brycezion 18.03.06, 16:15 Wszyscy pijemy kawę.A jaką Wy pijecie?Rozpuszczalną,ziarnistą mieloną w domu. Mieszanki (robusta + arabika) ,czystą arabikę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iod Re: KAWA 18.03.06, 16:58 smaczny temat - zaraz kawa popołudniowa mnie do kuchni zawoła. Czysta arabika - mielona, kawa parzona w ekspresie. Jak jestem leniem to piję Lavazzę. Jak nie - jadę do "Pożegnania z Afryką" i wybieram. Z zapachowych moja ulubiona to irlandzka. Ktoś tu jeszcze piję kawę? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: KAWA 18.03.06, 17:36 ja kiedyś piłem Lubię z ekspresu. Nie mam wymagań co do gatunku - bardziej co do towarzystwa Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 18.03.06, 18:14 esscort napisał: > Nie mam wymagań co do gatunku - bardziej co do towarzystwa To w takim razie nalezy dbać o połączenie dobrej kawy (z ekspresu) pitej w dobrym towarzystwie. Poranną kawę wypijam w towarzystwie moich dzieci - jedno z pierwszych słów mojego młodszego syna to KAWA właśnie (moja krew!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 18.03.06, 19:27 Pozwólcie na mały wykład w/s kawy,jako,że zajmowałem się nią profesjonalnie przez ostatnie 6 lat mojej firmy.Sprowadzałem surowiec bezpośrednio z Kolumbii, zbudowałem sieć minipalarek w Polsce."Pożegnanie z Afryką" pracowało na m.in.moim surowcu. Jakość kawy zależy od 3 rzeczy:jakości surowca,świeżości surowca i świeżości palenia.Przy takim samym surowcu kawa świeżo palona będzie zawsze lepsza od najbardziej reklamowanych kaw wielkich wytwórni.Sam proces palenia jest bowiem identyczny. Najlepszą arabiką,której jakość określa giełda w NY USA (najdroższa) jest arabika kolumbijska zwana EXCELSO. Kawa powinna być ziarnista,mielona w młynku ŻARNOWYM,nie udarowym,parzona w ekspresie ciśnieniowym.Są w sprzedaży albo domowe typu kawiarnianego,albo-taki używam - bardzo proste,aluminiowe lub ze stali nierdzewnej,w formie 2 stożków, do parzenia na gazie. Kawy smakowe produkuje się po wypaleniu kawy zielonej przez dodanie aromatów. Osobiście wolę dosypać czekolady lub dolać whisky. Kawę Excelso,świeżo paloną,również smakowe (produkowane w Łomiankach!!!)można kupić na ul.Ogrodowej 45 w sklepiku Świat Kawy i Herbaty.Prowadzi go p.Adam,były zresztą mój pracownik.Przy okazji może zrobić cały wykład o kawie. Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: KAWA 18.03.06, 20:31 Smaczny wątek, brycezionie. Kawę pijam w ilościach amatorskich ostatnio - tryb życia nie pozwala na szarże. Największym problemem po urodzeniu się mojej córki było pogodzenie jej potrzeby wiszenia mi na ręku z moim zamiłowaniem do kawy. Ekspress ciśnieniowy to domena mojej Małżonki, zatem pozostały substytuty instant. Kilka miesięcy temu spróbowałem Nescafe Espresso i mogę z czystym sumieniem polecić tym, którym sie spieszy, a chca przynajmniej pomarzyć. Co do kaw ziarnistych przez długi czas byłem miłośnikiem tych, które sprowadzano, mielono i sprzedawano w cukierniach Bliklego, ale nazwy nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 18.03.06, 21:35 1.Kawy rozpuszczalne.Nie polecałbym ich znając proces technologiczny,a przede wszystkiem surowce używane do ich produkcji. Jeżeli już to kawy liofilizowane,poznać po tym,że są to nie granulki (proces gorący) lecz romby,ostrosłupy -proces głębokiego zamrażania- nie niszczący witamin i innych składników.Szczególnie nie polecałbym kaw rozpuszczalnych osobom z dolegliwościami wątrobowo-żołądkowymi. 2.Blikle jest dystrybutorem producenta francuskiego.Miałem z Francji ofertę współpracy ale to jest producent finalny.Kawa jego pośledniej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 19.03.06, 00:03 odwiedzam sklep na Ogrodowej czasami też. Za wykład o kawie dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 19.03.06, 08:15 o kawie z rana :) preferuję arabikę, robusta ma dla mnie lekko gorzkawy posmak. Lubię kawę irlandzką z POżegnania z Afryką, wolę aromat dodany do kawy, niż whisky w kawie (ostatnio w ogóle chyba nie lubię whisky ;)). Dodawanie czekolady do kawy - rozumiem, sama czasem lubię kawę z kardamonem. To tak jeszcze dodatkowo o kawie przy kawie. Bardzo smacznie-miły temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: KAWA 19.03.06, 10:52 ciekawe to wszystko, dzięki za informcje, ja się na kawie za bardzo nie znam, bo jej dużo nie piję. Zawsze mozna zacząć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: KAWA 19.03.06, 09:36 A pamietacie tę "kawę po turecku" pitą kiedyś w biurach? Bach do szklnaki dwie czubate łyżki kawy, potem wrzątek prawie do pełna, potem nakrywa się spodeczkiem, "żeby naciągnęła" i patrzy złym wzrokiem na petenta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: KAWA 19.03.06, 09:39 Dalej jest powszechnie pita w Polsce. W przydrożnych barach ma nazwę "parzona" i ma bardzo wielu amatorów. Ja nie mam problemów z kawą gdyż jej w ogóle nie piję. www.lomianki.abc.pl/ www.lecsokole.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: KAWA 19.03.06, 09:45 Faktycznie, teraz sobie uswiadomilem, że np. w wielu przydroznych barach dla kierowców nie ma jeszcze ekspresu do kawy. Dominuje "parzona". Gdy w zeszłym roku jechalem nad morze, to odwiedzilem z 5 lokali w poszukiwaniu ekspresu. W jednym usłyszalem: "mie, ekspresu nie ma, ale szef mysli o kupieniu". Ciekawe, czy już kupił :) Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: KAWA 19.03.06, 20:58 Ja spotkałem się jeszcze "gdzies w polsce" z nazwą "normalna", dla odróżnienia od rozpuszczalnej czy kawy z ekspresu. Trzeba jeszcze dodać że klasyczna polska kawa po turecku jest podawana w szklance bez ucha. Chyba dla uatrakcyjnienia konsumpcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA 19.03.06, 21:01 I z obrzydliwymi fusami na wierzchu, które nigdy nie opadają. ;) Do tego chwiejący się spodek. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: KAWA 19.03.06, 21:07 ale jak wiele kilometrów można po niej prowadzić ... ten smak, wspomnienia, mdłości .. nie pozwalają usnąć za kierownicą Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA 19.03.06, 21:08 Rob jaki ty się romantyczny zrobiłeś, zwłaszcza te mdłości, może jestes przy nadziei? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
vivi22 Re: KAWA 19.03.06, 12:26 a ja kawy nie pijam :) ja kazda herbate. Czarna, zielona, czerwona, owocowa, z cytryna, miodem, z cukrem, bez cukru, z prądem :) Kazda herbatke pijam. Jak ktos chce mnie ugoscic to niech tylko zrobi mi herbatke w najwiekszm kubeckzu jaki ma w domu i juz jestem kupiona :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorybka1 Re: KAWA 19.03.06, 12:39 A dla mnie poranny zapach kawy w sennym jeszcze domu to jest to. Taka świeża z ekspresu.A ta kawa parzona, to koniecznie musi byc w szklance. Czy jeszcze gdzieś można kupić szklanki takie typowe, bez żadnego uszka? Nie, zebym od razu leciała kupować , ale z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 19.03.06, 13:00 Jeśli ktoś chce się pobawić czytaniem o kawie kolumbijskiej,to może znaleźć info w wyszukiwarce pod "cafe de colombia". W języku polskim reklamują się polscy producenci,choć mam wątpliwości co do niektórych.Napewno ASTRA - Poznań miała, jeszcze od czasu monopolu Państwa na import,licencję Narodowej Federacji Producentów Kawy Kolumbii na import bezpośredni kawy zielonej.Wiem jednak,że Astra produkuje również inne tańsze kawy,mieszanki. Pewny jestem jedynie kawy z Ogrodowej 45,bo wiem co jest palone. Natomiast w języku angielskim na stronach "cafe de colombia" znajdziecie Państwo całą wiedzę o kawie,łącznie z informacjami zdrowotnymi. Życzę ciekawej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA 19.03.06, 13:19 Uwielbiam takie ciekawostki, chyba zaraz polecę kupować album o kawie (wirtualnie). :) Jeszcze te rytuały parzenia, przelewanie z czajniczka do czajniczka, filiżaneczki i inne duperele, super. Ja kompletnie nie zwracam uwagi na rodzaj kawy, musi być dobra - nie gorzka (nie chodzi o brak cukru) i nie kwaśna. Ostatnio b.dobrą cappucino piłam o dziwo w McDrivie, ale może człowiekowi zmęczonemu podróżą wszystko lepiej smakuje. ;) Za to śmieszą mnie opowieści o kawie-szatanie, którą serwują np. Turcy - dla mnie to lura, w Polsce pije się znacznie mocniejszą, tyle że oni piją naparstek co 15 minut. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 19.03.06, 14:37 Kmsanczia: B.dobrą książką jest Mary Ward "Mała księga kawy" wyd.Marba Crown Ltd. 1973 00-975 Warszawa 12 skr.poczt.7 ,skład "Polico-Art" W-wa,Jagiellońska 30 m.11. Mary Ward współpracowała z Amerykańską Federacją Kawy.O kawie pisze dokładnie to samo co ja propagowałem na polskim rynku,np."jeśli daty palenia nie da się ustalić,lepiej zrezygnować z zakupu".Podaje też przepisy na różne rodzaje przyrządzania kawy. A jeśli kawa jest "gorzka" tzn.robusta. Jeśli jest kwaśna,to naogół stara,zjełczała,a co gorsza może zawierać toksyny.Wylać natychmiast. I nie kupujcie kaw MIELONYCH.Nie wiadomo co w nich jest. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: KAWA 19.03.06, 14:43 coraz bardziej mi się podoba lubię taka otoczkę jak km. Z tym, że w pracy robi sie kawa z ekspresu i kawy już zmielonej, mocna strasznie i lekko kwasna, ale z jakich gatunków nie mam pojęcia, w poniediałek sprawdzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
mama.restauracyjna Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 19.03.06, 20:34 jestesmy uzaleznieni z mezem od kawy.Ja najbardziej lubie kawe po arabsku (nie turecku!!) z tygielka, z dodatkiem cynamonu, i takiej przyprawy hinduskiej,moj maz lubi malutkie espresso -tu jak iod -arabica a nie robusta- cafe de colombia.Ale na codzien -jak frags- z powodu straszengo pedu -pijemy i bardzo lubimy- Nescafe Espresso.Nie znosimy i nie pijamy Lavazzy.Jesli juz to wypatrujemy w kawiarnaich Cafe Vergnano a najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 19.03.06, 21:38 Lavazza bardzo dobra, zwłaszcza z tego czajniczka do parzenia na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 19.03.06, 21:51 czajniczek mam, a jużci (hurrrraaaaa, klawiatura działa!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 20.03.06, 09:50 Uff - ale się naczytałam smacznych opowieści :) A jak robi się kawę z kardamonem?? Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 20.03.06, 10:37 mwsylwia - kardamon zmiażdż w moździerzu, albo kup zmielony ew. Szczyptę dodaj do kawy, można też odrobinę cynamonu. Z kardamonem uważaj, nie za dużo, tylko odrobinę. Możesz tez całe ziarna kardamonu włożyć do kawy w ziarenkach, żeby pachniała :) A ja do kawy mam juz gotową rumową babę. Zimowo u mnie w domu pachnie, nie wiosennie, trzeba uciekać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mortimerr Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 20.03.06, 16:21 u mnie kawa z rana to juz rytual. nie przezyje bez niej dnia. niestety nie jestem wykwintnym delekwentem, pije zwykla zalewajke poslodzona niezmordowanie duza iloscia cukru. (dzieki temu nie mam juz ochoty na inne slodycze :)) zarowno kawa jak i cukier (nie wiem co bardziej) dzialaja bez zarzutu. Trzeba poluznic warkoczyk :))) Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 20.03.06, 18:27 robert_58 napisał: > tyle roboty z tą kawą ... no leń i tyle ;) idę zaparzyć popołudniową Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 20.03.06, 18:51 kawa z kardamonem wieczorem - duże MNIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:06 Uwielbam kawę, pijam zazwyczaj Lavazze ze świetnego ekspresu w pracy, mniam, ale dziękuję za wykład o kawie, teraz to dopiero smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:18 Daisy32:A przy kawie przeczytałaś pocztę? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:20 Już dawno nie czytałam, ale zaraz to zrobię, swoją drogą mój mąż bardzo mnie powstrzymuje, a sądzę, że mogłabym pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:29 Daisy wróciłaś z tej poczty? Nie lataj po nocy, bo cię napadną. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:35 Już raz mnie napadli na Szpitalnej, ledwie umknęłam z życiem dzięki samochodowi, który wjechał w ulicę, to było straszne, nigdy nie zapomnę. Miałam wrażenie, że go znam, a dzien wcześniej ktoś w mercedesie proponował mi pracę, straszne. Uważajcie dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: KAWA-mmmmmmmmmmm 23.03.06, 22:36 Już raz tak się zdarzyło że jedna forumowiczka wyszła na pocztę a po poworcie okazało się że nie jest w stanie nic napisać. Uważaj podwójnie! Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 24.03.06, 11:49 brycezion, znalazłam www.sklep.coffea.pl Mógłbys rzucić fachowym okiem, czy kawa ok? I co polecasz? Jeszcze jeśli mogę, małe pytanie - jakieś szkolenia w zakresie kawy ktoś oferuje? Czy to po prostu trzeba samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA 24.03.06, 12:03 Dziś odkurzyłam Segafredo przywiezioną z Włoch - marzenie........... :) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 24.03.06, 17:01 Iod : Jeżeli to jest faktycznie Excelso - to właśnie to jest to,co piję od 12 lat. Ja sprowadzałem zawsze gatunek Medellin.Miasto bardzo pięknie położone wśród gór. Ale cena 107 zł za kg - to jest cena bandycka. Na Ogrodowej 45 k/Warszawskiej dostaniesz tą samą Excelso,do tego świeżo paloną za pół tej ceny.Wiem z czego pali jego dostawca,bo od czasu do czasu podjeżdżam do minipalarni po nowy kg,pogadać o starych dobrych czasach. Natomiast jak parzyć - już pisałem w tym wątku.Potrzebne : młynek żarnowy (są polskie b.dobre w Leclercu na Żoliborzu) i tani,na gaz,alu lub lepiej stalowy miniekspresik (w kształcie 2 stożków),włoski patent,który zawojował cały świat. Do dolnego wlewasz wody po zaworek bezpieczeństwa,na sitko 3 czubate łyżeczki kawy przed chwilą zmielonej,zakręcasz górne naczynie stożkowe i czekasz 3-4 minuty.Pod ciśnieniem wytworzonej pary nasyconej woda przepycha się z dolnego naczynia,przez warstwę kawy do górnego.Jak zacznie "bulgotać" - masz KAWĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 24.03.06, 17:05 brycezion - dziękuję bardzo. Jak parzyć, wiem, tyle juz zdążyłam liznąć wiedy - mam i ciśnieniowy i stalowy miniekspresik. Chodziło mi o takie profesjonalne szkolenia, podobnie jak z winem, albo jakieś stowarzyszenia kawowe, albo książki, sama nie wiem. A może to nie tak duży temat jak wina? Chciałabym wiedziec więcej, poszperam w Internecie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 24.03.06, 17:14 Iod: W tym wątku 19.3. podałem np. książkę Mary Ward.Podaje ona również przepisy na parzenie kawy. W internecie - kopalnia wiedzy w "cafe de colombia".A jeśli znasz hiszpański to mogę pożyczyć Ci gruby album o kawie,który dostałem w Bogocie od prezydenta handlowego Narodowej Federacji Producentów Kawy Kolumbii. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.pi Re: KAWA 25.03.06, 00:21 ja bylam na fajnym szkolenio-wykladzie w daily cafe, maja cos, co nazywa sie Akademia Parzenia Kawy (lub podobnie), wtedy siedzi sie caly dzien u nich w kafejce, trenuje samemu robienie kawy z ekspresu i przy okazji jest wyklad o kawie to czego sie tam dowiedzialam troche mnie zalamalo, a mianowicie - wg wloskiego stowarzyszenia espresso prawdzwe espresso moze byc parzone tylko w ekspresach o okreslonym cisnieniu, podczas gdy domowe urzadzenia (takie przecietne, za kilkaset zl, nie te najdrozsze) maja za male cisnienie Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: KAWA 25.03.06, 00:54 Dlatego ja preferuję miniekspresiki na gaz.Generalnie zasada jest fizycznie taka sama,przez zmieloną kawę przepuszczana jest -w ekspresach wysokociśnieniowych mieszanka pary wodnej z wodą pod dużym ciśnieniem bardzo szybko,a w miniekspresikach -woda przechodzi wolno przez kawę.Ale jak spróbowałem przepuścic jeszcze raz wodę przez zużyte poprzednio fusy,to wychodzi czysta woda.Znaczy,że skuteczność miniekspresików jest 99 %. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 25.03.06, 01:01 ooo, to ciekawe, spróbuję jutro, bo dzisiaj bym cukier z kawą pomyliła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: KAWA 25.03.06, 01:14 Wish you were here Me, oh my countryman Wish you were here Tez żałuję. :( Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 25.03.06, 01:17 coś o "I guess I see you next lifetime" powinno się pojawić teraz - no cóż, trzeba wierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 25.03.06, 00:55 no niestety, daily cafe nieuznawane jet zbytnio we świecie. Minie interesują tylko rzeczy ponad... Generalnie przyznaję, że to trudne jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: KAWA 25.03.06, 23:43 brycezion napisał: > A jeśli znasz hiszpański to > mogę pożyczyć Ci gruby album o kawie,który dostałem w Bogocie od prezydenta > handlowego Narodowej Federacji Producentów Kawy Kolumbii. no nie znam - zawsze chciałam, choć motywacja tylko dla "yo te quiero" nie wystarczyła. Zebym ja wiedziała, że na tę kawę mnie po latach najdzie tak. Może się szybko nauczyć hiszpańskiego????? Piękny język. Pozdrawiam brycezion i dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi. Czas czytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: KAWA 27.03.06, 09:28 Ja chyba tez popróbuje pobawić się z ta kawa, oczywiście bardziej mnie cieszy chyba cała ta otoczka niż kawa, ale to tak ma być:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: KAWA 27.03.06, 18:29 Wróciliśmy właśnie do domku z woreczkiem columbijskiej kawy z Ogrodowej. O wrażeniach poinformuję wkrótce :) Odpowiedz Link Zgłoś