Dodaj do ulubionych

obsluga - UG

05.10.05, 12:08
uff, wczoraj niestety rozmawialam z p. Atysem z UG od infrastruktury. alez
nieprzyjemny czlowiek.

czy ktos mial z nim do czynienia i jakos reagowal pozniej? bo moi sasiedzi
sie skarzyli na jego zachowanie w rozmowach ale chyba nie dali znac o tym
jego przelozonym

mi powiedzial, ze mu nasze osiedle glowe zawraca:)
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: obsluga - UG 05.10.05, 12:10
      potwierdzam, to jeden z tych urzędników, którzy powinni odejść po wyborach wraz
      z B.
      • cn2000 Re: obsluga - UG 05.10.05, 12:18
        napisalam skarge na jego obsluge do gminy, bo nie lubie jak mnie ktos jak
        smiecia traktuje. ciekawe co mi odpisza:)
        • t.resa Re: obsluga - UG 05.10.05, 17:35
          Jeżeli odpiszą bo do końca kadencji pozostał tylko rok,
          a różnych pism czekających na odpis jest wiele.
          Tak przynajmniej podejrzewam, bo ja czekam już bardzo długo.
          Życzę powodzenia.
          • cn2000 Re: obsluga - UG 06.10.05, 10:40
            na poprzedniego maila jakis czas temu w innej sprawie UMIG odpisal najpierw
            mailem a potem przeslal pismo, wiec teraz oczekuje podobnego zalatwienia sprawy

a moze tam zadzwonie:)?
          • magdusia.c Re: obsluga - UG 06.10.05, 11:10
            W przypadku braku odpowiedzi na jakakolwiek sprawę urzedową polecam wystosować
            pismo, wyrazić swoje oburzenie i okrasić odpowiednimi paragrafami. Kiedyś
            czekałam pół roku na odpowiedź z ZUS-u, a jak w końcu wysłałam list do prezesa z
            odpowiednimi cytatami z Kodeksu Administracyjnego to efekt był natychmiastowy i
            po mojej myśli w dodatku :-)
            To przepisy obowiązujace parę lat temu - chyba do tej pory się nie zmieniły.

Dz.U.1980.9.26(U)
            Rozdział 7
            Załatwianie spraw
            O
            Art. 35. § 1. (132) Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać
            sprawy bez zbędnej zwłoki.
            § 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w
            oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia
            postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z
            urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia
            na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ.
            § 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić
            nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie
            później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w
            postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.
            § 4. Organy wyższego stopnia mogą określać rodzaje spraw, które załatwiane są w
            terminach krótszych niż określone w § 3.
            § 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się
            terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności,
            okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy
            strony albo z przyczyn niezależnych od organu.
            O
            Art. 36. (133) § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie
            określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić
            strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.
            § 2. Ten sam obowiązek ciąży na organie administracji publicznej również w
            przypadku zwłoki w załatwieniu sprawy z przyczyn niezależnych od organu.
            O
            Art. 37. § 1. (134) Na niezałatwienie sprawy w terminie okreœlonym w art. 35 lub
            ustalonym w myśl art. 36 stronie służy zażalenie do organu administracji
            publicznej wyższego stopnia.
            § 2. Organ wymieniony w § 1, uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza
            dodatkowy termin załatwienia sprawy oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i
            ustalenie osób winnych niezałatwienia sprawy w terminie, a w razie potrzeby
            także podjęcie środków zapobiegających naruszeniu terminów załatwiania spraw w
            przyszłości.
            O
            Art. 38. (135) Pracownik organu administracji publicznej, który z
            nieuzasadnionych przyczyn nie załatwił sprawy w terminie lub nie dopełnił
            obowiązku wynikającego z art. 36 albo nie załatwił sprawy w dodatkowym terminie
            ustalonym w myśl art. 37 § 2, podlega odpowiedzialnoœci porządkowej lub
            dyscyplinarnej albo innej odpowiedzialnoœci przewidzianej w przepisach prawa.
            • papirus22 Re: obsluga - UG 06.10.05, 11:31
              Znam kilkadziesiąt pism na które odpowiedz zajmowała od 2 miesięcy nawet do 1,5
              roku, na niektóre (mam takie dwa) odpowiedzi nie dostałem wogóle. To jest jeden
              z licznych przykładów łamania prawa przez naszych włodarzy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka