03.03.06, 09:18
Czy wiecie, że na terenie gminy Łomianki, na brzegu Wisły leży sterta
potłuczonych płyt nagrobnych? W znacznej mierze są to elementy nagrobków z
okresu przedwojennego, a nawet starsze pochodzące z cmentarza mennonitów z
dziewiętnastego wieku.
Obserwuj wątek
    • mwsylwia Re: Nagrobki 03.03.06, 09:29
      A mógłbyś sprecyzować, w którym konkretnie miejscu, na jakiej wysokości
      Łomianek?

• papirus22 Re: Nagrobki 03.03.06, 09:46
        no właśnie gdzie one leżą.
        • miroslaw7 Re: Nagrobki 03.03.06, 11:45
          Leżą na brzegu Wisły w Burakowie.Trochę przysypane kamieniami i śniegiem ale
          widoczne.
          • krzysiom1 Re: Nagrobki 03.03.06, 11:49
            Gdzieś w okolicy tego "pierwszego" zjazdu nad Wisłę, czy dalej jak zjazd do
            promu?
            • miroslaw7 Re: Nagrobki 03.03.06, 12:14
              Poniżej prmu, na opasce regulacyjnej.
              • krzysiom1 Re: Nagrobki 03.03.06, 12:20
                Dzięki
                • kmsanczia Re: Nagrobki 03.03.06, 12:25
                  Krzychu jak zrobisz fotki to daj do WGŁ, OK?
                  • krzysiom1 Re: Nagrobki 03.03.06, 12:27
                    Spróbuję znaleźć.
                    • kmsanczia Re: Nagrobki 04.03.06, 11:49
                      I co, byłeś?
                      • krzysiom1 Re: Nagrobki 04.03.06, 12:26
                        Km. Taki ambitny to ja nie jestem.
                        Wyjrzyj za okno.
                        • kmsanczia Re: Nagrobki 04.03.06, 12:28
                          Rano pisałeś że słońce oślepia. ;)
                          • papirus22 Re: Nagrobki 04.03.06, 12:57
                            oooo, właśnie słoneczko wyszło i naprawdę oślepia.
                            • krzysiom1 Re: Nagrobki 04.03.06, 13:18
                              Bo oślepiało. Dotarłem po wale tylko do Brukowej.
                              • krzysiom1 Re: Nagrobki 04.03.06, 16:11
                                Byłem. Nie znalazłem.
                                Zdrałowałem brzeg od mini przystani przy słupach energetycznych w Burakowie do
                                ok 300m poniżej miejsca gdzie w lecie pływa prom.
                                Znalałem dość świeże ślady bobrów, bażanta, czaplę, dwa łabędzie, kilka kaczek,
                                dwóch tubylcow piekących kiełbaski i posilających się rozgrzewającym płynem.
                                Kilkadziesiąt metrów poniżej promu jest krótka niby ostroga służąca aktualnie
                                za nielegalne wysypisko gruzu. Może to tam? Jednak spod śniegu i świeżego
                                gruzu mało widać.
                                Mirosławie. Kiedy byłeś tam ostatni raz?
                                Czy o to miejsce Ci chodziło?
                                • miroslaw7 Re: Nagrobki 04.03.06, 19:59
                                  Tak to właśnie tam.Ten cypel to nie ostroga ale wysypisko gruzu, w którym
                                  znajduja się potłuczone nagrobki.Ostatnio byłem tam w ubiegłą niedzielę, a dziś
                                  kolega opowiadał, że w zeszłym roku wydobył z tego miejsca kilka fragmentów
                                  grobów mennonitów.
                                  • hiuppo Re: Nagrobki 04.03.06, 20:13
                                    A może coś bliżej o tym wysypisku.
                                    Gdzie dokładniej zalegają te płyty?
                                    Bliżej Wisły?
                                    • krzysiom1 Re: Nagrobki 04.03.06, 20:29
                                      Nad samą Wisłą.
                                      Jeżeli wiesz gdzie pływa prom to trafisz bez problemu..
                                      Z biegiem Wisły kilkadziesiąt metrów od przyczółka promowego.
                                      To miejsce jest zaznaczane na większości dokładnych map. Są to pozostałości po
                                      drogach budowanych z betonowych płyt z obu stron Wisły dla przepraw czołgów
                                      przez rzekę. Bardzo charakterystycznie na mapie to wygląda.
                                      • hiuppo Re: Nagrobki 05.03.06, 09:04
                                        Nie mam tak dokładnej mapy, ale zobaczymy czy uda mi sie coś znaleźć w ciagu
                                        najbliższych dni.
                                        • krzysiom1 Re: Nagrobki 05.03.06, 10:53
                                          Trafisz bez problemów i bez mapy.
                                          W Burakowie musisz zjechac/zejść tak jak się idzie do miejsca gdzie trzymają
                                          łodki.
                                          Najlepiej dojechać do końca Parkową na końcu w lewo a po chwili zjeżdżasz w dół
                                          ze skarpy obok słupa energetycznego. Po chwili jest skręt w prawo do łódek,
                                          ignorujesz go a po ok 800m następna droga w prawo doprowadzi Cię do miejsca
                                          gdzie pływa prom.
                                          Z tamtąd chwilę w dół Wisły.
                                          W tej chwili samochodem da się dojechać do miejsca z łódkami, dalej bym nie
                                          ryzykował.
                                          Od strony Łomianek mozna przy Brukowej zejść z wału do polnej drogi idącej
                                          równolegle do wału w odległości ok 200m od niego.
                                          Zasuwasz tą drogą do jedynego większego "skrzyżowania" gdzie są rozległe ślady
                                          po paleniu gałęzi i rośnie duża topola. Skręcasz w lewo po chwili jesteś nad
                                          Wisłą przy promie.
                                          • hiuppo Re: Nagrobki 05.03.06, 15:35
                                            Dzięki. Dziś już nie dotrę - postaram się jakoś w najbliższych dniach.
                                  • hiuppo Re: Nagrobki 08.03.06, 11:49
                                    miroslaw7 napisał:

> Tak to właśnie tam.Ten cypel to nie ostroga ale wysypisko gruzu, w którym
                                    > znajduja się potłuczone nagrobki.Ostatnio byłem tam w ubiegłą niedzielę, a
                                    dziś
                                    >
                                    > kolega opowiadał, że w zeszłym roku wydobył z tego miejsca kilka fragmentów
                                    > grobów mennonitów.

No tak jak w zeszłym roku, to podejrzewam, że nie ma co szukać - zwłaszcza pod
                                    zwałami śniegu.
                                    Poza tym w gminie Łomianki cmentarz mennonitów w Dziekanowie od dawna jest
                                    praktycznie pozbawiony nagrobków, więc jeśli już to płyty pochodzą skadś spoza.
                                    • hiuppo Re: Nagrobki 08.03.06, 15:08
                                      Byłem, doszedłem na cypel poniżej promu.
                                      Sporo śladów psów, zajęcy, kilka kaczek, na wejściu jakiś ochłap ze szczeciną -
                                      kawałek zjedzonego zwierzaka.

Spod śniegu oprócz gruzu wystają jakieś kawałki szlachetniejszego, obrobionego
                                      kamienia, ale śnieg jest zbyt zmarznięty żeby coś zobaczyć (ani butem nie udało
                                      mi się go rozbić, ani śnieg nie chciał się pode mną zapadać).
                                      W zasadzie nie zdziwiłbym się, gdyby gdzieś w okolicy leżały kawałki nieudane
                                      twórczości miejscowych kamieniarzy z Kiełpina czy Wólki - w końcu co można
                                      zrobić z taką pękniętą płytą nagrobną?

No i z Parkowej zniknęły żółte tabliczki z oznakowaniem dojścia do promu, a przy
                                      wejściu do lasu na Młocinach wyparowała tabliczka z mapą tras rowerowych.
                                      • miroslaw7 Re: Nagrobki 08.03.06, 16:35
                                        Czy to możliwe aby współczesny kamieniarz wykonywał nagrobki datowane na lata
                                        trzydzieste ubiegłego wieku lub o sto lat starsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka