24.01.06, 22:09
Zajrzyjcie www.lomianki.friko.pl/widoczki.htm#Zima
Co zrobimy naszym włodarzom gdy nasze chałupy spłyną z wiosenną krą?
Teraz poważnie. Zagrożenie powodzią zimową czyli możliwość zablokowania
koryta Wisły przez spływającą krę jest wg v-ce Grądzkiego w Łomiankach
największe.
Po dzisiejszej wizji lokalnej włączyła mi się lampka ostrzegawcza.
Obserwuj wątek
    • iod Re: Wisła 24.01.06, 22:36
      o, i to mi się znacznie bardziej nie podoba niż wizja Auchan. Sorry, ale jak
      mnie zaleje to to dopiero do doooopy będzie. Ja mam ubezpieczone, ale na pewno
      nie wszyscy mają.
      • krzysiom1 Re: Wisła 24.01.06, 22:39
        Porób zdjęcia i przekaż gdzieś wraz z polisą w miejsce gdzie mają szansę
        przetrwać.
        • mazowianka Re: Wisła 24.01.06, 22:46
          Myślę że powinniśmy się zacząć modlić,
          aby nie przyszło szybko raptowne ocieplenie,
          bo wtedy pływamy.A miejsce ewakuacji jest
          w Domu Kultury,to jest punkt niżej położony
          niż przy samym wale.
        • mwsylwia Re: Wisła 24.01.06, 22:46
          Nas na Dąbrowie nie zaleje - czy więc ma nas to nie obchodzić???

Krzysiu - widziałam Twoje zdjęcia, widoczki całkiem fajne, ale to co z tego może
          być to wizja dośc przerażająca. Ale moze to jakoś, przy roztopach spłynie, co?
          • mazowianka Re: Wisła 24.01.06, 22:48
            Spłynie razem z nami!Oby nie.
            • kmsanczia Re: Wisła 24.01.06, 22:50
              Zaczynam dostrzegać pozytywy - u mnie na działce jeszcze nic nie stoi, a po
              powodzi to i ziemia się użyźni ha ha :(
              • krzysiom1 Re: Wisła 24.01.06, 22:53
                Użyźni gdyby w Wawie była oczyszczalnia, jak na razie to co najwyżej skazi.
                • mwsylwia Re: Wisła 24.01.06, 23:02
                  Ale jeśli od jutr ma być coraz cieplej to może to bedzie powoli odmarzało i
                  jakos przejdzie - ja wierzę w to :))

Chociaz podobno śnieg ma znowu padać.
                  • iod Re: Wisła 24.01.06, 23:22
                    coraz cieplej mwsylwia znaczy -10. Ja właśnie powiedziałam do męża "jest super,
                    tylko minus 17", ha, ha, ha...
                    • krzysiom1 Re: Wisła 25.01.06, 08:35
                      Cytuję za onetem.
                      Serwisy zgodne są w jednym - wielkie mrozy przez najbliższe dwa tygodnie do nas
                      nie wrócą. Zapowiadają natomiast opady śniegu. Jak duże? Według najmniej
                      korzystnej prognozy mogą się one zacząć już jutro i potrwać nawet do 5 lutego.
                      To oznaczałoby kolejny paraliż całego kraju i początek prawdziwej zimy stulecia.

Dwa pozostałe serwisy są zgodne, że śnieżyce czekają nas od 31 stycznia - opady
                      mogą trwać dwa do trzech dni. I co dalej? Według prognozy rosyjskiego biura
                      meteorologicznego już 3 lutego ma się zacząć odwilż i deszcze. To oznaczałoby
                      tylko jedno - wezbrane rzeki w całej Polsce. W ten sposób w ciągu zaledwie 3
                      tygodni mielibyśmy 3 następujące po sobie kataklizmy: wielkie mrozy, śnieżyce i
                      powódź
                      • iod Re: Wisła 25.01.06, 08:37
                        powiało grozą...
                        • mwsylwia Re: Wisła 25.01.06, 08:48
                          Krzysiom - nie strasz. Trzeba z optymizmem patrzeć w przyszłość
          • krzysiom1 Re: Wisła 24.01.06, 22:49
            Jak będzie normalna wiosna to spłynie.
            A jak w marcu się zrobi +15 do kaplica.
            • lolaxyz Re: Wisła 25.01.06, 08:59
              Mojej koleżanki ojciec "zajmuje się zawodowo powodziami" (nie wiem co to
              znaczy - tak go nazwała) i facet twierdzi, że są mrozy stulecia, potem będą
              opady śniegu stulecia i na koniec powódź stulecia :-((
              • mwsylwia Re: Wisła 25.01.06, 09:02
                Ale ktoś tu już pisał, ze srednio co 10 lat są mrozy i opady stulecia.
                Ja wykorzystuję właśnie wszytkie moje pokłady porannego optymizmu i pozytywnej
                energii, i kieruję je w stronę Wisły.
            • randolff Re: Wisła 25.01.06, 09:56
              W tym samym onecie piszą dalej: "Na Śląsku zapobiegliwe gminy już szykują worki
              z piaskiem i łopaty. Sztab kryzysowy w Zabrzu, który wywiózł już z miasta
              tysiąc ciężarówek śniegu, teraz przygotowuje się do walki z wodą".
              Ciekawe czy u nas też się szykują?
              • lolaxyz Re: Wisła 25.01.06, 09:58
                randolff napisał:

>... Sztab kryzysowy w Zabrzu, który wywiózł już z miasta
                > tysiąc ciężarówek śniegu, teraz przygotowuje się do walki z wodą".
                > Ciekawe czy u nas też się szykują?

zapewne ładują słynny telefon przeciwpowodziowy :))
                • mortimerr Re: Wisła 25.01.06, 11:14
                  SOKOLEOKO mam nadzieje, ze nadal siedzisz i czytasz nasze posty. Wykaz sie
                  przed burmistrzem i jako pierwszy podsun mu swietny pomysl wykazania sie przed
                  wyborami w tym roku.
                  SZTAB PZRECIWPOWODZIOWY
                  Dla ciebie plus i dla niego.
          • osa551 Re: Wisła 25.01.06, 18:30
            Obawiam się, że różnica w zalaniu między Łomiankami a Dąbrową wynosi między 10
            a 25 minut w zależności od wielkości dziury w wale.
    • j46 Re: Wisła 25.01.06, 12:52
      W takie mrozy przy niskim stanie rzeki grożba jast bardzo realna. Polega ona na
      tym że rzeka w wielu miejscach zaczyna przemarzać do dna. Jak wiosną ruszją
      wody, to wszedzie tam gdzie nie przemarzła jest ok. Lód sie unosi, pęka i
      spływa. Ale ten co przemarzł, zwłascza jezeli jest gruby to prawdziwa grożba.
      Taka tafla nie podnosi się równolegle. Ona zazwyczaj podnosi się skosem, a taką
      skośną taflę nurt rzeki i energia innych płynących kier, potrafi wbić w dno.
      Jest już jedna przeszkoda. Kra zaczyna sie spiętrać i brykać. Już nie płynie
      gładko, ona się wypiętrza i powstaja warunki do wbijania sie następnych kier.
      Postaje w poprzek nutu wał złożony z kier. Jak sie przegapi jego początek, to
      nawet przy niewielkim stanie wody powódż w okolicy gotowa.Taki zator usuwa się
      tylko meteodami saperskimi. Ciśnijmy sokoła by zbierał worki, piach, rozmawiał z
      saperami, wojewodą, starostą warszawą i wszystkimi z kim się da i nie da.
      • mwsylwia Re: Wisła 25.01.06, 12:59
        A może On (burmistrz) już rozmiawia z odpowiednimi służbami...
        • mortimerr Re: Wisła 25.01.06, 13:04
          najgorsze jest to, ze powodz wcale nie musi nastapic na wiosne. prognozy pogody
          mowia: teraz siarczyste mrozy (spoko), potem nawalnice sniezne (katastrofa) a
          na koncu odwilz (ale jakby tego bylo malo) i deszcze (i jestesmy ugotowani, a
          raczej utopieni!!!. i to wcale ni na wiosne tylko w przeciagu najblizszych
          dwoch tygodni!!!!!
          • randolff Re: Wisła 25.01.06, 13:11
            Czy jako potencjalni powodzienie możemy zacząć już szukać miejsca na nocleg u
            dobrych ludzi na Dąbrowie? Na tydzień przed powodzią może się okazać, że już
            wszycy mają pełne obłożenie.
            • mwsylwia Re: Wisła 25.01.06, 13:15
              kocy, śpiworów i łózek u nas wystarczy na jakieś 4 rodziny :)
            • esscort Re: Wisła 25.01.06, 17:27
              U mnie też troche osob i dobytku wejdzie. Spokojnie.
              • iod Re: Wisła 25.01.06, 17:28
                a marzenia też się zmieszczą????
                • iod Re: Wisła 25.01.06, 17:36
                  zapomniałam dodać, że ładne, czarne i szybkie o marzenie ;). Pamiętam poprzedni
                  strach i męża wynoszącego butelka po butelce wino z piwnicy do sypialni, to nie
                  wiem, jak teraz będzie...
                  Może się już zasymilował i "oleje" problem???
                  • esscort Re: Wisła 25.01.06, 17:54
                    marzenia tym bardziej, bo niewiele miejsca zajmują
                    • iod Re: Wisła 25.01.06, 17:56
                      esscort napisał:

> marzenia tym bardziej, bo niewiele miejsca zajmują

niestety te zrealizowane już nie - a może to już nie są marzenia w takim razie,
                      pewnie nie. Ciekawe czym będą marzenia zalane wodą? Ja nawet wiem, co się wtedy
                      stanie z naszym b. Będzie krwawo. Sycylijczyk w akcji ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka