Dodaj do ulubionych

Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury

02.05.06, 18:02
Znalazłem... niestety wymiętoloną ulotkę "Łomianki Bez Cenzury".
Treści - owszem interesujące, wręcz zastanawiające. Czy prawdziwe? Nie
wiem... Zastanawiającym jednak jest brak jakiegokolwiek podpisu pod tak
mocnymi sformułowaniami. Albo autor (po przeczytaniu można wnioskować o
jednoosobowym działaniu) jest ultra-tchórzem... albo poprostu fantazjuje. :)
Przykre to... gdy "opozycja" nawet nie potrafi się podpisać.
Obserwuj wątek
    • nikodem.nuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:22
      Ja również znalazłem gazetę, świetna robota! 6 lat temu burmistrz poczynił
      pewne zobowiązanie w miejscu publicznym i do tej pory go nie zrealizował.
      Czekam na zmiany i wcale nie zależy mi na tym aby znać tych którzy napisali
      prawde o burmistrzu. Dla mnie nie ma watpliwości, że Sokołowski musi już
      odejść, nie po to tyle lat moja firma płaci tutaj olbrzymie pieniądze, abym
      czekał na kawałek asfaltu. I ciagłe deklaracje, że za chwile, że już, że to nie
      nasza wina, że teraz to nie mamy już pieniędzy. Dość! Basta!
      Głosuję na każdego byle nie tego Pana.
      Popieram Lec Sokole
      • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:27
        Owszem zgadzam sie ze Sokołowski i Grądzki i cała reszta to fachowość niskich
        lotów.
        Ale każda publiczna wypowiedź - a zwłaszcza tak ostra - powinna mieć swojego
        autora. Wymaga tego zwykła kultura i "uczciwość medialna".
        Dla mnie treści nawet najprawdziwsze, najtrafniejsze w ocenach bez podpisu to
        zwykłe pomówienie.
        Pozdrawiam Waldek Kuc
        • nikodem.nuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:34
          No tak ale w gazecie lokalnej też wiele osób nie podpisuje się. Nawet z
          niektórymi tekstami mozna polemizować a nawet nie wiadomo z kim. To chyba taki
          zwyczaj w Łomiankach, że nikt pod niczym sie nie podpisuje. Najgorsza sytuacja
          jest niestety z burmistrzem, bo ten Pan to się pod żadną swoją obietnicą nie
          podpisuje.
          • j46 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:38
            W dodatku spróbuj podyskutować na łamach Gazety Łomiankowskiej. Zawsze znajdą
            wykręt by nie publikować. Szkoda, że autorzy leć skole się nie podpisali, choć
            kim są jest to wiadomość niemal publiczna. Przyjdzie 4 lub 5 o 18 na zebranie do
            szkoły podstawowej przy Warszawskiej. Napewno tam będą.
            • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:47
              "Szkoda, że autorzy leć skole się nie podpisali, choć kim są jest to wiadomość
              niemal publiczna"

... i właśnie oto chodzi! Dla konkretnego grona są to postacie znane, lubiane
              itp.:) natomiast dla potencjalnego odbiorcy treści zawartych w "Łomianki Bez
              Cenzury" - zwykłago mieszkańca, który raczej słabo się interesuje tym "co w
              Gminie trzeszczy" - to grupa galów anonimów :)
          • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:41
            Fakt.
            Tylko że "wspaniała" GŁ ma wydawcę, który to jest zobowiązany prawnie do
            odpowiedzialności za treści publikowane na jej łamach.
            Słuszną jest uwaga, "To chyba taki zwyczaj w Łomiankach, że nikt pod niczym sie
            nie podpisuje.". I szkoda, że "opozycjoności" kierują się tymi samymi zasadami
            co obecna władza.
            Czy do wyborów też wystartują pod (...) "lecsokole@gazeta.pl"?
            Waldek.
            • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:51
              a czy ktos gdzieś napisał, że lecsokole będzie startowało w wyborach. Ja mam
              wrażenie, że chyba nie-mogę sie mylić!
    • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:48
      ...a może autorzy się boją Sokołowskiego i spółki. Dla wielu może wydawac się
      to śmieszne, bo podobno żyjemy w demokratycznym państwie, a tymczasem...
      jest w Łomiankach osoba, która całkiem publicznie nie kryła swojej niechęci do
      burmistrzów, pisała o ich działach na łamach gazety Nasze Łomianki. Jeszcze
      kilka lat temu, gdy działaniami władzy nie interesowało się aż tyle osób,
      niejaki p.Grądzki wywrócił stolik z całym sprzętem tegoż redaktora, wiele tez
      razy osoby związne z Sokołowskim ubliżały temu panu publicznie, groziły, albo
      wręcz siłą przepychali jego lub sprzęt redakcji(jak chocby p. Wróblewski czy
      Sternicki, nawet Mazan)- widziałem na własne oczy. Jeszcze wczesniej temu
      redaktorowi piszącemu prawdę o poczynaniach rady, "zupełnie przypadkiem" ktos
      podrzucił pod brame ptaka bez głowy innym razem wnętrzności zwięrząt. Nie wiem
      co to miało znaczyć, ale na pewno ten ktos nie miał dobrych zamiarów.
      To taki argument do dyskusji i wcale sie nie dziwię:)
      • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:51
        Więc z przemian w Łomiankach lipa... jak tak wszyscy boją się Burmistrza co
        Sokoły rozdaje :)
        Smutek mnie ogarnia i tyle...
        • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 18:56
          no nie ja się np. nie boję i takich osob jest naprawde dużo:))
          I zrobię wszystko, aby Sokołowski odleciał:))
          • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:00
            Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że ww. ulotka pt. "Łomianki Bez Cenzury"
            będąc anonimową jest mało wiarygodna, a społeczeństwo nie potraktuje tego co
            tam napisane poważnie. (podobnie z www.lecsokole.pl).
            • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:05
              zapewniam Ciebie, że jest inaczej:)
              teksty z gazety sa cytowane przez mieszkańców i Sokołowski z nimi raczej nie
              dyskutuje ciekawe dlaczego?
              Miejmy nadzieję, że jak powstanie ewentualnie nastepny numer to będzie
              podpisany:)
              • wiola7780 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:14
                Zgadzam sie z panem Waldkiem.
                Jeżeli takie informacje o różnego rodzaju przekrętach nie będą podpisane
                - to będą postrzegane jako zwykłe - nic niewarte - głupoty.
                - z którymi burmistrz nawet nie musi polemizować.
                No bo niby z kim ma polemizować? Z czarno-białym niewiadomo czym?

Ja osobiście jestem słabo zadowolona z tego jak wyglądają Łomianki, notomiast
                informacje zawarte na stronie lecsokole.pl są moim zdaniem raczej mało
                prawdziwe i mało obiektywne :)

Pisałam kilka razy na adres lecsokole@gazeta.pl pytając o to i owo - ale
                niestety nikt nie raczyl odpisać.
                • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:17
                  O... widze ze nie jestem sam.
                  I rzecz nie polega na negacji zasadności wydawania "Lomianki Bez Cenzury" -
                  natomiast na podkreśleniu podstawowego błędu jakim jest niepodpisanie się pod
                  własnymi opiniami. Co automatycznie podważa ich wiarygodność.
                  Waldek.
                  • wiola7780 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:18
                    popieram.
                  • lomiankowicz Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:25
                    Mi odpisali.
                    Każdy kto choć trochę interesuje się tym co dzieje się w Łomiankach wie,że
                    prawdziwymi autorami tekstów zamiaszczonych w "Łomiankach bez Cenzury" są po
                    prostu mieszkańcy Łomianek.
                    To oni na posiedzeniech Komisji Rady Miasta, na spotkaniach z burmistrzem w
                    różnych sprawach podnoszą problemy i tematy o których można przecztać w tej
                    ulotce. Ktoś zadał sobie wiele trudu żeby je zebrać i dać mozliwość ich
                    poznania mniej zaangażowanym mieszkańcom.
                    Chwała im za to!
                    Leć Sokole!!!
                    • j46 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 20:56
                      Acha jeszcze dwie uwagi:
                      1/ Jesteśmy ludżmi i mamy sprawo sie bać, być może autorzy leć sokole mają
                      przesłanki by czegoś się obawiać.
                      2/ A może ich pismo zostanie potraktowane jako element kampanii wyborczej
                      określonego kandydata na burmistrza i na radnych. Na tym forum i gdzie indziej
                      niektórzy już wytypowały osoby do "GRUPY CHCĄCJ WłADZY " czy coś w tym rodzaju.
                      A to nie zawsze jest zgodne z prawdą. Spójrzcie na posty wiele osób
                      zangażowanych pisze posty, że nie chce władzy. Chodżby bardzo stanowcza odmowa
                      Papirusa kilka miesiecy temu.
                • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 19:20
                  zawsze mozna podjąć minimalny wyiłek i sprawdzić np.
                  Czy zadłużenie rosło i ile?
                  Ile jest długów wymagalnych a ile niewymagalnych, ile kosztuje icds i jakie
                  budynki i gdzie za taka kwotę wybudowano, można sprawdzić tez projekt studium i
                  odrzucenie uchwały np tego duokumentu przez wojewodę, mozna sprawdzić również
                  ile wydano na centrum rowerowe, ile wydano na spalarnię, można zwrócić sie do
                  powiatowej strazy pozarnej o raport o stanie wałów i zabezpieczeniu
                  przeciwpowodziowym, można tez przejechac się w bok od warszawskiej.
                  Kto chce to uwierzy, ja wierze , bo wiem o tym wszystkim, większośc dokumentów
                  jest też na stronie lecsokole.pl
                  najbardziej tej anonimowosci to boi sie Sokołowski, a to ciekawe dlaczego?
                  • j46 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 20:44
                    Powstrzymajcie się. Może leć sokole jest anonimowe. Co nie przeszkadza w tym że
                    niestety zawiera prawdziwe fakty z życia gminy. Poprostu fakty, sprawdzalne,
                    namacalne, potwierdzone. Nie ma większego znaczenia, kto to napisał. Ważne są
                    fakty, prawdziwe i mierzane fakty. A z faktami trudno walczyć, no wiec
                    wynajduje się pozory do ich podważania. Jednym z takich pozorów jest anonimowość
                    broszurki. Proszę o realne wskazanie gdzie i w czym leć sokole mija się z
                    faktami oraz wskazanie gdzie na to mogę znaleść dowody. Bo sam zarzut
                    anonimowości jest po prostu pustosłowiem. Ja wiem że wiele prawd wykazanych w
                    leć skole jest mało prawdowpodobne, że uwierzyć w to trudno, co jednak nie
                    zmienia prawdziwości faktów.
                    • edoma Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 22:17
                      Waldek.kuc ma rację . Przeczytaj moją dyskusję , wczorajszy wątek Do iod i ...
                      a zobaczysz jak aktywiści forum traktują fakty i ludzi o nich piszących.
                      Powodzenia .
                      • krzysiom1 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 02.05.06, 22:22
                        Edomo. Jak traktują?
                      • j46 Re: Anonimowość Edomy 02.05.06, 22:24
                        Wiarygodnoś równa zero, jak na razie. Natomiast uniki w boki i w zaobłoki
                        ciągłe. Merytorycznie nul = zero.
                        • edoma Re: Anonimowość Edomy 02.05.06, 23:53
                          Udzieliłam ci odpowiedzi na poprzednim wątku. Zero to jest w matematyce. W
                          przyrodzie znamu "układ zero-jedynkowy". Przypomnij sobie co to jest. Zapoznaj
                          się z faktami .
                          Prawda tak wygląda, że jak ktoś zaczyna pytać o konkrety a potem sam je podaje,
                          to jest od razu okrzyknięty zwolennikiem b. albo że siedzi u niego w kieszeni
                          albo że jest w ogóle brzydki i stary.
                          No Panowie...
                          Gdzie ten zakrótki basen ?? Gdzie ta niedostepnośc basenu dla mieszkańców ??
                          Gdzie te przekręty b. ??
                          Dlaczego robicie wielki krzyk z powodu głupiej pomyłki pisarskiej ??
                          Dlaczego straszycie ludzi obcym kapitałem, który jak przyjdzie to ceny na wodę
                          i ścieki wzrosną ??
                          A może niech przyjdzie i niech nareszcie dopłaci do deficytowej działalności ??
                          A już jak chcesz j46 merytorycznie, to może odpowiesz na dalszy ciąg mojej
                          pierwszej wypowiedzi z wczorajszego wątku Do iod i .... ??

Tak, nadal twierdzę, że jesteście grupą ludzi o zbliżonych poglądach i dlatego
                          odpowiedziałam iod po tak długim czasie, zresztą przynaglana przez brycezjina.
                          Poza tym, jak coś zaczynam, to staram się kończyć.
                          Niestety, od czwartku wracam do pracy i nie bedę mogła siedzieć przy kompie tak
                          długo i często. Postaram się nie zapominać o forum.
                          Mam bardzo fajne sąsiadki, które też czytają i się śmieją z ataków i zupełnego
                          braku samokontroli ze strony niektórych ludzi tu przedstawiających się jako
                          głos "mieszkańców". Ponownie pytam : czy wszystkich??

Co do wyborów, nie szykuję się do władzy, za stara jestem i na wszystkim się
                          nie znam.
                          Czytając jednak wasze ataki , pomówienia wobec ludzi, mam ochotę poważnie
                          zastanowić się nad tym na kogo głosować.
                          Na pewno nie wzbudzacie mojego zufania, wręcz przeciwnie. Siewcy populizmu i
                          plotek są bardzo podejrzani co do swych umiejętności fachowych.

Już późno, jeszcze jutro poczytam forum, może wspólnie z sąsiadkami.
                          życze wiele spokoju i opanowania.
                          i p[onownie przypominam : proszę mnie nie zaliczać do żadnych zwolenników b. i
                          viceb. , dobrze ??
                          • drabbu Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 00:55
                            edoma napisała:
                            Gdzie ten zakrótki basen ??

Kwestia wymiarów basenu to naprawdę nie jest najpoważniejsze zmartwienie
                            w Łomiankach! Jakie są, takie są i nic się już z nimi więcej nie da zrobić.
                            Niechże choć basen będzie w sam raz!
                            A czy w ogóle odbyły się na nim jakieś zawody poważniejszej rangi??
                            choć raz??

>Gdzie ta niedostepnośc basenu dla mieszkańców? Nikt o niej nie pisał!

>Wielki krzyk z powodu głupiej pomyłki pisarskiej?? Notariusz przy spisywaniu
                            aktu nie ma prawa do żadnych pomyłek, w tym pisarskich. Jeśli się pomylił,
                            powinien natychmiast błąd sprostować!

>Już jak chcesz j46 merytorycznie, to może odpowiesz na dalszy ciąg mojej
                            pierwszej wypowiedzi z wczorajszego wątku - a może zanim wezwiesz kogoś
                            z Forumowiczów do tablicy i nałożysz karę za odpowiedź nie po myśli, odpowiesz
                            najpierw sama na mój post z tego samego wątku??
                            • papirus22 Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 10:41
                              Endoma nie ulegaj zaślepieniu Sokołem, nie ulegaj jego grze na która nabrał
                              wielu, popatrz na fakty i prosze nie pisz więcej głupot
                              Zacytujmy mądrości endomy:

"Dlaczego straszycie ludzi obcym kapitałem, który jak przyjdzie to ceny na wodę
                              i ścieki wzrosną ?? A może niech przyjdzie i niech nareszcie dopłaci do
                              deficytowej działalności ??"
                              O to mi się podoba- jak endoma i Sokół sobie logicznie myślą:)
                              Nie znam żadnej firmy na świecie, która przyszłaby dopłacać do deficytowej
                              działalności, jak ktos inwestuje pieniadze to po to aby jak najszybciej uzyskac
                              zwrot zainwestowanej kwoty i uzyskać nadwyżki. Na rynkach finasowych panuje
                              duża konkurenjca i jest wiele innych ciekawszych miejsc na zainwestowanie
                              pieniędzy niz dopłacanie do jakiejś deficytowej firmy. Troche inaczej jest gdy
                              przygotowuje sie firme która ma monopol na rynku lokalnym na sprzedaż, wtedy
                              tak, mozna uzyskać szybki zwrot oczywiście przerzucając koszty na końcowego
                              odbiorcę, oznacza to tylko i wyłącznie podwyżki i to znacze. Bo nikt nie będzie
                              inwestował milionów złotych, aby czekać 20 lat na ich zwrot. Dlatego takie
                              strategiczne instytucje jak lokalna firma wod-kan powinna zostać pod kontrolą
                              gminy i polityków, którzy są wybierani raz na kilka lat i są pod presja
                              mieszkańców, zbyt wysoka podwyżka oznaczałoby samobójstwo polityczne. A
                              dlaczego piszemy że Sokołowski chce sprzedać spółkę prosze poczytaj sobie:
                              Łucjan Sokołowski
                              burmistrz Łomianek
                              przewodniczący Społecznego Komitetu Wspierania Partnerstwa Publiczno-Prywatnego

www.pigo.org.pl/sites/publikacje/pk/8_2004-pozyteczne_partnerstwo.doc
                              oraz to jak znasz angielski:)

abrys.pl/newsletter/06-2004/
                              a czy Endoma wie, ko jest w radzie nadzorczej Spółki wod-kan?
                              Są pewne prawa i zasady ekonomii (nie muzyki:)i akurat na tym to sie znam,
                              zresztą nie tylko ja. A na czym zna się nasza endoma?
                              • edoma Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 19:40
                                No nie, nie dość, że straszysz ludzi obcym kapitałem, to jeszcze radą nadzorczą
                                spółki.
                                Ja chyba na poważnie zajmę się demaskowaniem twoich obsesji na temat spisku
                                dziejowego wokół Gminy Łomianki.
                                A czy ty w ogóle postarałeś się spotkać z tymi, którymi straszysz ludzi ?
                                Dlaczego mam się ich bać albo być do kogokolwiek uprzedzona ? Bo co, mam
                                bezkrytycznie powielać twoje lęki ?

Ponownie proszę aby nie stawiać mnie razem z burmistrzem i robić jego
                                zwolenniczką. Ja nie jestem jego ani niczyją zwolenniczką.
                                Przypominam, że zwróciłam tylko uwagą na populistyczny sposób ataków
                                prowadzonych na tym forum na "władzę" gminy i na każdego kto się odezwiwe w
                                sposób nieodpowiadający np. tobie, czcigodny Papirusie.
                                Czy forum jest dla wąskiej grupy fanatyków-przeciwników, czy dla mieszkańców,
                                którzy pragną się czegoś dowiedzieć i normalnie żyć ??
                                Zaraz przeczytam wątak który zacząłeś o mnie , coś tam o tajemniczej misji,
                                obawiam się, że moją dociekliwością narobiłam tobie i kilku innym osobom
                                sporego kłopotu.
                                • papirus22 Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 20:55
                                  Droga endomo miałem okazję rozmawiac i z Prezesem spółki i prokurentem, miałem
                                  okazję poznać na jednym ze spotkań przesa RN spółki (raczej śmieszny pan). No
                                  cóz moja opinia o nich jest delikatnie mówiąc krytyczna. Po pierwsze Ci ludzie
                                  nie mają pojęcia o zarządzaniu, a juz na pewno nie maja pojęcia o zarzadzaniu
                                  takim majatkiem jak spółka wod-kan, a może własnie o to chodzi. Nikogo nie
                                  straszę, a jedynie zwracam uwagę na zagrożenie płynące z powoływanej spółki,
                                  już dwa lata temu, na jedenej z komisji pytałem burmistrza i jego rade o
                                  intencję powołania spółki. Pokazywałem, że taki sam jak w Łomiankach, zakład
                                  wodociągów i kanalizacji tylko w Czosnowie może budowac dziesiątki km
                                  wodociągów, uzyskiwać pieniądze z UE i wcale nie trzeba go zmieniać w duzo
                                  kosztowniejsza spółkę-u nas zakład wg. burmistrzów tak nie może. czyżby
                                  obowiązywało inne prawo niż w łomiankach. Cały problem wywodzi się z budowy
                                  ICDS, bo przez to stracilismy zdolność kredytową jako gmina. Spółka dziś aby
                                  korzystać z środków UE najpierw musi wziąć kredyt inaczej nie dostaniemy takich
                                  środków. Spółka przy tak słabym zarządzie i ułomnej RN będzie prawdopodonie
                                  starać się o środki zastawiając infrastrukturę. Jest wielce prawdopodne, że
                                  przy taklich zdolnościch zarządzania jak ma zarząd spółki i braku planowania
                                  (co jest tu największym problemem), wykonane inwestycje nie zaczną się zwracać
                                  w załozonym tempie(tego to ja jestem pewien patrz Łomianki stare-ile osób sie
                                  podłączyło), a więc miasto zostanie dodatkowo obciążone, oczywiście dług spółki
                                  będzie długiem miasta. A przy dzisiejszej katastrofalnej sytuacji miasta może
                                  oznaczać tylko jedno, zajęcie majątku spółki przez bank i w konsekwencji
                                  spieniężenie go. Taki jest scenariusz który dla Was zapewne jest nierealny, ale
                                  dla mnie jak najbardziej o czym świdczy wszystko to co sie w gminie dzieje.
                                  A to że burmistrz jest szefem parnerstwa prywatno prywatnego świadczy tylko o
                                  jednym, o pewnych kontaktach o które proponuję spytać burmistrza. Oczywiscie
                                  odpowiedz będzie jak zwykle pokrętna, jednak najprawdopodobiej skłamie jak
                                  zwykle.
                                  forum jest dla wszystkich o czym świadcza pewne wpisy, ale ja chętnie się z
                                  Toba spotkać, aby choć raz ktoś kto broni burmistrza udowodnił mi, że nie jest
                                  z nim w żaden sposób związany:)
                                  A dlaczego piszesz nieprawdę i podajesz, że nie jesteś zwolenniczką burmstrza.
                                  To jakis absurd!
                                  • robert_58 Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 21:16
                                    :-)))))))))))))))))
                              • iod Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 20:11
                                papirus22 napisał:

> Nie znam żadnej firmy na świecie, która przyszłaby dopłacać do deficytowej
                                > działalności, jak ktos inwestuje pieniadze to po to aby jak najszybciej
                                uzyskac zwrot zainwestowanej kwoty i uzyskać nadwyżki

Nie zgadzam się Papi z tym stwierdzeniem. Może nie przeczytałam zbyt dokładnie
                                Twojej wypowiedzi ale...to nie jest prawda - bardzo na wyrost napisałeś moim
                                zdaniem. Dopłaca się często do działalności uznawanej za deficytową. Nie
                                zgadzam się rónież ze stwierdzeiem o jak najszybszym zwrocie zainwestowanej
                                kwoty - dla mnie to obok ekonomii i jakieś takie bardzo "po naszemu"...

Poniższego stwierdzenia nie rozumiem. Nie rozumiem i tyle. Nie widzę w nim
                                jakiejś specjalniej logiki...

Dlatego takie
                                > strategiczne instytucje jak lokalna firma wod-kan powinna zostać pod kontrolą
                                > gminy i polityków, którzy są wybierani raz na kilka lat i są pod presja
                                > mieszkańców,

Możesz mi wytłumaczyć???? Ja tylko pamiętam jak mój "obcy" mąż chodzi czasami i
                                się "nadziwić" nie może - jak inwestujemy, jak budujemy, jak planujemy, jak
                                rozwijamy. Dla niego to my jesteśmy z kosmosu - i żadne presje mieszkańców,
                                kontrole gminy i polityków nie mają z tym nic wspólnego. Tak po prostu lubimy
                                sobie politykować - niewiele zaś z owego wynika. My po prostu wielu rzeczy
                                jeszcze nie umiemy. Wiele potrafimy - o tak! Politykowanie, cwaniactwo,
                                manipulacje, szybki zysk...jesteśmy mistrzami!!!
                                Tylko czy aby na pewno o to chodzi????
                                Jeśli nie zrozumiałam Twojej wypowiedzi - przepraszam. Jakoś mnie te deficyty,
                                kapitały zagraniczne i szybki zysk sprowokowały
                                Pozdrawiam
                                • robert_58 Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 20:46
                                  bo to jest nasze Iod,
                                  i nikomu nie damy tego dotknąć.
                                  Sami możemy nie mieć - ale inni też nic nie dostaną.

A jeżeli ktoś chciałby kupić nasze problemy (choćby i deficytowe) - wara!. To
                                  nasze problemy. Nie wierzymy obcym. Damy palec a potem nas zjedzą takie Niemce
                                  albo Francuzy.

Nie dam się!
                                • papirus22 Re: Anonimowość Edomy 03.05.06, 21:27
                                  Iod pokaż mi na jakąś firmę prywatną do której ktoś dopłaca (nie mam na mysli
                                  organizacji non-profit, czyli fundacji), do której dopłaca jakiś urząd miasta.
                                  Nie ma, oczywiście można dotowac np. Spółkę będącą własnością gmiy, ale ja mam
                                  na mysli spółkę już przejętą przez prywatny podmiot. Firma która zainwestuje
                                  pieniądze w naszą spółkę wod-kan nie zrobi tego z dobroci serca, ale po to aby
                                  jak najszybciej uzyskac zwrot. Nikt jej nie dopłaci, pozostanie tylko
                                  podnoszenie cen. Czy się to Tobie podoba czy nie tak po prostu będzie. Gminy na
                                  dopłaty nie bardzo stac, bo dokładamy już do ICDS, a poza tym to są juz
                                  zawrotne kwoty. Spółka moim zdaniem jest do likwidacji bo w dzisiejszej formie
                                  podlega nie radzie miasta, a burmstrzowi. A to oznacza jedno totalny bałagan i
                                  brak kontroli i narażenie nas mieszkańców na coraz większe koszty działalności,
                                  o czym przekanmy sie bardzo szybko. Na razie spółka nie wybodowała nic, a
                                  generuje tylko koszty. To jest nie do pomyślenia w prywatnej firmie gdzie
                                  wszystko jest dokładnie odwrotnie.
                                  Ja uważam, że każdy prywatny podmiot jest duzo lepszy niz państwty w gospodarce
                                  rynkowej, na wolnym rynku-szczególnie w Polsce. Jeżeli własnościa gminy byłaby
                                  infrastruktura a na rynku konkurowałoby 5-9 firm dystrybutorów wody i
                                  kanalizacji to wtedy tak. Byłaby szansa na niższe ceny i zdrową rywalizację.
                                  Dlaczego wod-kan pod kontrolą rady miasta (czyli lokalnych polityków)a dlatego,
                                  że spólka wod-kan działa na rynku lokalnym i jest 100% monopolistą.
                                  A więc dyktuje ceny jakie chce, jeżeli wod-kan będzie w rękach prywatnych
                                  podniesie cene i nie będzie żadnej dyskusji na ten temat ani z mieszkańcami,
                                  ani z nikim. Własciciel podniesie ceny i koniec-tak jak dzis gazownia napisała,
                                  że jak komuś się nie podoba podwyżka gazu,można rozwiązać z nimi umowę w ciagu
                                  14 dni.
                                  W przypadku wod-kan będzie podobnie nikt przeciez nie wybuduje szamba w
                                  tydzień. Natomiast jeżeli burmistrz lub rada miasta (w zależności od formy
                                  firmy) podniesie ceny zbyt wysoko to mieszkańcy zaczną sie buntować i w
                                  najbliższych wyborach lub za pomoca referendum wyrażą swoją opinie. Każda
                                  podwyżka będzie musiała opierac się o konsultacje społeczne i akceptacje rady
                                  miasta. Twój mąż się dziwi a zdziwłby sie jeszcze bardziej gdyby rządził gmina
                                  lepszy gospodarz, bo inwetsycji byłoby jeszcze więcej. Nie zapominaj że my
                                  tylko inwestujemy ok. 3,5mln (poza icds-budżet to 50mln), a np. W Józefowie czy
                                  w marakch było to dużo, dużo więcej. Własnie Łomiankom tych inwestycji brakuje
                                  bardzo i nie ma się co dziwić. W tym roku mamy wybory i inwestycji jest więcej
                                  niz chocby dwa, trzy lata temu:))
    • junsu Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 19:52
      Z Edomą można w nieskończoność. Chłop swoje pop swoje. Rzadko się odzywam, choć
      trochę dłuznj na forum. Ale z argumentami, a właściwie ich żrodłem argumentów
      Edomy nie mogę się zgodzić. Sasiadki, symatyczny pan lub pani z urzędu, to są
      doskonałe żródła do ploteczek, lecz daleko im do prawdziwych argumentów. A
      śmiech osób trzecich, niech wychodzi im na zdrowie, ale cóż to za argument. Cóż
      nie zawsze doświadczenie idzie z rozumem, natomiast w opisywanym przypadku
      rozwija się napewno zdolność do płytciutkiego populizmu i demagogi. Sami
      popatrzcie jak zgrabnie i z gracją sie wije pomiedzy wątkami, jak pomija istote
      sprawy, jak ucieka na boki. Jak z papiego robi papierza. Skąd my to znamy?
      Proponuję totka, obstawajmy z klanu którego z burmistrzówlub popierających go
      radnych się wywodzi. Oczywiscie właścicela stodoły wykluczam, bo nie ten poziom.
      • robert_58 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 20:09
        Papi,
        przeczytałem zamieszczony przez Ciebie link do wypowiedzi Sokołowskiego. Nie
        znalazłem tam deklaracji sprzedaży. Owszem, jest tutaj termin "prywatny" ale
        chyba w odniesieniu do PPP, co nie oznacza, że będzie Spółka poza kontrolą gminy.

Z drugiej strony, jeżeli włodarze miasta zapragną sprzedać udziały przy
        stosownym poparciu radnych, sprawa będzie ułatwiona. Bez względu czy będą to
        obecni radni z Sokołowskim czy też jakaś inna ekpia.
        • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 22:10
          Robercie
          link miał pokazać w jakim kierunku zmierza Sokołowski. Ten link potwierdza
          tylko, że tłumaczenie aktu załozycielskiego spółki nie jest ani "zwykłą
          pomyłką", ani nie wynika z podwójnych uprawnień pani notariusz. Jest to po
          prostu wywiązywanie sie Sokoła ze składanych deklaracji.
          A dla Endomy mam wiele pytań od których sie tak uchyla, ale niech idzie znowu
          do Sokoła czy Grądzkiego i niech sie spyta dlaczego Łomiankom potrzebna jest
          spółka o zakresie działalności cały kraj, budowie schodów ruchomych, robieniu
          badań opinii publicznej i budowie dróg szynowych. I niech nie opowiada
          dyrdymałów, że przy rejestracji sie pisze wszystkie możlwie bo tego własnie nie
          zrobino, nie wymieniono wielu innych zakresów, a akurat tylko te.
          I nich mi jeszcze wyjasni, dlaczego spółka zacznie zarabiać dopiero wtedy jak
          zakupi koparkę i to na intratych inwestycjach (ciekawe jakich?)
          Poznasz drzewo po owocach jego...
          • robert_58 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 22:41
            Papirus,
            nie będę polemizował nt zgodności aktów założycielskich spółki z polskim prawem.
            Jeżeli spółka została zarejestrowana na podtsawie takich dokumentów przez sąd
            rejestrowy - dla mnie jest wystarczające, że dokumenty zostały przygotowane
            rzetelnie.
            Inną kwestią jest interpretacja zapisów i zagrożeń z tego tytułu płynących. Nie
            chcę tutaj patrzeć przez pryzmat Sokołowskiego. Sądzę, że dla osób nieuczciwych
            jakiekolwiek zapisy w dokumentacji spółki nie powstrzymają przed malwersacjami.
            Nie mam również jednoznacznej oceny dla zawartego w statucie zakresu
            działalności. Z jednej strony można to traktować jako zbyt szerokie możliwości
            inwestowania spółki w sferze, która nie była w intencji organu powołującego. Z
            drugiej strony osiągnięcie ewentualnych korzyści dla miasta z działalności
            spólki w tychże pobocznych sferach, nie może budzić u mnie sprzeciwu.
            Wszystko zależy od czynnika ludzkiego.

Odnośnie bezkresnego zagadnienia koparo-spychary. Ok. Posiadanie takowej
            wprowadza firmę śmiało w XXI wiek. Jednak dotychczas (jako zakład) koparo-spych
            był bodajże również wykorzystywany do robót ziemnych. Może był sprzęt
            wynajmowany - nie wiem. Znam natomiast ceny z mb czy też ogólnych kosztów
            wykonania sieci przez spółke wod-kan w świetle cen konkurencji. Jest tutaj
            również parę zgadnień, które zawsze dla takiego podmiotu będą kosztotwórcze i
            nie pozwolą na konkurencyjność.

Mam nadzieję, że działaność spółki wod-kan będzie można ocenić po dłuższym
            okresie (pisałem kiedyś o ogólnych planach uzyskanych z ust kierownictwa). Nie
            sądzę, że okres czterech miesięcy (tak naprawdę istnieją od stycznia) jest
            wystarczający do dokonywania ocen. Dodatkowo (a zwłaszcza dla dotacji z UE oraz
            zachowania stołków i gier personalnych) obraz mącą zbliżające się wybory, które
            w organizmach słabo zorganizowanych, uwikłanych w personalne zależności,
            wprowadza marazm.
            • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 23:07
              no tak odpowiadzasz za endomę nie wiem po co?
              Nie kwestinuję legalności aktu załozycielskiego, bo nie o to tu chodzi, sąd
              zawsze zarejestruje zakres działania, taki jaki sie chce i nie o to tu pytałem.
              Informuję, że inwestycje wod-kan budowała firma wyłoniona w przetargu i wcale
              nie potrzeba zadnych koparek, żeby budować wodociąg, wystarczy ogłosic uczciwy
              przetarg i zorganizowac jak najwięcej oferentów. Po co czekac na efekty
              działalności spółki jak przes twierdzi, że bez koparki nie będzie zysku, po co?
              Po co była spółka, aby taki p. Przewodniczący za udana akcję z założeniem stow.
              za trasa po wale i po udanej zbiórce podpisów dla Sokoła miał gdzie pracować i
              dostawać dodatkowe wynagrodzenie, ciekawe co lub kto jeszcze jest powiązany w
              tej spółce z Sokołem, a zapewniam Ciebie, że znając Sokoła tworzy kolejny
              niebezpieczny układ powiązań i konotacji, czerpiący korzyści z gminy. No znowu
              napiszecie, że jestem podejrzliwy, ale jak mam nie być skoro ciagle się o czyms
              nowym dowiadujemy. Ci sami ludzie sie ciągle przewijają właśnie wokół Sokoła
              jak nie w sztucznie założonych stowarzyszeniach to spółkach, jak nie oni to ich
              żony, córki, matki. Oj wystarczy tylko sprawdzić-niestety tu Sokół nie ułatwia.
              • robert_58 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 23:20
                Papi,
                nie odpowiadam za Edomę - radziła sobie przez ostanie dni. Pewnie poradzi sobie
                również niebawem. No chyba, że to Wasz jakiś czat, publiczny - to znikam.

Odnośnie "po co spółka". Może i dla stołków. Może i dla innych niecnych celów.
                Może po to aby coś wybudować (uważaj - dla mnie spółka istnieje bez względu na
                osoby piastujące stanowiska). Być może taniej rozpisać przetarg, wybrać
                najlepszą ofertę (co nie oznacza najtańszą) i zlecić wykonanie. Być może jeszcze
                to i tamto i owamto.Takie gdybanie nie prowadzi do niczego (chyba, że masz
                jakieś inne cele w takim gdybaniu).
                • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 03.05.06, 23:37
                  tak mam uważam, że nie trzeba było zmieniać zakładu w spółkę, bo inne gminy
                  świetnie sobie z tym radzą bez spółek.
                  • edoma Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 05:55
                    Odpowiem, odpowiem.
                    Jak napisałam, pracujemy w różnych fazach czasowych.
                    Nie ucieka w ubieranie mnie w jakieś układy z burmistrami.
                    Lepiej rozwiej wątpilwość, czy ty masz jeszcze jakiś inny cel w życiu
                    poza "dowaleniem" Sokołowskiemu i przy okazji tego wszystkim, którzy ośmielają
                    się zapytać o fakty.
                    Śpij smacznie, ja już zaczynam dzień pracy.
                    • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 08:29
                      w zasadzie nie mam żadnego celu poza dowalanie Sokołowi,a to z prostej
                      przyczyny. Uważam, że mocno szkodzi Łomiankom. Nie jestem sam w tych
                      działaniach, a więc chyba nie jest ze mną tak źle.
                      Po prostu czas na zmiany.
    • wasila102 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 13:28
      Ja równiez dostałam biuletyn i wcale mi nie przeszkadza anonimowość. Nie ważne
      kto podaje fakty ważne aby je pokazać ludziom. Popieram lecsokole całym sercem:)
    • lolaxyz Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 13:43
      O ile pamiętam Brycezion oświadczył, że o tym wszystkim o czym piszą w gazetce
      leć sokole pisał Biuletyn KOŁ, tyle ze bardziej wyczerpująco, powołując sie na
      więcej szczegółów. Nie rozumiem skad nagle te emocje waldku.
      • nikodem.nuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 13:53
        Ja w sumie równiez popieram całą akcję Łbc. Mam dość pana Ł.Sokołowskiego i
        jego niekompetentnych ludzi. Mam dośc powtarzanych w niekończoność tych samych
        obietnic.
        • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 16:31
          Taaaa... no i się rozkręciło w narzekactwo ala Papi :)
          A tu chodziło o poparcie dla Lec Sokole + zworócnie uwagi na nietakt -
          niepodpisywania się pod włąsmymi słowami.
          Grunt to awantura :)
          • waldek.kuc Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 16:31
            "własnymi słowami" - przepraszam za literówki
            Waldek
          • daisy32 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 04.05.06, 19:43
            Jaki nietakt? Nie martw się autorzy przedstawią się w swoim czasie.
          • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 05.05.06, 08:50
            Grunt to ziemia:)
    • lecsokole Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 07.05.06, 17:20
      wiola7780 napisała:
      > Pisałam kilka razy na adres lecsokole@gazeta.pl pytając o to i owo - ale
      > niestety nikt nie raczyl odpisać.

Odpowiadamy na wszystkie maile. Do tej pory na adres lecsokole@gazeta.pl nie
      dotarła ŻADNA wiadomość od osoby o nicku "wiola7780".

Jeszcze raz podkreślamy: jesteśmy nieformalną (jak dotąd) grupą ludzi związanych
      z Łomiankami. Nie mamy lidera, działamy na zasadzie współpracy, społecznie i
      ochotniczo. Nie mamy najmniejszego obowiązku ujawniania swoich danych, w
      przeciwieństwie do władz wybranych dla służenia społeczności Łomianek i
      opłacanych z miejskich podatków.

Dziękujemy wszystkim, którzy nas popierają, oferują pomoc, dają nam dowody
      swojej sympatii (swoje poparcie dla nas poprzez stronę Leć Sokole wyraziło już
      blisko 100 osób) oraz za każdą opinię, również negatywną.

Chcemy byście wiedzieli, że nie popieracie żadnej organizacji dążącej do
      przejęcia władzy, po prostu razem walczymy o pozytywne przemiany naszego miasta,
      o rozsądne gospodarowanie naszymi pieniędzmi dla naszego wspólnego dobra.

Pozdrawiamy,
      Leć Sokole.
      • papirus22 Re: Anonimowość Leć Sokole i Łomianki Bez Cenzury 07.05.06, 20:58
        myślę, że te oświadczenie wiele wyjaśnia:))
        LECSOKOLE!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka