Dodaj do ulubionych

Szukam architekta

18.01.06, 08:13
Jeśli taki wątek kiedyś się u nas pojawił to przepraszam za powtórkę ale
przeoczyłam.
Czy ktoś mógłby polecić mi rozsądnego architekta (projekt domu)?
Wolałabym nie pakować się we współpracę z kimś o kim nic nie wiem. W końcu w
tym co stworzy mam zamiar mieszkać. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Szukam architekta 18.01.06, 12:21
      Chcesz od początku projektować? Doswiadczenie chyba uczy, że lepiej (szybciej,
      taniej) wybrać coś "podchodzącego" z projektów typowych i potem to dostosować
      (u projektantna) do swoich potrzeb. Tak przynajmniej było dawniej.
      • habibi77 Re: Szukam architekta 18.01.06, 12:25
        Wejdź na forum muratora, tam na pewno kogos rozsądnego Ci polecą. Projekt domu
        indywidualny to koszt rzędu 10 tyś.
        • lolaxyz Re: Szukam architekta 18.01.06, 12:49
          Ja bym odradzała indywidualny projekt. Przed zakupem projektu gotowego udałam
          sie do poleconego architekta, znajomi piali z zachwytu, facet ze statusem
          twórcy sztuki itd. Moj problem polegał na tym, ze chciałam mały dom ale te z
          katalogów mi sie nie podobały. Wydawało mi się, że dopiero te od 140 m.2
          wyglądają przyzwoicie ale ja nie potrzebuję takiego. Faceta wogóle nie
          obchodziło, że chcemy mały dom. Wmawiał nam, że to bez sensu, "potem ludzie
          przychodzą żeby powiększyć", że rodzina się powiększy, że będzie brakować
          miejca na graty. Tłumaczę mu 10 razy, że własnie po to przychodzę, że chcę mały
          a ten wciska mi jakiś projekt ktory zrobił już komuś 135 m.2 bo taki dla mnie
          będzie w sam raz a na dodatek sprzeda go za jedyne 7,5 tys., oczywiście tylko
          rysunek bez kompletnej dokumentacji, niemniej żeby dostosować do moich warunków
          to zajmie mu kilka miesięcy. Komplet dokumentacji kosztowałby dobrze ponad 10
          tys. Dodam jeszcze, że wiele ciekawszych od tego domów widziałam w katalogach.
          Kupiłam w koncu projekt gotowy za 1300 zł, wprowadziłam kilka zmian, łącznie
          projekt kosztował mnie ok 2,5 tys., nie było żadnych problemow z uzyskaniem
          pozwolenia na budowę, projekt wszystkim sie podoba i jestesmy bardzo zadowoleni.
          • habibi77 Re: Szukam architekta 18.01.06, 12:59
            Potwierdzam projekt Loli, bardzo ładny.
            • mwsylwia Re: Szukam architekta 18.01.06, 13:01
              Lola a ile w końcu bedzie miał metrów?
              • lolaxyz Re: Szukam architekta 18.01.06, 13:26
                Oficjalnie 105 m. ale na poddaszu liczy się metraż od 1.90 cm. (jeśli się nie
                mylę) a uwzględniając te przestrzenie poniżej tej wysokości to coś koło 130 m.

Habibi dzięki za potwierdzenie. Twoj domemk też super!
    • iod Re: Szukam architekta 18.01.06, 15:19
      Ania - dlaczego mi się zdawało, że Ty już tu mieszkasz? Jest lokalny architekt
      na Bołtucia - możesz podjechać i zobaczyć, jak przerobiła swój dom (przed
      kosmetyczką, chyba 6 albo 7). Na mojej ulicy sąsiadka zbudowała przy pomocy
      architekta coś, co też możesz zobaczyć (wielki zielony dom z czerwonym płotem
      (!) - super w środku) - ona go bardzo chwali zawsze. Znam dobrego architekta z
      Warszawy - rozsądna kobieta. Jeśli chcesz namiary, daj znać na priv. Pozdrawiam
      • anka-76 Re: Szukam architekta 18.01.06, 20:14
        Całkiem dobrze ci się zdawało ale potrzebujemy troszkę większego mieszkanka i
        samodzielnego.
      • anka-76 Re: Szukam architekta 18.01.06, 20:16
        Bardzo, bardzo dziękuję za rady. Namiar na Panią z Warszawy poproszę. Gotowego
        projektu nie chcemy bo, tak jak loli, nic pasującego do naszych potrzeb nie
        znależliśmy.
        • iod Re: Szukam architekta 18.01.06, 20:24
          ania - znajdę i napiszę na priv. Pozdrawiam
          • anka-76 Re: Szukam architekta 18.01.06, 20:24
            Oczekuję z niecierpliwością.
            • iod Re: Szukam architekta 18.01.06, 22:36
              Ania, zajrzyj na priv. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka