Dodaj do ulubionych

Dni Łomianek 2005

30.08.05, 16:09
Na gminnej stronie łomianki.pl jest reklama Dni Łomnianek 2005. Odbędą się 17
września ale nie jest napisane gdzie (wiadomo tylko że na scenie). Klasyczny
program artystyczny z Big Cycem na czele, a na okrasę dwa wystąpienia
burmistrza i wręczenie statuetek "Sokołów"! To jakieś coroczne święto, czy
nowość w tym roku? I co to są te "Sokoły"? Rok temu jeszcze tu nie mieszkałem
to nie wiem.
Obserwuj wątek
    • piotr1271 Re: Dni Łomianek 2005 30.08.05, 16:33
      To taka świecka tradycja. Nigdy nie byłem i raczej się nie wybiorę. Z opisu w
      GŁ wygląda to raczej na Dni Sokoła. Ot, taka akcja promocyjna co by potomność
      pamiętała po wsze czasy jakiego to wspaniałego burmistrza miało nasze miasto na
      początku XXI w.
    • esscort Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 02:02
      To i tak dobrze, że burmistrz nie nazywa się powiedzmy wróblewski albo np.
      warchoł, bo wówczas wręczałby łomiankowskie wróble albo łomiankowskie
      warchoły, co nie brzmi dobrze. jeszcze gorzej gdyby nazywał się Kupski lub
      jakoś tam.
      A swoją drogą, coż to za megaloman. Ciekawe czy gra w hokeja jak łukaszenko
    • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 08:25
      Sokoły to najwiekszy żart w historii Łomianek.
      A swoją droga podobieństw do Łukaszenki jest mnóstwo.
      Obaj wybrani w demokratycznych wyborach, ale nie do końca czystych?(te info o
      domeldowaniach pracow. mitexu, czy ...)
      Juz za życia stawiają sobie pomniki (np. wieloryb)
      Uprawiają w mediach cenzurę.(GŁ)
      Łamią obowiązujące prawo.(kpa, ustaw. o samorządach)
      Otaczają się rodzinami i znajomymi tworząc sieć nepotyzmu.(córki, citoki, matki)
      Cofają gospodarczo kraj-miasto. (spadamy w rankingach)
      Ignorują głos mieszkańców.(rady osiedlowe, zwykłych ludzi na sesjachlub
      komisjach)
      Nie dopuszczają do dokumentów opozycji (sprawa w sadzie w NDM przeciw Sokołowi)
      Infiltracja wszystkich organizacji (kluby sportowe, kombatanckie itp)

• randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:13
        OK, o burmistrzu można pisać i pisać... Ale powiedzcie gdzie się ta impreza
        odbywa. Pod kościołem? Na stadionie?
        • logownica Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:19
          na rynku :-))
          • randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:23
            O, to już jakiś konkret. Podaj jeszcze adres :)
            • logownica Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:28
              Cóż to za pytanie, oczywiściie Pl. Sokoła 1 :-))
              • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:31
                rynek? przy ul. Warszawskiej 115, znowu zamkną warszawską
              • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:33
                no chyba, że przy domu kultury, ale raczej bedzie słychac
                • randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:41
                  W sumie racja: impreza będzie huczna, Łomianki nie takie wielkie to trafię "na
                  słuch"
                • kmsanczia Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:46
                  Chyba ostatnio to się odbywało na Deptaku Warszawska Street (czyli Warszawska
                  zamknięta od Marcpolu w str. Kościoła). Co się działo nie wiem, bo nigdy nie byłam.
                  Kiedyś, jak jeszcze Ł. nie były miastem, w miejscu obecnego boiska za Marcoplem
                  (wtedy "starym pawilonem") odbywały się dożynki - to było coś! ;) Konkurs na
                  największą dynię, ciasto i grochówa za darmochę i występy kulturystów. Się działo!
                  • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:57
                    kali grał na perkusji na przyczepie od ciągnika, a ja próbowałem grac w szachy
                    z arcymistrzem bez skutku.
              • randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:40
                Skoro już jesteśmy w sokolim temacie, to w nawiązaniu do rozdania
                nagród "Sokołów", proponuje do programu imprezy dołączyć następujące atrakcje:
                - pokazy sokolników - polowania z ptakiem,
                - loty śmigłowcem "Sokół" nad Łomiankami
                - turniej łuczniczy "Sokole oko"
                - mecz piłkarski KS Łomianki - KS Sokół Sokółka
                - pokazy gimnastyczne Towarzystwa "Sokół"
                - a po zmierzchu projekcja filmu "Sokół Maltański"
                • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 10:59
                  mecz mogę zorganizować, bez problemu
                  • randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 11:02
                    Niestety wymogiem byłoby zwycięstwo Sokoła nad z Łomiankami. Nie wiem czy warto.
    • esscort Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 12:37
      No coż, nie ma co gadać. Jest to typowa fasadowa impreza. Już dzisiaj przy
      warszawskiej straż miejska wieszała flagi. Będą konkursy dla dzieci typu: kto
      pierwszy, w worku, z jakiem na łyżce dobiegnie do mety. Z góory wiadomo, że
      impreza znów zakończy sie wielkim sukcesem, a w "Gazecie łomiankowskiej" będzie
      fotoreportaż - usmiechnięte dzieci z balonikami i watą cukrową, uśmiechniety
      przedsiębiorca pokazujący sokoła. A w tle uśmiechniety burmistrz - Słońce
      Mazowsza, Geniusz z Dąbrowy, Wielki Mieszkaniec Łomianek - odbierający
      spontaniczne wyrazy uznania od przedstawicieli lokalnej spoleczności (głównie
      tej zatrudnionej w urzedzie miasta i przyleglosciach). Gdzieś juz to widziałem.
      • randolff Re: Dni Łomianek 2005 31.08.05, 12:59
        Flagi to raczej z okazji dzisiejszego "Dnia Solidarności". Kaczor apelował o
        wieszanie.
      • pencroff Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 11:39
        "Już jakobini czuli potrzebę maskowania swych rządów wystawnymi
        uroczystościami... . Podczas tych świeckich świąt wszechmocni przywódcy i
        bezsilna ludność zbierali się razem, co miało stworzyć wrażenie jedności
        panujących i poddanych. ... bolszewicy wydawali swoje skromne środki finansowe
        na organizację defilad, wieców i widowisk pod gołym niebem..." R. Pipes -
        "Rosja bolszewików", Warszawa : Magnum, 2005, s. 289. Ciąg dalszy jest również
        bardzo ciekawy, ale teraz może obmyślmy wspólnie jakiś sposób, aby już nie być
        dłużej bezsilną ludnością.
        • krzysiom1 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 12:28
          Popieram! Jednak patrząc na to co się dzieje na forum (zagląda klilka osób)
          raczej będziemy mieli mała siłę przebicia.
          • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 12:35
            To nie prawda,wiele osób czyta ale nie pisze, każdy sie liczy, trzeba mówic,
            uświadamiać sasiadów znajomych rodzinę. Z moich doswiadczeń najpierw sie
            wszyscy dziwią i nie chca wierzyć w to co się dzieje, ale po pewnym czasie sami
            stwierdzają "miałes rację".
            • karolus12 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 12:53
              Na tym forum jest jeden temat lokalna władza .Zaciekawiła mnie jednak maksyma
              papirusa -"najpierw niewierzą a póżniej przyznają rację" przypomnę -w orginale
              to brzmi tak "kłamstwo powtarzane sto razy staje się prawdą"
              • pencroff Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 13:13
                Karolusie, nie przesadzaj, tematów jest znacznie więcej, choćby: która ekipa
                budowlana jest lepsza, kto naprawi lodówkę, dokąd pójść na spacer albo na pizzę
                czy najlepsza w mieście kawa. Poza tym, nie kłamiemy na temat gminnej władzy,
                która - łagodnie mówiąc - wykazuje się naprawdę daleko posuniętą nieudolnością.
                Nie chcę już zajmować pamięci serwerów kolejnymi tego opisami. Na podstawie
                naszych postów można śmiało sformułować votum nieufności wobec burmistrza i
                dużej części Rady Miasta. Pozwól, że zapytam: czy jesteś mieszkańcem Łomianek?
                czy - gdyby tak - nie widzisz w swoim otoczeniu rzeczy, które dawno powinny być
                zmienione i poprawione a nie są?
                • karolus12 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 14:49
                  Oczywiście że widzę ;kupiłem dom w Łomiankach i chciałbym mieszkać przy ulicy z
                  chodnikami ,drzewami itp.Ale! ulica ma 6 metrów szerokości,okazuje sie że
                  mieszkańcy ileś lat temu uważali że i tak jest za szeroka.Czytając forum że
                  gdzieś tam burmistrz zabiera ludziom ziemie pod drogi -mam wrazenie że to tym
                  samym którzy organizowali moją ulicę.Czyli liczy się biznes teraz a jak ktoś
                  kupi póżniej działkę niech się naiwniak martwi.Poznałem w swim krótkim co
                  prawda życiu wielu cwaniaków którzy ktytykując wszystko i wszystkich szukają
                  dla siebie stołków.Pisałem już wcześniej skoro tyle korupcji trzeba to zgłosić
                  do prokuratora a nie mleć jęzorem używając pseudonimu.Sprawa wtedy zostanie
                  wyjaśniona i jeżeli macie rację wasz problem będzie rozwiazany.Ja uważam że
                  jest tu kilka osób którym w życiu potknęła się noga i chcą komuś dołożyć żeby
                  podnieść się na duchu -chętnie polecę szpital mojej mamy -tam naprawdę pracują
                  fachowcy np. mama i bardzo szybko wam pomogą bez szkody dla innych
                  • kmsanczia Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 15:03
                    karolus12 napisał:
                    > Ja uważam że
                    > jest tu kilka osób którym w życiu potknęła się noga i chcą komuś dołożyć żeby
                    > podnieść się na duchu -chętnie polecę szpital mojej mamy -tam naprawdę pracują
                    > fachowcy np. mama i bardzo szybko wam pomogą bez szkody dla innych

Najwyraźniej skrzywienie rodzinne - w każdym człowieku potencjalnie widzieć
                    świra... ;)

Miałam się nie wtrącać, ale naprawdę, nie każ nam pisać na tym forum o
                    d.marynie, bo to jest Forum ŁOMIANKI i właśnie te tematy tu poruszamy. A skoro
                    właśnie posty o burmistrzu mają najwięcej odpowiedzi, to chyba powinno ci to dać
                    do myślenia. Przeciętny człowiek nie ma czasu latać po sądach i prokuratorach
                    oraz tropić urzędniczych afer, od tego są rozmaite organizacje (np. Komitet
                    Obrony Łomianek), które z założenia tym chcą się formalnie zająć. My tu sobie
                    czasem psioczymy, ale przede wszystkim dyskutujemy. Było nie było jest to głos
                    mieszkańców. Niektórzy nawet tyle zainteresowania miejscem, w którym żyją nie
                    potrafią z siebie wykrzesać.
                    • karolus12 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 16:05
                      Może i mam skrzywienie rodzinne ale pozwala mi ono na analizę zachowań
                      niektórych użytkowników tego forum.Czyli skoro mam skrzywienie rodzinne to ci
                      którzy nie są dziećmi burmistrzów(a ciągle o nich piszą) mają jakie?.Może
                      jednak adresik szpitala by się przydał?.
                      • piotr1271 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 16:44
                        No, potęga przytoczonych kontr- (w stosunku do Papirusa) argumentów zwala z
                        nóg. Żałosne? Nie, zdecydowanie nie - Bardzo żałosne. Czy ta "12" przy Twoim
                        nick'u to liczba Twoich lat? Jeśli tak to przepraszam, w takim wieku można w
                        taki sposób prowadzić poważny spór na poważne argumenty, jak Ty to robisz.
                        • karolus12 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 16:50
                          Rozumiem -każdy kto ma inne zdanie od kilku "mądrych "na tym forum musi być
                          natychmiast poniżony.Bawcie się sami-zauważyłem że sprawia wam to dużą radochę.
                        • logownica Re: Dni Łomianek 2005 02.09.05, 09:30
                          Może ta "12" to IQ :-)). Zartuje karoluś, nie bierz tego do siebie (robie sobie
                          jaja kiedy sie da) ale faktem jest, że jedyne argumenty jakimi operujesz to
                          oferta wyświadczenia usługi medycznej w placówce u swojej mamy i zgłoszenie na
                          prokuraturę. Przecież, jak już czytałeś niektórymi sprawami zajmują się
                          odpowiednie organy kontroli, czy chodzi Ci o to, żeby jeszcze raz to zgłaszać?
                          Ponadto, pewne sprawy, które nam się nie podobają nie podlegają karze, chociaż
                          dowodzą ewidentnej nieudolności władz samorządowych, jak np. radykalny spadek
                          Łomianek w rankingach, dlaczego mielibyśmy nie dać wyrazu swego niezadowolenia
                          na forum. Na tym, m.in. polega demokracja, że każdy może wygłosić swoją opinię
                          a nic nie działa tak dobrze na władzę jak silna opozycja. Papirus ostro
                          punktuje nasze władze i bardzo dobrze, że jest ktoś taki komu się chce z tego
                          co czytam nie tylko marudzić jak większości z nas ale i coś robić, może w jakiś
                          sposób wpłynie na na poprawę jakości rządów a korzyści z tego możemy miec my
                          wszyscy mieszkańcy Łomianek. Gadamy o różnych sprawach, wiesz już czym papirus
                          sie para i możesz omijać jego wątki. Nie musisz od razu się obrażać na całe
                          forum.
                          Odwiedzasz czasem mame w pracy ? (zartuje:-)))
                      • ma.cinak Re: Dni Łomianek 2005 02.09.05, 12:28
                        to ja poproszę o ten adresik, bo jeśli twój dosyć pokrętny tok rozumowania jest
                        normą, to ja za nim jakoś nie nadążam
              • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 01.09.05, 14:22
                Karolusie odpowiedz co jest kłamstwem:
                zadłużenie gminy, czy przepłacenie za wielorybka, cenzura w GŁ czy łamanie
                prawa, zatrudnieni w gminie z rodzin czy spadek w rankingach, zabranie
                mieszkańcom głosów na sesji czy sprawa przeciwko sokołowskiemu w sądzie,
                mieszanie się w ks Łomianki i czy burmistrzowie w czasie pracy nie powinni
                pracowac zamiast siedzieć na forum internetowym?
                No niestety wiem, że "naszej" władzy najbardziej zależy na wyciszeniu
                swoich "osiągnięć" więc, staram się tylko podawać pewne fakty opinii
                publicznej. Każdy ma prawo wiedzieć co dzieje się z jego pieniedzmi (moimi
                też), jezeli napycha ktos sobie nimi kieszenie nie dając w zamian nic, to
                trzeba to piętnować! Jeżeli ktoś za publiczne pieniądze robi sobie prywatny
                folwark to trzeba to zmienić albo byc społeczeństwem takim jak w Rosji,
                posłusznym i karnym, nie mieszającym się w zycie "elit" politycznych. Mam
                wrażenie ze w Polsce komunizm się skończył, a Łomianki zostały jedynym takim
                miejscem w Polsce, gdzie panuje cenzura, nikt nie troszczy się o
                obywateli,piniądze publiczne, burmistrz udaje, ze mieszka w Łomiankach i
                interesuje się Łomiankami. Karolusie powiedz dlaczego mieszkańcy muszą pić
                szambo, łamać nogi na wybojach w kompletnych ciemnościach, a u nas buduje się
                hotel dla rowerzystów z Warszawy (to nie jest inwestycja pierwszej potrzeby)-
                czy ktoś wziął za to w łapę, bo to tak wygląda. Aha i jeszcze jedno
                społeczństwa nie da sie już omamić GŁ, jedynie słuszną!!!
    • effka454 Re: Dni Łomianek 2005 09.09.05, 20:14
      Wracając do tematu i pierwszego postu - w dzisiejszej GŁ jes opis i plan
      usytułowania wszelkich atrakcji podczas festynu
      • randolff Re: Dni Łomianek 2005 10.09.05, 19:23
        Dla tych co nie czytają GŁ dodam, że scena i inne atrakcję będą usytuowane na
        ul. Warszawskiej między Racławicką a Wiosenną.
        • krzysiom1 Re: Dni Łomianek 2005 13.09.05, 07:08
          Ze strony rodziców niemogących przebić się ze swoim problemem do Pani Dyrektor
          gimnazjum (patrz wątek Nauczycielka z gimnazjum nr1) padała propozycja
          demonstarcji w czasie dni Łomianek.
          Może zorganizujemy jakąś szerszą akcję np.pod hasłem:
          "Precz z Białorusią w Łomiankach"
          • papirus22 Re: Dni Łomianek 2005 13.09.05, 09:00
            ja jestem za, ale "sitwa" czyta forum i sie przygotuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka