Dodaj do ulubionych

Koszenie wieczorem

12.06.15, 20:59
Jakim debilem trzeba być aby kości trawę o 21...człowiek chciałbym posiedzieć w spokoju z książką na tarasie....to nie musi kosic jeden z drugim....
Obserwuj wątek
    • starsailor3 Re: Koszenie wieczorem 12.06.15, 21:37
      Mnie bardziej przeszkadzają piski opon po rondach na Dąbrowie (wczoraj widziałem na żywo o 12:30 w nocy) i na parkingu Auchan. Wystarczy jeden taki pisk i dzieci obudzone, i nie tylko dzieci. Kosiarka przy tym to śmiesznostka...
    • 2lanser Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 10:18
      czytasz książki? to wielce chwalebne, co ostatnio-,,Jądro Ciemności,,?
      Swoją drogą nie jest to ani głupie, ani nierozsądne.
      Raz po 21 jest chłodniej
      Dwa, do ciszy nocnej jest jeszcze godzina
      Trzy, każdy ma sąsiadów na swój obraz i podobieństwo.
      • jackfrost6 Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 13:13
        Typowe podejście pisowskiego wyborcy. Brak słów.
        • 2lanser Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 15:11
          jackfrost6 napisał:

> Typowe podejście pisowskiego wyborcy. Brak słów.
          szczuro-korporacjne podejście Kalego, jak Kali ukraść to dobrze, jak Kalemu to bardzo niedobrze.
          Gdybym był cham to bym ci jackufroście powiedział PiS-off.
          Ale że nie jestem to radzę ci udać się do sąsiada z piwkiem i porozmawiać.
          Może o różnicy pomiędzy doktorem prawa a styropianowym dziadkiem, na pewno się dogadadzie jak Polak z Polakiem.
          Nie lubię korposzczurze podziału na lemingi i pisuary.
          • jackfrost6 Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 22:59
            Chamem nie jestes tylko prostakiem a to duza roznica.
            I uwazaj na dane na swoim komputerku zeby nie pojawily sie na forum;-)
            • 2lanser Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 12:02
              jackfrost6 napisał:

> Chamem nie jestes tylko prostakiem a to duza roznica.
              > I uwazaj na dane na swoim komputerku zeby nie pojawily sie na forum;-)

-daję ci wolną rąsię, nigdy nie bałem się swoich przekonań.
              Skoro wyniosłeś z domu ,,schabowy z kotlecikiem,,.
              I skoro ufasz że nie jesteś prostakiem, to niech sąsiad ci kosi trawkę i do 22.
              Jak cię będzie stać to kup sobie większą działkę, tak by nie widzieć i nie słyszeć sąsiada, czego tobie i tobie podobnym życzę. A że życzenia często się nie spełniają,
              cóż taka ich uroda.
    • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 14:25
      Równie dobrze można napisać "jakim debilem trzeba być, żeby mieć pretensje, że ktoś sobie kosi trawę o godzinie 21-ej". :)))
      • jackfrost6 Re: Koszenie wieczorem 13.06.15, 23:05
        Wiem wiem takie rzeczy dziwia.....jezeli nie wynislo sie z domu nic oprocz schabowego z kartoflami......
        • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 18:10
          Nie oceniaj innych stosując własną miarę i doświadczenia.

Ja tam toleruję, że ktoś sobie kosi nawet o 21:59. Potem mu nie wolno. I gdyby do mnie ktoś przyszedł i powiedział żebym czegoś nie robił, bo mu przeszkadza a on właśnie zamierza czytać książkę na tarasie, to bym mu grzecznie uświadomił, że skoro hałasuję, to znaczy że jest taka potrzeba. A jego relaksacyjne potrzeby to jego problem.
          Przy takich wymaganiach należy zamieszkać w miejscu odosobnienia a nie między ludźmi którzy mają (zazwyczaj) inny od nas stosunek do wszystkiego.
          • jackfrost6 Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 18:27
            Dyskusja z Tobą nie ma kompletnie sensu. Jezeli kosisz od czasu do czasu to nie ma problemu. Jezeli kosisz regularnie praktycznie w każda niedzielę wieczorem to szkoda z Tobą gadac. I tak tego nie zrozumiesz. Jezeli nie zostales nauczony pewnych rzeczy w domu to już potem za późno. Szkoda tylko że Łomianki maja wyjątkowego pecha do ludzi tego typu. Z mojej strony EOT.
            • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 20:23
              To raczej Ty masz problem, jeśli przybyłeś z rejonu w którym niedziela wieczorem to jest jakiś wyjątkowy czas a Twoi sąsiedzi przybyli z krain o innych zwyczajach :)
              A w szabas można kosić, czy też nie? A wtedy kiedy niektórzy szorują czołem o dywaniki? ;)

Proponuję nie narzucać innym swoich zwyczajów i oczekiwań, bo na tym właśnie polega miedzy innymi dobre wychowanie. Takie sprawy, co wolno a czego nie, wystarczająco regulują normy zapisane w przepisach porządkowych.
    • esscort Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 13:11
      No proszę - ile emocji może jedno koszenie wywołać:)
      • bonbon.ella Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 21:33
        Mój sąsiad kosił zawsze w niedziele o 8 rano...
        • esscort Re: Koszenie wieczorem 14.06.15, 21:40
          bonbon.ella napisała:

> Mój sąsiad kosił zawsze w niedziele o 8 rano...

Nie dziwię się, że piszesz o nim w czasie przeszłym ;)
    • trewal Re: Koszenie wieczorem 16.06.15, 13:14
      Znam ten ból. Ja mam 2 takich sąsiadów, którzy na działki przyjeżdżają tylko w weekendy. No i w każdą sobotę, kiedy nie pracuje,chce sobie odpocząć w ciszy i spokoju pojawiają się sąsiedzi. I się zaczyna, ten kosi trawę najgłośniejszą kosiarką na świecie (a że jest chyba anemikiem to robi to cały dzień) , drugi wyciąga piłę mechaniczną i zaczyna drzewka sobie przycinać. I tak od godziny 10 do 21 mam weekend na placu budowy. W niedzielę też przyjeżdżają na roboty umilać mi życie, tylko, że wtedy jest zmiana, jeden kosi trawę drugi sobie drzewa przycina. Oczywiście mają do tego prawo i słowem się nie odzywam, no ale można by pomyśleć o sąsiadach, którzy chcą w piękny weekendowy dzień spędzić trochę czasu w ciszy i spokoju. Tym bardziej, że sąsiedzi to emeryci, więc mogliby sobie przyjechać w tygodniu działki porządkować. No ale po co, jak można w piękny sobotni i niedzielny dzień sąsiadom nad głowami napier....
      • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 16.06.15, 14:31
        To faktycznie wkurzające. Ale to jest niestety skutek budowania domów mieszkalnych na b. ogródkach działkowych. Z jednej strony kupiłeś, zbudowałeś, masz oczekiwania. Z drugiej strony ktoś to nadal traktuje jako ogródek działkowy.
        Chyba da się z ludźmi dogadać i wyjaśnić, żeby koszenia trawy nie traktowali jako celu samego w sobie i nie robili tego podkaszarką od rana do nocy.
        • trewal Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 08:12
          Tyle, że tam prócz tych dwóch działek sąsiadujących z moją nie ma już żadnej innej na której by nie stał budynek mieszkalny. Na jednej z nich nawet stoi chałupa, ale od 10 lat w stanie surowym. Więc jak by nie patrzeć to tam same zabudowania są, choć trafiłeś w samo sedno z tym ogródkiem działkowym.
      • esscort Re: Koszenie wieczorem 16.06.15, 20:24
        Mamdomek ma chyba rację - kup jakieś piwo, idź do sąsiada, pogadaj, przedstaw, jak to wygląda z twojej strony... albo skoś mu tę trawę w godzinę w piątek, będziesz miał w sobotę spokój ;)
        • gacekogrodniczy Re: Koszenie wieczorem 16.06.15, 21:43
          Jakimś rozwiązaniem są kosiarki akumulatorowe, a jeszcze lepszym (którego sam używam z racji dzieci moich i po sąsiedzku) kosiarki ręczne tzw. bębnowe. Moja AL-KO Soft Touch 38. Mają kosz wiec nie trzeba trawy zbierać, jest cicha, lekka nie ma kabla i kosztuję relatywnie niewiele . Niemal każdy domownik poradzi sobie z koszeniem. Ps. Oczywiście nadaje sie na małe trawniki. www.al-ko.com/shop/pl/produkty/technika-i-piel/kosiarki-b/kosiarka-bebnowa-al-ko-soft-touch-38-hm-comfort.html
          • trewal Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 08:20
            Gdyby sąsiad miał taką kosiarkę to bym się nie burzył, ale on ma tą na kiju, chyba fachowo nazywa się to kosiarka żyłkowa czy kosa żyłkowa. W dodatku taką dość porządną (coś w stylu tych, których używają pracownicy miasta w Warszawie do koszenia trawników) i jest to chyba najgłośniejsza kosiarka na świecie :).
            • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 11:51
              Tym się kosi przerośniętą trawę (czyli nie co tydzień) albo trawę na nierównych powierzchniach.
          • yogimisko Re: Koszenie wieczorem 18.06.15, 20:49
            mogę tylko potwierdzić że AL-KO Soft Touch 38 to dobra propozycja w sytuacji kiedy zależy najbardziej na ciszy. Mam poprzedni model takiej ręcznej bębnowej kosiarki. Używamy z żoną na zmianę.
            youtu.be/t1SYi9z36YY
            • samly Re: Koszenie wieczorem 18.06.15, 21:44
              No to pięknie, że realizujecie równość płci. Tylko gdzie na cytowanym filmiku jest twoja żona?
        • trewal Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 08:14
          Mogę skosić, no ale jakoś nie wypada mi przeskakiwać na działkę sąsiada i mu tam buszować po posesji :). Po za tym sąsiad musiałby dużego browarka postawić :).
          • tytus_andronicus Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 11:16
            Możesz trwale pozbyć się problemu zraszając trawnik Rundapp-em
            • mamdomek Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 11:51
              Nie lepiej od razu zabić sąsiada?
            • esscort Re: Koszenie wieczorem 17.06.15, 13:45
              tytus_andronicus napisał:
              > Możesz trwale pozbyć się problemu zraszając trawnik Rundapp-em

Jasne, ale wówczas jest prawdopodobieństwo, że sąsiad się zrewanżuje tym samym (lub czymś gorszym). Może lepiej żeby się zrewanżował postawieniem piwa.

A tak poważniej - uważam, że większość tego typu konfliktów wynika z braku komunikacji. Oczywiście są przypadki nieuleczalne, przy których nic nie pomoże.
            • trewal Re: Koszenie wieczorem 18.06.15, 07:55
              Nie no, takich rzeczy nie robię :). Na ten weekend szykuje się deszczowa pogoda więc przypuszczam, że będzie cisza i spokój :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka