochownia2 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:17 j.urek napisał: > tgserwis napisał: > Polska od zawsze słynęła z tolerancji religijnej, nie widzę więc po > > wodu by teraz miało być inaczej. > > :))))))))) > dobrze że chociaż w czasie przeszłym napisałeś. > Może kiedyś słynęła. > Obecnie słynie z nietolerancji i ksenofobii. Posłuchaj radia katolickiego, posł > uchaj polityków, albo przypomnij sobie jak długo kościelni oficjele nie mogli w > ydusić z siebie współczucia dla np. ofiar pożaru w pewnej stodole, do której to > lerancyjni Polacy zapędzili ponad 300 swoich sąsiadów, kolegów, razem z dziećmi > i spalili żywcem, bo byli Żydami. Jakim to trzeba być ignorantem żeby wypisywać takie kłamstwa - bez kontekstu społecznego, bez analizy sytuacji i wydarzenia. Ot prosta prawda prostego ludzika. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:44 Acha" kłamstwa". Kontekst społeczny :))) To spalili żywcem czy nie? To w jakimś kontekście społecznym można spalić? Podałem to jako przykład nietolerancji. Bo ktoś się tu zachwycał słynną tolerancją Polaków. Takich przykładów jest bardzo dużo. Także mniej drastycznych, codziennych. Rozejrzyj się wokół. Nietolerancja jest wobec tych babć przy kapliczce Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:55 j.urek napisał: > Acha" kłamstwa". Kontekst społeczny :))) To spalili żywcem czy nie? To w jakim > ś kontekście społecznym można spalić? > Podałem to jako przykład nietolerancji. Bo ktoś się tu zachwycał słynną toleran > cją Polaków. Takich przykładów jest bardzo dużo. Także mniej drastycznych, codz > iennych. Rozejrzyj się wokół. > Nietolerancja jest wobec tych babć przy kapliczce I tu muszę się z Tobą zgodzić. Moja pisanina w tym wątku wzięła się właśnie z nietolerancji wobec tych Babć przy kapliczce. Dlatego Ciebie, jako człowieka myślącego w miarę normalnie proszę o pomoc w tłumaczeniu młodemu społeczeństwu. Że takie Babcie mają prawo modlić się przy kapliczkach. Bo to jest nasza polska tradycja, w której te Babcie zostały wychowane. A naszym, młodszych pokoleń zadaniem jest szanować i zrozumieć a nie napiętnować. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 21:51 Jurku, a'propos tych Żydów. Zerknij sobie proszę na strony Instytutu Yad Vashem. Poszperaj, poczytaj. I policz ile osób z Polski zostało odznaczonych orderem Sprawieliwy Wśród Narodów Świata. Wśród odznaczonych Polacy stanowią porażającą większość. Więcej jest Polaków niż wszystkich innych odznaczonych razem wziętych. To wynika właśnie między innymi z odwiecznej polskiej tolerancji dla innych wyznań. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 22:06 To żadne tłumaczenie i usprawiedliwienie. Ja nie napisałem że wszyscy Polacy są nietolerancyjni. Lecz, że nie można mówić, że tolerancja to jakaś cecha charakterystyczna dla Polaków. Tak niestety nie jest. Przypomnij sobie, jaki był powód zabicia w Polsce międzywojennej prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.09.12, 22:17 j.urek napisał: > To żadne tłumaczenie i usprawiedliwienie. Ja nie napisałem że wszyscy Polacy s > ą nietolerancyjni. Lecz, że nie można mówić, że tolerancja to jakaś cecha chara > kterystyczna dla Polaków. Tak niestety nie jest. Przypomnij sobie, jaki był pow > ód zabicia w Polsce międzywojennej prezydenta. Oj, czepiasz się szczegółów. Tak rozumując można albo obalić albo potwierdzić każdą teorię. Zawsze znajdzię się jednostka obalająca reguły, ale to nie znaczy że ta jednostka ma rację. Natomist zabójstwo Narutowicza o którym jak sądze wspominasz nie ma nic wspólnego z jakimikolwiek rozgrywkami religijnymi. Na ten temat możemy sobie popisać na privku przy piwku. Forum Łomanek nie jest najlepszym miejscem, zaraz opadną nas wszelkiego typu poliyczne hieny. Odpowiedz Link Zgłoś
j.urek Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 10:33 Zabójstwo Narutowicza ma wiele wspólnego właśnie z polska nietolerancją, antysemityzmem i ksenofobią. Ale faktycznie to nie temat na forum Łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki01 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 12:19 Tgserwis....wszystko rozumiem, ale czy naprawdę uważasz, że chociaż jedna z osób modlących się przy Warszawsiej ma jakiekowliek pojęcie o histroii kościoła? Czy przeczytała Pismo Święte? Lub chociaż jego kawałek? Idę o zakład, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 14:00 lomianki01 napisał: > Tgserwis....wszystko rozumiem, ale czy naprawdę uważasz, że chociaż jedna z osó > b modlących się przy Warszawsiej ma jakiekowliek pojęcie o histroii kościoła? C > zy przeczytała Pismo Święte? Lub chociaż jego kawałek? Idę o zakład, że nie. Ależ oczywiście że nie. Być może ktoś czytał Biblię, ale na pewno niewiele osób wśród tam zgromadzonych ma pojęcie o historii koscioła, ani o historii ani o kosciele w ogóle. Tylko ze jakie to ma znaczenie? Żadnego. Ci ludzie są ludźmi i mają uswięcone wiekami tradycji oraz normalnymi stosunkami społecznymi prawo do modlenia się przy talkich kapliczkach. Tak samo jak Ty masz prawo to krytykować. Dlaczego sobie dajesz a innym zabraniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki01 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 29.09.12, 22:07 Ma znaczenie ponieważ Ci ludzie nie mają pojęcia o religii, kórej niby są wyznawcami. Coś tam usłyszeli na lekcjach religii. Coś tam od księdza w kościele i tyle. Więc jeżeli mają być wyznawcami czego to niech to coś po pierwsze dobrze znają, po drugie niech robią tak jak mówią zasady tego czegoś. Po trzecie niech się modlą w kościołach a nie odstawiają tandetne przedstawienie przed tandetnymi kapliczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki01 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 12:15 Zapomniałeś też dodać, żę JPII bezinteresowanie krył pedofilię.............. Ale dobrze napisałeś:"....woałby, żeby postawionio"...no bo przecież Watykan nie będzie dzielił się swoim bogactwem... Odpowiedz Link Zgłoś
lemalpa Re:tolerancja 26.09.12, 22:23 Z reguły wszyscy traktujemy pozytywnie objawy tolerancji . Obnoszenie się z tym , to pewien rodzaj ekshibicjonizmu ,a rozprawianie o tym - sprawia wybranym przyjemność . Możliwość interpretacji prawa ,kodeksu postępowania ,powoduje , że granice tolerancji staja się zbyt elastyczne . Zuza , walka o krzyż na Krakowskim Przedmieściu była wątpliwą atrakcją turystyczną ,a na prośbę , prowadziłam tam wycieczkę . Rumieniec wstydu przed obcokrajowcami ? A może podziw , że są ludzie którzy otwarcie i właściwie manifestują swoje przekonania religijne i polityczne . Wracając do wątku kapliczki , uważam , że te zachowania to relikt przemijającej epoki . Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.09.12, 22:13 Behemot, jestes ksenofobem. Jak mozna twierdzic, ze homoseksualisci nie powinni demonstrowac swoich pogladow ?!!! Chcesz zabronic parad gejowskich ? Zyjemy w wolnym kraju, a ty chcesz zabronic ludziom publicznego modlenia sie, publicznego prezentowania swego swiatopogladu, publicznego demonstrowania sklonnosci seksualnych. Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
labes Re: Tłum ludzi przy kapliczce 28.09.12, 15:34 mezar73 napisał: publiczneg > o prezentowania swego swiatopogladu, publicznego demonstrowania sklonnosci seks > ualnych. Wstyd ! A o jakie skłonności chodzi, bo i żona burmistrza także się tam codziennie modli. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 28.09.12, 16:29 Tu się mylisz. Daleko mi do wszelkich form nienawiści na tle rasowym, religijnym, seksualnym etc. Ja po prostu nie rozumiem, po co ludzie publicznie demonstrują w takich sprawach natury "etycznej" - ok, jeśli jest problem natury, powiedzmy, politycznej czy prawnej - wtedy jest to dla mnie zrozumiałe, chcemy w POKOJOWY sposób pokazać rządzącym, że mamy takie problemy i o jakieś postulaty walczymy.Tak, jak było z ACTA. Pytanie brzmi - prawdziwym chrześcijaninem będzie ten, kto bezinteresownie pomaga innym, czy ten, kto będzie się najgłośniej modlił? W życiu zwykle te cechy nie idą w parze. I znów odwołam się do nauki JP II -sądzę, że zamiast ławeczek pod kapliczką wolałby, żeby ufundować jakiemuś biednemu, a zdolnemu dziecku stypendium. To pewne uproszczenie, ale pomyśl - czy nie mam racji? I nikomu niczego nie zakazuję. Tak, jak ja mam wolność niechodzenia do kościoła, tak inny ma wolność chodzenia. Ja, w przeciwieństwie do wielu pseudo-katolickich moralizatorów, nikomu nie zaglądam do łóżka i nie nakazuję określonego zachowania. Tak, jak przy kontrowersyjnym temacie aborcji - mój brzuch, mój wybór, niezależnie od tego, co myśli o tym ktoś inny. Ten ktoś za mnie dziecka nie wychowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowska Re: Tłum ludzi przy kapliczce 30.09.12, 11:22 Zanim zaczniesz oceniać innych zacznij od siebie, zobaczysz jaki to problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 01.10.12, 00:05 Ale geje nie demonstruja z powodow natury politycznej ani prawnej, jak piszesz. Jesli juz, to w sprawach natury etycznej,cytujac ciebie. I co ? Wg ciebie trzeba zabronic im parad i potepiac modlacych sie publicznie ? Wg mnie wiara nie jest sprawa prywatna- jest sprawa spoleczna. Tworzy i ksztaltuje spoleczenstwo, jego kulture i tozsamosc. Chec zmiany spoleczenstwa przez zabronienie kultywowania tradycji jest wedlug mnie niepotrzebna inzynieria powodujaca wiecej szkody niz pozytku. Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Tłum ludzi przy kapliczce 01.10.12, 22:41 behemot.1 napisała: > Tu się mylisz. Daleko mi do wszelkich form nienawiści na tle rasowym, religijnym, seksualnym etc. > I nikomu niczego nie zakazuję. Tak, jak ja mam wolność niechodzenia do kościoła, tak inny ma wolność chodzenia. Brawo, właśnie to starałem się od samego początku w tym wątku kilku osobom wyjaśnić. Nie rozumiem tylko po co aż takie zacietrzewienie antyludzkie. Wydaje mi się, że nie zawsze prawidłowo rozgraniczasz klerykalizm od katolicyzmu. Klerykalizm tworzą urzędnicy w sutannach, natomiast kwiarę tworzą ludzie. Nie mamy prawa narzucać ludziom swojej woli, uważając że jest jedyną i słuszną. Nie mamy prawa krytykować ich tylko za to że wierzą, niezależnie w co wierzą. O tym właśnie jest cały ten wątek. I jeszcze jedno. Gdzieś w poprzednich wpisach ktoś pisał że takie modlitwy przy kapliczkach to narzucanie innym woli większości, epatowanie religią stanowiącą większość. Łomianki liczą jakieś 20 tysięcy mieszkańców. Przy kapliczce było około 20 osób. Jaka to więc jest większość? 0,1 % to większość???? Praktykujących katolików jest w Polsce ok 15-20%. Zaznaczam- nie mam na myśli ochrzczonych lecz praktykujących. Od kiedy to 20% jest większością? Jeśli komuś się to nie podoba, to niech zbierze pozostałe 80% ludzi i pokaże kto tu rządzi. Kilka osób które się tu wypowiedziały robi dokładnie to samo co ci katole pod pałacem prezydenckim - chcą narzucić innym swój punkt widzenia. Filozofia Kalego w czystej postaci. Moim zdaniem powinniśmy zająć się sobą, a nie mówić innym jak powinni żyć. Zostawmy innych ludzi samym sobie, nie wpieprzajmy się w ich sprawy czysto osobiste. Cytując stare powiedzenie: zamiast pieprzyć głupoty, weźmy się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
dagrod2007 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 23.10.12, 19:10 Witam widzę dwoje ludzi piszących do siebie na wzajem nie chciało mi się czytać do końca , moi drodzy weżćie się kurcze ugadajcie na randkę i może co z tego wyjdzie . Pozdrawiam z wioski Legionowem zwanej. dagrod2007 Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wislana Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 09:24 Mieszkałam trochę w Włoszech tam takie spotkania są porządku dziennym. Natomiast nie spotkałam się z taka nietolerancją jak u nas w Łomiankach, kiedy w tak niegrzeczny sposób opisuje się czyjeś prywatne spotkanie. To jest lokalna tradycja, jak święto flag, procesje do lokalnych świątków i świadectwo tradycji lokalnej społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 10:03 Nietolerancja, tylko czyja? Ludzie, którzy publicznie demonstrują swoje poglądy religijne, zawłaszczają sobie prawo do przestrzeni publicznej i uważają, że mają monopol na wiedzę. Ich katolicyzm, a bardziej chrześcijaństwo, jest niestety często na pokaz, nie mam w nim zrozumienia dla inności i tej tolerancji, która powinna być. Ja tym ludziom, aczkolwiek uważam to za dziwne zjawisko, nie odmawiam prawa do własnych poglądów, nawet tak dziwnie pokazywanych, o ile pozostają ich własne, a nie przekonują na siłę innych, że mają jedyną słuszną rację. Uważam zresztą, że dużo lepsze byłoby, gdyby ten czas przeznaczyli na zbiórkę jedzenia dla potrzebujących dzieci na święta czy funduszy na ośrodek dla samotnych matek. Odpowiedz Link Zgłoś
qmc2 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 10:16 Nie rozumiem . Przecież jesteśmy tolerancyjnym i światłym narodem. Niech każdy robi co chce w granicach prawa. Niektórym śni się wczesny PRL. Lepiej by się modlili niż aby chodzili po mieście z bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 10:38 Lepiej, żeby zamiast się publicznie modlić poza przeznaczonym do tego budynkiem, zajęli się wcielaniem zasad chrześcijańskich w życie, dużo jest teraz osób potrzebujących, jak choćby starsi ludzie w domach opieki i hospicjach, im wolontariat takich katolików bardzo by się przydał. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wislana Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 20:07 behemot.1 napisała: > Lepiej, żeby zamiast się publicznie modlić poza przeznaczonym do tego budynkiem > , zajęli się wcielaniem zasad chrześcijańskich w życie, dużo jest teraz osób po > trzebujących, jak choćby starsi ludzie w domach opieki i hospicjach, im wolont > ariat takich katolików bardzo by się przydał. A skąd Pan wie, że tego nie robią i czy właściwym jest ocenianie innych ludzi, nie lepiej zaczynać od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 20:55 Ja publicznie swoich poglądów religijnych nie demonstruję. Jeśli ktoś obnosi się ze swoim wyznaniem, mam prawo spodziewać się, że przestrzega reguł, które to wyznanie ze sobą niesie. A po drugie - to taka metafora była - ale polski katolicyzm jest zbyt często wyłącznie na pokaz. Prawdziwy, oddany chrześcijanin nie musi iść pod kapliczkę, woli ten czas poświęcić osobom potrzebującym, bo w końcu na tym opiera się ta religia. Nie na obrzędach. Na współczuciu i zrozumieniu dla tych, którzy czegoś mają mniej, a co katolik, czy bardziej chrześcijanin, może dać. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_wislana Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 21:00 Moje wyznanie jest dość egzotyczne dla Łomianek i dlatego ponawiam pytanie - skąd wiesz, że Ci ludzie postępują niezgodnie z ideami swojego wyznania? U nas się mówi, że jeśli zauważasz u kogoś problem, to być może ten człowiek jest Twoim odbiciem w lustrze. Nawet by mi do głowy nie przyszło, ze można kogoś wyśmiewać za ich wyznanie, pochodzenie czy stan społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.10.12, 08:13 O to mi właśnie chodzi - większość z nich zrobiła sobie z obrzędów okołokościelnych sposób na życie. Tyle, że istota chrześcijaństwa leży gdzie indziej. Na pewno nie w tłuczeniu parasolką młodych liberałów w każdą miesięcznicę:-) Powtarzam - cenię sobie katolików jako odłam chrześcijaństwa, ale opowiadam się zdecydowanie za tym, żeby cześć podmiotom, w które się wierzy, oddawać w inny, mniej pokazowy sposób. A polski katolicyzm jest bardzo kulawy. Mało kto zna i rozumie doktryny, a w życiu codziennym wybiórczo stosuje podstawowe reguły, jednocześnie głośno domagając się ich od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Behemot.1 26.10.12, 08:24 Zajmij się swoimi sprawami, a nie pouczaj katolików, jak mają się zachowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Behemot.1 26.10.12, 08:36 Odwróć role. Ja nikogo nie pouczam, wyrażam swoją opinię, popartą argumentami. To katolicy pouczają mnie i dają sobie monopol na posiadanie racji. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Behemot.1 26.10.12, 08:43 Poczytaj co wypisujesz w tym wątku. Odczep się od katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowska Re: Behemot.1 26.10.12, 09:41 brycezion napisał: > Poczytaj co wypisujesz w tym wątku. Odczep się od katolików. Nie odczepi się bo jest doskonale wyszkolony przez komuchów w niszczeniu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Behemot.1 26.10.12, 16:23 Strzał jak kulą w płot:-) To, że mam inne zdanie, niż większość, nie znaczy, że się mylę. I nikogo nie obrażam. Wyrażam własną opinię. Ale Kościół Katolicki jest w PL święty i jakakolwiek dyskusja o dogmatach czy polskim katolicyzmie jest zakazana. Tak, jak krzyczeli wielbiciele Tadeusza R. - wolność tak, ale dla nas! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.10.12, 12:44 behemot.1 napisała: > > A po drugie - to taka metafora była - ale polski katolicyzm jest zbyt często wy > łącznie na pokaz. Ok, ale nawet jeśli tak bywa, to przecież nikomu ci ludzie nie przeszkadzają, nikomu nic złego nie robią. Niech się modlą, jeśli czują taka potrzebę Odpowiedz Link Zgłoś
321art Re: Tłum ludzi przy kapliczce 26.10.12, 20:26 esscort napisał: > behemot.1 napisała: > > > > A po drugie - to taka metafora była - ale polski katolicyzm jest zbyt czę > sto wy > > łącznie na pokaz. > > Ok, ale nawet jeśli tak bywa, to przecież nikomu ci ludzie nie przeszkadzają, n > ikomu nic złego nie robią. Niech się modlą, jeśli czują taka potrzebę Gdyby nie przeszkadzali, nie było by tego wątku. Sama obecność osób modlących jest dla niektórych tolerancyjnych inaczej zjawiskiem nie do zaakceptowania. Zadziwiające że osoba deklarująca ateizm,usiłuje pouczać wierzących jak , gdzie i do kogo mają się modlić. Każdy człowiek wierzący ma swoje indywidualne potrzeby, każdy okazuje inaczej swoją wiarę, u każdego siła wiary jest inna. Nie da się tego wyrównać, wyprostować, czy po prostu zakazać. Mamy do tego prawo bez względu na to , kto jakiego jest wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re:Behemot.1 pod rozwagę 30.10.12, 23:25 Art.196 k.k. mówi m.in. : - miejscem przeznaczonym do publicznego wykonywania obrzędów religijnych są nie tylko kościoły, kaplice, domy modlitw, ale i ulice, place udostępnione do publicznego wykonywania obrzędów Więc tłum ludzi przy kapliczce miał prawo tam być i radzę przestać im urągać. Odpowiedz Link Zgłoś
miu4 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 22:35 Czy Ty widziałeś tych ludzi modlących się pod figurą? Toż to w 99% emeryci, starsi bardzo. Pomyśl, zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vodananlyn2 Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 22:49 atak opozycji na modlących się mieszkańców naszej gminy nie jest przypadkowy. Do burmistrza wystąpiła grupa mieszkańców o ławeczkę przy kapliczce i burmistrz postawił, więc teraz opozycja atakuje i burmistrza i mieszkańców. Po prostu niektórym polityka miesza się ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
samly Re: Tłum ludzi przy kapliczce 25.10.12, 23:08 vodananlyn2 napisał(a):> Po prostu nie > którym polityka miesza się ze wszystkim. A innym niektórym już wszystko się pomieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
be-cacy Są ławki, a teraz ....... 26.10.12, 18:10 Robi się zimno, więc przydałyby się kocyki,kurtki puchowe,ciepłe czapki na głowy,rękawiczki, ciepłe szaliczki i na grubej podeszwie kozaki futrzaki. 90procent i lomiankowska mają pole do działania w kwestii zmian w budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rondo7 Re: Są ławki, a teraz ....... 30.10.12, 23:47 wyznanie nie ma nic do rzeczy, towarzystwo znalazło chyba trotyl i nitroglicerynę ... Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Rondo7 30.10.12, 23:59 I ty wpisujesz się też do grupy prześmiewców z modlących się przed kapliczką ? Odpowiedz Link Zgłoś
rondo7 Re: Rondo7 31.10.12, 12:50 -nie ma co się śmiać, trzeba współczuć i płakać ...(a poprawnie i grzecznie jest pisać "Ty" z dużej litery, chyba że zrobiłeś to celowo ...) -faktycznie nie ma co poruszać tego wątku, bo gromadzącym się o to chodzi (raczej się nie modlą, tylko prowokują pod płaszczykiem religijności). Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowska Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 07:26 be-cacy napisał: > Robi się zimno, więc przydałyby się kocyki,kurtki puchowe,ciepłe czapki na głow > y,rękawiczki, > ciepłe szaliczki i na grubej podeszwie kozaki futrzaki. > 90procent i lomiankowska mają pole do działania w kwestii zmian w budżecie. Spokojnie wybory zaczną się zbliżać to gorbaczow, synowa i teściowa oraz rzecz jasna tłusta kita przypomną sobie o kościele i zaczną bywać w kościele, w zatroskaniu pochylając się nad problemami katolików w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
vodananlyn2 Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 07:48 Jeszcze trochę a opozycja zorganizuję łapankę pod kapliczką. Dziwię się że w ogóle taki wątek ktoś porusza. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 12:03 Ale dlaczego łapankę? Mnie to po prostu trochę dziwi i widzę inne priorytety dla katolików, ale to taki lokalny folklor, czy mi się to podoba, czy nie. Ja, w przeciwieństwie do wyznawców Ojca Dyrektora, nie zabraniam nikomu posiadania własnych poglądów. A to, że je oceniam, to zupełnie inna sprawa. Mam prawo. No, ale dziś za to w Ł nie będzie na pewno zabaw Halloweenowych, bo to pogańskie święto...Będą zbiorowe modlitwy:-) Ups, katolickie Wszystkich Świętych zostało ustanowione właśnie w tym samym czasie, to było celowe działanie, no, ale nie wolno wycinać dyń. Bo diabeł nie śpi. Polski Kościół daleko odszedł od chrześcijańskich ideałów, niestety. I nie ma do siebie dystansu. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 12:28 behemot.1 napisała: > No, ale dziś za to w Ł nie będzie na pewno zabaw Halloweenowych, Sądząc po liczbie dyń kupowanych i wystawianych jako hallowynowe lampiony, to niektóre element halloween już się w Polsce mocno przyjęły. Ale czemu przeciwstawiać je naszemu Świętu Zmarłych? Jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza. Tym bardzie że halloween jest w wigilię Święta Zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.1 Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 12:44 Ess, ja nie przeciwstawiam, przeciwstawia Kościół Polski, twierdząc, że to gusła. A wynikają z tej samej tradycji. Jak i wiele innych, katolickich świąt. A przecież w PL wedle doktryny o przejściu do lepszego świata powinno się świętować, a nie umartwiać. Dziwny ten polski katolicyzm, doprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 13:04 Nie mówię, że ty przeciwstawiasz, ale że w ogóle takie przeciwstawianie jest bez sensu, bo obie formy świętowania w ogóle sobie w drogę nie wchodzą. Myślę, że elementy halloween z taką łatwością się w Polsce przyjmują, bo nasze święto zmarłych przekształca się w licytację - kto ma bardziej wypasione groby. Nie ma elementów, zadumy, refleksji, oswajania się ze śmiercią, przemijaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lomiankowska Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 13:07 Oj bezradniacy udają zatroskanych, no cóż oni w odróżnieniu od nauczycieli nie zapomnieli dać sobie kaski w postaci diety! Zdolność głębokiej refleksji opanowana do refleksji nad swoim bezradniackim żołdem w postaci prawie dwóch tysi srebrników. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Są ławki, a teraz ....... 31.10.12, 13:09 W każdym wątku musisz rzygnąć? Odpowiedz Link Zgłoś