Dodaj do ulubionych

Burmistrz i ska

31.01.05, 09:43
Mieszkam w Łomiankach od kilku miesięcy, od roku zaglądam na forum i muszę
przyznać, że nie spotkałem sie z ani jedną pozytywną oceną dot. pracy
burmistrza i spółki. Mam pytanie do starych łomiankowiczów: czy burmistrza w
Łomiankach wybiera się w wyborach powszechnych? Czy został on przywieziony w
teczce przez kogoś z "centarli". A jeśli został wybrany to powiedzcie, czym
tak bardzo ujął większość w kampani wyborczej, że został wybrany burmistrzem?
Obserwuj wątek
    • ren07 Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 10:56
      Mam dokładnie takie same pytania i także z krótkiego stażu w Łomiankach nie
      znam na nie odpowiedzi.
      Ale może poniższe trochę to tłumaczy:
      biznes.lomianki.pl/portal/biznes/!run.Page?Session_=_&PageId_=38&RowId_=1062&newsDetails=true

Przy takim niskim udziale w życiu demokratycznym, wszystko może się zdarzyć.
      • randolff Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 13:40
        Z tego co widzę to juz druga kadencja burmistrza. Czyli musiał być całkiem
        niezły skoro społeczeństwo wybrało go ponownie. A może dopiero w tej kadencji
        tak zszedł na psy...
    • esscort Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 22:02
      Burmistrz Sokołowski rządzi już drugą kadencję. Łomianki zawsze były prawicowo-
      katolickie. Do wyborów chodzą tu głównie tzw. starzy mieszkańcy.
      Większość "nowych" mieszkańców w ogóle nie interesują się sytuacją w
      łomiankowskim ratuszu. Zresztą znaczna część "nowych" nie jest w łomiankach w
      ogóle zameldowana, więc nie może głosować. Ci "nowi", którzy mogą głosować,
      albo nie głosują, albo głosują zupełnie przypadkowo bez żadnej znajomości
      ludzi. Zresztą wybór nie jest duży, bo wśród osoób kandydujących nie widać
      wielu orłów. Więc sokół i jego ludzie wygrywają. Sokołowski - zanim został
      burmistrzem - był znany głownie z tego, że śpiewał w kościele różne jasełka i
      żarliwie się modlił. Poza tym jeździł po szkołach (także żoliborza, bielan)
      z "wystepami" muzycznymi w tym samy stylu. Do gabinetu burmistrza wjechał na
      poparciu księdza, w czasach sukcesu AWS. Nie było to trudne, bo poprzednie
      władze były kojarzone z lewicą i z róznymi przekrętami. Nie widziałem zasług
      burmistrza Sokołowskiego w I kadencji. Wygrał on druga kadencję, bo miał dobry
      marketing. Wyretuszowany portret Łucjana S. przenikliwie patrzącego w dal
      wisiał na każdym płocie. Gazeta Łomiankowska przypominala prasę chińską w
      czasach Mao lub prase koreańską, gdy żył jeszcze ukochany przywódca. Poza tym
      głośna była (i opisywana nawet w prasie warszawskiej) sprawa nagłego wzrostu
      tuż przed tworzeniem list wyborczych osób zameldowanych czasowo i na stałe w
      lomiankach. Nie wiadomo, czy to prawda, ale mówiło się o dużej liczbie sióstr w
      Burakowie, jakichś robotnikach itp. Poza tym nie było dla Sokołwskiego
      konkurencji. Przeciwko Sokołowskiemu stanęło kilku kandydatów, przy czym żaden
      nie mógł nikogo "porwać". Najlepszy dowód, że drugie miejsce zajął sld-owski
      Bochenek, po którym nikt juz niczego nie mógł sie przecież spodziewać. Kampania
      przeciwników była kompletną amatorszczyzną. Sokołowski wygrał bez trudu.
      Uważam, że nie jest on dobrym burmistrzem, że jest facetem z jakąś manią
      wielkosci, że jest nieodpowiedzialny (sprawa zadłużenia budżetu gminy na wiele
      lat w związku z budową hali sportowej) itp.
      • randolff Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 22:46
        Dzieki, esscort, za rys historyczny. Zobaczymy jak to będzie w nastepnych wyborach. Od ostatnich
        przybyło trochę nowych mieszkańców (że wspomnę tylko osiedla Tęcza i Słoneczne) to i może
        świadomość ogółu pojdzie w górę.
        • sloggi Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 22:53
          Ciekawe jaki procent mieszkańców wymienionych przez Ciebie osiedli przemelduje
          się do Ł?
          • randolff Re: Burmistrz i ska 31.01.05, 22:57
            Jakiś napewno.
      • kmsanczia Re: Burmistrz i ska 03.02.05, 14:50
        He he esscort, ale go zlustrowałeś... ;))

Co do afery z przemeldowywaniem się do Łomianek przed wyborami, to sprawę jednej
        osoby znam osobiście. Nawet próbowano mnie przymuszać do głosowania na Lucka
        (jestem zameldowana w Łomiankach ale mieszkam w W-wie;), ale tłumaczyłam jak
        komu dobremu, że kto mi właściwie udowodni na kogo głosowałam i czy W OGÓLE
        poszłam zagłosować. Poza tym, na moje niewinne pytanie "co ja z tego będę
        miała?", niestety uzyskałam odpowiedź wymijającą, nad czym bardzo ubolewam. hie hie
        Nie wiem, czym ten Lucek zjednuje sobie społeczność lokalną, skoro nawet nie
        potrafi nic konkretnego obiecać. ;)))
        • t.resa Re: Burmistrz i ska 03.02.05, 19:38
          Jestem mieszkanką Kiełpina ale od 30 lat,
          więc już troszeczkę widziałam i słyszałam.
          Nasz Łucjan w pierwszych wyborach postawił sobie
          za cel nr 1 L.O. które swoje podboje rozpoczęło w
          dolnym kościele parafialnym, a przed następnymi to
          już było widać ICD, ale bez zadłużenia!!
          Może ktoś pamięta te czasy kiedy to na W-skiej w
          ale w Łomiankach kończył się chodnik,oświetlenie itd.
          więc niektórzy uważali że to dobry gospodaż bo widać ile
          zrobił i nie docierało do nich to kto za to zapłaci i ile
          lat będziemy spłacać tą pokazówkę.
          Zresztą można spotkać go w kościele, no i ładnie śpiewa.
          może już wystarczy bo....
      • mwsylwia Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 11:31
        Esscort - Matko święta, to sprzed roku a jakby z wczoraj...
    • ren07 Re: Dofinansowanie z UE 04.02.05, 09:25
      Czy ktoś wie czy nasza gmina starała się o dofinansowanie z UE?
      Przeczytajcie:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2377344.html
      • esscort Re: Dofinansowanie z UE 04.02.05, 10:00
        podobno ma zamiar sie ubiegać - na wodociagi i kanalizację, bo kasa gminna
        zadłużona. Czy jest odpowiednia determinacja, czy władze łomianek sa w stanie
        wypełnić formalności - tego nie wiem.
        • dabrowa1 Re: Dofinansowanie z UE 08.02.05, 23:56
          1.O ile wiem to Unia nie finansuje 100% wartości inwestycji, a budżet miasta i
          gminy Łomianki jest zadłużony (budowa ICDS ) i wątpię czy dostanie jeszcze
          jakiś kredyt bankowy. Tak więc kwestia dofinansowania budowy wodociągów i
          kanalizacji przez UE jest moim zdaniem bardzo wątpliwa.
          2.Władze powinny przygotować wniosek o dofinansowanie i same (bez pośredników)
          taki wniosek złożyć. Tymczasem plotka mówi, że przygotowały i złożyły ale przez
          pośrednika co oczywiście zostało odrzucone.
    • kmsanczia Re: Burmistrz i ska 21.01.06, 23:10
      na czasie
      • randolff Re: Burmistrz i ska 21.01.06, 23:23
        Stare dzieje... A ile od tego czasu sie zmieniło. Teraz już nie muszę zadawać
        tak banalnych pytań.
        • brycezion Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 00:04
          1.O wniosku do Unii w/s kanalizacji była już mowa na forum.Poza tym w biuletynie
          KOŁ nr.2 str.4 "woda i kanalizacja" temat został opisany.
          Ale jeszcze raz.Wniosek został złożony w połowie 2004,zdaniem KOŁ słabo
          uzasadniony.Podobno jest na siódmym miejscu w Polsce.
          2.Studium wykonalności,które powinno być załącznikiem do wniosku nie jest
          opracowane do tej pory.
          • brycezion Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 00:09
            Dabrowa 1: Jeżeli chodzi o kredyt,to w wypadku jeżeli jest on pobrany na zadanie
            finansowane później przez Unię,to kredyt taki nie zaliczany jest do długu
            publicznego i Łomianki mogą go dostać.
            Natomiast Unia zwraca 75% nakładów już poniesionych,a więc ok.22 mln zł będzie
            kosztował Łomianki cały projekt dokończenia sieci wod-kan.
          • mwsylwia Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 11:46
            Brycezion - wniosek do Funduszu Spójności na wodociągi i kanalizacje NIE jeste
            na żadnym siódmym miejscu. To bzdura. Jest jednym z kilkudziesięciu wniosków
            będacych w tzw. obróbce. A trzeba wedzieć, że przechodza tylko najlepsze i wg
            statustuk Unia dotuje rocznie jakieś 3-4 projekty na województwo.

Zwracam uwage, że wstępny zarys projektu złożono dopiero w czerwcu 2004 roku, w
            styczniu 2005 roku wstępnie zatwierdzono a dopiero teraz (styczen 2006) Rada
            uchwaliła przystąpienie do sporządzania Studium Wykonalności (poprzez zgodę na
            wydatkowanie funduszy na wykonanie studium).

Zachęcam do zajrzenia na listę projektów przygotowywanych do wnioskowania o
            dofinansowanie - miejsce 38 to MY:

www.ekoportal.pl/jetspeed/portal/portal/Fundusze_UE/Fundusz_spojnosci/Projekty_przygotowywane_2007-2013.psml
            • brycezion Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 12:11
              Mwsylwia:
              1.Siódme miejsce - to informacja z Działu Inwestycji UMiG.Trudno dojść prawdy w
              naszym urzędzie.I tak,że dostaliśmy kopię wniosku,którego nam na początku
              pisemnie wogóle odmówiono.
              2.Dzięki za link - jest jak widać znacznie gorzej.Wniosek okazuje się nie jest
              zarekomendowany,a tylko przygotowany do zarekomendowania.Sam wniosek też
              był-zdaniem KOŁ-kiepsko przygotowany.Brak studium wykonalności wyszedł na jaw
              ostatnio przy okazji sesji.Jak by się dobrać do szczegółów,to wyjdą napewno
              jeszcze inne kwiatki.
              3.W sumie potwierdza to naszą opinię,że burmistrz wogóle nie panuje nad
              sytuacją,bądź z sobie tylko wiadomych względów,blokuje rozwój kanalizacji i
              sieci wody w Łomiankach.O tym też pisaliśmy i przy okazji Studium i przy spółce
              wod.-kan.

• krzysiom1 Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 12:57
                Na ostatniej sesji z ust burmistrza dowiedzieliśmy się że:
                -wniosek dotyczy lat 2007-20013.
                -że nie ma co się martwić bo ci ci zostali zakwalifikowni obecnie to i "tak
                pieniędzy nie zobaczyli"
                -a tak wogóle to z tymi pieniędzmi unijnymi to nic nie wiadomo "bo może je
                będzie trzeba zwracać"
                A sam na własne uszy słyszałem kilka miesięcy temu z ust burmistrza zapewnienie
                o "dobrym siódmym miejscu" naszego wniosku i że kasa jest tuż, tuż...
                • papirus22 Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 13:00
                  ja z tej dyskusji na sesji odnisłem wrażenie, że to dotyczy jakby innego
                  wniosku, niż ten który złozno w 2004, ale to tylko wrażenie, najprawdopodobniej
                  tamten tylko uzupełniono lub na jego miejsce złożono nowy.
                  • papirus22 Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 13:02
                    niemniej jednak fakt pozostaje faktem nie otrzymaliśmy przez 8 lat kadencjii
                    tego pana nawet 1 EURO. I ten argument nalezy używać do momentu nie otrzymania
                    dotacji, ale do czasu wpłaty pieniędzy na konto. Może to nie nastapic nigdy:(
                    • brycezion Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 13:08
                      Niestety,żeby określić to co mówi 10-tka radnych + burmistrzowie na
                      sesjach,trzeba by było użyć nieparlamentarnego słowa.
                • esscort Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 13:07
                  a na zebraniu z mieszkańcami dąbrowy burmistrz powiedzial, że w sumie to
                  dobrze, że nie zrobiliśmy tej kanalizacji i wodociągu, bo gdy budowala gmina,
                  to ludzie musieli ponosić wysokie koszty przyłączenia. Natomiast gdy będzie
                  budowala unia, to własciciel posesji nic nie bedzie płacił, wpusci tylko ekpię
                  na posesje, a potem pozostanie mu tylko pociągnąc za sznureczek w WC (tu gest
                  burmistrzowską ręką) i woda popłynie. Na niektorych paniach zrobiło to
                  wrażenie.
                  • papirus22 Re: Burmistrz i ska 22.01.06, 13:12
                    trzeba go rozliczyć nie z tego co mówi, ale co zrobił. Przez 8 lat nietety same
                    porażki, oraz dzieki forum udało mu się załatać dziurę na brukowej oraz
                    odśnieżyć parę ulic, dzieki chłopakom ze straży pożarnej, trochę za mało jak na
                    8 lat.
    • j46 Re: Burmistrz i ska 23.01.06, 18:07
      Witam. Burmistrz i ska to cudowni ludzie w opowiadaniu bajek. Ale gdy przychodzi
      sie do konkretów, to już nik nic nie wie łacznie z nimi. Opowiadają na okrąło.
      Jeden władczym a drugim modlitewnym tonem. Jeżeli jesteś zoriętowany , to od
      razu widzisz co najmiej matactwo lub zwyczajne kłamstwo. A druga jego druga
      kandencja powstał generalnie z naszej niewiedzy. Nie wiedzieliśmy na przyklad że
      zwykłe liceum rozrosnie sie w ICDS, w dodatku mimo szumnych zapowiedzi
      finasowane tylko pzrez gminę. Miał być totek, resorty, podbno też mieszkająca w
      gminie Szewińska i wiele innych pomocników w dotacjach a pozostałow wiekie G
      czyli nic. I tak jest ze wszystkim.
      • j46 Re: Burmistrz i ska 05.02.06, 20:13
        A teraz zaczyna dalej śmierdzieć w spółkach. Komunikacja miejska wydojona do
        ostaniego grosika, a wodociągową sie tak doi, ze nie stać jej na podtrzymywanie
        pracy oczyszczlni. Viat B i ska, geniusze finasowi nowej ery!
    • lashana1 Re: Burmistrz i ska 26.01.06, 14:01
      B i Ska poprostu nas wkurzają:
      - z bogatej gminy lada chwila uczyną żebraczke, a równocześnie fundują nikomu
      nie potrzebne centrum rowerowe bez ściężek rowerowych by do niego dojechać.
      - prowadzą z pozoru dziwaczną i dwuznaczną grę z supermarketem popierając
      jednoznacznie jego budowę w zamian za jakieś wimaginowane dla gminy korzyści.
      - poprawki do studium zagospodarowania zrbili beznadziejne, a samo studium to
      grafomański popis. Już o ponad dwa tyygodnie opóżniają spotkanie radnych w
      czasie którego miały być ocenianie wnioski mieszkańców do studium.
      - nie budują ani dróg, ani kanalizacji. A to co budują to poprostu kpina ot
      takie przyzagrodowe działanie a nie inwestycje na miarę poptrzeb i możliwości
      - starannie rozbudowują administracje gminną i podleglych jednostek, działającą
      już zgodnie z prawem parkinsona.

Jednym słowem syfl, malaria i korniki.
      • roch33 Re: Burmistrz i ska poprostu nas wkurzają: 05.02.06, 09:48
        I znowu kolejny kamyczek do ich worka. To co czytam o stanie komunikacji
        miejskiej jest jedynie potwierzeniem tezy że to są albo ignoranci albo
        aferzyści, albo jedno i drugie na raz.
        • po.prostu.kobieta Re: Burmistrz i ska poprostu nas wkurzają: 05.02.06, 20:54
          Roch - przyznaj się - czy Ty masz coś wspólnego z J46(czy ileś) - bo tak jakoś
          stylistycznie i przekonaniowo by mi pasowało???

A poza tym dobry wieczór wszytkim :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka