Dodaj do ulubionych

śmiecie - najważniejsze informacje

13.06.13, 12:09
Może ktoś dobrze poinformowany przekaże nam info co do tego, jak będzie wyglądał dokładnie odbiór śmieci teraz, bo wątków było wiele, ale nadal wielu moich sąsiadów nie wie, co zrobić - w poniedziałek zabiorą nam pojemniki, bo to ostatni wywóz w czerwcu, co zrobić ze śmieciami do lipca? I do którego lipca? Kiedy dostaniemy nowe pojemniki i worki z instrukcją co do terminu wywozu?

Bardzo proszę o niezamulanie i odpowiedź tylko tych, którzy mają wiedzę w temacie.
Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 12:45
      Przepraszam,ale chyba w tytule powinno być napisane : ŚMIECI a nie śmiecie...?
      Trzeba przestrzegać zasad języka polskiego....Jednocześnie taka mała dygresja musimy dbać o kulturę miejską,mieszczańską gdyż wskutek migracji ze wsi do miasta niestety zanika, a przybysze ze wsi przenoszą swoje zachowania wiejskie na grunt miejski...Nie pozwólmy by mieszkańcy wsi emigrując do miasta przenosili swoje wiejskie zwyczaje gdyż nasze mieszczańskie ulegają degradacji, moim zdaniem oczywiście...
      • stefanprawo Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 12:50
        Potrzeba integracji i może odpowiedniej edukacji przybyszów ze wsi żeby się integrowali i utożsamiali z kulturą mieszczańską,która jest w zaniku również z powodu kilkudziesiąciu lat życia w PRL-u. Disko-polo,wesela w stylu wiejskim,zachowanie na ulicy,kultura jedzenia przy stole,kultura zachowania się w towarzystwie, język, może łatwo zdradzić daną osobę, a szkoda bo kultura mieszczańska byłą piękna niestety jest moim zdaniem wypierana przez wiejskie zachowania moim zdaniem np: taka prosta rzecz - w przypadku gdy na drodze jest chodnik to niektórzy z przyzwyczajenia korzystają z jezdni, wulgarne słownictwo, wrzaski jak na wiejskim podwórku etc. to niby błahostki,ale ważne,które wpływają na naszą kulturę i rozwój cywilizacji...
        • mo-7 Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 12:58
          Miało być rzeczowo, na temat i bez zamulania. Wyszło jak zawsze.

Ja tez jestem ciekaw co z odbiorem śmieci od lipca bo Remondis zabierze swój pojemnik i co dalej? Proszę o komentarz kogoś z Rady i/lub UM?
          • behemot.1 Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 13:18
            Podbijam - odłóżcie na chwilę spory i powiedzcie mieszkańcom, co mają zrobić ze swoimi śmieciami, jak im pojemniki zabiorą, kiedy będą nowe, jak segregować, kiedy odbiór - przewodnik w pigułce, nie interesuje mnie, że coś gdzieś można znaleźć, bo zwykle jest to zawiłym językiem napisane albo nie niesie zbyt wiele treści.

• kmsanczia Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 13:37
              www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=2267

07.06.2013 "Ile zatem przyjdzie nam płacić od 1 lipca za wywóz śmieci? Tego dowiemy się już po podpisaniu umowy z Wykonawcą. Miejmy nadzieję, że niebawem..."

Czyli chyba nic nie wiadomo, bo nawet umowa nie podpisana.
              Kto ustali grafik wywozu, gmina czy firma śmieciowa? Kiedy i w jaki sposób go poznamy? Skąd mamy wiedzieć kiedy wystawić śmieci, skąd wziąć pojemnik, jak sortować?
        • miu4 Re: śmieci- coś dla Stefana 14.06.13, 10:20
          Stefanie, w wolnej chwili przeczytaj sobie, proszę i przemyśl.
          rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,14019205,Powiedz_to_glosno___Jestem_ze_wsi____I_przyjedz_na.html
          Ciekawa kampania swoją drogą.
      • behemot.1 Re: śmieci- najważniejsze informacje 13.06.13, 12:54
        Jak już poprawiasz, to sprawdź, czy masz rację...
        poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3966
        Niestety znam wielu "miastowych", których zachowania są gorsze, niż na wsi. Pamiętaj, że elitę skutecznie w trakcie wojny i w PRL wytępiono, kto ma świecić przykładem?

Ale powtarzam - bez zamulania - poproszę o podstawowe informacje o śmieciach, od kiedy będzie zabierała "gmina", co z czasookresem między oddaniem pojemnika a dostawą nowego, czy będą jakieś ulotki informacyjne w tej sprawie?
    • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 13:40
      Wykonałem telefon i dowiedziałem się, że:
      1. Przetarg wygrała firma SITA
      2. Pojemniki dostarczą po podpisaniu Umowy z UM - kiedy to będzie jeszcze dokładnie nie wiadomo, na pewno przed 1 terminem odbioru śmieci
      3. Pierwszy termin odbioru śmieci na nowych zasadach - 14 lipca
      4. Stawki będę nieco wyższe niż w deklaracjach, dlatego będziemy musieli je wypełnić ponownie ale odbiór odbędzie się na podstawie deklaracji już złożonych
      5. Termin składania nowych deklaracji będzie znany po podpisaniu Umowy, kiedy będzie wiadomo ile dokładnie wynoszą nowe stawki
      Reasumując - ja mam pojemnik jeszcze kupiony od KrixPoolu więc jakoś do 14 lipca wytrzymam. Jak nie macie pojemników to radzę się zaopatrzyć bo inaczej będziecie trzymali śmieci w workach do 14 lipca.
      • kmsanczia Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 13:42
        Wydział propagandy zaspał, coś nowego. ;) Fajnie, że zadzwoniłeś.

A co z segregacją?
        • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 13:49
          Pani z wewn. 324 zbyła mnie stwierdzeniem w stylu "będzie pan zadowolony" i "wszyscy siedzimy w tym szambie po szyję". O segregację się nie dopytałem w związku z tym. :-)
          • kmsanczia Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 13:53
            mo-7 napisał(a):
            > "będzie pan zadowolony"

Może zapłacimy mniejsza stawkę i nie trzeba będzie sortować. :P
      • behemot.1 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 14:18
        Dzięki za wysiłek. Urząd się nie pofatygował.

Tak własnie sądziłam, czyli przez miesiąc będą na ulicy w workach stały śmiecie, mało zabawnie będzie. A nowe pojemniki i worki? Powinni nam dostarczyć, żebyśmy zdążyli do nich naładować tych śmieci, jak je mają 14 lipca zabrać. Wiadomo coś w tej sprawie? Wiem, że ustawa to bubel niedopracowany, ale taki mamy, a śmieci nie chcę trzymać pod płotem, bo po 2-ch dniach zaczną się szwędać psy.
        • kmsanczia Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 14:29
          behemot.1 napisała:
          > A nowe pojemniki i worki? Powinni nam dostarczyć, żebyś
          > my zdążyli do nich naładować tych śmieci, jak je mają 14 lipca zabrać.

Tez mnie zastanawia ta cała logistyka. 14go całą gminę obsłużą?
          • behemot.1 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 15:09
            Jest prosty sposób na trolle, które obrażają innych - wystarczy napisać maila do administratora - forum@agora.pl z bezpośrednim linkiem do wpisu - usuwają bardzo szybko, jeśli łamie regulamin. Wiem, że to walka z wiatrakami, ale nie dajmy się zakrzyczeć przez ludzi sfrustrowanych, którzy nie mają gdzie wylewać swoich żali.

Kwestia wywozu jednego dnia to jest rzeczywiście ból, bo z całej gminy się raczej fizycznie nie da - a do tego muszą wcześniej te pojemniki i worki porozwozić, żeby mieli co wywozić:-)

Ja nadal czekam na info od osób urzędowych - czy będzie jakaś kampania informacyjna - jak segregować, kiedy będą wywozy, co z pojemnikami i workami?
            • kmsanczia Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 15:11
              Mam wrażenie że dwie odpowiedzi urzędowe w tym wątku już były. :> Tylko nie wiem czy to jest stanowisko oficjalne.
              • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 15:36
                Pani z UM kazała pilnie studiować ich www, gdzie informacje mają być wrzucane "na bieżąco".
                Dajmy im czas, i tak są lepsi niż M. St. :-)
              • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 15:39
                PS 14 lipca to niedziela więc pewnie zaczną odbierać w poniedziałek, 15 lipca. W sumie po weekendzie zawsze jest więcej śmieci więc może to i dobrze.
    • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 15:56
      A jak jest poprawnie - wykładnia poniżej:

Ze śmieciami jest śmiesznie. Mamy liczbę pojedynczą: ten śmieć (jakiś jeden odpadek, czasem niestety przenośnie i wyjatkowo agresywnie o czymś lub nawet kimś, czyli człowieku – stanowczo odradzam!), od którego liczba mnoga to zarówno te śmieci, jak i te śmiecie. W użyciu bezpośrednim, gdy mówimy o odpadkach, obie formy liczby mnogiej są poprawne, gdy używamy tego słowa przenośnie, wtedy raczej śmiecie.
      Oprócz tego mamy jeszcze słowo śmiecie, rzeczownik pojedynczy rodzaju nijakiego, bez liczby mnogiej (tzw. collectivum, odnoszący się do zbioru, podobnie jak np. listowie) – więc to śmiecie. Oznacza, oczywiście, też resztki i odpadki. Możemy więc powiedzieć „Leżały tam śmieci”, „Leżały tam śmiecie”, „Leżało tam śmiecie” – i będzie to mniej więcej to samo. No i jest wreszcie czasownik śmiecie, czyli 'macie odwagę'. Trochę to skomplikowane, ale i na tym urok języka polega.
      Pozdrawiam
      — Jerzy Bralczyk, prof., Uniwersytet Warszawski
    • wwww-lom Lemingi kasują posty 13.06.13, 16:44
      Lemingi kasują posty Lemingi kasują posty Lemingi kasują posty
      i ujadają dalej na Burmistrza Dąbrowskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

he he he he

--
      Tylko ważne informacje na www.lomianki.pl
    • ulfednir Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 17:52
      Przetarg na odbiór śmieci rzeczywiście wygrała firma SITA z Warszawy - tutaj odpowiednia informacja z Urzędu.

Od dnia ogłoszenia wyników przetargu, z tego co wiem, pozostałe firmy mają 10 dni na złożenie odwołania od wyników przetargu. W przypadku bezskutecznego (tj. bez odwołań) upływu tego okresu, Gmina podpisuje umowę z SITĄ i odbiór śmieci z naszych posesji jest zapewniony.

Gorzej jest natomiast z II częścią przetargu, czyli obsługi tzw. GPSZOK, gdzie będziemy przywozić śmieci niestandardowe (nie mieszczące się w "podstawowej" segregacji). . Gmina unieważniła przetarg. Powód? Najkorzystniejsza oferta firmy BŁYSK została odrzucona z powodu niepotwierdzenia jej przez oferenta (Gmina uznała ofertę za rażąco niską). Druga w kolejności oferta została odrzucona z powodu uchybień formalnych. Trzecia oferta została pozytywnie oceniona formalnie i merytorycznie, ale była o ponad 54% wyższa niż przewidziany przez Gminę limit.

Mając powyższe na uwadze, Burmistrz zadecydował o unieważnieniu przetargu. Oczywiście, prawo dozwala aby Gmina dostosowała swoje "zakładane środki" do najniższej oferty przedstawioną przez firmy, ale w tym wypadku Burmistrz zadecydował, że ogłosi nowy przetarg.

Podsumowując:

W sprawie wywozu śmieci wszystko się wyjaśni za ok. 10 dni. O ile nie będzie odwołań od przetargu.
      W sprawie obsługi GPSZOK musimy poczekać, głównie na odpowiednie do sytuacji decyzję Burmistrza.
    • behemot.1 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 19:42
      Dzięki za info.

I tak nikt nie wie, co zrobić ze śmieciami, jak zabiorą pojemniki...cóż, ale dziękuję za info.
      • ulfednir Re: śmiecie - najważniejsze informacje 13.06.13, 20:48
        Będąc w Urzędzie usłyszałem zalecenie, aby porozumieć się z firmą dotychczasowo odbierającą śmieci o to, by poza ustalonym porządkiem odebrali śmieci w okolicach (przed) 30 czerwca. Bo do 30 czerwca firmy mogą odbierać odpady.

Jest to sugestia rozwiązania problemu gromadzenia śmieci między ostatnim odebraniem a dniem ok. 14 lipca - pierwszym odebraniem zbiorowym przez gminę.

Niezależnie od podpisania czy braku podpisania umowy, 1 lipca ciężar odbioru śmieci ląduje na Urzędzie. Jeśli nie będzie podpisanej umowy, najprawdopodobniej realizowany będzie scenariusz "warszawski".
        • mo-7 Re: śmiecie - najważniejsze informacje 14.06.13, 10:33
          To doskonała wiadomość. Dziękuję za błyskawiczny komentarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka