Dodaj do ulubionych

ICDS zupełnie serio

23.01.06, 14:24
gdzieś tu przeczytałam, że tam wolne pomieszczenia mają? Dużo? To ja mam
pomysł na pomoc w spłacie zadłużenia - prywatna szkoła. Byłaby super, z
zapleczem sportowym , co się rzadko zdarza, z dużym parkingiem dla rodziców,
w małym, zielonym miasteczku.
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:25
      Obawiam się Iod że tylko korytarzy mają nadmiar.
      • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:26
        aha, to niedobrze. Nigdy tam nie byłam. Poza basenem oczywiście.
        • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:27
          a może burmistrz ma jakieś inne pomieszczenia pod wynajem? - to dla czytacza z
          urzędu - oferty na priv poproszę.
        • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:28
          Chyba że chodzi ci o aulę wykładową, tylko gdzie by się sesje odbywały. ;)
        • labes Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:29
          Wynajmują .....ale swoim po 1000 zł np za szkołę muzyczną. Nawet nie wiem czy
          przypadkiem to nie jest opłata roczna. Wszyscy by tak chcieli. Ale wybrańcy z
          naszym wizjonerem tylko mogą.
          • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:31
            a wizjonerzy z wizjonerami myślisz szans nie mają. Znaczy znudzona kura-
            wizjoner...
            • labes Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:38
              iod napisała:

> a wizjonerzy z wizjonerami myślisz szans nie mają. Znaczy znudzona kura-
              > wizjoner...

Wizjonerzy to chyba ....mają. Ale u nas jest facio z wizją i misją do
              wypełnienia...a pan co czyta tup, tup już na piętro .... bo znowu zaczynają.
            • randolff Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:39
              Skoro liceum przeniesiono z Kościoła do ICDSu to pewnie w Kościele mają wolne
              moce powierzniowe. Napisz maila do proboszcza.
              • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:48
                o nie wiem. Proboszcz - twardy orzech do zgryzienia, hm
                • labes Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 14:52
                  dołączysz świadectwo birzmowania, wniesiesz opłatę manipulacyjną dwóch świadków
                  że chodzisz na mszę oraz złożysz oświadczenie ... i myślę że lokal masz
                  • frags Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:00
                    Musisz się jeszcze zapisać do parafii i przyjąć księdza po kolędzie. W
                    Łomiankach sie do parafii zapisuje.
                    • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:09
                      nie chyba, nie pamiętam już, jak to było, no chyba, że przy chrzcie dziecka
                      mnie zapisali; o chrzest też by fajny, pamiętam...
                      • frags Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:11
                        Żeby ochrzcić już trzeba być zapisanym. Fajny ten kościół jest w całej
                        okazałości. Sen architekta nad kostką masła.
                        • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:12
                          musiałbyś widzieć minę siostry Davida, jak na chrzest przyjechała i kościół
                          zobaczyła...
                          • frags Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:13
                            Pytała się, czy to lotnisko, czy piekarnie butter cookies?
    • pencroff Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:13
      iod napisała: o ICDS - wolne pomieszczenia mają?

Słyszałem podobnie; warto by było może porozumieć się z kierownikiem tegoż, p.
      Mroczkowskim. Jest to rzeczowy i konkretny człowiek, będzie najlepiej
      zorientowany.

Pomysł prywatnej szkoły wydaje mi się trafny. Zgłaszam pytanie: jaka szkoła,
      jakiego typu, na jakim poziomie?

Wydaje mi się też, że gdyby taki pomysł rzeczywiście "dojrzał" - to może z
      nowymi łomiankowskimi władzami rozmowa byłaby łatwiejsza, a rzecz sama -
      bardziej możliwa do zrealizowania.
      Odradzałbym natomiast lokowanie szkoły w nowym kościele.
      • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:20
        zupełnie serio - zdecydowanie podstawowa i gimnazjum. Wyżej nie. Podstawowa z
        zerówką. Na poziomie z językami i zajęciami sportowymi, doskonałą opieką
        pozalekcyjną, rozwożeniem dzieci do domów, - pomysł dopiero dojrzewa,
        oczywiście zrodził się z potrzeby.
        • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:29
          Iod a robiłaś jakieś rozeznanie czy jest zapotrzebowanie? Bo taka prywatna
          podstawówka to dośc droga impreza, mało dzieci i w rezultacie niski poziom
          (wynikający z małych wymagań).
          Z drugiej strony kiedyś widziałam program o holenderskich podstawówkach - cos
          pięknego, duża salka w której każde dziecko samodzielnie zajmuje się tym, co je
          interesuje a panie dosiadają się do każdego po kolei, pomagają i nadzorują.
          • mwsylwia Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:37
            Ale to dlatego, ze oni maja rozwinięto bardzo tzw. edukacje zintegrowana, czyli
            klasy łączone. To sposób na niż demografoczny, który az do 2015 roku będzie sie
            tylko pogłębiał.
            Znacie temat tzw. Małych Szkł, czyli szkół, które gminy chca zamykać a
            mieszkancy i rodzice chca je uratować. No i zakładaja tzw. małą Szkołe
            zarządzana przez Stowarzyseznie (przeważnie jest to podstawówka ale coraz
            częściej też gimnazjum). Rodzice za szkołę nie płacą ale szkoła dostaje (już
            teraz nie pamiętam czy połowę czy całość) subwencji na dziecko. Sukces zależy od
            zapału rodziców i członków stowarzyseznia oraz od nauczycieli, którzy nie sa w
            tym przypadku objęci Karta Nauczyciela (więc umyka im dużo przywilejów i parasol
            ochronny jaki daje Karta). Dzieci w tych szkołach jest naprawde mało (znam jedna
            w Beskidach, w której było 9 (!!).
            Nie sposób więc tam utworzyć klas więc nauka odbywa sie w systemie łączonym. My
            uważamy, ze to przeżytek, ale Holendrzy sobie chwalą.
            Sorry za przydługi tekst - tak sie jakoś rozpisałam.
          • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:40
            kmsanczia - robię mamy wywiadzik tu i tam, impreza droga, ale opłaty
            porównywalne z przedszkolami prywatnymi. Patrz "Zielona Ciuchcia" - z zajeciami
            dodatkowymi 1000 zł mies. z łatwością (starsze dzieci). A to tylko przedszkole,
            podobno dobre. Daj mamom możliwość spokojnego snu, zadbanego, bezpiecznego
            dziecka i dopilnuj jego rozwoju, to zapłacą. Nawet jeśli w budżecie domowym to
            będzie spore obciążenie - tak sama to widzę, takich rodziców znam.
            Ale to znowu na długą rozmowę, a nie na forum. Bardziej zaciekawiło mnie, że w
            ICDS jakieś pomieszczenia są wolne.
            • pencroff Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:51
              iod napisała: to znowu na długą rozmowę, a nie na forum.

Ależ jak najbardziej na forum - byłoby wielu zainteresowanych, a poza tym po
              ilości listów (mam na myśli te poważne!) też można by ocenić stopień
              zainteresowania sprawą.
        • lolaxyz Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:29
          O jaki świetny pomysł, Iod dojrzewaj szybko (ale nie nawilżaj sie za bardzo :))
          • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:47
            lolaxyz napisała:

> Iod dojrzewaj szybko (ale nie nawilżaj sie za bardzo :))

Postaram się nie przedobrzyć! Z nawilżaniem oczywiście :)
        • pencroff Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 15:35
          iod napisała: zupełnie serio - uważam, że pomysł nie jest zły i naprawdę wart
          zainteresowania. Mam tylko dwie wątpliwości - pierwszą co do tego, czy
          rzeczywiście w ICDS byłyby wolne pomieszczenia o dost. powierzchni - ale może
          dałoby się takie wygospodarować jakoś? (nie wiem, tylko tak przypuszczam).
          Taka "prywatna inicjatywa" to duża konkurencja dla obecnych szkół i to tuż pod
          ich bokiem - czy gminne władze - nawet nowe - mogłyby patrzeć na nią
          przychylnie? i to była druga wątpliwość. Pozdrawiam.
          • brycezion Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 16:48
            Napewno nowe władze na każdą inicjatywę wykorzystania lepszego ICDS będą patrzeć
            pozytywnie.Obniżyłoby to bowiem koszty utrzymania wieloryba.
            A konkurencja w szkolnictwie nikomu nie zaszkodziłaby.
            • iod Re: ICDS zupełnie serio 23.01.06, 17:12
              powiało optymizmem - może powinnam pomyśleć na serio i popytać wew. ICDS.
              Wróciłabym do korzeni (nauczycielstwo, już zapomniałam prawie :))) Mogłabym
              wzbogacić doświadczeniem menedżerskim, dbałością o jakość dostarczanych usług
              itp.itd :)
              A - i byłaby konkurencja dla szkoły na Wóycickiego - za takie wysokie czesne
              mies. szkoła mogłaby, moim zdaniem, trochę lepiej się prezentować (na różnych
              frontach)
            • pencroff Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 09:53
              brycezion napisał: konkurencja w szkolnictwie nikomu nie zaszkodziłaby.

Nie wyrażałem żadnej obawy o to, by konkurencja w szkolnictwie miała komuś
              zaszkodzić.
              Pomysł jest cenny. Np.:
              Wiele pryw. szkół prowadzi rozmaite zajęcia dodatkowe u siebie, w jednym
              miejscu - co już eliminuje przeznaczanie na to dodatkowych pieniędzy, a
              rodzicom oszczędza czasu na dowożenie dzieciarni. W takiej szkole o wiele
              łatwiej przebiega kontrola rodziców nad poziomem nauczania, formułowanie
              wymagań. Jest też lepsza integracja wśród uczniów.

Moje wątpliwości dotyczyły tego, czy w ICDS na pewno byłaby możliwość
              umieszczenia takiej szkoły.
              Mam też dalsze ??? jeżeli ew. nowa szkoła miałaby, jak napisał Brycezion,
              obniżać "koszty utrzymania wieloryba" to jak duże opłaty musiałaby wnosić? czy
              przez to nie narzucono by opłat nadto wygórowanych? Rodzice już teraz - poprzez
              podatki - ponoszą koszty utrzymania "wieloryba". Mogą nie zechcieć jeszcze raz
              płacić za to samo.

Obecne władze gminy nie są na zadowalającym poziomie, ale nie mam pewności
              Bryceziona, co do tego, że:
              >Napewno nowe władze na każdą inicjatywę wykorzystania lepszego ICDS będą
              patrzeć
              > pozytywnie.

Taką pewność można mieć dopiero po kontakcie z nimi, a do wyborów jeszcze sporo
              miesięcy. Czy należy rozumieć, że Brycezion w jakiś sposób reprezentuje nowe
              władze i wie, jakie zajmą stanowisko? Czy też są to tylko przypuszczenia, które
              jednak mogą okazać się nietrafne? Oczywiście, byłoby dobrze, gdyby nowe władze
              były temu przychylne. Byłby to piękny przykład działania na rzecz społeczności,
              czyli działania jakiego w Łomiankach tak brakuje.
              • brycezion Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:23
                Pencroff: 1.Niestety,ICDS jest tak rozplanowany,że trzeba by było trochę zadać
                sobie trudu,aby wygospodarować nowe powierzchnie użytkowe.Można jednak to
                napewno zrobić przy dobrych chęciach.
                2.Oczywiście,ani ja osobiście,ani Komitet Obywatelski Łomianek (nie mylić z
                dowcipnymi skrótami KOŁ Fragsa) nie reprezentuje nowej władzy.Nie jest nawet
                komitetem wyborczym.Mamy jednak nadzieję,że dzięki skoordynowanej działalności
                różnych grup,w tym forum i lecsokole,do naszej społeczności dotrą argumenty i
                informacje,których była pozbawiona.
                Reszta będzie należała do wyborców.Wierzę w ich zdrowy rozsądek.
    • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 10:47
      Iod w razie gdyby jednak z władzami nie wypaliło, link dla ciebie:
      www.kuradomowa.com/ . ;-))
      • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:05
        Jak tak patrzę na tą kurę:
        www.kuradomowa.com/
        to mi dziwnie sokoła przypomina... ;-))
        • iod Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:08
          kmsanczia - dzięki. chyba się przyda, bo nie wiem czy mi cierpliwości i zapału
          wystarczy...
          Tymczasem zrobię kruche ciasteczka :)
          • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:11
            iod napisała:
            > Tymczasem zrobię kruche ciasteczka :)

Iod lepiej zrób piegusa. ;-)
            • iod Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:14
              nie mogę, formę mi wcięło :(
            • esscort Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:22
              kmsanczia napisała:
              Iod lepiej zrób piegusa. ;-)

iod napisała:

> nie mogę, formę mi wcięło :(

Co jest?! Juz nic nie rozumiem! Piegus to dziecko, czy ciasto?
        • iod Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:09
          kmsanczia napisała:

> Jak tak patrzę na tą kurę:
          > www.kuradomowa.com/
          > to mi dziwnie sokoła przypomina... ;-))

tego jeszcze nie było - to ja jestem burmistrzem, ukrywam się tutaj pod głupio
          brzmiącym nikiem "iod" ;)
          • pencroff Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:21
            iod napisała: to ja jestem burmistrzem

Wobec tego, jeszcze trzy linki:

pl.wikipedia.org.wiki/Burmistrz
            www.sto.org.pl/?content=5&site=2
            www.szkolyspoleczne.sto.org.pl/main.php?m=2&w=mazow
            • kmsanczia Re: ICDS zupełnie serio 24.01.06, 11:25
              To mi się podoba:
              "(w XIII wieku) Burmistrz był przewodniczącym rady miejskiej,
              wybieranym zwykle CO KWARTAł spośród rajców."
    • mwsylwia Re: przedszkole, szkoła 26.01.06, 13:44
      Iod - zajrzyj na stronę:
      www.pde.p
      To taka ciekawostka
      • mwsylwia Re: przedszkole, szkoła 26.01.06, 13:44
        miał być adres
        www.pde.pl
        • iod Re: przedszkole, szkoła 26.01.06, 14:23
          hi, hi, fajnie nazwwano zakładkę, cyt: "burmistrzu oddaj szkołę". Czytam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka