Dodaj do ulubionych

REFERENDUM W ŁOMIANKACH

11.04.05, 10:39
Co myslicie o zrobieniu referendum o odwołanie Burmistrza Sokołowskiego. Ja
jestem za juz mu się za dużo nazbierało. Wystarczy popatrzeć na ŁOMIANKI.
Ciekaw jestem Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 11:30
      Też jestem za, pomimo że na niego głosowałem.
      Jednak patrząc na przykłady innych miast nie widzę najmniejszej szansy
      (frekwencja!).
      Z obserwacji mych sąsiadów wynika że większość traktuje Łomianki jak sypialnię
      i absolutnie ich nie interesuje co się w Łomiankach dzieje!
    • esscort Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 11:31
      czechul1 napisał:

> Co myslicie o zrobieniu referendum o odwołanie Burmistrza Sokołowskiego. Ja
      > jestem za juz mu się za dużo nazbierało. Wystarczy popatrzeć na ŁOMIANKI.
      > Ciekaw jestem Waszych opinii.

Moja opinia jest umiarkowanie sceptyczna, bo:
      - sprawa jest skomplikowana organizacyjnie i długotrwała, więc pewnie - po
      spełnieniu wszystkich procedur - roztrzygnięcie referendum byłoby na kilka
      miesięcy przed wyborami samorzadowymi, które - przypominam - będą w przyszłym
      roku.
      - biorąc pod uwagę aktywność społeczną mieszkańców łomianek, nie widzę
      większych szans na to, by do referendum przyszła wymagana liczba uprawnionych
      (a wówczas wynik referendum nie byłby ważny). A gdyby nawet była frekwencja, to
      skąd wiadomo, że wiekszość głosowałaby za odwołaniem burmistrza? Mam
      wątpliwości. Powiem więcej: obawiam się, że w najbliższych wyborach burmistrz
      Sokołowski wygra po raz kolejny wybory, bo nie widzę kontrkandydata, który
      byłby w stanie mu zagrozić. Przypomnij sobie ostatnie wybory i kontrkandydatów -
      czy ktorys z nich miał szansę?

Reasumując: szkoda kasy i wysiłku. Kto chce pozbyć się Sokołowskiego z gabinteu
      burmistrza Łomianek, ten powinien albo załatwić mu inną, bardziej atrakcyjną
      posadę, albo szybko znaleźć odpowiedniego kontrkandydata (ale nie byłego
      burmistrza Belkę czy jego zastepcę lub jakiegoś sympatycznego przysłowiowego
      pana Kazia, którego wszyscy lubią) i zacząć przygotowania do wyborów w r. 2006
      (budowanie wizerunku kandydata, opracowywanie programu, zbieranie pieniedzy i
      poparcia itp.). Referendum jest fajne, ale gdy się ma gwarancję, że po pierwsze
      bedzie ważne, a po drugie, że się wygra. W przeciwnym razie wynik wyborów w
      nastepnych wyborach byłby przesądzony
      • papirus22 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 15:20
        Ja jestem TOTALNIE ZA!!!!!!!, to co mamy nic nie robić, siedzić i tylko patrzeć
        jak rujnuje Gminę. Uwierzmy, że można, zróbmy coś, przekonujmy innych, a jak
        nie to może wręczmy Sokołowi - Sokoła, choćby za szerzenie "wolności" słowa w
        GŁ.
      • czechul1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 12.04.05, 10:36
        wróbelki (a może Sokoły) ćwierkają, że nasz Łucek chce startować do
        parlamentu , ciekawe z jakiej partii, (zawsze się chlubił że żadna mu nie
        odpowiada), i ciekawe z jakiego okregu, bo z naszego nie będzie mu łatwo, może
        Suwałki, może gdzieś z Ustrzyk.
        • kmsanczia Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 12.04.05, 18:22
          czechul1 napisał:
          > ciekawe z jakiego okregu, bo z naszego nie będzie mu łatwo

Żebyś się nie zdziwił Czechul. Jeszcze Sokół wygra następne wybory w Łomiankach.
          (TFU! TFU!)
    • kornel113 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 12:22
      Burmistrz ma sznasę albo zyskać kilkaset głosów w przyszłorocznych wyborach
      albo je nieodwołalnie stracić. Mówię o mieszkańcach osiedli Tecza i
      Słonecznego. Obiecał on położyć asfalt do końca ulicy Staszica w tym roku i
      jest to podobno uwzględnione w budżecie gminy. To prosty sprawdzian słowności
      burmistrza. Jak mi te drogę wybuduje, to nie będęd miał powodu go odwoływać.
      • krzysiom1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 12:45
        Jesteś typowym mieszkańcem Łomianek.
        Asfalt do bramy żeby wygodnie z swój płot wjechać!
        A za ogrodzenie to juz można śmiecie wywalać bo to mnie niedotyczy!
        Dzięki takiemu mysleniu Łomianki mają takie władze jakie mają i wyglądają tak
        jak wyglądają
      • czechul1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 13:06
        mi obiecał 6 lat temu, i nic
      • esscort Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 13:10
        kornel113 napisał:

> Burmistrz ma sznasę albo zyskać kilkaset głosów w przyszłorocznych wyborach
        > albo je nieodwołalnie stracić. Mówię o mieszkańcach osiedli Tecza i
        > Słonecznego. Obiecał on położyć asfalt do końca ulicy Staszica w tym roku i
        > jest to podobno uwzględnione w budżecie gminy. To prosty sprawdzian słowności
        > burmistrza. Jak mi te drogę wybuduje, to nie będęd miał powodu go odwoływać.

No i ten kawałek asfaltu to jest jedyne kryterium, jakie przy wyborach
        zastosujesz? Pamietaj też, że ten kawałek ulicy staszica, na który czekasz,
        będzie zrobiony za pieniądze mieszkańców łomianek, z których znaczna część od
        wielu lat jeździ po piachu i błocie do swoich domów. Ty się niedawno
        sprowadziłeś do nowego miejsca, ale uważasz, że należy Ci się asfalt juz teraz.
        Bedziesz go miał, bo burmistrz chetnie za zrobienie (z publicznych pieniędzy)
        niewielkiego kawałka asfaltu weźmie sobie tych kilkadziesiąt czy kilkaset
        głosów w wyborach. Moje gratulacje, Kornel.
        • kmsanczia Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 15:32
          Na razie pieniądze mieszkańców łomianek pójdą na inny cel ;-)

Komenda Wojewódzka Policji planuje budowę nowego komisariatu na terenie gminy
          Łomianki. Nowy komisariat ma być zlokalizowany w tym samym miejscu co
          dotychczas, na rogu ul. Wiślanej i Warszawskiej - wyjaśnia Wiesława Niegodzisz,
          rzeczniczka łomiankowskiego urzędu. - Gmina Łomianki wesprze finansowo budowę. W
          budżecie na rok 2005 przewidziano 130 tys. zł na dofinansowanie tego zadania.
      • czechul1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 13:10
        a Staszica ma największą szanse bo jest przy jego ulubionym ICDS- to nie powód
        do referendum chodzi o cos innego , głębszego o styl (a właścicie jego brak) i
        sposób zarządzania całym organizmem miejskim. Nie wolno patrzeć przez pryzmat
        tego co komu obiecał tylko ile % miasta ma wodociag, kanalizację,
        asfalt,oświetlenie, przestępczośc, gdzie ida nasze pieniądze, ile się
        inwestuje no i wiele innych problemów.
        • esscort Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 13:16
          czechul1 napisał:

Nie wolno patrzeć przez pryzmat tego co komu obiecał tylko ile % miasta ma
          wodociag, kanalizację, asfalt,oświetlenie, przestępczośc, gdzie ida nasze
          pieniądze, ile się inwestuje no i wiele innych problemów.

Przecież kornel ma latarnię, ochronę, wodocią, kanalizację, blisko do szkoły
          itp. "Moja chata z kraja".
          • kornel113 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 15:35
            Sorry, nie chciałem wzbudzać złych emocji. Chyba nie ma nic złego w tym, że
            chcę do domu jechac po asfalcie, a nie po kurzu i dziurach. Tak się składa, że
            to pierwsza obietnica burmistrza, a jaką się zetknąłem i to będzie dla mnie
            pierwszy sprawdzian jego prawdomówności. Inni mają do niego swoje pretensje i
            ja to rozumiem. Swoją drogą nie wiedziałem, że są tu jakieś problemy z
            kanalizacją itp. I naprawdę nie wyrzucam śmieci za płot.
            Aby pokazac prospołeczne myślenie, rzucam myśl, aby postarać się o wystąpienie
            ze strony gminy do zarządu dróg w sprawie zmiany regulacji świateł przy ul
            Wójcickiego. Obserwując to skrzyżowanie z Pułkową, zauważyłem, że często przy
            czerwonych dla Pułkowej, z i w Wójcickiego wjeżdża i wyjeżdża bardzo mało
            samochodów. Zielone dla Pułkowej powinno byc znacznie dłuższe, niż obecnie,
            przecież to droga krajowa, przelotowa i jedno małe skrzyżowanie powoduje
            kilometrowe korki. Co o tym sądzicie?
            • papirus22 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 15:43
              nie do dyrekcji dróg tylko do miasta Warszawy. E-7 do granic miasta Ł jest to
              Generalna Dyrekcja DKiA a w graniacach stolicy miasto Warszawa, a im już tak
              nie zależy.
            • krzysiom1 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 20:46
              Te śnmieci to był przykład olewania tego co się wokól dzieje a nie zarzut do
              Ciebie. Sorry!
              A propo śmieci.
              Dostaję białej gorączki jak widzę wywalane śmieci pod każdy możliwy krzaczek.
              Jednocześnie stawki za wywóz naprawdę nie są jakieś powalające.
              Ciekawe co w ciągu dnia robi straz miejska? Ja ich widzę tylko ok godz. 8 na
              przejściach dla pieszyvh przy szkole i w Burakowie.
              • kmsanczia Re: śmieci 11.04.05, 21:31
                Mówi się, że Śląsk brudny, zanieczyszczone powietrze, zero zieleni. Nic bardziej
                błędnego. Na przedmieściach Katowic czyściutko, masa drzew, przepiękne trawniki
                i co najważniejsze: śmieci z prywatnych domów ZA DARMO odbiera miasto do recyklingu.

Ciekawe czy kiedyś na mazowszu ktoś NAPRAWDĘ pomyśli o ekologii i przestanie
                bredzić o nadwiślańskim ptactwie.
                • krzysiom1 Re: śmieci 11.04.05, 21:46
                  Ale można łączyć i jedno i drugie.
                  Ekologię i bredzenie o nadwislanskim ptactwie.
                  Kiedy ostatnio byłaś nad Wisłą w Łomiankach?
                  • kmsanczia Re: śmieci 11.04.05, 23:05
                    krzysiom1 napisał:
                    > Kiedy ostatnio byłaś nad Wisłą w Łomiankach?

Krzysiom, a co?

Nie mam nic przeciwko ptakom czy innej zwierzynie, jestem wegetarianką nawet. :)
                    Chodzi mi o zasłanianie się w każdej sytuacji pseudo-ekologią. Bo to jest
                    bredzenie bez pokrycia. Nikt nic nie robi w tej sprawie, wyciąga się ją w razie
                    potrzeby, a królują w tym organizacje ekologiczne zgarniające olbrzymią kasę na
                    oprotestowywaniu kolejnych inwestycji.
                    Ptak - Tak. Ale człowiek również. :)
                    • krzysiom1 Re: śmieci 12.04.05, 06:08
                      Aha! To przepraszam! Idę nad Wisłę popatrzeć na ptaszki!
                      Postaram się w najbliższych dniach zrobić parę fotek róznych" "kupek"
                      pozostawionych przez naszych wspaniałych sąsiadów. Może wrzucimy to do galerii
                      to ktoś się zastanowi zanim właduje śmieci w brykę i wywiezie do lasu lub na
                      pole sąsiadowi.
      • papirus22 Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 15:26
        a kolega opłatę adiancencką za wzrost wartości nieruchomości płacił czy jeszcze
        nie (przypominam przyjdzie Pani i wyceni wedle jej widzimisie wzrost
        nieruchomości o 100%, z czego do Gminy 25% trzeba odprowadzić natychmiast, jak
        nie to komornik), w Łomiankach Starych decyzje były nawet 15.000 zł do
        zapłaty. Z tego co wiem ... a może wrzuce to na forum?
    • kmsanczia Re: REFERENDUM W ŁOMIANKACH 11.04.05, 16:39
      NA razie zamiast referendum proponuje ankietę:
      lomianki.blox.pl/html/1310721.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka