Dodaj do ulubionych

Likwidacja ZWiK i KMŁ

04.06.13, 23:08
Należy zlikwidować ZWiK i utworzyc na jego miejsce referat,który będzie zarządzał siecią, dbał o oczyszczalnię i rury oraz nadzorował prace firm zewnętrznych oraz pozyskiwał środki unijne. Po co nam Zarząd, Rada nadzorcza i reszta tej biurokracji w ZWiK-u?
KMŁ - wystrczy referat komunikacji po co ta biurokracja...
Trzeba połączyć również ICDS z domem kulutry - niech będzie jeden dyrektor i mamy już znaczne oszczędności kasy,które można przeznaczyć na niższych rangą pracowników na przykład...
Obserwuj wątek
    • 2hestia Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 05.06.13, 12:35
      Należało by wyburzyć chałupę stefanaprawo, scalić Jego działkę z sąsiednią, odebrać Mu dowód osobisty, który wyrobił Urzędnik, ograniczyć prawo do korzystania z wszystkiego co ma dzięki Urzędnikowi, który dokumenty, pozwolenia i.in Mu przygotował. Należy nie pobierać od stefanaprawo należnych podatków a w zamian nie świadczyć na Jego rzecz żadnych usług w Urzędzie.
      • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 05.06.13, 17:30
        hehehe moje racjonalne postulaty bolą urzędników,którzy już teraz drżą zapewne o posady, co moim zdaniem potwierdza post hestii....buhahhaahhaah BIUROKRACJA się boi, bo wkrótce okaże się,że bez rozdmuchanej biurokracji też może urząd funkcjonować...buahahahaha.
        Hetia niech zważy,że ja nie pobieram publicznej pensji, sam wytwarzam produkt krajowy brutto i to z moich między innymi podatków są utrzymywane duże ilości zbędnych moim zdaniem urzędników..na szczęście kryzys zmusza władze gminy do szukania oszczędności więc niebawem skończą się spółk,spółeczki gminne...i zaczną się oszczędności bo czy bez ZWiKu można funkcjonować dobrze..można bez KMŁ również..wystarczy porobić referaty zamiast rozdmuchiwać struktury biurokratyczne..nadchodzi czas zmniejszenia biurokracji...życie same urzedników zweryfikuje
        • stefanprawo do 2hestia 05.06.13, 17:36
          Co urzędnicy boją się o posady? Przecież my mieszkańcy w podatkach płacimy na ich pensje więc mamy prawo domagać się redukcji zatrudnienia w kryzysie....Widać,że 2hestia nie ma żadnych argumentów ku temu żeby nadal utrzymywać taką masę urzędników gminnych....Burmistrz co prawda trochę zwolnień przeprowadził,ale potrzebne są bardziej zdecydowane działania, zarówno zmniejszenie pensji jak dodatkowe zwolnienia i optymalizacja wydajności pracy pozostałych pracowników jak w prywatnej dobrze działającej firmie a nie jak w komunistycznym molochu gdzie pracowników trzyma się bo tak wypada, tak bło i tak ma być w przyszłości...jak jest gorzej czyli kryzy to co się robi? ZWALNIA i restrukturyzuje firmę i tak trzeba zrobić z gminą,spółkami gminnymi i BIUROKRACJĄ!!!
        • samly Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 05.06.13, 19:09
          stefanprawo napisał:> sam wytwarzam produkt krajowy brutto

Kiedy wchodzisz do strefy euro?
    • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 05.06.13, 17:39
      To,że zliwkiduje się KMŁ I ZWiK to nie znaczy,że autobusy przestaną jeździć a woda przestanie rurą płynąć....to oznacza zwolnienia w pionie administracyjnym i zarządzającym i nadzorującym tymi jednostkami... po co tylu urzedników? po co rady nadzorczy,zarządy itp itd? wbrew pozorom odchudzenie tych jednostek poprzez zrobienie z nich referatów usprawni ich działanie...a pozostali urzędnicy będą poprawnie pracować...
      • straznik.lomianek Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 08:48
        I przez chwilę było spokojnie na forum, ale srefanprawo musiał obydzić się po raz kolejny i rozpocząć wątki które już wielokrotnie tutaj były i to rozpoczęte przez tego właśnie forumowicza. Zdajesz sobie sprawę że się powtarzasz? Czy robisz to tylko po to żeby pisać?
        • esscort Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 09:35
          Stefan tak ma. Gdy są marne warunki pogodowe dla budowlanki, to Stefan czasem "odlatuje" i dyskutuje sam z sobą na znane wszystkim tematy. Gdy przesadzi, kończy się to interwencją admina.
          • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 10:26
            KOńczy się interwencją gdy dla kogoś moje posty stają się niewygodne...Widać ,że czytający to forum urzędnicy pewnie zaczęli się troszkę bać moich racjonalnych pomysłów...Ja z budżetówki nie czerpię kasy...ja wytwarzam coś konkretnego więc siłą rzeczy wnerwia mnie biurokracja w Polsce również ta na szczeblu gminnym jestem za likwidacją ZWiK i zlecaniu zadań zewnętrznym firmom - jest to dużo taniej i efektywniej...po co nam rada nadzrocza,zarząd sekretarki etc w ZWiK...czyż tdo nadzoru nie wystarczy referat zamiast ZWiK Sp. z o.o.? to samo dotyczy KMŁ - po co rozdęte struktury KMŁ zróbmy referat i tyle...BĘDZIE EFEKTYWNIEJ I TANIEJ...rozumiem,że urzędnicy się boją bo ciepłe posadki mogą zostać zlikwidowane,ale ja nie po to pracuję żeby karmić biurokrację i tyle...trzeba ograniczyć w kryzysie biurokrację do minimum i tylko przez restrukturyzacje urzędu drgoa do odbiurokratyzowania...urzędnicy zrozumcie czas mysleć RYNKOWO jak w firmie prywatnej jest gorzej to się zwalnia pracowników więc nie widzę powodu dlaczego urząd w kryzysie ma zatrudniać dużo pracowników szczególnie,że za pieniądze PUBLICZNE czyli nasze między innymi. Czasy PRL mineły i urzędnicy muszą się nauczyć,że nie są już pępkiem świata...moim zdaniem oczywiście.
            • esscort Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 11:03
              Nie, Stefan, kończy się interwencją (i to z reguły opieszałą), gdy zaśmiecasz forum podbijaniem w nieskończoność wątków i pisaniem w kółko tego samego, ubliżasz innym (zdarzało się, ale przyznaję, że przeprosiłeś, co nie wszystkim tu przychodzi łatwo) itp.
              • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 22:25
                esscort ja umiem przyznać się do błędy. Nie jestem urzędnikiem miejskim, funkcjonariuszem publicznym,radnym. nie pełnię i nie pełniłem żadnych funkcji publicznych więc patrzę z dystansem na te sprawy personalne w gminie, na te obelgi i przepychanki i mówię : NIE dla obrzucania się błotem, nie dla BIUROKRACJI i tyle...a ci którzy boją się o swoje stołeczki,o swoją pozycję, o władzę etc... trzęsą się na myśl co ja mogę napisać
                • esscort Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 06.06.13, 22:54
                  No popatrz, a ja kiedyś widziałem trzęsącego się urzędnika i zastanawiałem się, co on tak się trzęsie. A to ze strachu przed tym, co napiszesz :)
                  • drabbu Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 07.06.13, 00:02
                    No dobra, spróbujmy jeszcze raz po dobroci i na poważnie. Może się uda?

Stefanie, likwidacja ZWiK w tej chwili miałaby bardzo niekorzystne skutki. A wiesz, dlaczego? Dlatego, że to ZWiK - ZWiK, nie urząd - jest tzw. "beneficjentem" środków unijnych na kanalizację wywalczonych z takim mozołem. Likwidując go, sprawisz, że beneficjenta nie będzie i nie będzie komu ich odbierać. Zapewne jest możliwa zmiana beneficjenta, aleć zawsze oznacza to długą mordęgę biurokratyczną - jak wiadomo, z Unią nic nie jest proste. Więc już lepiej niech nas najpierw ten ZWiK skanalizuje - mam nadzieję, że nastąpi to wcześniej niż Ty zostaniesz burmistrzem :) A do tej pory zostaw ZWiK w spokoju.
                    Co do KMŁ - jest jedną z najbardziej sprawnie działających naszych spółek. Zawdzięczamy to kompetencji i zaangażowaniu obu prezesów (obecnego prezesa i jego poprzednika), jak i całej obsady. Referat już kiedyś był i spółka powstała właśnie zamiast. O ile wiem, obecne przepisy uniemożliwiają powrót do referatu - narzucają, że musi być "zamawiający" - czyli urząd, i "przewoźnik", właściwy zakład komunikacyjny - czyli u nas właśnie spółka. W Warszawie zamawiającym jest ZTM, a przewoźnikami zakłady autobusowe, tramwajowe i metro - również spółki. Te funkcje muszą być rozdzielone i rzucanie hasełek o "rozdętej strukturze" na nic się nie zda. Na nic, bo i referat musiałby mieć podobną (bo ona wynika z zadań), więc nawet gdyby to było możliwe, to sądzę, że zysk z takiej operacji wcale nie byłby znaczący. Większe oszczędności dałoby wyjęcie ze spółki "Gazety Łomiankowskiej" - wydawanej przecież kosztem KMŁ.

Dodam jeszcze, że nie jestem urzędnikiem i nie trzęsę się z obawy przed tym, co Ty możesz napisać.
                    • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 08.06.13, 12:22
                      drabbu a czy jesteś radnym? -jeżeli tak to zapeluj do swoich kolegów jak również do siebie o obniżenie diet do 400zł ( takie stawki są w gminach normalne według mojego zdania) przecież mamy kryzys...a radni nei zasiadają przecież w radzie dla kasy tylko dla mieszkańców...a jakto dla kogoś za mało to przecież nie musi być radnym nikt go nie zmusza- to nie przymus to przywilej reprezentować mieszkańców - to tak na marginesie, przejdźmy do meritum.
                      ZWiK w moim przekonaniu należy zmienić w referat a jak słusznie zauważyłeś beneficjenta można zmienić więc nei widzę problemu i potrzeby utrzymywania: rady nadzorczej,sekretarki,zarządu i wielu pracowników skoro możemy mieć jeden referat ZWiK z kierownikiem i paroma osobami nadzorującymi zewnętrzne firmy wyłaniane w przetargu do realizacji zadań konserwacji,budowy,monitorowania oczyszczalni ścieków etc...Po co nam tak wielka biurokracja...a budynek,który obecnie zajmuje ZWiK można sprzedać bądź zmienić w komunalny i komunalne lokale przyznać potrzebującym.
                      co się tyczy KMŁ to również nie widzę potrzeby utrzymywania urzędników czyli zarządu,rady nadzorczej...te same zadania może wykonać referat, można zewnętrznej firmie zlecić serwisowanie autobusów i inne czynności po co na stanie tak dużo ludzi?
                      drabbu nie demonizuj to nic nie da w dobie kryzysu ponadto moim zdaniem trzeba zlikwidować straż miejską i kasę przeznaczyć na monitoring i dofinansowanie policji państwowej
                      • drabbu Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 08.06.13, 13:40
                        Nie jestem radnym.
                        Stefanie, czy byłbyś łaskaw czytać odpowiedzi z nieco większym zrozumieniem? Będę bardzo wdzięczny.
                        • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 10.06.13, 11:36
                          Jeżeli tak to przepraszam. Będę czytał Twoje posty z większą uwagą lecz nie zmienia to mojego poglądu na temat likwidacji zbędnej biurokracji. Moim zdaniem czas na likwidacje ZWiK, KMŁ,Straży miejskiej. Czas na obniżenie diet radnych i pensji urzędnikom gminnym.Czas na merytoryczne działania a nie obrzucanie siebie błotem...i jadem...tak teraz będziemy działać
                          • straznik.lomianek Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 10.06.13, 15:46
                            już? napisałeś wszystko co wiedziałeś? Wiemy stefanprawo wiemy.. gdybys mogł.. ale nie możesz ;) Także naprawde zostawmy już te wątki w spokoju. Myślę że drabbu Ci już wszystko wyjaśnił i nie będziemy musieli czytać kolejnych 40 wątków o likwidacji ZWiK, KMŁ, Straży Miejskiej, ICDS, ani obniżaniu diet.
                            • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 10.06.13, 16:55
                              BUAJHAHAHH strażnik.lomianek....nie rozśmieszaj mnie....już zrozumiałeś? wszystko wyjaśnione?
                              Straż Miejska,KMŁ, ZWIK do likwidacji...pracownicy w urzędzie miejskim do redukcji, moim zdaniem oczywiście....coś jeszcze ci wyjaśnić? buaahahahaahah
                              • straznik.lomianek Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 11.06.13, 09:18
                                "BUAJHAHAHH" czym Cie rozszmieszam? Tym że piszesz głupoty i zaśmiecasz forum swoimi marnymi wypowiedziami? A co Ty możesz wyjaśniać jak nie masz nic do powiedzenia? Nie ważne, podejście Kononowicza widocznie Ci odpowiada, stefanprawo: - niczego nie będzie.
                                • stefanprawo Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 11.06.13, 13:59
                                  Strażnik.lomianek dla ciebie może to sa bzdury,ale nie masz żadnych merytorycznych argumentów przeciwko moim postom...buahahaha i tylko na to cię stać żeby rzucać żółcią...? Piszę swoje posty dla dobra Łomianek..i przeciwko biurokracji....a co może jesteś urzędnikiem gminnym i boisz się o swój stołeczek? - przepraszam,że pytam,ale to tylko tak z ciekawości?
                                  Dosyć lania żółci czas na konkrety a one są takie,że prędzej czy później Gmina nie będzie miała kasy i zlikwiduje straż miejską,ZWIK i KMŁ to tylko kwestia czasu...a lepiej teraz to zrobić niż przekładać nieuchronne moim zdaniem decyzje na później...trzeba mieć po prostu "jaja". Należy też moim zdaniem zredukować personel urzędniczy w urzedzie miejskim...
                                  • z.lomianek Re: Likwidacja ZWiK i KMŁ 04.12.13, 23:28
                                    Cyt.
                                    Wreszcie powstała jakaś oddolna incjatywa mieszkańców/właścicieli gruntów Łomianek Dolnych,Kępy Kiełpińskiej i Dziekanowa Polskiego widać,że niektrórzy już się trzęsą..buahahhahah

...TO MÓWIĘ JA STEFANPRAWO NAJLEPSZY<NAJPRZYSTOJNIEJSZY !! IDEALNY buaahhahah
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka