Dodaj do ulubionych

Gdy już mowa o blokowaniu tekstów ...

10.03.14, 20:45
... to zacząłbym od usunięcia tekstu burmistrza na temat Domu Kultury. Tekstu, który został napisany według klasycznych wzorców jeszcze sowieckich i sowieckim językiem. Najpierw następuje określenie "wroga klasowego" - tu pod postacią radnych opozycji - i porównanie ich do najgorszych możliwych elementów (kiedyś porównywało się do Krzyżaków, burmistrz odkrył Kulturkampf). Elementów, podważających jedynie słuszną linię władzy. Zupełnie nie doceniających, ile dobrego robi władza i groźnych przez samo swoje istnienie. Stałym motywem takiej propagandy było zawsze wskazanie, jakie niebezpieczeństwa niesie wraża działalność. O ile kiedyś tzw. "kułak" i "spekulant" odbierał chleb od ust mas robotniczych, o ile kiedyś wrogie siły niszczyły "nierozerwalne sojusze", to w dzisiejszych Łomiankach opozycja dokonuje zamachu na teatr.

Nadzwyczaj pojętnym uczniem okazał się też dyrektor-poeta. Poszedł wiernie w ślady burmistrza. Ale dodał przynajmniej jeden nowy element z tego samego starego repertuaru: "to ja tu jestem władza i ja wiem lepiej, co jest dla was dobre, ja wiem lepiej, co ma się wam podobać". Rozwinął tę myśl nadzwyczaj szeroko. Właściwej, adekwatnej odpowiedzi na zarzuty komisji rewizyjnej na 50 stron przypada wszystkiego stron może pięć.

Wnoszę o szybkie wymazanie obu tekstów.
Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: Gdy już mowa o planach miejscowych.... 11.03.14, 14:03
      ..."dla wybranych"
      szanowny drabbu. Jesteś bardzo dobrze poinformowany odnośnie spraw gminnych więc zakładam,że to co piszę jest ci wiadome...
      Polityka przestrzenna gminy wymaga głębokiej reformy. Od lat w moim przekonaniu była niezrozumiała i tak podaję konkretne na pewno znane Tobie drabbu przykłady:
      1. niezrozumiałe w mojej opinii utworzenie planu miejscowego dla kilku działeczek w Dąbrowie przy ul.Osikowej....czemu to miało służyć, wprowadzenie intensywnej zabudowy i usankcjonowanie jej ? Nadmienić należy,że to nie za kadencji Pana Dąbrowskiego dopuszczono zabudowę szeregową na kilku działeczkach w Dąbrowie tylko parę ładnych lat temu.
      2. Dopuszczenie zabudowy WIELORODZINNEJ przy ul.Chopina na kilku działeczkach. To oczywiście nie za kadencji Pana Dąbrowskiego stworzono dla "wybranych" taką możliwość...nadmienić należy,że te kilka działeczek obecnie wystawiono na sprzedaż za ponad 600zł/m2...kto dzisiaj taką cenę może osiągnąć za "zwykłą" działkę przy Chopina bez możliwości zabudowy wielorodzinnej? Kto zgodził się na taką zabudowę w planie miejscowych przy ulicy Chopina? Przecież drogi drabbu nie był to Burmistrz Dąbrowski...
      3. za czyjej kadencji i na czyje zlecenie rozpoczęto prace nad wydzieleniem z doliny łomiankowskiej obszaru 4.2a i wprowadzeniem możliwości na dotychczas dziewiczym terenie pęłnym uciążliwości w postaci: gazociągów,linii wysokiego napięcia,naftociągów, oczyszczalni ścieków,gpszoku etc? Przecież to nie Burmistrz Dąbrowski rozpoczął prace nad powstaniem tego obszaru gdyż one rozpoczęły się jeszcze w 2010r...
      4. za czyjej kadencji wprowadzono możliwość budowy bloków w Dziekanowie przecież również nie było to za kadencji P.Dąbrowskiego
      5. Kiedy wydano warunki zabudowy dla bloków przy Wiślanej? Przecież wtedy P.Dąbrowski nie był jeszcze Burmistrzem...
      Te i inne niezrozumiałe decyzje, brak spójności polityki przestrzennej i poczucie krzywdy sprawiło,że mieszkańcy i właściciele gruntów powiedzieli STOP i zaczęli działać...
      Za Pana Dąbrowskiego nie wprowadzono żadnego planu miejscowego dla kilku działeczek, a trzeba przyznać,że polityka przestrzenna stała się spójna i jasna dla obywateli...na szczęście i to może się niektórym nie podobać gdyż skończyła się polityka przestrzenna ad hoc...społeczeństwo obywatelskie działa tak drogi drabbu...teraz żaden deweloper/inwestor nie może liczyć na takie kwiatki jak kiedyś robiono, co było niezrozumiałe dla mieszkańców.... koniec z tym i to niektórych boli....hehehehehheh
      • dbarbara1 Re: Gdy już mowa o planach miejscowych.... 11.03.14, 14:24
        Szanowny Stefanie, baba o zupie, a chłop o ... Twoje argumenty co do planów miejscowych możesz wyrazić przy urnie nie oddając głosu na poprzedniego burmistrza, o ile będzie startował. Pamiętaj, że ślepa wiara w jednego wodza źle się kończy. Nie ten ustrój.
        • stefanprawo do dbarbara1 11.03.14, 14:32
          Pod jakim nickiem uprzednio pisałaś, bo od tego tworzenia nowych nicków oczopląsu można dostać...nie uwiarygadniacie się przez takie działania...
          Mi jest wszystko jedno kto personalnie rządzi byle by to robił dobrze. no to jak skoro już personalnie: za czyjej kadencji rozpoczęto prace nad wyodrębnieniem z doliny łomiankowskiej obszaru 4.2a i zmieniając przeznaczenie gruntów z rolnych na usługowe i mieszkaniowe?podpowiem prace nad obszarem 4.2a (pomiędzy ulicami Jeziorną a Brukową - teren niezabudowany z licznymi uciążliwościami) rozpoczęto w 2010r
          Za czyjej kadencji wprowadzono możliwość zabudowy wielorodzinnej przy Chopina na kilku działeczkach? Za czyjej kadencji wprowadzono możliwość zabudowy szeregowej na kilku działeczkach przy Osikowej w Dąbrowie? Przecież nie za P.Dąbrowskiego...a mówię o tym bo pojawiają się różne paszkwile więc pokazuję jak przed objęciem urzędu Burmistrza się działo na przykładach a ich jest więcej....pokazuję w ten sposób niezrozumiałą dla mieszkańców Łomianek politykę przestrzenną gminy,która była w moim przekonaniu niespójna i tyle...może macie inne zdanie na ten temat....ale konkretnych merytorycznych odpowiedzi nie widzę więc argumentów zapewne brak poza ujadaniem i laniem żółci....
          • ani51 Co z osiedlem prochownia i skandalem burmistrza 11.03.14, 15:06
            Sprawa osiedla Prochowna wymaga jednoznacznych wyjaśnień. Ale stefan kocha brudną wodę. Pozornie tym co pisze jest logika. A jednak jakże przewrotna bardo przewrotana, kopie się jedną stronę, broni burmistrza. Stefan nie pyta się dlaczego Burmistrz chwali się że to za jego kadencji zbudowano Auchan, Wybudowano wiadukt na Brukowej, przebudowano dom kultury, spółka Wod-kan zaczęła wykazywać zysk i wiele wiele innych.
            Dlaczego nie żądasz będąc rzekomo <Mi jest wszystko jedno kto personalnie rządzi byle by to robił dobrze.> nie żądasz <merytorycznych odpowiedzi> i nie widzisz w tym < nie widzę więc argumentów zapewne brak poza ujadaniem i laniem żółci....>

Przepraszam czytelników,ale składnia wpisów stefana to wielkie g....... tak samo jak jego wpisy

www.lomianki.info/
      • drabbu Re: Gdy już mowa o planach miejscowych.... 11.03.14, 14:56
        stefanprawo napisał:> szanowny drabbu. Jesteś bardzo dobrze poinformowany odnośnie spraw gminnych

Szanowny Stefanie. Otóż nie jestem aż tak dobrze poinformowany jak uważasz.
        Rozumiem jednak, że to jakiś przemożny wewnętrzny przymus każe Ci wciąż powracać do tych samych spraw niezależnie od tego czy pasują do tematu wątku, czy nie.

Zgadzam się z Tobą, że polityka przestrzenna gminy wymaga głębokiej reformy.

Ale - po pierwsze - w całym swoim poście powiedziałeś tylko o tym, czego nie zrobił burmistrz Dąbrowski w planowaniu przestrzennym. Czy w takim razie może mógłbyś napisać wreszcie, co zrobił i co przeprowadził?

Po drugie - niech to nie będzie reforma pod dyktando deweloperów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka